Redactie Raadt Aan: volbloed sportwagens
De nieuwe GTO ligt in de winkel en dus leek het ons gepast om de Redactie Raadt Aan van deze week een forse injectie passie te geven. We besloten voor jullie op zoek te gaan naar een volbloed coupé en daar hoort natuurlijk een flink budget bij. Deze week gunden we onszelf 75 mille om eens lekker virtueel mee te winkelen in ons occasionaanbod.
Dit zijn de eisen:
Budget: 75.000 euro
Bouwjaar: na 1990 (we willen geen klassiekers)
Type auto: sportwagen (coupé of cabrio)
Type motor: benzine
Vermogen: 300+ pk
Kilometerstand: maximaal 150.000 km
Nationaliteit: maakt niet uit
Roy Kleijwegt
Merk en model: Porsche 911 GT3 (996)
Bouwjaar: 2003
Kilometerstand: 16.000
Vraagprijs: 74.500 euro
Vermogen: 381 pk
Verbruik: 12,9 l/100 km
Mrb: 180-205 euro per kwartaal
Wat is het: De 996-variant is de eerste GT3 die Porsche maakte. Met een 911 die per generatie toegankelijker werd, kwam er een steeds groter gat tussen de Carrera's en de RS-modellen. Deze GT3 vulde dat gat op. En het was smullen: een atmosferisch blok dat smeekt om extreem hoge toeren, een handbak en een gewicht van slechts 1.380 kilo.
Waarom deze: Het is er eentje van ná de facelift, maar dat heeft vooral te maken met het aanbod. De Mk1 996 GT3 is veel zeldzamer, de Mk2 was eigenlijk al meer volumemodel. Maar dat betekent dat hij binnen het budget van vandaag te vinden is. De Mk2 heeft zo'n 20 pk meer dan de Mk1 en kreeg bovendien ESP nadat er blijkbaar te veel waren platgereden. Het motorblok staat te boek als extreem betrouwbaar, hetzelfde geldt voor de versnellingsbak. Dit is bovendien een nette versie waarvan het onderhoud bekend is. Dat houdt de running costs hopelijk relatief laag.
Minpuntjes: Er is natuurlijk sprake van gigantische pk-inflatie, dus 380 pk is al lang niet meer wat het tien jaar geleden was. Je moet bij het stoplicht al oppassen voor een nieuwe Golf R! Ook mag het voor zich spreken dat boodschappen doen best een klus is met deze auto. En ondanks de betrouwbaarheid zullen de onderhoudskosten toch flink oplopen. Maar dat geldt waarschijnlijk voor elke GTO-auto.
Alexander Inia
Merk en model: BMW 1-serie M Coupé
Bouwjaar: 2011
Kilometerstand: 39.650
Vraagprijs: 59.950 euro
Vermogen: 340 pk
Verbruik: 9,6 l/100 km
Mrb: 201-229 euro per kwartaal
Wat is het: Toen we BMW's aankondiging voor een uitzwaaimodel van de 1-serie Coupé hoorden, werden we in eerste instantie niet zo heel enthousiast. Dat kwam vooral door de keuze van het Beierse merk voor turbokracht: een puristische M-auto hoorde immers een atmosferisch blok te hebben, vonden we. Uiteindelijk kregen we bij de introductie de sleutels van een 340 pk sterke 1-serie Coupé overhandigd, en waren we heel benieuwd of deze auto niet een grote misser van BMW was.
Waarom deze: We hadden beter moeten weten, want het is een understatement om te zeggen dat de M-divisie onze verwachtigingen overtrof. Ik zou nog verder willen gaan: dit is de BMW die van alle M-modellen van het laatste decennium het dichtst bij de oer-M3 zit. De ingenieurs hebben zich er niet simpel vanaf gemaakt. De 1-serie M Coupé heeft namelijk de achteras van de M3, een M-differentieel, grotere remmen, en stabiliteitscontrole inclusief de M Dynamic Mode. Een potent motorblok, een handbak en lekker compacte dimensies maken dit een pretmachine die de M3 wat betreft pure kicks eigenlijk overtreft. En dan is er nog het laatste aankoopargument: z'n waarde-ontwikkeling. Volgens bmwregistry.com zijn er wereldwijd slechts 6.342 exemplaren geproduceerd. Combineer dit met de iconische status die deze 1 M Coupé onder liefhebbers heeft, en je snapt wel dat deze auto nauwelijks af gaat schrijven en misschien zelfs in waarde stijgt.
