Waar houdt het op?
Ben je leaserijder en heb je ook altijd al grote interesse gehad in het beperken van je verbruik en de slijtage aan je auto? Dan heeft Technocon nu dé vinding voor je: een systeem dat door koppeling van gps-gegevens en een g-krachtmeter een betrouwbaar oordeel over je rijstijl kan geven. Dus wellicht met de uitkomst dat je minder abrupt moet remmen, of minder woest moet insturen bij klaverbladen.
Technocon benadrukt dat het systeem ontwikkeld is met de bestuurder in het achterhoofd en dus niet met de wagenparkbeheerder. Dus de bestuurder gewoon een handvat bieden om de kosten van het autorijden te beperken en niet een instrument voor de baas om over de schouder van de werknemer mee te kijken.
En daar wringt het hele verhaal nu juist een beetje. Want het overgrote deel van de leaserijders interesseert het niets of hun auto meer brandstof verbruikt en/of forse slijtage aan bepaalde onderdelen heeft. Zij hoeven immers niet direct voor deze kosten op te draaien! Nee, dat zijn de leasemaatschappijen. En dus zijn het in mijn ogen vooral de wagenparkbeheerders die baat hebben bij dit systeem. Daar beginnen de bezwaren die er bij mij zijn.
Want natuurlijk is het mooi als leaserijders er zelf voor kiezen om zo'n analyse uit te voeren, maar als dit systeem al gemeengoed wordt, dan is dit denk ik juist omdat de wagenparkbeheerders het personeel dwingen met zo'n kastje te rijden. Dus de redenatie zou kunnen zijn: je krijgt een leaseauto, maar je moet dan wel een niet-SUV met een groen label uitzoeken én je moet minimaal een score van (bijvoorbeeld) 80 procent halen bij de rijstijlanalyse.
Zulke -niet denkbeeldige- bemoeienis gaat mij veel te ver. Het is een Big Brother-achtige praktijk die ervoor zorgt dat de baas ook buiten het kantoor z'n werknemer nadrukkelijk in de gaten houdt. Nog los van het feit dat iemand die nauwelijks remt of woest aan het sturen is, wel degelijk andere weggebruikers in gevaar kan brengen door ze bijvoorbeeld te snijden.
Daarnaast is het technisch bijvoorbeeld ook mogelijk om continu in de gaten te houden of leaserijders zich aan de maximumsnelheid houden. Bij het rijstijlanalysesysteem (mooi Scrabblewoord!) van Technocon is dat bewust buiten beschouwing gelaten om de analyse niet te belerend te maken, en dat valt zeker te prijzen. Maar als het rem-, stuur- en accelaratiegedrag van de bestuurder binnenkort in de gaten wordt gehouden, wie zegt dan dat op termijn niet ook leaserijders op de vingers getikt worden omdat ze op 6 mei 2020 om 14:03 uur op de A44 3 km/h te snel reden met een auto met de stickers van het bedrijf erop?
Wat mij betreft geven we in Nederland op veel fronten te makkelijk onze privacy prijs. Het is zaak om bij alle zaken waarbij dat aan de orde is, je af te vragen of het privacyoffer dat je brengt, wel opweegt tegen de minieme voordelen die het voor jezelf of -nog erger- anderen heeft.