Hummer H3

Alles is relatief

Hummer H3
Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3Hummer H3
AutoWeek 32 2005
AutoWeek 32 2005

Je leest het in AutoWeek 32 2005

Dat alles relatief is, bewijst Hummer met de H3. Het nieuwe model is naar Hummer-maatstaven bescheiden van formaat, zelfs de kleinste SUV die de Amerikanen ooit bouwden. Wij vinden een lengte van 4,74 m, een breedte en hoogte van 1,90 m nog altijd bijzonder indrukwekkend.

Lekker stadsautootje, zo'n H3. Bij Hummer waren ze blijkbaar zo overtuigd van het 'handzame' formaat van hun nieuwste creatie, dat ze de persintroductie in hartje Parijs lieten plaatsvinden. Aardig terreinwagentje, zo'n H3. "Zet ook maar een leuk offroad-parcoursje uit", luidde de opdracht van het hoofdkantoor aan de mensen die het H3-evenement voorbereidden. Een stadsautootje met terreincapaciteiten dus. Dat willen we wel eens meemaken.

Maar eerst een klein stukje historie. De H3 is, zoals de naam al doet vermoeden, de derde telg aan de Hummer-tak. Het begon allemaal in 1995, toen de H1, een civiele versie van het monster dat door het Amerikaanse leger werd ingezet tijdens de Golfoorlog, naar Europa kwam. Daaraan was nog maar weinig subtiliteit te ontdekken. In 2003 volgde de H2, die er al iets beschaafder uitzag en waarvan sinds 2004 ook een versie met laadbak (SUT) leverbaar is. Maar de term 'bescheiden' was ook op de H2 allerminst van toepassing. De H3 luidt een volgend hoofdstuk in, een hoofdstuk waarin het de bedoeling is dat een Hummer een breder publiek dan ooit moet gaan aanspreken, zonder dat dit ten koste gaat van de traditionele waarden van het merk: een stoer uiterlijk en goede terreincapaciteiten. Het grootste optische verschil tussen de H2 en H3 zijn de wielkasten, die bij de H3 nogal uit de kluiten zijn gewassen. Het accentueert het compromisloze hoekige design van de auto. Ondanks dat de H3 de nachtmerrie is van de gemiddelde aërodynamicaspecialist, valt het met het windgeruis op de snelweg erg mee.

Recht voor z'n raap

Zo recht voor z'n raap als de vorm van de koets is, zo orthodox is ook de lay-out van het chassis: een ladderframe met bladveren achter. Aan de voorkant wel onafhankelijke wielophanging. Ideaal voor in het terrein. In Europa zullen de meeste kilometers echter op het asfalt worden gemaakt en dan komt het nadeel van die bladveren om de hoek kijken: bij de minste of geringste oneffenheid in het wegdek voel je een trilling door de auto trekken. Niet echt comfortabel. Voor zo'n grote auto stuurt de H3 verrassend strak; één keer insturen en de Hummer volgt zonder mokken de ingezette koers in een bocht. Bovendien is de draaicirkel met 11,3 meter (net zo veel als een even lange Jeep Grand Cherokee) niet overdreven groot en dat maakt de H3 goed manoeuvreerbaar in de stad. Dat is nog altijd relatief, want het blijft natuurlijk gewoon een lel van een auto die je niet zomaar even in een parkeervak schuift. Voorlopig is de H3 alleen leverbaar met een 3,5-liter vijf-in-lijn benzinemotor. Die levert een respectabele 220 pk en 305 Nm, maar die moeten wel dik 2.100 kilo Hummer voortbewegen. Om de snelheid erin te krijgen, moet het blok op de toppen van z'n kunnen opereren en daarbij helpt de viertrapsautomaat allerminst. Dat is er eentje van het ongepolijste soort die nogal nerveus werkt – hij schakelt te laat op of te vroeg terug. Gelukkig worden de Nederlandse Hummers standaard met een handgeschakelde vijfbak geleverd. Het interieur zit solide in elkaar en is, zeker voor Amerikaanse begrippen, netjes afgewerkt. Op de achterbank is meer dan genoeg ruimte voor volwassenen. Zoals gezegd mochten we ook nog even met de H3 het terrein in en daar presteert 'ie ronduit indrukwekkend. Modderpoelen (van maximaal 61 cm diep) zijn geen probleem, net zo min als grote gaten, steile hellingen of een combinatie daarvan. De H3 ploetert zich overal door- en overheen dankzij z'n lage gearing en differentieelslot achter.

Diesel in 2008

De H3 is per direct in Nederland leverbaar met Amerikaanse specificaties, waaronder een snelheidsbegrenzer bij 160 km/h die er nogal lomp inkomt. De auto's worden standaard voorzien van een Adventure Pakket met onder andere lage gearing en eenandere afstemming van vering en demping. Vanaf eind 2006 start de productie van de H3G in Struandale, Zuid Afrika. Dit 'global' model is bedoeld voor alle markten behalve Noord-Amerika. Tot die tijd wordt de H3 uit de States (Shreveport, Louisiana) verscheept en krijgt bij ons een zogenaamde Single Vehicle Approval. In 2008 komt er een dieselmotor beschikbaar, afkomstig van Isuzu.

In Europa wordt de import en distributie voor Europa verzorgd door Kroymans in Hilversum. Het zou ons niet verbazen als de 'kleine' H3 met z'n scherpe prijs (vanaf 55.000 euro) de Europese koper voor zich weet te winnen. Kroymans verwacht dit jaar nog ongeveer 500 H3's aan de man/vrouw te brengen; voor 2006 ligt de prognose op 1.000 stuks.