Minpuntjes: Onderhuids hebben de ingenieurs flink hun best gedaan. Het lijkt er wel op dat het budget daarna op was. Het interieur komt er namelijk wat bekaaid van af, al zitten er wel een lekker sportstuur en speciale stoelen in, en daar gaat het natuurlijk om. De eerlijkheid gebiedt verder te zeggen dat de 1-serie M Coupé door z'n korte wielbasis best listig kan zijn. Oppassen in de regen dus, met deze toekomstige klassieker!
Lars Krijgsman
Merk en model:Aston Martin V12 Vanquish
Bouwjaar: 2003
Km-stand: 58.369
Vraagprijs: 64.950 euro
Vermogen: 455 pk
Verbruik: 16,5 l/100 km
Mrb: 265-303 euro per kwartaal.
Wat is het: Het duurste, krachtigste en meest begerenswaardige dat Aston Martin in de eerste helft van de jaren nul in de showroom had staan. Een machtige 5,9-liter V12 weggestopt in een prachtige, gewelfde neus. Een tijdloos model waarmee je tot het einde der tijden stijlvol voor de dag komt. En dat is ook wat waard in de door spoilers en 21-inchwielen gedomineerde supercarwereld.
Waarom deze: Wie gaat zoeken op een gebruikte auto met meer dan 300 pk, komt algauw uit bij de RS'en en M's van deze wereld. En Porsches natuurlijk, maar die 911 zíén we al zo vaak. Ik stapte bijna virtueel in een Ferrari 456, mijns inziens één van de mooiste Ferrari's ooit, maar de complexiteit en de onderhoudskosten die daarmee verbonden zijn, gaan je ongetwijfeld slapeloze nachten bezorgen. De Vanquish blijft een klassieke verschijning, terwijl zich onder de kap een duivelse entiteit heeft genesteld. Bovendien hou je zo'n 10.000 euro in je zak voor brandstof en onderhoud. Met dat laatste zul je in deze Brit ongetwijfeld te maken krijgen, al kun je bepaalde knopjes en schuifjes best goedkoop uit een sloop-Ford of Volvo halen. Zo komen de ventilatieroostertjes bijvoorbeeld uit een S80! Pluspunt: 4.000 km geleden is groot onderhoud uitgevoerd!
Minpuntjes: De automaat is wellicht een kanshebber voor de titel slechtste transmissie ooit en ook op het gebied van betrouwbaarheid is dit niet bepaald een Toyota Corolla. Ook had ik er liever eentje met een wat kleuriger jas en lichter interieur gevonden. Ach, wie 75.000 digitale euro's mag uitgeven, heeft weinig reden tot klagen.
Cornelis Kit
Merk en model: Mercedes-Benz SL70 AMG
Bouwjaar: 1997
Kilometerstand: 75.000 km
Vraagprijs: 29.950 euro
Vermogen: 496 pk
Verbruik: 15,9 l/100 km
Mrb: 286-327 euro per kwartaal
Wat is het: Een anabolenversie van de SL, die officieel nooit bij Mercedes-Benz in de prijslijst heeft gestaan. Wanneer ze je bij AMG goedgezind waren, wilden ze in Affalterbach voor 81.000 Duitse marken een SL 600 met AMG-stylingspakket (240.000 mark) voor je aanpassen door het slagvolume van de V12 op te boren tot zeven liter met 496 pk en 720 Nm als resultaat. In basis is die V12 (M 120 E 70) ook de motor die AMG aan Pagani leverde voor de Zonda C12-S (al had die nog net een paar pk meer).
Waarom deze: Hoewel de wielen niet origineel zijn, ziet de auto er verder uit om door een ringetje te halen. Een absolute wolf in schaapskleren. Gezien z'n nieuwprijs, prestaties (0-100 in 4,7 tellen) en vooral exclusiviteit (van de 204.940 gebouwde SL's van de R129-serie waren er slechts 150 SL 70 AMG's), is dit een auto waar je niets meer op af hoeft te schrijven en waar je toch waanzinnig veel plezier aan kunt beleven.
Minpuntjes: Tja, minpuntjes … Nee, eigenlijk niet echt. Nou ja, vooruit: de onderdelenvoorziening is moeilijk (da's de keerzijde van exclusiviteit) en het cabriodak is vrij gehorig. Maar daardoor kun je wél met volle teugen genieten van het concert dat de V12 exclusief voor jou geeft.
Welke bolide heeft jouw voorkeur? Laat het weten via de reactiemogelijkheid en vergeet niet te stemmen bij de poll in de rechterkolom!