Stad en land
Interessante uitzending van Tegenlicht gisteravond over de mobiliteit van morgen. Slimme gesprekspartners, boeiende thema's: de afnemende interesse voor de auto onder jongeren, de maatschappelijke en economische gevolgen van zelfrijdende auto's, de elektrificatiemissie van Tesla-CEO Elon Musk. Musk kwam zelf uitvoerig aan het woord met het charmant intimiderende charisma dat we van hem kennen.
Twee kanttekeningen.
Ten eerste werd in Tegenlicht de auto al zo goed als dood verklaard. De voiceover, luid en duidelijk: "We zijn bezig afscheid te nemen van de auto". Het werd niet tegengesproken door David Frigstad van Frost & Sullivan, consultant in Silicon Valley. Volgens hem nadert voor de auto-industrie het Kodak-moment. Voor de jongeren onder ons: Kodak meende dat het filmrolletje voor altijd was. Destijds geen overmoedige gedachte voor een firma met een marktaandeel van 90% en een beurswaarde van 30 miljard. Maar digitale fotografie zette dus wèl door, en Kodak werd weggevaagd.
Hoe Tegenlicht tot deze onheilspellende conclusie kwam wist je na afloop: de uitzending ging uitsluitend over het mobiliteitsprobleem in grote steden. Sure, daar ben je al honderd jaar liever dood dan automobilist. Komen we aan bezwaar twee: geen stom woord over de situatie buiten de stad. Leuk, de hippe Berkeley-student die concludeert dat hij best zonder auto kan. Leuk, die autodeelprogramma's in Dan Haag, LA en San Francisco. Wat de boer in de midwest en schrijver dezes in het Drentse aan die innovatiegolven zullen hebben bleef onduidelijk. Wij bestaan niet voor Tegenlicht.
Ik meld maar even dat gezinnen op het platteland het nu en nooit niet zonder twee auto's redden. Dat de autodeelprogramma's hier niet voor het oprapen liggen. Dat een Tesla Model S vooralsnog de enige elektrische gezinsauto is waarmee een Drent of Limburger Amsterdam haalt. Dat de niet-stedeling met specifieke problemen kampt die voor een Nederlandse kijker misschien relevanter zijn dan het geluk van de tevreden Berkeley-student, en die tenminste met zich meebrengen dat het afscheid van de auto hier voorlopig niet aan de orde is. Me dunkt dat iemand de programmamakers best attent had mogen maken op het feit dat er ook leven is buiten de Randstad.

Bas van Putten
Columnist/Schrijver
Bas van Putten is schrijver en columnist voor diverse kranten en tijdschriften. Zijn wortels liggen in de muziek, maar zijn hart gaat al jaren uit naar auto's.