Porsche 911 Targa (2002)

autoreview

Porsche 911 Targa (2002)

Signalement

Uitvoering911 Targa
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2017
KM-stand bij aanschaf138.137 km
KM-stand laatst139.101 km
Lezerswaardering: 86%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Eindeloze Targa

  • 139.101 km

2 weken geleden mijn droom waargemaakt; het kopen van een 911 en wel de 911 Targa. Bewust gekozen voor de 996 omdat de 993 gewoonweg niet te betalen is en ondanks de luchtgekoelde motor en een eindeloze schoonheid ook best een tricky auto is. De 997 Targa dan? tja, ook een stuk duurder en die te grote chromen zijkanten zijn niet helemaal mijn ding.

Terug naar de 996; zoveel over geschreven maar och och wat een fijne auto is dit (waar wel opgemerkt moet worden dat de 3.6 een stuk fijner rijdt dan de 3.4 omdat hij, naast 20 pk meer (320 om 300) op lagere toeren sneller oppakt). Naast het feit dat de update vanaf 2002 een stuk mooier is. Voorlicht units overgenomen van de Turbo (dus minder spiegelei) en van binnen betere materialen, knoppen gewoon geheel mat (ipv glimmende stukjes) en een dashboardkastje onder de passagiers airbag.

Het moest wel een zwarte zijn en het liefst ook zwart van binnen. Mooie lederen afwerking, bose boxen en met het navigatiescherm (een iphone 6 doet het beter :-) maar zo'n scherm maakt het geheel wel een stuk sjieker) plus de chromen afwerking en de nog altijd hangende leergeur maken het geheel tot een fijn feest.

Over dat laatste gesproken; dat feest is vooral ook door het vele licht wat naar binnen komt. Dat is het voordeel van de Targa; een prachtig glazen dak boven je en een groot lichte achterruit (die ook separaat geopend kan worden wat het inladen van spullen echt heel veel makkelijker maakt) maken zelfs donkere sombere januari-dagen tot een ' relatief' vrolijke boel. En zelfs ook een keer het dak volledig opengeschoven (elektrisch en al rijdend prima te doen) en dan komt het motorgeluid nog heftiger binnen, is de zuurstof rijke buitenlucht niet te versmaden en lijkt de hemel zowaar een stukje dichterbij. In die zin kan ik niet wachten op de lente en kan het `Targa gevoel helemaal ' gevierd' worden.

Heb hiervoor even voor een paar keer een 996 cabrio geleend maar 3/4 tijd van het jaar is het vochtig in NL (zeker als je geen garage hebt) en voelt dan ook zodanig in de auto (naast het feit dat, doordat de kap nauwelijks tijd heeft om te drogen, veel onderhoud nodig is). Tevens is het geluidsniveau vrij ' aanwezig' en is hij erg hard/stuiterig (dus kartachtig wat niet altijd even prettig is, maar de auto is gemaakt om 280 km mee te kunnen rijden dus is het onontbeerlijk om de onderkant door gemis aan bovenkant zwaar te verstevigen). Kortom is het Targa gevoel ' the best of both worlds'; geen totaal open gevoel, maar ook niet de beschreven nadelen.

