Schokkende resultaten crashtests achterzijde
Een aanrijding van achteren komt relatief veel voor, maar dit onderdeel wordt niet getest in de standaard Euro-NCAP tests. In samenwerking met Dekra namen de Duitse collega's van AutoBild het heft in eigen hand. Voor de test werden een Renault Grand Scénic met zeven zitplaatsen en een Toyota iQ van achteren aangereden.
De Grand Scénic werd van achteren aangereden door een Mercedes ML met een snelheid van 64 kilometer per uur. Uit de gegevens van de crashtest dummy's bleek dat de inzittenden op de derde zitrij nauwelijks een kans hadden. De verwondingen waren zeer zwaar tot dodelijk.
In het geval van de Toyota iQ werd er een Opel Vectra Station met 50 kilometer per uur op de achterzijde geramd. In de mini-Toyota waren drie crashtest dummy's geplaatst, twee voorin en eentje op de stoel achter de bijrijder. Ook hier waren de uitkomsten niet mild, de speciale airbag achterin werkte niet goed, waardoor de achterste passagier niet alleen levensgevaarlijke verwondingen opliep, maar ook knel kwam te zitten.
Autobild concludeert dat de huidige Euro-NCAP test, waarin een frontale aanrijding en een aanrijding van opzij worden gesimuleerd, niet meer voldoet. Volgens de deskundigen van de Dekra zijn de gevolgen van een aanrijding aan de achterzijde nu desastreus. Als het aan hen ligt wordt een impact van achteren zo snel mogelijk onderdeel van officiële crashtests.