"Geduld met Saab raakt op"
Bij Saab wordt naarstig gezocht naar financiering om de productie in Trollhättan te herstarten. Met uitzondering van een paar dagen, ligt die al tien weken stil. Vorige week woensdag werd de productie weer gestopt, wegens problemen met de toeleveranciers. Toen werd gezegd dat er niet kon worden voorspeld wanneer de productielijnen weer zouden gaan draaien. Aan die uitspraak is tot op de dag van vandaag geen verandering gekomen.
"Ik denk dat bij de toeleveranciers het geduld met Saab begint op te raken," vertelt Lars Holmqvist, van de European Association of Automotive Suppliers aan de Zweedse media. "De niet-Zweedse toeleveranciers gooien waarschijnlijk als eerste de handdoek in de ring. Ze hebben niet zo veel gevoel bij Saab. Ze zijn er niet mee opgegroeid en hebben er niet, zoals vele Zweden, een persoonlijke band mee."
Hij vervolgt: "De bedrijven beginnen ongeduldig te worden omdat er de afgelopen tijd veel loze beloften zijn geweest en er wordt zeer weinig informatie gegeven. Er wordt geen rekening gehouden de toeleveranciers en dus voelen ze zich gedupeerd. Daarom staat nu de fabriek stil." Holmqvist kan niet zeggen hoe lang Saab het nog uithoudt. "Ik ben al verbaasd dat ze zo ver zijn gekomen."
Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter heeft Saab een schuld van 500 miljoen kronen (54,7 miljoen euro). Volgens de Zweedse radio gaan bij eerste toeleveranciers stemmen op om faillissement aan te vragen. Bij Saab wordt geen commentaar geven op de financiële situatie.
Bij Saab werken 3.700 mensen, van wie er 1.400 direct bij de productie betrokken zijn. Het merk heeft 10.000 orders in portefeuille. Het is gelukt om de zomervakantie van de werknemers in te korten van vier naar twee weken. Dus als de financiering komt, kan er met zo min mogelijk vertraging worden gewerkt.
Verder zoekt Saab naarstig naar een koper voor de fabriek. Dat moet volgens schattingen 900 miljoen kronen (een kleine 100 miljoen euro) opleveren, waarna de vestiging in Trollhättan kan worden gehuurd. Het was de bedoeling dat die fabriek door Vladimir Antonov zou worden gehuurd, maar die ziet af van dat plan. Hij is echter nog steeds geïnteresseerd om aandeelhouder te worden in Saab en staat klaar met 100 miljoen euro. De Europese Investeringbank en de Zweedse overheid willen hem echter niet binnenlaten.
Bij de Europese Investeringsbank heeft Saab een lening lopen. Die was ooit 400 miljoen euro groot. Naar schatting is daarvan 216 miljoen opgesoupeerd. Nu lijkt het of het EIB op de centen blijft zitten. De 30 miljoen euro die enige weken zijn gevraagd om de productie te herstarten, zijn nooit uitbetaald.