Daarnaast is hij relatief ' bescheiden'. Geen vergrote achterkant alla de turbo's, sowieso relatief slank (ook door zijn lengte) en daardoor elegant (de 2002 verbeteringen hebben hem wel heel goed gedaan omdat de eerste 996en te vrouwelijk waren
in het streven de cw waarde zo laag mogelijk te houden en vormgevings-technisch de voorbumper iets puntigs had waardoor hij nog ' langer (lees dunner) leek). De vraag die dan opdringt is; als je dan toch in een Porsche wilt rijden is het dan wenselijk om hem ' bescheiden' te willen? Ja toch wel, het geeft hem iets sympathieks, een beetje tussen de oude luchtgekoelde (t/m 993) en nieuwere watergekoelde 911's in (vanaf 997). Iets klassieks terwijl hij nog niet een klassieker is, maar zo anders oogt dan de huidige 991-en (ook niet te versmaden, maar tevens een hele andere beleving). Deze Targa ' voel' je nog echt, rijdt al veel soepeler dan de 964-en en 993-en, maar ook weer niet zo smooth als de laatste generatie(s) en hij is rear (uiteindelijk zijn er maar 5200 van gemaakt en zie je dat hij, samen met de 996 4S en turbo, in occasion waarde aan het stijgen is en ook in de aankomende jaren steeds verder zal stijgen). En laat je niet leiden door de IMS-lagers verhalen (vooral voor de eerste generatie 996-en) op internet want naast het feit dat de 3.6 hier überhaupt veel minder mee te maken heeft gehad zijn de 3.4 motoren die in NL tot problemen hebben geleidt door het slijten van deze lager (met behoorlijke motorschade vandien) op 1 hand te tellen terwijl er 10.000-enden van verkocht zijn.

Is het dan alleen maar ' goeds' wat er over deze 911 Targa te vertellen is? Bijna wel, maar een review hoort ook 'kritisch' te zijn en voor potentiële (latente) geïnteresseerden, die hun kaarten op een dergelijke Targa hebben gezet, een totaalbeeld te geven. Welnu; ondanks dat de carrosserie nog stijver schijnt te zijn dan de coupe wrikt een glasplaat natuurlijk meer dan een vast dak. Oftewel zul je op klinkerwegen absoluut meer 'rammeltjes' waarnemen dan in een coupe (zonder open schuifdakje want de coupe's incl. zo'n dakje hebben ook last van rammeltjes). And last but not least hoor je aanmerkelijk meer windgeruis tegen je (boven) voorraam dan met een coupe. Maar dit wel vanaf 130 km of meer en laat dat nu de hoogst snelheid in NL zijn :-). Je kunt het overigens prima neutraliseren met een muziekje uit de prachtige bose boxen alleen hoor je dan weer minder motorgeluid en zeker met een exhaust (wat bij mij erop zit) en extra gasgeven boven de 4000 toeren is dat een ' keuze'! En met het dak open is dit probleem er ook niet want dan is de beleving sowieso al totaal anders en heb je ook weinig tot geen last van ' binnenkomende' wind. Tenslotte is de schakelbak te prefereren boven de tiptronic (volgens vele journalisten e.a.), maar in het drukke NL (lees veel file etc en dan is het zware koppelingspedaal niet altijd even fijn) is dit een hele fijne goede automaat (geen pdk natuurlijk, maar dat is ook absolute top)) en uiteindelijk kun je met de flippers aan het stuur ook zelf letterlijk het roer meer in eigen handen nemen.

Zorg wel voor een goed (stempels!!!) en met liefde (dat zie je meteen aan gebruikssporen) onderhouden exemplaar met minder dan 200.000 km op de teller (ze kunnen makkelijk het dubbele aan maar de kosten zullen navenant logischerwijze ook toenemen). Deze auto's moeten om de 20.000 km een beurt en jaarlijks een oliebeurt. Als je hem niet dagelijks rijdt en je beperkt tot een 7000 km gemiddeld per jaar kun je er niet veel kosten aan hebben en een paar jaar je dagen, waarin je ritjes gaat rijden, behoorlijk opleuken. Want dat blijft een gegeven; in welk type 911 je ook rijdt, het blijft iedere keer weer een belevenis wat het leven niet gelukkiger maakt, maar zeker wel bijdraagt aan een ander soort geluksgevoel; het gevoel van kracht, snelheid, prachtig precies sturen en geweldig motorgeluid, een rijdersmachine pur sang.

En tenslotte het waar gemaakt hebben van een materialistische droom die ik als kleine jongen al onbewust opbouwde als de Rijkspolitie langsreed met de Targa SC of wij met de Peugeot 404 op vakantie op de duitse snelwegen werden ingehaald door de 911 G-series en bij mezelf dacht; ooit rij ik ook in zo'n auto..

8,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (21)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.