Muller: "Saab had al half april gered kunnen zijn"

Victor Muller bij Saab | Foto: ANP/AFP
Victor Muller heeft vanochtend faillissement aangevraagd voor 'zijn' Saab. Hij claimt dat het bedrijf al half april gered had kunnen zijn.

"Het hele probleem met Saab had op 15 april opgelost kunnen zijn," stelt Victor Muller zojuist tijdens de persconferentie naar aanleiding van het faillissement van Saab. "De deal waarbij Antonov het onroerend goed zou kopen, was rond. Alleen de Europese Investeringbank ging daarmee niet akkoord. Dus ketste het af. Antonov zou onder die constructie met geen cent eigen geld in Saab zitten. Nu is het december, en hebben we onszelf doodgevochten."

Hij vervolgt: "Pas toen Guy Lofalk bewindvoerder werd en zijn blik op China richtte, startten de problemen met General Motors. Die gingen niet akkoord met Chinese eigenaren. Het aanstellen van Lofalk was een geweldige fout. Als ik wist wie Lofalk was, had ik vele dingen anders gedaan. Ik wil in deze zaak General Motors zeker niet bekritiseren. De zaak met Lofalk krijgt nog wel een staartje. Zo zijn we benieuwd hoe het hem is gelukt er in tien weken 1,2 miljoen euro onkosten doorheen te jagen."

Volgens eigen zeggen heeft het avontuur met Saab Muller persoonlijk dertien miljoen euro gekost. "Verder heeft het voor mij geen gevolgen. Die miljoenen zijn een hoop geld, maar dat is het risico van zakendoen. Wanneer alles met Saab vandaag goed was gekomen, zou het nog duren tot 15 maart voordat we weer auto's konden produceren. Het is jammer dat het zo afloopt, want we hadden goede kaarten in handen. Wanneer we op een zelfde tempo hadden doorgeproduceerd als voor het staken van de productie, zouden we dit jaar 72.000 auto's hebben gemaakt. Dat is maar iets minder dan onze aanvankelijk voorspelling van 80.000 stuks."

Nieuwe partij

Met de faillissementsaanvraag is de rol van Muller uitgespeeld. "Ik hoop nu dat er een nieuwe partij opstaat die het wel lukt een 'New Saab' op te bouwen. We waren maar een klein stukje verwijderd van het opbouwen van een bloeiend automerk. General Motors heeft kortgeleden nog een miljard geïnvesteerd in de fabriek in Trollhättan, dus die is hoogstmodern. Het nieuwe Phoenix-platform kan bijna zonder GM-techniek worden gebruikt en is op een haar na klaar. Verder ligt er een schitterend ontwerp klaar van Jason Castriota voor de opvolger van de 9-3 en is er Saab Parts, de onderdelentak die altijd winstgevend is gebleven. Ik hoop dus dat er iemand opstaat die het werk wil afmaken."

Dat onderdelenbedrijf gaat overigens niet mee in het faillissement; het Saab-wagenpark kan dus tot in lengte van dagen blijven rijden. Muller hoopt verder dat het Saab Museum, dat onlangs nog is aangevuld met auto's uit de collectie van GM, kan blijven bestaan. "De auto's zijn op zich niet van een bijzondere waarde, maar de collectie bij elkaar is wel veel waard. Ik hoop dat de stad Trollhättan zich daarover ontfermt, want het is hun erfgoed."

Lezersreacties (62)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.