Bovag Rijscholen wil strengere eisen voor leden
Voorzitter Roger Keijbeck van Brancheorganisatie Bovag Rijscholen heeft tijdens het Bovag Rijscholen Congres gezegd dat er wat hem betreft strengere eisen worden gesteld aan z'n leden, dat meldt Verkeerspro, het vakblad voor rijscholen. Zijn doel is dat de ongeveer duizend aangesloten rijscholen zich gaan onderscheiden van elkaar.
De strengere eisen en hogere kwaliteit moet via bijvoorbeeld opleidingsnormen en een verplichting om de bewezen methode Rijopleiding in Stappen (RIS) te hanteren, tot stand komen, aldus Keijbeck. Een precieze invulling van z'n voornemen heeft hij nog niet. De algehele kwaliteit van rijscholen moet zo worden bevorderd. Paul de Waal, woordvoerder van BOVAG, meldt ons dat er laatste drie à vier jaar 3.000 rijscholen zijn bijgekomen. "De laatste jaren schieten de rijscholen als paddestoelen uit de grond. Zoals het nu gaat kan je als rij-instructeur gewoon je eigen rijschool beginnen. We zeggen niet dat dat altijd misgaat, maar er zitten risico's aan. Er komt een heel deel ondernemersschap bij kijken, sommigen weten bijvoorbeeld niet welke premies en belastingen je moet afdragen. In Duitsland is het pas toegestaan je eigen rijschool te beginnen als je zo'n 2-3 jaar onder de vleugel van een gevestigde rijschool hebt gewerkt en daarna een toets op ondernemersvaardigheden aflegt. Dat is ook een manier,' aldus De Waal.
"Deze week is er een brief uitgegaan naar een aantal kamerleden, om te kijken hoe of we de hele sector kunnen opwaarderen en of we dus meer kunnen doen dan de kwaliteit van alleen onze leden vergroten." BOVAG Rijscholen vertegenwoordigt circa 1.000 rijscholen die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de CBR-examens. De Belastingdienst is momenteel in samenwerking met BOVAG een uitgebreid onderzoek aan het uitvoeren op een behoorlijk aantal 'verdachte rijscholen'.