Mercedes-Benz 240 D (1984)
autoreview
Signalement
Uitvoering | 240 D |
---|---|
Versnellingen | 4, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 1984 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
KM-stand bij aanschaf | 135.000 km |
KM-stand laatst | 162.000 km |
ERVARINGEN
- 155.000 km
UPDATE FEBRUARI 2011
Na 20.000 km review hier en daar wat aangepast. Het is wel goed om af en toe even in een andere auto te rijden om objectief te blijven. Zelfs aan de hebbelijkheden van een oude Benz raak je snel gewend.
Verder wat aankooptips toegevoegd voor het geval u ook wilt gaan Benzen.
Had lang getwijfeld. Is een ouwe Mercedes nou wel verantwoord of dreigt er onmiddellijk een financieel Zwart Gat? En dan...moet het een W124 of een W123 zijn? Benzine of diesel? Daar kwam ik helemaal niet uit. Teneinde een mid-lifecrisis te voorkomen heb ik vier Mercedessen aangeschaft. Van alles wat. Over het Zwarte Gat heb ik planken gelegd.
Het vinden van een bruikbare W123 diesel valt trouwens niet mee. Op internet staan genoeg W123's. Zoek je de 240D of de 300D, dan hou je er nog maar een paar over. Zoek je een roestvrije, dan kun je bijna alleen bij de MB-specialist terecht en hangt er een fors prijskaartje aan.
Uiteindelijk heb ik mijn 240D bij een particulier gevonden. Met 135.000 km op de klok (controleerbaar) en op het oog roestvrij. Deze Benz is in 1985 aangeschaft als Jahreswagen door een Duitse huisarts in ruste. Deze heeft er mee rondgereden totdat hij wegens gezondheidsredenen zijn rijbewijs moest inleveren. In 2008 is de auto geïmporteerd door een particulier.
Dat de Duitse arts niet meer geheel rijvaardig was, is te zien aan de zijkanten van de auto. Hier en daar een deukje of een bijgewerkte schram. Ook zijn er delen overgespoten. Schade of toch roest? Van binnen is de wagen vlekkeloos. Kort samengevat: geen concoursstaat, wat gebruikssporen, maar wel een eerlijke en roestarme diesel in zeer bruikbare conditie. Alles functioneert doorgaans zonder haperen of gerammel. Starten, lopen... En dat is wel zo prettig.
DE W123 ALS KLASSIEKER VOOR ALLEDAG:
DE PRESTATIES
De diesel uit 240D is voldoende krachtig om met het huidige verkeer mee te kunnen. Een topsnelheid van 143 km per uur stelt natuurlijk weinig voor, maar in ons land is dat geen probleem. Bovendien wil de auto tussen de 100 en 120 km per uur nog aardig versnellen, mits er niet teveel tegenwind staat. Stoplichtsprintjes verlies je per definitie. Daar begin ik dus niet aan. Je mag al blij zijn als je een vrachtwagen kunt bijhouden.
Ik merk dat ik mijn rijstijl onbewust heb aangepast. De rechterbaan is ook OK. Na een tijdje is dat gesukkel eigenlijk best lekker. Op het Nederlandse snelwegnet met al zijn flitspalen moet je helemaal geen auto hebben, waarin het bij 120 km/u lijkt alsof je stilstaat. Dat is alleen maar frustrerend. In dit dieseltje heb je daar absoluut geen last van. Met een verbruik van 1 op 13 is belastingvrij dieselrijden ook bij de huidige prijzen prima betaalbaar.
DE RIJ-EIGENSCHAPPEN
De wegligging van deze Mercedes mag in de jaren 70 tot de beste behoord hebben, nu is het met de relatief smalle en hoge bandjes uitkijken in een te snel genomen bocht. De diagonale pendelas trakteert je in zo'n geval op een onverwachte slinger. Met nat weer wordt het helemaal spannend: zelfs met 72 pk kun je met gemak een spectaculaire achterwieldrift oproepen. Enkele voor het rode voetgangerslicht wachtende inwoners van Leiden zullen ongetwijfeld de beelden van de heftig slippende groene Mercedes, vlak voor hun neus, nog niet vergeten zijn. En dat bij een vaartje van 35 km/u!! De achterwielophanging van de W124 is wat dat betreft stukken beter.
