AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Lexus SC 430 (2002)

Dubbele persoonlijkheid

Lexus SC430

Als de mannen van Lexus iets doen, doen ze het over het algemeen grondig. Dus als het Japanse topmerk een sportwagen neerzet zoals een SC430, dan mogen we daar iets van verwachten. Zeker als je naar z'n prijs kijkt...

Maar ja, de Lexus mag dan absoluut veel kosten, je krijgt dan wel bijna twee auto's voor de prijs van één. À la Mercedes SLK en Peugeot CC heeft de SC een hard dak dat volledig automatisch in de 'kofferruimte' wordt opgeborgen. En dat levert dan een volbloed cabriolet op.
We worden ouder, we worden stijver. Instappen in de Lexus is behoorlijk diep gaan en je moet dan vervolgens ver reiken voor de gordels. Maar ronduit kicken is het stuurwiel, dat als je je zetelt, een stukje jouw kant op komt. Jazeker, een instapstand voor het stuurwiel. Goed, we nestelen ons in de achtvoudig elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen (met geheugen natuurlijk) en het is niet gering wat we om ons heen zien. Alles aan deze SC is standaard (behalve de metallic-lak) en dat betekent een zeer in het oog springend navigatiesysteem en een imposant paneel voor de bediening van de airconditioning. Komen we straks op terug. Hoe zit een Lexus-sportwagen van riant meer dan 100.000 euro? Diep en behoorlijk sportief. Lachen als je over je rechterschouder kijkt; da's afzien daar, op een totaal zinloze achterbank waar alleen een peuter bedremmeld kan plaats nemen.
Top-afwerking knalt je tegemoet. Hoewel, knallen... Het is eerder ingetogen en klasserijk wat je krijgt aangeboden. Fraaie reflecterende dorpelbeschermers met de merknaam, leer en hout, afijn, kijkt u zelf maar. Lexus zet hoog in. Het merk heeft natuurlijk goed gekeken naar Mercedes-Benz en geprobeerd dát wat ze tegenkwamen te verbeteren. Mooi detail: de manier waarop de dubbele bekerhouder in het middenconsole is verwerkt en hoe subtiel hij zich ontvouwt; het is een genot om naar te kijken. Toch kunnen we ons voorstellen dat iemand het behalve indrukwekkend ook een tikkeltje kil en koud vindt, ondanks het hout. Gaan we deels in mee.

Geraffineerd
De Lexus biedt ook bij het rijden een bijzonder geraffineerde beleving. Ongehoord subtiel genereert de Lexus zijdezacht veel motorvermogen en trekkracht. Net als in de GS430 loopt de Japanse V8 zo mooi en pakt de vijftraps automaat het motorvermogen zo fraai op; daar kan niemand aan tippen. Alleen, best wel braaf dus.
Na het ongehoorde motorraffinement valt het bochtenwerk tegen. Jazeker, scherp sturen en jagen over iets anders dan een biljartlaken levert in de Lexus toch links en rechts een piepje, rammeltje en kraakje op. Past niet bij een topper. Hij ligt overigens stabiel in bochten maar ook qua wegligging is de Lexus wellicht een tikkeltje te beschaafd. Daardoor is de coupé/cabrio niet vies van een beetje hellen in bochten. Ook de zijdelingse steun van de stoelen mag wat beter. Gas erop in een bocht, wat gebeurt er dan? Niks engs. Wat de Lexus niet goed doet, is snel reageren op gripverlies. Echt, u voelt eerder dat de achterkant begint de schuiven dan de sensoren. Dus als u al aan 't tegensturen bent en 't gas daarbij niet abrupt loslaat zoals het hoort (en u de boel dus in feite fijn onder controle hebt) dan komt de elektronica er achteraan kakken en het vermogen afknijpen. Waardoor de hele combinatie zo dood valt als een pier. Weg snelle ronde.
Perfectie was het uitgangspunt bij het maken van de Lexus. De auto heeft een airconditioningsysteem dat uiteraard werkt met links en rechts gescheiden temperatuurregelingen, maar ook rekening houdt met open of gesloten rijden. Speciale uitstroomopeningen ter hoogte van je knieën sturen warme lucht naar je benen bij lagere buitentemperaturen. Genieten doe je ook met volle teugen van de standaard geluidsinstallatie van Mark Levinson. Beter dan dit bestaat er gewoon niet: de installatie houdt rekening met open of gesloten rijden en past zich bij dakloos rijden zelfs aan op het windgeruis. Het klinkt zo onvoorstelbaar mooi en natuurlijk dat je haast je oren niet kunt geloven. Kun je verwachten, want de allersimpelste installatie voor in de huiskamer kost een dikke 20.000 euro. Dan valt er verder nog te genieten van een navigatiesysteem, leren bekleding, elektrische stoel- en stuurverstelling en fraai suikeresdoornhout (dat lichte) of notenhout (dat donkere).
Feit is dat open rijden in de Lexus met zijn fraaie opklap-inklap-opberg-daksysteem (geen bagageruimte meer over, dat wel) erg comfortabel is. In het streven naar perfectie heeft Lexus alleen de funfactor een tikkeltje te veel weggefilterd. Da's jammer.

  • +Hoog motor/bak-raffinement
  • +Door en door doordacht
  • +Coupé en cabrio tegelijk
  • -Toch een piepje/kraakje
  • -Gordels moeilijk grijpbaar
  • -Mag het iets spannender?

Signalement

Merk Lexus
Model SC 430
Carrosserie 2-deurs, cabrio
Transmissie 5 versnellingen, automaat
Aandrijving achterwielaandrijving
Nieuwprijs € 109.300

Specificaties

Brandstof benzine
Motor V8
Cilinderinhoud 4.293 cc
Maximaal vermogen 210 kW / 286 pk bij 5.600 tpm
Maximaal koppel 419 Nm bij 3.500 tpm
Inhoud brandstoftank 75 l
Lengte / breedte / hoogte 4.515 mm / 1.825 mm / 1.370 mm
Wielbasis 2.620 mm
Massa leeg 1.740 kg
Laadvermogen 370 kg
Banden245/40ZR18Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 7,8 s (fabrieksopgave: 6,4 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D - s
Acceleratie 80-120 km/h in D 7,8s
Brandstofverbruik 13,3 l/100km (fabrieksopgave: 12,0 l/100km)
CO2-uitstoot 287 g/km