Jeep Compass
Koerswijziging
- Albert-Jan Cornelissen
- Eerste rijtest
Qua design slaat de Compass nieuwe wegen in. Aan de voorkant is hij onmiddellijk herkenbaar als Jeep, met de ronde koplampen en de kenmerkende Jeep-grille met zeven sleuven. De neus heeft beslist een stoere uitstraling. Wanneer je hem in je binnenspiegel ziet opduiken, denk je in eerste instantie met een Cherokee van doen te hebben. Enige gewenning vergen de grote knipperlichten naast de koplampen en de sterk oplopende hoeken van de voorbumper. Dat ziet er vanuit sommige hoeken niet zo harmonieus uit. Maar smaken verschillen, uiteraard.
De zijkant verdient eveneens het predikaat 'anders dan anders'. De brede, hoekige wielkasten trekken de aandacht en worden goed opgevuld door de relatief grote, lichtmetalen 17-inchwielen, waarmee de basisversie Sport getooid is. De luxere Limited staat zelfs op 18 inch. De taillelijn loopt bij de deuren flink naar binnen, waardoor de wielkasten en voluptueuze spatborden nog 's extra geaccentueerd worden.
De daklijn van de Compass is relatief laag en gaat over in een sterk gebogen D-stijl. In de zwarte C-stijl zijn de handgrepen van de achterdeuren 'verstopt', à la Alfa 156. Doordat ze wat buiten de carrosserie uitsteken, zijn ze voor 'outsiders' echter wel makkelijker te vinden.
De achterkant is helaas nogal anoniem van lijn, en vertoont overeenkomsten met de achtersteven van de Kia Sportage. Een geinig detail is het in metaalkleur uitgevoerde middelste deel van de bumper, met een groot 'Compass'-logo.
Al met al heeft het ontwerp beslist dynamiek, maar niet iedereen zal gecharmeerd zijn van het lijnenspel. We moeten wel zeggen dat we het in eerste instantie wat typische uiterlijk van de Compass beter gingen waarderen naarmate we hem langer zagen. Bovendien oogt hij op de weg duidelijk beter dan op foto's. Vooral een donkere lakkleur staat hem goed. Wellicht speelt in het gewenningsproces ook mee dat we tot nu toe van Jeep duidelijk andere auto's gewend waren, en we even moeten omschakelen. Het is in ieder geval een feit, of je hem nu mooi vindt of niet, dat je met een Compass wél een originele auto voor de deur hebt staan die behoorlijk de aandacht trekt. Meer dan de anonieme hatchback van je buurman, in ieder geval.
Hoekiger
Het interieur van de Compass stamt in de basis eveneens uit het zustermodel Dodge Caliber, maar de middenconsole is wat hoekiger, waarmee Jeep een wat stoerdere uitstraling nastreeft. De interieurruimte is prima voor elkaar. Zelfs met een lengte van 1,90 meter kun je nog 'achter jezelf' zitten. Bovendien kun je hoek van de rugleuning verstellen, waardoor je een ontspannen zit kunt creëren. De zitpositie is verder ook goed voor elkaar. Je zit redelijk hoog, wat bijdraagt aan het SUV-gevoel en aan een goed overzicht.
Ergonomisch zit het dashboard prima in elkaar, met grote, hooggeplaatste knoppen. Over de afwerkingskwaliteit zijn we wat minder enthousiast. De plastics zijn hard en ogen ook niet erg hoogwaardig, en het 'aluminium' op de middenconsole glimt te sterk om geloofwaardig over te komen. De naden zijn ook behoorlijk groot uitgevallen. In Amerika, waar dit een goedkope auto voor de college kids is, mag dat acceptabel zijn, maar in Europa verwachten in deze prijsklasse meer.
Een extra vermelding verdient de optionele Boston Acoustics-geluidsinstallatie, met negen speakers en een waanzinnige 450 watt aan vermogen. Bovendien zit er ook een uitklapbare speaker in de achterklep, waarmee je je eigen beach party kunt creëren. Een uitneembaar zaklampje in de dakhemel, dat tevens dienstdoet als interieurverlichting, zorgt ervoor dat je na nachtelijke escapades ook de weg weer terug naar je Jeep kunt vinden. Grappige details. Ook goed bedacht is de uitklapbare middenarmsteun met aansluitingen voor een iPod en een telefoon, die dan perfect onder handbereik liggen.
De bagageruimte is met een inhoud van 436 liter redelijk ruim bemeten, hoewel hij niet erg diep is. Wanneer je de bank omklapt, heb je 1.277 liter om bagage in onder te brengen. Ook de leuning van de passagiersstoel kan nog worden platgelegd, en dan heb je een laadruimte met een lengte van 2 meter. Als zelfs dat nog niet genoeg is, beschikt de Compass ook over geïntegreerde dakdragers, waarmee je – helemaal 'lifestyle' – een surfplank of een kajak kunt vervoeren, of natuurlijk – en da's weer een heel andere 'lifestyle' – een dakkoffer.