Met de rechtuitstabiliteit van de W123 is niet zoveel mis. Hooguit dat het enorme stuur weinig informatie doorgeeft en een beetje van het ongeveer-type is.
DE REMMEN...
Tja, er zitten zeker remmen op de W123. Maar ook als deze goed werken, is de remweg een heel stuk langer dan die van een moderne auto. Het scheelt al gauw een meter of 10. Bij 100 km/u, wel te verstaan. Twee wagenlengtes.... Oei. Afstand houden dus!!! De W123 werd ook met ABS geleverd, maar die exemplaren zijn zeldzaam.
Daarnaast willen de remmen van de W123 ook nog wel eens te lijden hebben van ouderdomskwalen. Logisch, maar het kan wel betekenen dat ze het plotseling volkomen laten afweten. En dat is eng, kan ik u uit eigen ervaring melden.
HET COMFORT
Liefhebbers van een beetje zompig comfort komen goed aan hun trekken. De veren in de zetels hebben na 25 jaar hun hardheid verloren, maar zijn bij mijn exemplaar niet doorgezakt. Je zit vooral op de stoel te wiebelen, niet er in. Comfortabel is het wel, al zitten de stoelen uit zijn opvolger een stuk beter. De vering is prettig en vangt de ergste schokken zeer soepeltjes en onhoorbaar op.
Het geluidsniveau in de diesel is niet meer van deze tijd. Het geronk van de motor is altijd aanwezig. Ook bij constante snelheden. Of het hinderlijk is, zit hem vooral in het timbre, dat afhankelijk van het toerental redelijk aangenaam tot storend is. Je moet een beetje mikken met het gaspedaal. Zo dreunt de motor bij 95 km/u vrij sterk, bij 105 is het weer prima te doen. Bij het optrekken valt de herrie reuze mee en is de motor nauwelijks rumoeriger dan bij constante snelheden. Door de duidelijk aanwezige motor wordt wind- en bandengeruis volkomen overstemd. Daar heb je echt geen last van. Elk nadeel hep ze voordeel.
EN VERDER:
Het rijden in een ouderwetse Mercedes als deze is in alle opzichten echte nostalgie. De vorm, het chroom, het rijden, het interieur en de kleuren, echt jaren zeventig! En dan niet de vrije 70-er jaren van de communes en de joint, maar meer die van de onverwoestbare eikenhouten meubelen uit Oisterwijk. Tik tik tik.
Overigens: de hoekige vormgeving heeft een enorm voordeel. Het zicht rondom is vele malen beter dan in de meeste huidige auto's. Je ziet precies waar de auto ophoudt. Parkeersensoren zijn dan ook een volstrekt overbodige luxe. Gelukkig maar, in de meterslange optielijst van de W123 ontbrak deze voorziening. Nog niet uitgevonden.
De betrouwbaarheid...tja.... een oude auto is echt geen nieuwe. Er zal dus af en toe iets kapot gaan. Gewoon een onderdeel versleten of verouderd. Dat hoort erbij. Niet over zeuren. Toch zijn oude Mercedessen door hun robuuste constructie veelal wel geschikt voor dagelijks gebruik. Je moet wat vaker naar de garage (tenzij je het allemaal zelf kunt), maar als het overleden onderdeel vervangen is, dan heb je dat probleem weer voor vele jaren opgelost.
Ter vergelijking: de Fiat 500 uit 1970 die ik eerder bezat, was meer een gebed zonder end. Had je alle versleten of kapotte onderdelen eindelijk vervangen, kon je opnieuw beginnen. Het eerste vernieuwde onderdeel was alweer aan vervanging toe. Dweilen met de kraan open dus. Heel demotiverend.
