Skoda Fabia Combi 1.2 TDI Greenline (2010)

autoreview

Skoda Fabia Combi 1.2 TDI Greenline (2010)

Signalement

UitvoeringFabia Combi 1.2 TDI Greenline
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010
KM-stand bij aanschaf15 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Kennismaking

  • 47.600 km

Heb op 29-1-2012 de verschillende reviews samengevoegd en eventuele dubbellingen verwijderd met als doel de tekst in te korten en leesbaar te houden.

Maidentrip
Aangezien wij een groenere, zuinigere, ruimere en operationeel goedkopere auto wilden hebben, waren we op zoek naar een nieuwe auto. We hadden daarbij na enig speurwerk de volgende shortlist gemaakt:
1. Honda Insight;
2. Seat Ibiza ecomotive;
3. VW Polo bluemotion.
Uiteindelijk, vanwege ruimte, kosten en inruil gekozen voor de Honda Insight. Op het moment van bestellen bleek op deze site, dat het orderboek voor de Fabia IIb Combi Geenline was geopend. Wellicht dom dat we hier geen rekening mee hadden gehouden, maar deze auto combineerde de positieve eigenschappen van de Polo met een aanzienlijke groter gebruiksgemak en snellere levering. Keuze gemaakt, onderhandelingen geopend en uiteindelijk bestelling gedaan.

Auto bestelt vanaf internet en papier, zodat er nog enige vraagtekens overbleven. Zou de auto voldoende comfort en snelheid hebben? Tevens begon ik me ook wel wat zorgen te maken over het uiterlijk, aangezien de Fabia IIa met zijn ronde mistlampjes en verticale spijlen in de grille wel wat hoog oogt.

Afgelopen zaterdag (19-6) stond onze auto vers bij de dealer, de week daarvoor had ik al een volle trailer met zeven Faabs Greenline op de A1 voorbij zien komen en ook mijn vrouw had al wagonladingen richting Pon zien gaan, dus wij waren erg nieuwsgierig. Omdat de auto nog in transportstand stond, hebben we er een heel kort rondje mee gereden en mijn zorgen omtrent de snelheid zijn inmiddels een stuk minder. Ik begin zelfs al te zoeken naar een alternatieve besteding van de 1000 euro die ik achter de hand heb gehouden voor een chiptuning. Het geluid in de auto is vergelijkbaar met mijn huidige dieselauto en de stoelen blijven wat smal, maar daar zal de 4000 km door Frankrijk meer duidelijkheid over komen.
De "looks" vallen mij niet tegen, de verwachtingen waren marginaal, maar zijn positief bijgesteld. De nieuwe voorkant (m.n. de mistlampen) maakt hem optisch breder.

Voor de volledigheid hebben wij een Skoda Fabia IIb Combi Greenline in de kleur cappuccino beige metallic. Het interieur is stof domino onyx/onyx en de opties zijn climatronic, dakreling, klein leer pakket, multi stuurwiel, elektrische ramen en gordijnairbags achter, midden armsteun, trekhaak en thuisbrenger met krik. Waarschijnlijk komen daar nog dorpelbeschermers en ellipsoïde verstralers i.p.v. mistlampen bij.

De eerste kilometers
Vanaf maandag 28 juni 2010 hebben we de Faab in ons bezit en het is wel even wennen. Wennen aan de 5 bak en de aangepaste schakelverhoudingen, wennen aan de zit op de bok en wennen aan de VAG logica bij de bediening van de auto.

Positie achter het stuur
De zit achter het stuur is goed alleen zit je nogal rechtop achter het stuur. De stoel en het stuur is in voldoende mate instelbaar. Het zicht op de klokkenwinkel is goed. Minpunt is de ruimte voor de rechterknie. Je zit met de knie tegen de middenconsole klem en er is geen zijdelingse bewegingsruimte.

Bediening van de auto
De bediening van de verschillende zaken in de auto is behoudens de tripcomputer erg handig. De tripcomputer kent twee mappen en de overgang tussen de ene map en de andere gaat niet eenvoudig.
De gala functie van de radio werkt niet of is mij niet duidelijk. In ieder geval gaat de autoradio niet harder spelen als de auto harder gaat rijden.