Comfortabel
Tijdens het rijden brengt de Compass de voordelen van een conventionele onderstelopzet aan het licht: hoewel hij door de redelijk soepel afgestelde vering redelijk overhelt, is de wegligging zonder meer goed te noemen. Wat dat betreft, hangt hij dichter tegen een hatchback dan een echte terreinwagen aan. De besturing zou iets meer informatie mogen doorgeven en is niet erg direct, maar de Compass is ook niet bedoeld als bochtenridder. Daar staat tegenover dat hij erg comfortabel rijdt. Voor SUV-begrippen strijkt hij hobbels en oneffenheden keurig glad, en de goed zittende stoelen dragen ook bij aan een relaxte rit. Vooral in combinatie met het gladde leer van de Limited-uitvoering zouden ze echter wel wat meer zijdelingse steun mogen bieden.
In het vooronder van de testauto ligt de van VW afkomstige tweeliter dieselmotor met pompverstuivertechniek, die de Compass tot goede prestaties brengt. Hij heeft lekker veel trekkracht te bieden en krijgt de met dik 1.500 kilo toch niet lichte Jeep prima van zijn plek. Zoals bekend is de 2,0-liter pompverstuiver niet de meest geciviliseerde in zijn soort, maar op de een of andere manier past de zware dieselbrom wel bij het stoere karakter van de Compass. De motor is gekoppeld aan een lekker schakelende zesbak, waarvan de versnellingen echter wat dicht bij elkaar liggen. In het begin heb je nog wel eens het verkeerde verzet te pakken. Er is ook nog een 2,4-liter benzinemotor leverbaar, die het tot 170 pk schopt en het met een handgeschakelde vijfbak moet doen. Eventueel is ook een continu variabele transmissie met zes versnellingen leverbaar. Inderdaad, een stukje Eindhovens vernuft in een Yank!
Freedom Drive
Op een militair oefenterrein even buiten Stockholm hebben we de gelegenheid om de terreinkwaliteiten van de Compass nader te onderzoeken. De Jeep heeft dan weliswaar geen lage gearing en een relatief geringe bodemvrijheid, maar de Compass laat zich toch uitstekend door de blubber sturen. Ook slecht hij behoorlijk steile hellingen zonder al te veel problemen. Het aandrijfsysteem stuurt in principe 95 procent van het vermogen naar de voorwielen, maar bij een gebrek aan grip wordt dat bliksemsnel aangepast door de 'Freedom Drive' genaamde vierwielaandrijving. Bovendien kun je voor het ruigere terreinwerk het differentieel blokkeren in een verhouding van 50:50 over voor- en achteras. Een ritje met een Wrangler brengt zonneklaar aan het licht dat de Compass duidelijk de mindere terreingod is, maar ook de Compass slaat zich door situaties heen die het overgrote deel van zijn toekomstige bezitters nimmer zullen opzoeken.
Lokkertje
Vanaf half oktober staat de Compass in de showroom, met een prijs vanaf E 28.495 voor de 2,4-liter benzine in de basisuitvoering 'Sport'. De brochure vermeldt echter wel dat het hier een 'speciale bestelling zonder airco' betreft. En die wil je dus niet. Een beetje een lokkertje dus, maar een mille of 30 voor een versie inclusief die onmisbare klimaatregeling blijft relatief scherp. Voor de 2.0 CRD Sport geldt een prijs vanaf E 33.650.
De Sport krijgt standaard lichtmetalen 16-inchwielen en veiligheidsvoorzieningen als zijairbags, remassistent, ESP en 'Electronic Roll Mitigation', dat een koprol moet voorkomen in noodsituaties. Voor hoofdairbags moet echter extra betaald worden.
De Limited-uitvoeringen krijgen tegen een meerprijs van E 2.800 een luxere aankleding mee, met tweekleurige lederen bekleding, cruise control en 18-inch lichtmetaal. Als extra's zijn onder andere een navigatiesysteem met groot kleurendisplay, verstralers en Bluetooth-telefoonvoorbereiding leverbaar.
Dan is er ook nog een 'Mopar-set' verkrijgbaar, waarmee je je Compass kunt 'pimpen' met dikkere bumpers en skirts, en grimmig zwarte lichtmetalen velgen. De Compass is een interessante aanvulling in het compacte SUV-segment. Voor zijn uiterlijk moet je vallen, maar nuchter beschouwd is dit gewoon een goed rijdende en praktische auto. En het is natuurlijk een Jeep; dat klinkt toch anders dan een Koreaanse merknaam.