De motor van de Benz heeft ook deze winter geen enkele steek laten vallen. Even voorgloeien...en lopen. Zonder enige aarzeling.
Kortom, mijn ervaringen sluiten aan bij alle andere reviews op deze site over de W123. Kwaliteit en betrouwbaarheid waar je ook na 25 jaar van profiteert, mits je zorgt goed technisch onderhoud en niet vergeet te investeren in de roestgevoelige carrosserie. (antiroestbehandeling & zonodig wat las- en spuitwerk)
Update 12 september 2009
De diesel heeft net een onderhoudsbeurt bij Klasse Klassiek in Maarssen achter de rug. Volgens deze W123-specialist was mijn Benz in zeer goede staat. Er werd me wel geadviseerd om de wagen z.s.m. een anti-roestbehandeling te laten ondergaan. In dat geval kon de auto nog minstens 10 jaar mee. Bij dagelijks gebruik, wel te verstaan.
Dat heb ik dan maar gedaan. Bij Sjaak van Aalst (voorheen Jan van Egmond) Niet goedkoop, zo'n Dinitrolbehandeling. 1300 euro ben je zo kwijt. Voor dat bedrag is de wagen wel tot in elke hoek en spleet gebalsemd.
WAT MAG HET KOSTEN? AANKOOPTIPS!
Met de aankoop van een oude Benz ben je er nog niet. Stop nog zeker een bedrag van € 2500 in een oude sok voor noodzakelijke, dan wel verstandige investeringen. Zoals:
+ Dinitrolbehandeling a 1300 euro
+ LPG-installatie a 1200 euro(Vooral de 6-cilinders zuipen!!)
+ Laswerk
+ Kleinere en grotere reparaties
Kun je alles zelf, ben je een goudhaantje of heb je de hoofdprijs betaald bij die Mercedesspecialist die echt alles perfect aflevert? Dan kun je het geld uit die Oude Sok ook gebruiken voor een leuke rit naar Zuid Italië of zoiets.
Koop je voor 4000 euro een leuke W123 op Marktplaats "In goede staat met slechts een enkel roestplekje"? Reken dan minstens op eenzelfde bedrag om de auto weer netjes aan elkaar te lassen en te spuiten. Dan kom je er met 2500 euro niet.
Wat een kommer en kwel? Ach, dat valt doorgaans wel mee. Gebruikt u uw oude W123 in plaats van een moderne auto? Dan bent u doorgaans toch nog voordeliger uit: belastingvrij dieselen of gassen zonder afschrijving in een geinige, oude Mercedes compenseert een hoop onderhoudskosten. Je moet alleen een beetje geluk hebben. Of heel handig zijn.
En dan heb je nog de lol. Die is onbetaalbaar.
WELKE W123 MOET IK NEMEN? BENZINE OF DIESEL?
Naast deze 240D bezit ik ook nog een 230E sedan met automaat. De verschillen zijn groot. De 240D heeft zijn bijnaam ’De Groene Tractor’ niet voor niets. Deze ouderwetse diesel is onvergelijkbaar met de moderne commonrails van vandaag. Qua prestaties, geluid, loop en brandstofverbruik word je er permanent aan herinnerd in een stuk antiek rond te rijden. Met de benzineinjectiemotor uit de 230E is dat totaal anders. Die kan zich in veel opzichten goed meten met een moderne krachtbron. De 230E met automaat is gewoon een vlotte wagen. Het geluidsniveau is zeker voor een klassieker aangenaam laag. Rij je veel op de snelweg? Dan kun je beter een W123 nemen op benzine of gas. Of oordopjes aanschaffen.
En de W124?
De chroomliefhebbers zweren bij de W123 of zijn voorganger, de W114/115, willen niks weten van de Tupperwaremercedes W124. Helaas voor deze mensen moet ik concluderen dat de W124 in vrijwel alle opzichten een veel betere wagen is dan zijn voorgangers. Wegligging, rijcomfort, duurzaamheid, brandstofverbruik, in alles scoort deze Benz beter. Vooral de diesels betekenden een enorme vooruitgang! Dat er tussen het uitbrengen van de W123 en de W124 maar 9 jaar heeft gezeten is verwonderlijk. Het lijken er wel 25!
