en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | Fox 1.2 |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2009 |
Eind september 2008 begon onze Peugeot 205 met 370.000km op de teller ietwat teveel karakter te tonen (vooral s'morgens bij het starten). Ben toen op zoek gegaan naar een ander klein karretje voor mijn dagelijkse woon-werk-kilometers (50km/dag). Vanwege mijn lengte van 2,02m kwamen niet heel erg veel auto's in aanmerking.
Eerste indrukken:
Heb uiteindelijk ook vanwege de ruimte en de prijs (7.600€) voor de Fox gekozen. Je merkt in alle opzichten dat de auto niet als standaard stadsautootje ontwikkeld is maar meer als scherp geprijste familieauto voor de Braziliaanse markt. De in het interieur gebruikte materialen zijn vooral erg degelijk, de bedienelementen zijn niet zoals men die van de meeste andere VW's kent (heb me rot gezocht naar de schakelaar van de achteruitverwarming). Eenmaal gewend is het toch best een prettige "werkplek" met veel opbergruimte, bekerhouders enz. De stoelen zitten voor een klein autootje bijzonder prettig.
Rijden:
Het driepittertje met 55pk is geen beul maar doet z'n werk eigenlijk best goed en word daarbij nooit echt luidruchtig maar hij spuugt er niet in. Hij is namelijk behoorlijk dorstig zodra er een beetje "opengedraaid" word, vooral s'winters.
Om in de buurt van de fabrieksopgave te komen moet er vroeg geschakeld worden, wat dan wel weer heel erg lekker gaat. Door de bakverhoudingen komt de auto tot 80km/h behoorlijk met het verkeer mee, daarna neemt de acceleratie erg snel af. Maar als je er eenmaal bent is 120 - 130km/h goed uit te houden. Het weggedrag is sowieso heel volwassen, ook op langere stukken heel komfortabel, sportiviteit is echter ver te zoeken. Dit betekend niet dat er geen snelle bochten gemaakt kunnen worden maar bij zulk soort kapriolen helt de koets behoorlijk over.
Ervaringen tot nu toe:
Hoewel ik nog steeds wel eens de goede eigenschappen van mijn 205je mis, ben ik met de Fox zeer tevreden. Heb in 2,5 jaar en 40.000km geen noemenswaardige problemen gehad. Het enige probleem was een verloren letter "F" van de typeaanduiding.
Ik kan iedereen die een dergelijk no-nonsense autootje zoekt, en niet per definitie een designjuweel hoeft te hebben, de Fox aanbevelen. Vooral nu de prijzen van gebruikte Fox'en vallen omdat zijn opvolger staat te trappelen.
Inmiddels 10.000km meer op de teller die afgezien van een defecte nokkenassensor (138 euro) zonder problemen verlopen zijn. Volgens de Garage komt dat wel vaker voor bij dit type Volkswagen 3-cilinders met ketting in plaats van een distributieriem. Maakt zich trouwens bemerkbaar door het feit dat het motorcontrolelampje gaat branden.
Inmiddels is de auto 3 jaar oud, dus het werd tijd voor de eerste APK, daarbij is gelukkig niks aan het licht gekomen.
een allerlaatste Update van deze review, inmiddels heb ik 91.000 kilometer met de Fox gereden.
Eigenlijk valt er niks nieuws te melden, het Foxje heeft ook deze kilometers probleemlos gereden.
Afgezien van nieuwe Remblokken bei 70.000 km (149€) een nieuw setje zomerbanden (325€) bij de 80.000 km en de jaarlijkse inspecties (kostenpunt 85€) heb ik geen kosten aan de auto gehad.
Ook bij de tweede TÜV (Duitse APK, elke twee jaar) zijn geen problemen opgetreden.
Na 6 jaar Fox gereden te hebben, heb een lang gekoesterde droom kunnen waarmaken en heb een nieuwe Alfa Giulietta besteld.
Gisteren heb ik de nieuwe Alfa opgehaald en de Fox weggebracht.
En hoewel de Fox een goedkoop non-nonsence autootje was, had ik wel even een brok in de keel toen ik hem daar liet staan.
Het was een van mijn betrouwbaarste auto's tot nu toe en ik heb er toch vrij veel kilometers mee gemaakt. Zonder er erg veel moeite voor te doen haalde hij bij het verbruik zijn fabrieksopgave (dat kunnen niet heel erg veel auto's van zich zeggen).
Mijn Fox was een echt Volkswagentje, niet heel erg mooi maar wel een lekker gewoon, eerlijk, degelijk en betrouwbaar karretje.