Chrysler 300C 3.0 CRD en Chrysler PT Cruiser 2.2 CRD

Chryslers dieseloffensief

Chrysler 300C 3,0 CRD
Chrysler 300C 3,0 CRDChrysler 300C 3,0 CRDChrysler 300C 3,0 CRDChrysler PT Cruiser 2.2 CRDChrysler PT Cruiser 2.2 CRDChrysler PT Cruiser 2.2 CRDChrysler PT Cruiser 2.2 CRD
AutoWeek 39 2005
AutoWeek 39 2005

Je leest het in AutoWeek 39 2005

'Chrysler runs on diesel', aldus het Amerikaanse merk bij de introductie van de 300C 3.0 CRD en de verbeterde PT Cruiser 2.2 CRD. Die slogan is wat overdreven, maar zeker is dat een auto als de 300C een goede diesel keihard nodig heeft.

Nog niet zo lang geleden was het vrijwel ondenkbaar; Amerikaanse personenauto's met dieselmotoren. De relatief lage benzineprijzen in de Verenigde Staten gaven de Amerikanen geen enkele aanleiding om zich te verdiepen in de walmende, rumoerige zelfontbranders. En Europa was in verhouding tot de thuismarkt zo klein dat ook de oude wereld de Yanks niet kon aanzetten tot het overwegen van dieselversies voor de Amerikaanse auto's. Maar tijden veranderen. Zowel Chrysler als de Amerikaanse tak van General Motors (Cadillac, Chevrolet, Corvette en Hummer) hebben zich voorgenomen een belangrijke rol te gaan spelen op ons continent. Daarnaast zijn diesels inmiddels niet meer de stinkende, trage spijkerzakken van weleer. Ten slotte krijgen Amerikanen ook een goed voorbeeld van eigen bodem, want de daar zo populaire pickup-trucks zijn massaal gevallen voor het fenomenale koppel dat dieselmotoren bieden. Chrysler kan al sinds het huwelijk met Daimler meeliften op de technologische achtergrond die Mercedes in een halve eeuw heeft opgebouwd. En dat resulteert dit najaar in twee nieuwe versies.

Verstelbare schoepen

Zo is van de gefacelifte PT Cruiser - naar nu bekend is geworden - ook de dieselmotor onder handen genomen. De 2.2 CRD is voorzien van een turbo met verstelbare schoepen, genaamd VGT (Variable Geometry Turbocharger). Een ingreep die niet zonder gevolgen blijft; het maximale vermogen is met bijna een kwart gestegen. De nieuwe motor levert 150 pk, tegenover 121 in de oude uitvoering. Het maximale koppel is gelijk gebleven, maar daarentegen staat er een veel breder toerenspectrum ter beschikking, hetgeen de auto merkbaar flexibeler maakt. De reactie op het gas is sneller geworden, en lui schakelen wordt aanzienlijk minder bestraft dan met de oude dieselmotor. Daarnaast is de isolatie van de carrosserie onder handen genomen, waardoor de diesel behalve krachtiger ook stiller is geworden. Over de uiterlijke wijzigingen hebben we in juni van dit jaar al uitgebreid bericht, dus daar zullen we hier summier over blijven. Andere koplampen en achterlichtunits, een dakspoilertje, en een veranderde grille. Die loopt niet meer onder de bumper door, wat hem ingetogener maakt. Juist veel minder ingetogen is het interieur geworden. Het dashboard is volledig vernieuwd. Andere materialen en aparte lijnen maken het nog meer dan de vorige tot een cockpit die je haat of waarvan je houdt.

