Heynsdyk 2500 SF
Zoals de 944 had moeten zijn
- Erik Kouwenhoven
- Eerste rijtest
Hij is geen Groen Links aanhanger en evenmin bevreesd dat het einde der tijden nakende is. Toch is ir. Ronald Heijnsdijk (52) blij dat zijn auto een steentje bijdraagt aan een beter milieu. "Onze keus om een Porsche 944 als basis te gebruiken voor een nieuwe sportwagen sluit aan bij het 'Cradle to Cradle' concept: niet weggooien maar hergebruiken. Je kunt een auto natuurlijk recyclen. Maar de 944 is zo degelijk gebouwd, dat je ook heel gemakkelijk de levenscyclus kunt verlengen en dat doen we met de 2500SF. We laten daarmee zien dat een passie voor mooie auto's heel goed te combineren valt met een gezonde groene kijk op hergebruik – ook al is de motor iets minder schoon dan een moderne. Er zullen heus geen auto's verkocht worden puur op basis van deze argumenten, maar het is wel leuk voor aan de borreltafel."
Alfa-geluid
Even later lijkt Heijnsdijk de groene gedachte plotseling even vergeten wanneer hij in zijn Passat TDi met een noodgang voor ons uitrijdt op weg naar een geschikte fotolocatie. ''Ja, ik ben natuurlijk in eerste plaats autoliefhebber", verdedigt hij zich. "En ik wilde dat je even kon voelen hoe goed onze Heynsdyk op de weg ligt." Dat laatste lukt aardig. De besturing had een tandje directer gekund naar de smaak van nu, maar de algehele eerste indruk is goed. Een beetje Austin Healey qua wegligging en motor. Een heerlijke toerwagen vooral dankzij zijn lange versnellingen en hoge koppel. En dat alles gecombineerd met het uitlaatgeluid van een ..... Alfa Romeo. Een boze Giulietta om precies te zijn, inclusief boze plofjes uit de uitlaat bij het loslaten van het gaspedaal. Ronald Heijnsdijk stond er zelf ook van te kijken. "Toen ik de einddemper had verwijderd, kwam dit geluid eruit. Het is niet alleen prachtig, maar zorgt tevens voor een gewichtsbesparing van maar liefst 13 kilo. Want zoveel weegt een einddempertje van een 944."
900 kilo
Volgens Heynsdyk is dat laatste typerend voor de 944. "Die auto was gewoon te zwaar voor zijn 163 pk, maar in de basis was het een goede auto. Juist omdat alles zo goed in elkaar is gezet werd 'ie ook zo zwaar. Het concept is goed met zijn achterwielaandrijving en versnellingsbak achterin, ook al is zijn achtervering te slap en zit je er niet echt goed in. Maar ik maak van de 944 de auto die hij eigenlijk had moeten zijn. Want laten we wel wezen; door hem 300 kilo lichter te maken weegt hij nu 900 kilo en komen zijn sterke punten veel beter naar voren. De wegligging verbetert doordat hij minder overhangt en de prestaties worden aanmerkelijk beter. Ook hebben we ergonomisch gezien het een en ander aangepast. Wat precies? Nou ja, ik hou er niet van om anderen te bekritiseren, maar als je het echt weten wilt; het stuurwiel ligt nu niet langer bij je op schoot, maar is een stuk hoger geplaatst."
Kiloprijs
Ook het uiterlijk heeft weinig meer van doen met de donorauto. Zo is de Heynsdyk voorzien van koplampen van een Mini Cooper en de achterlichten van een Alfa Romeo 159. Desondanks oogt de auto niet als een allegaartje. Integendeel zelfs. Want mooi of lelijk; feit is dat de Heynsdyk klopt. De proporties zijn goed, de auto is niet overgestileerd en evenmin te flauw of onopvallend. Een redelijk moeilijke balans, maar het is dan ook niet het eerste project van de initiator. "Ik heb jaren geleden al eens een Lotus herontworpen door er een carrosserie in de stijl van Zagato op te maken en later heb ik een Jaguar XJ verfraaid in de stijl van ontwerper Franco Scaglione. Met mijn achtergrond van HTS mechanica en een opleiding industriële vormgeving ging dat me aardig af. Ik heb altijd al geweten dat de 944 een prima auto was met zijn achterwielaandrijving, verzinkte onderstel en versnellingsbak achterin. Alleen werd hij gaandeweg te zwaar voor de 163 pk sterke viercilinder motor en heeft hij nogal slappe achterveren. Minpunten die eenvoudig te verhelpen zijn. En je koopt ze nu voor de kiloprijs." Bang voor de crisis is Heijnsdijk niet. "De interesse is buitengewoon groot. We zijn nu met zijn drieën en mikken op 30 tot 50 auto's per jaar. In totaal rijden er nog zo'n 30.000 Porsches 944 rond, dus we kunnen nog wel even vooruit."