De versnellingsbak
De schakelverhoudingen is wennen. De auto is in de eerste drie versnelling sneller dan ik had verwacht. De schakelindicator verwijst je dan ook razend rap door deze versnellingen heen. Uiteindelijk kom je bij pak ‘m beet 70 [km/h] bij de vijfde versnelling aan en daar moet je het mee doen. Ik mis de zesde versnelling echt en wat mij betreft had de auto zo 500 euro duurder mogen zijn met deze versnelling erbij.
Bij 120 [km/h] rijd je zo'n 2300 toeren en het is niet zo zeer auto als wel de luchtstroom om de A-stijl die je hoort.

Zodra we wat meer ervaring met de auto hebben, zullen we de review verder uitbreiden.

Voor wat het nu waard is zitten we op 4,9 [l] per 100 [km], maar de motor moet nog worden ingereden.

De grootste pluspunten aan de auto zijn:
1. De ruimte in de auto, zeker ten opzichte van mijn vorige auto die een model uit de C klasse betrof. Het betreft niet alleen de ruimte achterin, maar ook in de hoogte (er kan zowaar een volwassene achterin) en zelfs in de breedte voorin doet de auto niet onder.
2. De prijs in relatie tot de geboden luxe. De auto heeft cruise control, climate control, alle ramen elektrisch, afstand bediening op de toegang, boordcomputer,acht luidsprekers (radio en luidsprekers stammen direct uit de A3), standaard lichtmetaal en in hoogte verstelbare bestuurdersstoel.
3. De relatieve stilte onder de 120 [km/h]. Naarmate de wagen meer kilometers gereden heeft wordt hij stiller. Zeker ten opzichte van mijn vorige auto valt het geluid op.
4. De dealer, hiervoor hadden wij een koningsfamilie uit een glazen paleisje langs de A1 (die van de Rabo reclame) met heerlijke cappuccino en vier soorten kranten aan de leestafel en evenzo mooie rekeningen. Nu hebben we een recht doorzee dealer met koffie en een afspraak is afspraak mentaliteit. Het zal wel bij het type auto horen.

Punten die aandacht verdienen:
1. Het verbruik is gezien de wijze waarop de auto wordt bereden nog steeds aan de hoge kant. Ik zit nu op 4,6 liter diesel per 100 kilometer en dit is nog ver weg van de door Skoda beloofde verbruikscijfers. Elke dag forens ik 100 [km], 20% daarvan is van en naar de snelweg. Op de snelweg rijd ik 110 a 120 [km/h] en in de bebouwde kom gebruik ik het start stop systeem.
2. Het rijden met deze auto vraagt om een omslag in het rijden. Neem de auto niet als je notoir haast hebt of meent een autocoureur te zijn. Weliswaar levert al die haast je niks op in Nederland, maar de auto leent zich door de overbrengingen van de versnellingsbak, het motorvermogen en de aangeboden verbruiksoptimalisatietools hier absoluut niet voor.

Vakantieauto?
Wij, twee volwassen en een kind, zijn op vakantie geweest naar de omgeving tussen Millau en Montpellier en hebben ruim 3000 kilometer gereden. Ca driekwart van deze afstand hebben we gereden in beladen toestand, hetgeen betekent, dat er een tent stoelen, tafel, opblaasbedden, keukentje en diverse andere zaken mee moesten in de Faab. Om onze zoon van 8 de reis onder redelijke omstandigheden te laten ondergaan, mocht hij op het brede deel van de achterbank zitten met zijn speelgoed en ging alleen het smalle deel van de bank plat.

Bij een nieuwe auto gaan we standaard bij Luik op de A26 omhoog om te kijken hoe de auto zich houdt. In het verleden viel onze Golf 3 Variant met 1.9 diesel finaal door de mand (start 120 en twee versnellingen later met 50 [km/h] boven) en we waren benieuwd hoe dit VAG product zich zou houden. Het is onze tweede (eigen) auto met cruise control en deze bij het verlaten van Luik op de A26 op 125 [km/h] vastgezet. Bij het beklimmen van de eerste heuvel kon de Faab de snelheid goed vasthouden en aan het eind kwamen we boven met 110 [km/h] in de vijf. In de CC was de snelheid dus maar beperkt teruggevallen. De auto veraste daarmee mij wederom positief.