Afdruipen

Belangrijker nieuws is de de 300C CRD, en aan die auto hebben we dan ook het grootste deel van de schaarse uurtjes, die we bij Chrysler in Wenen te gast waren, besteed. Dat Chrysler met name deze auto als belangrijke troef ziet om de Europese markt te pakken, bleek al eerder toen de productie (eerst alleen in Canada) werd uitgebreid naar het Oostenrijkse Graz. De 300C is inmiddels een jaar in ons land en tot nu toe was deze auto alleen maar met drie benzinemotoren te koop: de 2.7 V6, de 3.5 V6 en de 5.7 HEMI V8. Een flinke beperking, want juist in het executive-segment is de vraag naar dieselmotoren erg groot. Menig bewonderaar van deze imposante Amerikaan zal daarom met een droef gevoel hebben moeten afdruipen naar een van de concurrenten. Dat kan nu voorbij zijn, want vanaf volgende maand is de 300C leverbaar met de 3.0 CRD dieselmotor die we al kennen uit de Grand Cherokee, standaard uitgerust met partikelfilter. We reden een halve dag door het noordelijke deel van Oostenrijk en raakten aardig onder de indruk van deze auto. Het is absoluut geen gooi- en smijtauto, maar zo is de 300C dan ook nooit bedoeld. Dit slagschip weegt 1.765 kg en dat voel je. Wat niet wil zeggen dat hij traag is, overigens. De wagen komt lekker vlot uit de blokken en voor je het weet zit je op snelheden waar menig diender jeuk van in de pen en de vingers krijgt. Met het gigantische stuurwiel loods je de 300C trefzeker door het verkeer, maar reken niet op al te veel communicatie. De auto doet wat je zegt, maar informatie terug komt er nauwelijks. Daarvoor is alles gewoonweg te zacht afgeveerd en te sterk bekrachtigd. Ook de stoelen zijn een beetje té. Ze zijn duidelijk voorbereid op een eigenaar die zijn zakelijke succes een leven lang tot zich heeft genomen in de vorm van goede en voedzame spijzen en dranken. Een magere broodschrijver wordt bij ruw bochtenwerk van links naar rechts over het gladde leer gesmeten. Houvast heb je dan alleen nog maar aan het stuurwiel, wat overigens een verhaal apart is. Het is met leer bekleed, maar het bovenste kwart bestaat uit een soort materiaal wat we kennen uit het midden van de vorige eeuw, toen hier brilmonturen van werden gemaakt. Het transparante, bruingeaderde spul gloeit in het zonlicht op. We waren bijna op zoek gegaan naar een knopje dat knipperende neonverlichting in dit stuurwiel ontsteekt.

Maar, zoals gezegd, dat laat onverlet dat dit een heerlijke auto is om met hoog tempo lange afstanden af te leggen. De fabriek claimt een 0 tot 100 sprint in minder dan 8 seconden, de top zit tegen de 230 km/h aan. Ondanks al dat geweld blijft het bijna onwaarschijnlijk stil binnenin, als bijrijder vergeet je volledig dat je aan boord zit van een diesel.

Gewoontedieren

Kan de 300C CRD de concurrentie aan? Wij geloven van wel. Een 5-serie killer zal het niet worden, daarvoor zijn wij Nederlanders te zeer gewoontedieren. Maar wie zijn kop boven het maaiveld uit wil, of beter, durft te steken, zal zomaar de Duitse gevestigde orde links laten liggen, pakweg tien mille in de zak houden en een auto rijden die je niet op elke straathoek ziet staan, een auto die de hoofden van passanten doet omdraaien, die indrukwekkend oogt, en die ook nog eens erg goed rijdt. Dat de 300C een ruime standaarduitrusting heeft, is hij aan zijn merk verplicht. Een vijftraps automaat, elektrische verstelbare chauffeursstoel en stuurkolom, xenonverlichting, parkeersensoren achter, regensensor; de meeste van die zaken zijn bij de concurrentie alleen verkrijgbaar tegen een vaak forse meerprijs. Wie daar bovenop nog meer luxe wil, kan voor 5.900 euro het Comfortpakket aanschaffen, wat leren bekleding, stoelverwarming voorin, elektrisch verstelbare pedalen, Californisch notenhout, dvd-navigatie en een 6-cd-wisselaar omvat.

De 300C CRD staat vanaf volgende maand bij de Nederlandse dealers. Hij kost in zijn eenvoudigste vorm 49.900 euro, de Touring begint bij 53.400 euro.