Test: Nissan Micra (2010)
Stoutmoedig gebrom
- Maurice de Bouvère
- Eerste rijtest
Dit najaar mag de Nissan Micra met pensioen. Nissan komt met een geheel nieuwe Micra, die als nieuw herkenbaar is, maar niet revolutionair afwijkt van de huidige. Hij moet in de toekomst 'n groter publiek aanspreken. Dat doet hij onder andere met een vriendelijker prijs en vanaf komend voorjaar met een belastingvrije versie.
In de lijnen van de vierde generatie van de Micra herkennen we zonder veel moeite het model dat nu afgelost wordt, terwijl het toch een volledig ander ontwerp is. De komende editie ziet er een tikkie stoutmoediger uit dan de huidige Micra, met z'n sterke, afgeronde vormen rond de taillelijn en een karakteristieke vouw boven de dorpels. Maar het aaibare is niet van de auto af. De Micra staat op een nieuwe bodemplaat, het zogenaamde V-platform. Hierop zal Nissan nog een tweetal auto's baseren, een sedan en een MPV, en het is tevens beschikbaar voor partner Renault. De Micra oogst sympathie met z'n hoog in het front gemonteerde, olijk de wereld in kijkende koplampen. Terug van weg geweest bij Nissan is de 'surftail'. Die sierde ooit de Almera en nu treffen we 'm achter op de Micra. 't Doel van deze wulpse staart is tweeledig. Ten eerste is de aerodynamica ermee gediend, ten tweede verschaft de oplopende daklijn inzittenden op de achterbank meer hoofdruimte. En da's geen overbodige luxe, want de hoogte van de Micra is met 10 millimeterafgenomen tot 1,52 meter en dat terwijl de hoofdruimte achter in de huidige Micra nou niet bepaald ruimbemeten is. Elke centimeter telt dus. De toename in lengte met 61 millimeter tot 3,78 meter en de groei van de wielbasis met 20 millimeter zijn volledig ten goede gekomen aan het passagierscompartiment. Achterin ervaar je in de nieuwe Micra meer beenruimte, al houdt die voor volwassen nog niet over, maar de Micra is en blijft natuurlijk een B-segmenter. Voorin is het voor inzittenden met een gemiddeld postuur goed uit te houden.Een goede zitpositie achter 't stuur is zonder veel moeite te vinden. Als passagier word je op een bochtig parcours geconfronteerd met een wat te vlakke zitting waar je vrij gemakkelijk vanaf glijdt. Schrap zetten is het devies. In de rechte lijn biedt de Micra echter een comfortabele zit. Het dashboard kent een grote mate van symmetrie; Nissan spreekt van een 'twin bubble-thema' waarbij 't instrumentarium en het bovenste dashboardkastje qua vorm veel gemeen hebben. Het klepje ervan scharniert naar boven open, waardoor je er lastig in kunt kijken. Wanneer je het hoofd buigt, zie je dat het tamelijk ondiep is. Maar niet getreurd; eronder zit nóg een dashboardkastje. Verder kun je kleinere spullen in diverse bakjes en vakjes kwijt. Maar ook de deels opklapbare zitting van de passagiersstoel, met daaronder een ruimte waarin je een tas schrap kunt zetten, geeft aan dat aan praktisch nut gedacht is.
India
Het dashboard heeft geinige design-kenmerken, zoals de vormgeving van het knoppencluster ten behoeve van het verwarmings- en ventilatiesysteem. Maar die ontwerpgrappen kunnen niet verhullen dat het geheel een wat goedkope uitstraling heeft. De Micra die nu nog in de prijslijsten staat, heeft een hoogwaardiger ogend binnenste. Dit komt met name doordat Nissan voor de nieuwe Micra hardere plasticsoorten heeft gebruikt. Die hebben hier en daar minimale, maar toch waarneembare kleurverschillen, terwijl het duidelijk wel de bedoeling was dat ze dezelfde kleur zouden hebben. Een woordvoerder van Nissan meldt dat het interieur bewust een, laten we zeggen betaalbaarder uitstraling heeft gekregen, omdat de Micra nogal eens als (te) duur wordt beschouwd. Aan dit 'misverstand' maakt Nissan een einde door 'm wat goedkoper te laten ogen. 'n Andere verklaring voor de toepassing van interieurdelen die inferieur lijken aan die van de bestaande Micra, is gelegen in het gegeven dat de nieuwe Micra voor de Europese markt gefabriceerd wordt in India, waar men 't wellicht wat minder nauw neemt met materiaalkwaliteit. Alhoewel, de nieuwe Suzuki Swift komt ook uit India, en het dash van die Japanner maakt een prima indruk.
