AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Gereden: Fisker Karma

Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma
Fisker Karma

Eerder gingen we al heel kort in de VS met de bijzondere Fisker Karma op pad, maar nu is eindelijk de officiële introductie van de Europese productieversie daar. Henrik Fisker zelf begeleidde ons vandaag tijdens de eerste proefritten op Europese bodem.

Het is alweer jaren geleden dat het concept-idee van de Fisker Karma ontstond. Maar tijdens de presentatie is het nieuwe er eigenlijk net af. Kan gebeuren. Auto met range extender, tsja, we hebben net uitgebreid kennisgemaakt met de Opel Ampera, dus het basisidee is natuurlijk gelijk. De Fisker Karma beschikt over twee elektromotoren die rondom de achteras zijn geplaatst. Ze leveren per stuk 204 pk, en samen maar liefst 1.300 Nm koppel. Een groot lithium-ion accupakket dat in het verlengde van de middentunnel is geplaatst, voorziet de motoren van stroom. Opgeladen en wel kom je dan zo'n 80 kilometer ver. Raakt de accu leeg, dan springt een 2,0-liter viercilinder turbomotor (die uit de Opel GT) met 260 pk bij. De motor, die voorin ligt, drijft niet de wielen aan, maar laadt de accu voldoende op om de auto op snelheid te houden.

Groot

De Karma is in het echt vooral groot. Het is een lel van een auto die moet concurreren met de Porsches Panamera en Maserati's Quattroporte van deze wereld. Het voordeel is dat de wielbasis ook groot is: zowel in de breedte als in de lengte. Door de plaatsing van het accupakket het is zwaartepunt wel extreem laag, zodat het gewicht van de auto (2.300 kilo!) minder storend is dan je zou denken. Het gaat evengoed te ver om de auto lichtvoetig te noemen. Door het hoge koppel komt de Fisker zoals we gewend zijn van elektrisch aangedreven auto's heel goed van zijn plek. Zet je de sprint door, dan zit je in 5,9 seconden op de 100, wat gezien het supercar uiterlijk wellicht niet extreem snel is, maar de vraag is hoe relevant dat is. Op de korte tussensprint is de auto extreem alert en vlot, iets wat in praktijk natuurlijk belangrijker is. Het onderstel is opvallend straf, met 'simpele' schroefveren en geen adaptieve dempers. Plankhard is de auto evengoed niet, terwijl je wel een prachtig stabiele koets hebt als je met hogere snelheid bochten neemt.

Stealth mode

Je kunt rijden in stealth-mode, waarbij de auto 100 procent elektrisch rijdt. Pas als de accu zo goed als leeg is, springt de motor aan, en levert, via de accu, de kracht die nodig is om vooruit te komen. Schakel je naar sport-modus, dan draait de motor zodra je onder 50 procent accucapaciteit komt, zodat je altijd elektrisch kunt rijden tijdens een later moment van je rit. Wel merk je dat de turbomotor in sport-modus erg veel lawaai maakt. Zeker om het een relatief hoog maar wel stationair toerental betreft, doet dat wat afbreuk aan de totale beleving van de Karma, die verder zelfs in een stad als Milaan enkel bewondering scoort van omstanders.

Lees de volledige rij-impressie in de special AutoWeek Supercars, die op dinsdag 30 augustus in de winkels ligt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (60)

Reageren