In het vervolg van de vakantie hebben we op de tolroutes 130 [km/h] gereden, veelal met de CC aan en de auto kon zonder problemen meekomen. In het begin was het inhalen op binnenwegen nog even wennen, maar door standaard een versnelling terug te schakelen en vol gas te geven, heb je voldoende kracht om een veilige inhaalmanoeuvre te maken. Helling op, beladen, vanuit stilstand en ook de kleine steile D weggetjes bij de Tarn met lage snelheid gaf de motor geen krimp en deed zijn werk naar behoren.

Als reiswagen zijn we zeer tevreden over de Faab. De auto voldoet op lange afstanden prima. Het comfort is door het slappere onderstel ten opzichte van onze vorige auto een stuk comfortabeler en de stoelen zitten op langere stukken beter, waardoor je langer kunt doorrijden. De beenruimte voor de gebruikers op de achterbank is groter en na heel veel zitten en schuiven heb ik met mijn 1,87 [m] nu een positie achter het stuur kunnen vinden waarbij mijn knie net voorlangs de console schuift.

Met name op locatie, op D weggetjes klonk er veel gekraak achteruit de carrosserie. Na enig onderzoek bleek, dat de rubbers waartegen de achterbak horizontaal steunt, dit lawaai veroorzaakte. Met behulp van vaseline dit probleem opgelost.
De voorkant van de achterbank begint al te pluizen. De voorstoelen doen dit niet, maken kunnen zomaar van een andere leverancier afkomen (let maar eens op het aantal fabrikanten van de verschillende ruiten in de auto). Dit laatste gaan we bij de dealer neerleggen, omdat we vinden dat dit niet al na 5000 kilometer mag gebeuren.

Na de eerste beurt

  • 47.600 km

Afgelopen maandag heeft onze auto zijn eerste beurt gehad bij 16.300 [km]. We hebben de auto nu een half jaar in bezit en deze periode kenmerkte zich door positieve en negatieve punten.
Positief zijn we verrast door het zitcomfort op langere ritten, de ruimte in de auto en het rijkarakter van de drie cilinder motor. Door vele was al karaktermoord gepleegd op een drie cilinder zonder er zelf ook maar een kilometer in gereden te hebben. Je moet de motor qua loopcultuur vergelijken met één van de eerste Golf III diesel TDI’s. Je komt er in het hedendaagse verkeer prima mee weg en het idee dat je vooraan in de file rijdt is absoluut flauwekul. Het model blinkt niet uit in schoonheid, maar zolang de auto geen uni kleur of zilvergrijs is het best een te pruimen voorkomen. De ruimte is verbluffend in vergelijking met zijn concern broeder de Polo. Als je ook maar iets meer ruimte nodig hebt dan een grote weekendtas of van plan bent om volwassenen op de achterbank te vervoeren, laat de Polo dan maar staan.

Ondanks deze positieve eigenschappen heb ik ook een aantal negatieve eigenschappen:
Sneeuw en regen valt bij het openen van de deur op de stoel, waardoor je bij het zitten direct vochtige plekken hebt. Natuurlijk maak ik de deur eerst sneeuwvrij voordat ik hem open, maar het restje dat blijft hangen valt altijd in de stoel met dank aan het ontwerp van deur en rubbers.
Er is een slechte regenwaterafvoer langs de zijruiten, waardoor je geen zicht hebt in zijspiegels (Rainex verbeterd het zicht idd);
De auto is niet alleen vochtig van binnen bij regen, maar voor het eerst heb ik een auto wiens ramen aan de binnenkant bevriezen bij een Hollands nachtvorstje. De afgelopen periode heb ik tot twee keer toe gehad dat volgend op een vochtige dag/avond en vorst in de nacht mijn ramen aan de binnenkant bevroren zijn. Er waren in de auto geen natte spullen opgeborgen en er zijn ook geen natte matten of überhaupt los water.
De ruitensproeiervloeistof bevriest rondom de spuitmonden waardoor de ruitensproeiers bij vorst niet werken.
De rechtuitstabiliteit bij zijwind, al of niet in combinatie met regen, is slecht. De auto blijft zoeken naar een spoor en stuur los, betekent dat de auto van de wind wegdraait. Zowel bij de standaard banden af fabriek (de Dunlops) als bij mijn winterbanden (Fulda) treedt dit op.
Het verbruik komt in geen velden of wegen in de buurt van de opgave van VAG. Afgelopen weekend heb ik terug uit Munster, een rit van ca anderhalf uur, het nog maar een keer geprobeerd. Maximaal 110 [km/h] gereden bij één keer inhalen vervolgens niet harder dan 100 [km/h] op de cruisecontrol, gemiddeld 73 [km/h] over 123 [km] in 1 uur en 42 minuten. Buitentemperatuur was gemiddeld -5 [oC]. Het verbruik: een "aansprekende" 4,4 L/100 km volgens de boordcomputer (werkelijk waarschijnlijk hoger). Het verbruik komt daarmee nog steeds niet in de buurt van de fabrieksopgave en blijft daar zelfs ver van af.

