Opel Astra 1.8i-16V Club (1998)

Drie is prijs

Opel Astra 1.8 16V Club
Bij de introductie van de nieuwe Astra zorgde Opel meteen voor veel variatie. Opels kleine middenklasser was al direct als driedeurs en vijfdeurs hatchback en als stationwagon leverbaar. Wij reden de driedeurs.

Het verschil tussen de beide hatchbacks blijft niet beperkt tot het aantal portieren. Achter de middelste dakstijl hebben de twee versies een iets ander koetswerk. In beide gevallen loopt de daklijn schuin af, om vervolgens over te gaan in een heel kort kontje. Maar de vijfdeurs heeft een veel bredere achterste dakstijl dan de driedeurs. En de achterste zijruiten van het model met drie deuren lopen veel verder naar achteren door. Dat geeft deze Astra wel wat van een coupé. De Duitsers zien de driedeurs dan ook als een vlot type; de smaakmaker van het modellenprogramma.
Opel bracht weliswaar in één keer drie koetswerkvarianten van de nieuwe Astra uit, ze waren niet van meet af aan met alle geplande motoren leverbaar. Zo ging de Astra met 1,8-litermotor pas later in productie. Ook de vorige Astra was met een 1.8 leverbaar, maar de machine van nu is nieuw: andere boring en slag en iets kleinere inhoud. Hij produceert wel precies evenveel vermogen (85 kW/115 pk), bij hetzelfde toerental (5400 tpm) en ontwikkelt hetzelfde koppel (170 Nm). Alleen is de maximale trekkracht nu al bij 3400 krukasomwentelingen per minuut voorhanden, terwijl de 'oude' 3600 tpm moest maken om alles uit de kast te halen. Uiteraard heeft zo'n nieuwe vierpitter als de 1.8 van Opel twee bovenliggende nokkenassen en vier kleppen per cilinder. Volgens de fabriek moet hij 200 kunnen halen en voor het sprintje vanuit stilstand naar 100 km/h is niet meer dan tien tellen nodig.
Wat gaven onze eigen metingen te zien? De sprint van nul naar honderd legde hij - zoals beloofd - in 10 seconden af. Over de inhaaloefening deed de Astra in '4' slechts 8,9 s en in '5' maar 12,3 s. Z'n leuke prestaties onderstreept de Astra 1.8 met een pittig motorgeluid bij stevig accelereren. Toch is hij niet luidruchtig, want bij een constante snelheid van 100 km/h lazen we aan boord een nette 67 dB af. Hielden we een tempo van 120 aan, dan liep het niveau in de Astra op tot 70,5 dB.

Rijdersauto
Met het nieuwe model besloot Opel zich af te zetten tegen het oude, wat sullige imago van de Astra en ging voor sportiviteit. Resultaat: De Astra '98 is zowaar een rijdersauto geworden. Hij heeft een bepaald niet te lichte en behoorlijk direkt werkende besturing. Vering en demping zijn stevig afgestemd en zorgen, in combinatie met de bijzonder stijve koets, voor een zeer solide gevoel. De nieuwe Astra ligt prima op de weg en het snelle bochtenwerk gaat hem uitstekend af. Hij lijkt er zelfs echt zin in te hebben en spoort de bestuurder als het ware aan er nog maar een schepje bovenop te doen. Opel is er trouwens in geslaagd het stevige karakter van de wielophanging te combineren met een verrassende dosis comfort. Als er slecht wegdek onder de wielen door gaat, merken de inzittenden dat wel, maar alleen de ergste oneffenheden worden op een minder prettige manier doorgegeven. Ook bij het schakelen voel je stevigheid. De pook gaat niet heel soepeltjes door het schakelpatroon, maar laat zich toch vlot genoeg verzetten.
Het interieur van de Astra draagt onmiskenbaar de Opel-signatuur. Draaiknoppen en luchtroosters komen bekend voor. Ook het infodisplay, dat de tijd en de buitentemperatuur weergeeft en ook dienst doet als uitleesscherm van de speciale Opel-radio, is gebleven. Donkere tinten overheersen in het passagierscompartiment en de stoelen zijn uitgesproken stevig.
Spullen opbergen? De Astra heeft vakken in de voorportieren, met ruimte voor, bijvoorbeeld, een blikje. Ook achterin treffen we zulke vakken aan. Verder is er plaats in de middenconsole en achter de handrem.
Mensen die achter in de driedeurs Astra meereizen, stappen makkelijk in- en uit. Dat is te danken aan de voorstoelen, die naar voren schuiven terwijl de rugleuning voorover klapt. Op de achterbank aangeland, hebben passagiers geen gebrek aan plaats voor hoofd en benen. Hoofdsteunen (3) behoren tot de opties. Een drietal driepunts rolgordels is standaard. Ook 'n middenarmsteun en 'n skiluik zijn bij de prijs ingegrepen. De bagageruimte is regelmatig gevormd en fors. Helaas is alleen de leuning deelbaar.
Met de nieuwe Astra driedeurs heeft Opel een vlotte, zuinige en ruime 'coupé' neergezet.

Signalement

Merk Opel
Model Astra 1.8i-16V Club
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 17.675

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.796 cc
Maximaal vermogen 85 kW / 115 pk bij 5.400 tpm
Maximaal koppel 170 Nm bij 3.400 tpm
Inhoud brandstoftank 52 l
Lengte / breedte / hoogte 4.110 mm / 1.709 mm / 1.425 mm
Wielbasis 2.606 mm
Massa leeg 1.095 kg
Laadvermogen 570 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.250 kg / 595 kg
Banden195/60HR15Prijzen
Topsnelheid 200 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,0 s (fabrieksopgave: 10,0 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 8,9 s / 12,3 s
Brandstofverbruik 7,8 l/100km
CO2-uitstoot 188 g/km

PRIVATE LEASE Opel Astra

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum