Test: Citroën C4 Picasso (2013)

Art d'Eco

76 reacties

Video
AutoWeek 24 2013
AutoWeek 24 2013

Je leest het in AutoWeek 24 2013

De nieuwe Citroën C4 Picasso is weer net zo'n opvallende verschijning als zijn voorgangers. Natuurlijk moet hij het ook weer van zijn ruimte hebben maar volgens Citroën lag ook meer dan ooit de nadruk op zuinigheid. Hoe dat uitpakt zie je in deze video?

Je zou denken dat het eerste en belangrijkste kenmerk dat een merk van z'n nieuwe MPV vermeldt het enorme ruimteaanbod is. Maar dat is in het geval van de Citroën C4 Picasso niet zo. Het Franse merk geeft tijdens de perspresentatie in Lissabon vooral hoog op over het feit dat de auto de beste in z'n klasse is als het op CO2-uitstoot aankomt. De kunst van ecologisch rijden gaat ook niet aan de MPV voorbij. Eén van de belangrijkste bijdragers aan het groenere karakter van de nieuwe Picasso is het substantieel lagere gewicht. Gemiddeld slankte de MPV zo'n 140 kilo af. En dat is dan weer voor een groot deel te danken aan het geheel nieuwe platform waarop de C4 gebouwd wordt. Efficient Modular Platform (EMP)2 is de technologie gedoopt. De komende tijd kunnen we van Citroën, en Peugeot, nog een hele golf aan modellen verwachten die op het EMP2-platform staan.

Citroën is daarnaast heel erg trots op de 90 pk sterke 1.6 e-HDI, die met gerobotiseerde handbak maar 98 gram CO2 per kilometer de lucht in blaast. Daarboven zijn nog een 112 pk sterke HDI en later dit jaar komt er een nieuwe 2.0 BlueHDI. Goed voor 150 pk en dankzij AdBlue-inspuiting goed voor een Euro6-waardering. Alle diesels zijn goed voor 20 procent fiscale bijtelling. Benzinerijders zijn wat minder goed bedeeld met slechts keuze uit een 1.6 VTi of 1.6 THP met 120 of 155 pk en geen fiscaal voordeel.
Maar hoe trots het merk ook is op de groene kant van de C4 Picasso, uiteindelijk gaat het natuurlijk om de inhoud. Wie plaatsneemt achter het stuur kijkt uit over een fris vormgegeven en kwalitatief hoogstaand dashboard dat klassieke MPV-elementen mengt met een flinke dosis hightech. Je zit relatief hoog en omdat het dashboard vrij laag is ervaar je de auto als prettig ruimtelijk. Dat komt ook door de grote hoeveelheid glas, waardoor er veel licht naar binnen komt. De panoramische voorruit is standaard, het grote glazen dakraam vergt een extra investering, maar wie dat bestelt, baadt werkelijk in het licht.

Glasoppervlak
Omdat het glasoppervlak zo groot is, is het uitzicht rondom ook goed voor elkaar. Het radicale uiterlijk ten spijt zitten er weinig hoeken en vouwen in die het zicht naar buiten belemmeren. Allemaal eigenschappen die kenmerkend zijn voor een MPV, maar de C4 Picasso voegt ook nieuwe zaken toe. Standaard is bijvoorbeeld een 7 inch touchscreen op het dashboard waarmee zaken als airco en, indien aanwezig, navigatie worden bediend. Wie voor een Intensive-uitvoering gaat krijgt daarbij een enorm 12" HD-scherm midden op het dashboard. Hierin wordt altijd de snelheid weergegeven, maar daarnaast valt er van alles aan te passen aan je persoonlijke voorkeur. Wil je een toerenteller in beeld, dan kan dat. Maar net zo makkelijk toont het scherm de navigatie of foto's van je gezin in hoge resolutie.
En als het gezin er zelf bij is, komt het interieur van de MPV pas echt goed tot z'n recht. Op de tweede zitrij zijn drie aparte zetels gemonteerd, die alle drie afzonderlijk kunnen worden verschoven of neergeklapt. Met de tweede zitrij in gebruik blijft er ook nog een nuttige bagageruimte over, die afhankelijk van hoe de stoelen staan varieert van 537 tot 630 liter. Afgezet tegen concurrenten als de Ford C-Max en Kia Carens scoort de Citroën daarmee punten, want die zijn beide een stukje minder riant in de bagageruimte. Uiteraard is er daarnaast een grote hoeveelheid aan vakjes, bakjes, pashouders en andere opbergruimten. Voor liefhebbers van een rijdend kantoor zit je met de Fransoos goed.
Voor degenen die op zoek zijn naar een auto die sportief rijdt is de Citroën dan weer geen voor de hand liggende keuze. Sturen gaat licht en behoorlijk indirect en hoewel de auto minder dan voorheen de neiging heeft om over z'n lengteas te rollen, blijft het een afstandelijk rijdende MPV. Bovendien is de grip niet overdadig, al snel gaat de auto met z'n neus naar de buitenkant van de bocht. Maar goed, dat is dan ook niet wat Citroën heeft willen bereiken, de focus ligt op comfort. En daar scoort de C4 Picasso goed, de meegaande soepele vering zorgt voor het typische vliegende-tapijt-gevoel dus eigenaren die voornamelijk veel snelwegkilometers willen maken zullen deze auto ongetwijfeld kunnen waarderen. Helaas is de demping niet altijd even doortastend, slecht wegdek in de bocht zorgt ervoor dat de C4 wat gaat zwabberen, wat enigszins afbreuk doet aan het comfort. Zolang je rustig aan doet, komt de Citroën het beste tot z'n recht.

Meetokkelen
Dat komt goed uit, want de 115 pk sterke 1.6 HDI waarmee we reden is geen strepentrekker. Rustig op koppel meetokkelen met de verkeersstroom gaat 'm goed af, dankzij een riante hoeveelheid koppel in de onderste toeren-regionen. Daarbij is de HDI erg stil en beschaafd en sluiten de versnellingen van de opvallend accurate zesbak goed aan bij het koppelrijke karakter Vraag je meer, dan is de koek wel snel op, door de bergen rijden met maximale belading is niet aan te raden. Voor de Nederlandse situatie voldoet deze motor, al zetten we vraagtekens bij de geschiktheid van de 90 pk versie voor deze toch nog altijd ruim 1.300 kilo zware auto.
Als de C4 Picasso over een kleine maand bij de dealers staat, zijn er vier uitrustingsniveaus. Het gamma trapt af met de Attraction, die onder meer bluetooth, airco en vier elektrische ramen biedt. Wie een trapje hoger gaat komt bij de Tendance, die lichtmetaal, gescheiden klimaatcontrole en regen- en lichtsensoren aan de uitrusting toevoegt. Daar weer boven staat de Inensive, waar wij mee reden. Standaard zijn onder meer keyless entry, het 12" HD-scherm en actieve achteruitrijcamera. Voor wie echt alle luxe wenst is er de Exclusive, met onder meer halflederen bekleding elektrische achterklep en actieve cruise control. Grappig genoeg meet die wel middels een radar de afstand tot de voorligger, maar zelf remmen zit er niet in. Nader je een andere auto, dan schakelt de cruise control zichzelf alleen uit, als bestuurder moet je wel zelf actie ondernemen. Blijkbaar is dat de kunst van het weglaten.

Citroën C4 picasso
Citroën C4 PicassoCitroën C4 PicassoCitroën C4 PicassoCitroën C4 PicassoCitroën C4 PicassoCitroën C4 PicassoCitroën C4 Picasso

Lezersreacties (76) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.