Eigenlijk een moderne auto, die W124. Maar daardoor mist deze Benz ook wel de charme van een klassieker. En daar doe je het toch voor. En als je dan toch voor een Chroombenz gaat, kies dan zo'n lekker knorrige tractordiesel, zodat je er elke meter op doordringend wijze aan wordt herinnerd in een stuk historie rond te rijden.
PROBLEMEN
- 155.000 km
Rinkeldekink, daar viel de einddemper plotsklaps onder de auto vandaan. Kan gebeuren. Voor 180 euro een nieuwe laten monteren.
Bij de Dinitrolbehandeling is er een klein roestplekje gevonden bij het linkervoorspatbord. Is netjes gelast. Zie je niks meer van.
27 maart 2010
Twee reparaties bleken noodzakelijk:
- Na de einddemper bleek ook de rest van de uitlaat gaar. Is vervangen voor de soms van 220 euro.
- Oei! Plots kon ik het rempedaal tot de bodem intrappen zonder de gebruikelijke vertraging. Liep goed af, gelukkig. Voor 195 euro een nieuwe hoofdremcilinder laten plaatsen.
5 juni 2010
- Bwah!! Weer geen remmen! Ook nu ontsnapt aan een ramp. Niet een kapotte hoofdremcilinder, maar het vastlopen van de voorremmen bleek de oorzaak. Door het koken van de remvloeistof viel het systeem volledig uit. Hele remmerij voorzijde gereviseerd. Nu maar hopen dat het probleem definitief is verholpen.
- Met de vorige reparatie ook het tussenaslager laten vervangen.
De rekening? 850 Euro....Hm. Ach, waar heb je anders vakantiegeld voor. Toch? Voordeel, ik heb gelijk de APK laten uitvoeren. Daar kwam de Benz nu met glans doorheen. Tsssss.
Februari 2011
Na de remrevisie in juni geen enkel probleem meer gehad. In september een beurt laten uitvoeren. Ook daar geen extra reparaties. Wel zijn er twee kleine roestplekjes op de wielkastranden verschenen die op termijn aandacht behoeven.
Update
- 161.000 km
Weer een half jaartje verder. Iets minder kilometers gemaakt dan de vorige periodes. Mijn andere Benzen moeten immers ook in beweging blijven. Daarbij: met 72PK en een sleurhut over de Alpen is iets teveel van het goede. En geen airco natuurlijk.
De Oude Benz heeft wel enige reparaties achter de rug. Nieuwe remschijven en -blokken achter en een nieuwe waterpomp en thermostaat. Kost wel weer enige duiten, maar dat hoort nou eenmaal bij een dagelijks gebruikte klassieker. Niet zeuren dus. Wordt weer terugverdiend met de wegenbelasting die er niet is. Het dieseltje knort er nog steeds lekker op los.
Wel begint er enig laswerk in zicht te komen. Twee roestplekjes bij de spatbordranden en de kriksteunen voor zijn wat roestig. Nog niet spectaculair, maar er moet wel wat aan gebeuren. Klus voor volgend voorjaar. Even sparen....
Verkocht!
- 162.000 km
De Groene Tractor is verkocht. Reden? Afwisseling, een W116 gekocht. Maar ook: de carrosserie van de W123 is niet echt bestand tegen pekel en winterse omstandigheden. De techniek wel: ook bij min 15 was starten nooit een probleem. Daarnaast een prima verwarming.
Ik zal de ouderwetse diesel missen. Het feilloos aanslaan na enkele seconden voorgloeien. Het rustig voortknorren op de rechter rijstrook.
Wellicht komt er ooit nog een andere 240D. Maar dan alleen als auto voor de drogere seizoenen.
Nu maar eens op zoek naar een ander vervoermiddel voor de winter. Een W201/190D misschien? Of een...
.......W123 200D. Na 2 jaar. Dat wel.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.