Subaru G3X Justy AWD

Kruising deels geslaagd

Subaru Justy
AutoWeek 6 2004
AutoWeek 6 2004

Je leest het in AutoWeek 6 2004

Subaru's Justy keert na exact een jaar terug op het strijdtoneel. Maar wel in een volledig andere gedaante. Net als z'n voorganger is de nieuwe G3X Justy nauw verwant met een Suzuki-model; ditmaal echter niet de Swift, maar de vernieuwde Ignis.

Subaru en vierwielaandrijving worden meestal in één adem genoemd; niet zo vreemd de modellen van het Japanse merk hebben het de afgelopen tien jaar standaard. Daarvoor waren ze er vrijwel altijd mee uit te rusten.

De nieuwe G3X Justy is zoals de toevoeging AWD al aangeeft op de regel geen uitzondering. De Subaru deelt z'n bodemplaat met die van de Suzuki Ignis, en ook de carrosserie is vrijwel identiek. Beide auto's komen dan ook uit dezelfde fabriek in Hongarije. Met de X in de typeaanduiding G3X wil Subaru aangeven dat de Justy een zogenaamde crossover is, een kruising tussen een mini-MPV en een SUV. Die kruising komt niet helemaal uit de verf. De Justy heeft permanente vierwielaandrijving en een bodemspeling van 17 centimeter. Hij kan dus op onverharde ondergrond vooruit, als het tenminste niet té gek wordt. Een tussenbak met een hoge en een lage overbrenging ontbeert 'ie, immers. Maar in deze barre, natte jaargetijden bewijst de vierwielaandrijving zich meer dan voldoende op het gladde asfalt. De Justy blijft heel lang neutraal z'n bochtjes draaien; onder- of overstuur provoceren valt nog niet mee.
Het betere bochtenwerk schuwt de kleine Subaru dus allerminst. Hij hangt daarbij – gezien de relatief hoge carrosserie - opmerkelijk weinig op een oor en stuurt strak tot pak 'm beet 100 km/h. Daarboven wordt de besturing enigszins vaag. Dat is inherent aan de hoge koets, want bij hogere snelheden heeft de carrosserie de neiging enigszins te liften, en dat leidt tot enige vaagheid.


Multipurpose?
Subaru levert de G3X Justy met een 1,3-litermotor of een krachtbron die anderhalve liter meet. Van deze twee benzinemotoren heeft de 1,3 uiteraard de meeste moeite met de Justy. Hij moet behoorlijk op toeren gehouden worden om er het uiterste uit te persen. In de lage toeren heeft de krachtbron de neiging 'dood' te vallen. De 1.5 heeft met 99 pk slechts 6 pk's meer dan z'n minder krachtige broertje. En hij heeft ook niet schrikbarend veel meer trekkracht. Maar toch maakt hij in de praktijk duidelijk een minder amechtige indruk dan de 1.3.
Subaru spreekt van een mini-MPV als het het heeft over de G3X. De term is in dit verband wellicht een tikkie overdreven vanwege het ontbreken van belangrijke multipurpose-aspecten. Goed, de achterbankleuning kan in ongelijke delen worden neergevouwen en er zijn voldoende mogelijkheden om klein grut een plaatsje te geven, maar is dat multipurpose? Nee, daarvoor is de flexibiliteit van het interieur te gering. In ruimtelijke zin, echter, valt de kleine Sub zeker niet tegen. We treffen achterin drie hoofdsteunen en drie driepuntsgordels, dus de Japanners hebben de Justy zeker bedoeld als vijfpersoonsauto. Je kunt achterin goed 'achter jezelf' zitten, mede dankzij de theateropstelling van het zitmeubilair; de achterbank is hoger geplaatst dan beide voorstoelen. Dat schept ruimte voor de onderste ledematen. Dankzij de opstelling van de achterbank kun je bovendien over de hoofden van de bestuurder en de passagier voorin toch lekker mee naar buiten kijken door de voorruit. De instap is comfortabel dankzij de hoog op z'n wielen staande carrosserie en de hoog geplaatste stoelen. Het bestuurdersexemplaar is in elke versie van de nieuwe Justy in hoogte verstelbaar. De standaarduitrusting van de Sub is voor elkaar. Elektrisch bedienbare ramen vóór, elektrisch bedienbare én verwarmbare buitenspiegels, vier plofzakken en ABS met EBD, het zit af fabriek allemaal op de Justy en natuurlijk heeft 'ie permanente aandrijving op alle vier de wielen aan boord. En dat rechtvaardigt de toch tamelijk straffe vanafprijs van € 15.995 voor de Justy.