Behoudens de standaard 15.000 kilometer beurt zijn garantiezaken met betrekking tot de bekabeling voor de trekhaak (vervangen), het pillen van de achterbank (opgelost), het bevriezen van de ruiten (motoren ventilatie opnieuw ingeregeld) en ruitenwisservloeistof (bijvullen met anti-vorst additief) gebruikt. Klagen over het verbruik is weinig zinvol, want wordt aan rijstijl geweten. Echter merkte ik aan de reactie van de dealer dat ik allang niet meer de enige hierin ben.
De kosten voor deze kleine onderhoudsbeurt bedroegen 135 euro.
Al met al ben ik tevreden over de auto als gebruiksvoorwerp en als pakezel. Een ruime praktische auto, lekkere stoelen, gedegen afwerking, acceptabele prestaties met een wat mindere wegligging. Het verbruik voldoet in geen velden of wegen aan de verwachtingen en maakt dat je onwillekeurig (misschien niet geheel terecht) minder tevreden over de auto als geheel bent. Je weet dat je concessies gaat doen om zuiniger te rijden. Het geld is uitgegeven, de concessies zijn gedaan, je past je rijstijl verder aan, maar dan rijd je nog steeds verbruikscijfers waarvoor je deze auto niet had hoeven kopen.

Update verbruik bij 26.000 [km]
Het verbruik van dit soort houderschapsbelasting en BPM vrijgestelde auto’s is een “hot topic”. De lage CO2 cijfers bezorgen de belastingvoordelen, maar deze zijn lineair gekoppeld aan het verbruik en hier laten de fabrikanten voor dit type auto’s zeer zuinige cijfers zien.

Ik zelf dacht bij de aanschaf dat de verbruikcijfers niet gehaald zouden worden, maar dat een verbruik van 1:25 of 4,0 [l/100 km] zeker haalbaar zou moeten zijn met mijn toenmalige rijstijl. De realiteit bleek echter ver van de waarheid te liggen. Bij mijn oorspronkelijke rijstijl haalde ik in het verleden met dieselauto’s verbruiken van 1:20/22 (Toyota Starlet 1.5); 1:17/19 (VW Golf3 1.9 cl variant) en 1:16/17,5 (BMW 118d model 2004).
Nu rijd ik gemiddeld 110 [km/h] op snelwegen (daarboven stijgt het verbruik hard), pomp ik elke tweede tankbeurt mijn banden op naar 2,7 [bar], maak ik veelvuldig gebruik van het start/stop systeem, anticipeer ik ver vooruit (als motorrijder ben ik niet anders gewend), zodat ik veelvuldig in de versnelling uitrol om brandstof te sparen en is de airco een nutteloze accessoire verworden. Het resultaat hiervan heb ik verwerkt in de verbruiksmeter.

Het blijkt dat het verbruik afneemt, maar nog ver afligt van de door de fabrikant gepresenteerde 3,4 [l/100 km]. Cijfers van Travelcard geven aan dat ik nog erg zuinig rijd ten opzichte van de gemiddelde leaserijder in een vergelijkbare auto:
• Skoda Fabia Greenline: norm 3,4/100 behaald 5,2/100
• Fiat Grande Punto 1.3 jtd actual: norm 3,60/100 behaald 5,3/100
Afwijkingen van 50% ten opzichte van het norm verbruik.