Voor de nieuwe Micra heeft Nissan twee versies van een 1,2-liter benzinemotor beschikbaar. Beide vallen te combineren met een handgeschakelde vijfbak of een CVT. Onze kennismakingsrit vindt plaats in de 80 pk sterke Micra met continu variabele transmissie. Rijden, dat doet-ie meer dan verdienstelijk. De elektrische stuur-bekrachtiging werkt snelheidsafhankelijk en geeft de bestuurder voldoende gevoel over wat er onder hem allemaal gebeurt. Alleen direct rond de middenstand voelt de besturing enigszins vaag aan. De driepitter roffelt er onder deellast vrolijk op los. Irriteren doet 't geluid vanonder de motorkap slechts bij accelereren, maar dat kun je de motor niet kwalijk nemen; het is de CVT die de krachtbron bij iedere trap tegen het gaspedaal stevig doet loeien. In de stad, waar de snelheid laag ligt, valt het motortoerental zo ver terug dat het erop lijkt dat de motor ieder moment kan afslaan. Maar dat doet-ie niet. Hij bromt met een kleine 1.000 tpm gewoon voort, om netjes op te pakken zodra je het gaspedaal intrapt. Dat de motor met een minmaal aantal toeren al brommend de Micra in beweging houdt, is niet zo erg. Daar wen je vanzelf aan. Vervelender is dat de motor bij deze lage toerentallen het stuurwiel doet vibreren, en dat werkt gauw op je zenuwen. Stationairdraaiend zijn trillingen de driepitter vrijwel volledig vreemd; sterker, hij is dan ook nog eens zo stil dat je amper in de gaten hebt dat hij al loopt. Dat Nissan de Micra nog steeds als echte stadsauto ziet, maakt het duidelijk door een systeem op de auto aan te bieden dat de ruimte van parkeerplaatsen meet. Het heet Parking Space Measurement.
Supercharged
De Micra komt met de 80-pk-versie van de 1,2-liter niet in aanmerking voor vrijstelling van motorrijtuigenbelasting en bpm. Gecombineerd met de handbak stoot de Nissan 115 g/km aan CO2 uit, en gekoppeld aan de CVT 125 g/km. In het voorjaar van 2011 stelt Nissan orde op zaken met een Micra 1.2 Supercharged. Deze versie heeft, zoals de naam al aangeeft, een compressor die alleen actief is bij accelereren, en die het vermogen opstuwt tot 98 pk. Met deze motor valt de Micra met z'n neus in de boter, want hij komt in aanmerking voor alle fiscale voordelen. De versie met vijf-versnellingsbak heeft namelijk een CO2-uitstoot van 95 g/km. Als de Supercharged-motor is gekoppeld aan de CVT, valt hij net buiten de boot, en is wel motorrijtuigen-belasting verschuldigd, en moet wel bpm worden afgedragen; de uitstoot aan CO2 blijft bij de automaat steken op 115 g/km.
Een lagere CO2-uitstoot en dus geringer brandstofverbruik komt niet alleen op conto van de driecilindermotor. De Micra is weliswaar gegroeid, maar Nissan heeft getracht de massa van het model binnen de perken te houden. Dankzij de toepassing van een lichtere brandstoftank, een uitlaatsysteem dat minder gewicht in de schaal brengt en een voorwielophanging die eveneens wat kilo's is kwijtgeraakt, hoeft de krachtbron slechts een slordige 950 kilo op sleeptouw te nemen.
Nissan komt in november met vier versies van de Micra; een Visia, een Acenta, een Connect Edition en een Tekna. Allemaal hebben ze af fabriek zes airbags, ABS, ESP en stuurbekrachtiging standaard. Van de prijs hebben de Japanners een paar honderd euro afgesnoept; de instapper staat straks voor € 11.200 in de prijslijst.
Had je deze auto's al gezien?
Lees ook
Verdwenen maar niet vergeten: deze compacte hatchbacks koop je voor €4.500
Vergelijkende Test: Nissan Micra - Dacia Sandero - Hyundai i20
Nissan Micra 1.2 DIG-S Connect Edition (2012)
Toyota Yaris Hybrid Aspriration – Fiat Punto 0.9 TwinAir Easy – Nissan Micra 1.2
Nissan Micra 1.2 DIG-S - Skoda Fabia 1.2 TSI 77kW - Toyota Yaris 1.3 VVT-i - Test
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (24) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.