Brede kieren
Het ontwerp voor de Heynsdyk is min of meer organisch tot stand gekomen. "Dat wil zeggen dat ik geen schetsen maak, maar gewoon met stalen strips werk die ik buig als de baleinen van een paraplu", aldus Heynsdyk. "Beeldhouwen met staal noem ik het maar. De vorm van een kromming zegt mij meer dan een pennenstreek of een paar dagen achter de computer. Het leuke is dat sommigen het pure van dat gebogen staal terug zien in de carrosserie, ook al is die van polyester." De naden tussen de carrosseriedelen zijn nog niet helemaal passend. Of, zoals iemand op een website als reactie schreef: 'hij heeft kieren die je vanaf de maan kunt zien'. Volgens Heijnsdijk is dit een voorserie exemplaar en kan het allemaal nog strakker. "Maar eerlijk gezegd stoor ik me er niet erg aan", aldus de ingenieur.
Bugatti dashboard
De Heynsdyk is kant en klaar te koop, maar ook als bouwpakket. Dan kost 'ie nog maar tussen de 22.000 en 25.000 euro. De donorauto koopt de klant zelf voor tussen de twee en zes mille. Wij bekijken of de auto nog goed genoeg is en wanneer dat zo is, tekent de koper een contract en kan hij de auto gaan ontmantelen. Een kwestie van de aandrijflijn en carrosserie verwijderen, de boel goed schoonmaken en vervolgens de bodemplaat bij ons afleveren. De bodyset krijg je dan mee naar huis, zodat je bijvoorbeeld vast de deuren kunt bekleden, lampen monteren en het gaas in de grille kunt bevestigen. Wij maken het onderstel vervolgens klaar om af te monteren. Wanneer hij af is, heet de auto dan officieel Porsche 944 Heynsdyk cabriolet. Maar je kunt de auto ook kant en klaar kopen voor 36.995 euro. Exclusief donorauto. Binnen drie maanden is de auto dan klaar." De optielijst bestaat uit onder meer uit een kofferrek, een aluminium 'Bugatti' dashboard en een hardtop die achterin de bagageruimte opgeborgen kan worden.
Torsiestijfheid
Uiteraard merk je dat je in een auto van twintig jaar oud onderweg bent. Het interieur van de donorauto ziet er niet meer smetteloos uit en de lucht die uit de kachel komt is echt die van een heel oude auto. Maar zodra je onderweg bent, vergeet je dat soort zaken snel. De taai aanvoelende auto accelereert fel en klinkt fantastisch. De koppeling is relatief zwaar, maar niet zo zwaar als de besturing, die het in deze Heynsdyk nog zonder bekrachtiging moet doen. De auto schakelt goed, alleen de achteruit laat zich wat lastig inleggen. Tot een snelheid van zo'n 120 km/u zit je nog redelijk uit de wind. Enig nadeel is dat de torsiestijfheid gering is, ook al wees een meting bij de RDW uit dat de torsiestijfheid een mooie gemiddelde waarde liet zien. Desondanks rammelt deze preproductie auto behoorlijk wanneer je over putdeksels of andere korte oneffenheden rijdt. Het is een van de weinige nadelen die je voor lief moet nemen wanneer je een sportwagen van dit kaliber voor deze prijs zoekt.
Lees ook
Waarom de Denza Z9 GT geen Porsche-concurrent is
Test: Mitsubishi Outlander PHEV – Te laat op het PHEV-feestje?
Test: Opel Grandland 1.6 Turbo Plug-in Hybrid - Is deeltijdstekkeren een goed idee?
Test: Hyundai Ioniq 9 - op elke zitrij zit je ruim, groter dan Kia EV9 en zeer comfortabel
Volvo ES90: vanaf €69.995, 700 kilometer actieradius en het begin van een nieuw tijdperk
Lezersreacties (33) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.