Astra ecoflex vs Faab

  • 47.600 km

Als ervaringsdeskundige van langzame auto's, wij rijden tenslotte een Gapia, ben ik vanochtend met een collega mee geweest om een stukje te rijden in een Opel Astra Sportstourer Ecoflex 1.3cdti. Hij, mijn collega, zit in dubio of hij nu een Renault Megane dci 110 incredible of een Astra hutsefluts moet gaan nemen. Zijn luxeprobleem gaf mij mooi de kans om eens te rijden met dat andere zuinige dieselblokje in een, qua grootte vergelijkbare auto. De Astra is ca 150 [kg] zwaarder, maar heeft een vergelijkbare grootte en heeft daarbij 20 [pk] en 10 [Nm] meer als onze Fabiola.
Het was een plezierige kennismaking met de Astra. De motor heeft een gelijkmatigere vermogensopbouw dan het 1.2 tdi blokje van de VAG groep en maakt daarbij minder geluid. Echter boven de 2000 toeren zit er duidelijk meer fut in de 3 dan in de 4 cilinder ongeacht de snelheid. Nu rijd ik 75% van de tijd alleen in de Skodabia en zat ik nu met de betreffende collega in de Astra die meer dan de helft van het eerder genoemde verschilgewicht overbrugde, zodat ik tot de conclusie moet komen dat Astra erg weinig fut heeft en dat ik nog liever met de Faab dan met de Astra een vrachtwagen op een provinciale weg inhaal (al raad ik het u in beide gevallen af als er in de verte een mede weggebruiker u tegemoet komt en u echt heel wilt aankomen). Een ander duidelijk pluspunt was de wegligging. De Astra ligt beter op de weg, heeft minder last van zijwind en spoorvorming en in het bochtenwerk stuurt de wagen strakker en directer.
Als particulier heb ik de Fabia Geldlijn vooral gekocht vanwege zijn gereduceerde bijdrage aan de staatskas en het beloofde lage dieselverbruik. Mijn adagium is dat de overheid betrouwbaar is in zijn onbetrouwbaarheid, maar bijna helaas moet ik opmerken dat ik nog steeds geen houderschapsbelasting betaal en ook de BPM heb ik niet hoeven overdragen, daarentegen zuipt de Faab als Bonny St. Clair die een terugval heeft en liegt PON zijn clientèle voor over haalbare verbruiken. De verbruikscijfers van de gereden Opel waren nog slechter en met een ruime 6 liter per 100 kilometer dus ruim onder de beloofde waarde van 4 liter per 100 kilometer. Voordat u hieronder nu weer melding gaat maken van het feit dat het hier testwaarden betreft onder, waarschijnlijk, laboratorium omstandigheden bij elkaar bedacht; het is goed hoor. Met mijn oude BMW 118d reed ik 1:17 met mijn troetel, een BMW F800S haal ik moeiteloos 2 artikel 5’s per 100 km en verbruik daarbij ook nog zo,n 4,5 a 5 liter benzine, dus ik geloof het wel en nee, u hoeft deze opmerking echt niet meer te maken.
On topic de Astra is een mooie auto, mooier dan onze trutteschudder, de look en feel zijn duidelijk een klasse hoger, maar de ruimte in de Faab is minstens vergelijkbaar, om de motor zou ik hem niet laten staan. De Astra kost met vergelijkbare luxe gewoonweg zo’n 10.000 euro meer. Tel daarbij op dat je nog anderhalf jaar elke maand een bedrag van 100 euro in de knip mag houden en je waarschijnlijk iets zuiniger rijd met de Faab en de keuze is snel gemaakt. Voor die 10k koop je een tweede hands coupe, laat je de tieten van je vrouw liften, haal je je motorrijbewijs en koop je een leuk brommertje, richt je het huisje opnieuw in met Ikea pracht of ga je 30 keer met z'n tweeën uit eten bij een Michelin sterren restaurant. Ik zou het wel weten.

Computer stuk

  • 41.075 km

De auto is nu anderhalf jaar in het bezit en vanaf het begin heb ik bij elke beurt aangegeven, dat er soms wat extra lampjes branden in het controlecentrum. Eveneens bleek elke keer weer dat de computer geen foutmeldingen gaf als hij werd uitgelezen. Omdat het moment van einde garantie naderde heb ik maar gebruik gamaakt van de foto en video modus van mijn telefoon.

Inmiddels zijn ze bij Pon ook wakker geworden en is er een modificatie (lees nieuwe computer) beschikbaar. Het werd tijd want afgelopen vrijdag kreeg ik bij het starten onderstaand beeld in mijn dashbord.

Omdat er gisteren wel veel ging branden maar even langs de dealer gereden, die schrok ook, dus de komende dagen rijd ik rond in een Roomster. Komende week komt er, onder garantie, een nieuwe computer in de Fabiola.

voortdurend elektronicaproblemen

  • 47.000 km

Ondanks dat er door de dealer de afgelopen anderhalf jaar, naar zijn zeggen, het een en ander aan de auto is gerepareerd blijven de elektronicaproblemen volharden.

De problemen hebben met name betrekking op het ongecontroleerd gaan branden van verschillende lampjes in het dashboard.

Dat ik niet de enige greenline/ecomotive/ bluemotion rijder ben met deze problemen blijkt wel uit het ad hoc diagnose handboek dat de dealer mij liet zien. De pagina's van deze beschrijving van dingen die allemaal gecontroleerd moeten worden had heel veel oren en was al schmoezelig, zodat deze veelvuldig gebruikt werd in de werkplaats.

In de samenvoeging, de laatste review, en op de foto staat al het een en ander beschreven. Standaard film ik met mobiel de lampjes die gaan branden. De dealer blijft ondanks de problemen een "gezond" wantrouwen houden als ik weer eens met de Fabia langskom. Een filmpje (in geval van knipperende lampjes) of een foto (zie boven) doen dan wonderen.

De laatste keer bij de dealer, probeerde de service medewerker mij het volgende verhaal op de mouw te spelden:
Het feit dat mijn oranje spiraal lampje zo af en toe gaat branden heeft te maken dat ik de auto niet vaak genoeg zou doortrekken in toeren. Hij vroeg mij wat het maximale toerental was waarop ik rijd. Nu is dat maximum zo tussen de 2500 en 3000 toeren waarbij een enkele keer een uitschieter tot 3500 toeren plaatsvindt.
In zijn beleving was dit te laag en zou ik de auto moeten doortrekken tot 4000 a 4500 toeren, net voor het rode gebied. Anders zou de uitlaatgasrecirculatie niet goed werken. Pon zou, volgens deze medewerker, al garantieclaims hebben afgewezen omdat men met te weinig toeren zou rijden.

Eigenlijk werd ik pas boos toen ik thuiskwam, wat een k u tverhaal. In de handleiding van de auto staat helemaal niets van dit doortrekken, sterker er is een heel verhaal opgenomen dat je met beleid moet rijden en snel moet doorschakelen. Op de terugweg van de dealer, heb ik zijn verhaal bij een warme moter in praktijk gebracht. Mijn verbruik steeg met 10% terwijl ik er al 25 [km] op had zitten en dit hooguit over 500 [m] heb gedaan.
Het flutverbruik van deze auto's zou bij zo'n behandeling nog slechter worden.

ramen krabben - aan de binnenkant

  • 49.000 km

Zodra de luchtvochtigheid boven de 45% is en het gaat vriezen dan is het raak, de ramen bevriezen aan de binnenkant. Vanochtend stond ik weer het ijs aan de binnenkant van de ramen te verwijderen. Ik zal straks de dealer maar weer eens bellen. Verwacht desondanks een reactie in de trant van: "U zet uw auto toch wel binnen met dit weer?".
Ik houd jullie op de hoogte.

verkocht

  • 55.000 km

De Faab is verkocht. Mijn baas heeft een grote voorliefde voor een groot lease wagenpark en liet steeds duidelijker merken dat de eigen rijders beter konden overstappen. Ik heb zonder enige zweem van weemoed afscheid genomen van de Faab. Ik hoop dat deze een fijn en gelukkig tweede leven tegemoet gaat bij zijn nieuwe baas.

Als ik terugkijk op de afgelopen 2 jaar met deze auto dan vallen een aantal dingen op. Positief was de enorme pakruimte en de praktische bruikbaarheid van de auto. Ook heb ik altijd lekker gereden in de auto, de stoelen, de cruise en climate control bevielen prima, motorisch was het geen wonder, maar hij heeft ons overal heen gebracht waaronder de bergen in de Alpen en de Cevennen. Kleine minpunten zijn de regenafvoer op de zijramen en de beperkte ruimte voor de rechterknie van de bestuurder.

Echt een groot minpunt vind ik het verbruik dat in geen velden of wegen in de buurt komt van de opgegeven waarden en het feit dat het ruim anderhalf jaar heeft moeten duren voordat alle problemen met meldingen uit het motormanagement zijn verholpen. Dat vervolgens bij de dealer een man achter de balie zit die op het (in mijn ogen) hoge verbruik zegt dat je snel moet opschakelen en op het andere dat je regelmatig met hoge toeren moet rijden omdat een vervuilde regeratieklep mogelijk de oorzaak van alle problemen zou zijn, maakt dat je niet als klant behandeld voelt. Ik kan best begrip opbrengen voor het keurslijf van Pon waarin zo’n dealer wordt geplaatst, maar laat hij dan begrip opbrengen voor mijn positie.

Resumerend kan ik stellen dat ik niet snel weer een VAG product ga kopen, daarvoor is toch iets teveel gebeurt. Ook acht ik de kans dat ik nog terug kom bij deze dealer is nog maar de vraag.

Einde

PS VERBRUIK

  • 55.000 km

De afgelopen drie maanden met de auto van mijn vrouw gereden. Het is een Citroën C1 met een gemiddeld verbruik volgens fabrieksopgave van 1:22,2.

Waar ik met de Faab moeite moest doen om een verbruik van 1:23 te halen, ca een kwart lager dan opgegeven door de fabriek, haal ik zonder enige consessie aan het verbruik te doen, een verbruik van 1:20 met de C1. Met deze auto rijd ik overal de snelheid die mag (of meer), trek ik de auto door en hoezo uitrollen. Met de Faab reed ik nooit de toegestane maximum snelheid, doortrekken hoezo en uitrollen; gang is alles remmen is fout.

Gelukkig is het dus niet mijn rijstijl, maar de leugens van VAG/PON dat ik de opgegeven verbruikswaarden niet kon benaderen.
Als particulier dus wel belangrijk om rekening mee te houden, onder normale rij-omstandigheden is een reeel verbruik ca 5 liter per 100 kilometer, dat u het maar weet!

vergelijk PSA diesel

Inmiddels heb ik 25 duizend kilometer met een C30 met 1.6 PSA diesel (14% bijtelling) mogen rijden, nadat ik mijn Fabia in april 2012 heb verkocht. Met beide auto's ben ik op wintersport en zomervakantie geweest en zodoende denk ik dat ik ze aardig kan vergelijken.

De Volvo is een heerlijke auto waaraan de Skoda in de verste verte niet kan tippen (het verschil is nog geen € 4.000). Daarentegen is de Skoda zoveel ruimer. De C30 is nauwelijks groter dan de Citroën C1 van mijn vrouw. Daarmee heb ik direct de hoofdlijnen geschetst.

Ook voor de motoren gelden grote verschillen. De PSA diesel heeft veel meer trekkracht, souplesse en uithoudingsvermogen. Daarentegen verbruikt de PSA diesel ook meer. Waarbij wel opgemerkt moet worden dat ik de Fabia als eigen auto veel bewuster reed. In de verbruikscijfers van de Volvo zitten ritten naar Zuid Frankrijk met de caravan, wintersport naar Zwitserland met een dakkoffer en twee keer Kopenhagen v.v. met een rijsnelheden van 150+ [km/h] hetgeen met de Fabia nooit voorkwam. In Duitsland maximaal 130 [km/h].

In het verkeer gedraagt de PSA diesel zich voorbeeldig, inhalen altijd voldoende trekkracht beschikbaar (eventueel een versnelling terug). Inhalen met de VW diesel kon soms een hachelijke zaak worden net zo goed als invoegen op de snelweg.

6,5
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Skoda Fabia

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (115)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.