en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | Range Rover Velar P400e |
---|---|
Versnellingen | 8, Sequentiële Automaat |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
KM-stand bij aanschaf | 24 km |
KM-stand laatst | 245 km |
Het wordt mijn eerste SUV deze Velar P400e. Een mooie, snelle en ruime auto. Voorafgaand aan deze beslissing heb ik een nogal een brede orientatie gehad.
Voordat ik mijn (nu nog) huidige auto - de Alfa Romeo Giulia - kocht wist ik (dacht ik toen nog) al wat de volgende zou worden: de nieuwe grote Alfa Romeo sedan die in het geruchtencircuit aangekondigd was als ‘169’ en volgens weer latere geruchten ‘Alfetta’ zou gaan heten. Deze auto stond lange tijd in de productplanning voor 2020, maar is daar inmiddels echter uit verdwenen. De Stelvio ‘pakte me niet’ en eigenlijk wilde ik graag weer een sportieve sedan, maar dan wat ruimer dan de Giulia die indertijd bij aanschaf voor mij qua ruimte een stap terug was. De meest logische opties voor een sportieve sedan zijn dan de BMW 5 en Jaguar XF, maar ik werd daar niet door gegrepen. De diverse zijwegen die ik verder bewandeld heb laat ik maar achterwege.
Op de een of andere manier liep ik aan tegen het bericht dat de Range Rover Velar met een 404 pk hybride aandrijving zou komen en dat deze aandrijving nota bene de instapper zou worden. Dit voornamelijk vanwege de lage BPM. Nee, een Velar is geen sportieve sedan en zelfs geen sportieve SUV, maar Range Rover heb ik altijd een mooi merk gevonden. Toen de Velar uit kwam vond ik deze meteen gaaf en heb ik deze voor de lol een keer geconfigureerd.
Het uitgangspunt van die internetconfiguratie in 2018 was niet de auto die je altijd op de mooie plaatjes ziet, want daar moet je via de optielijst naartoe werken. De instapper was een 180 pk diesel met 18" wielen en smalle banden. En je moest ook echt flink de optielijst door om de looks van die persplaatjes op je eigen Velar te krijgen: 1) een R-dynamic pakket, 2) een black pack, 3) vaak een contrasterend dak, 4) 21 of 22 inch wielen en 5) 'signature' koplampen. Toen ik dat allemaal aangevinkt had krabde ik mezelf toch wel even achter de oren bij de aanblik van de prijs die ik toen al had bereikt bij deze 180 pk SUV. En ik moest nog aan het interieur beginnen!
Die ervaring zat nog vaag in het achterhoofd toen ik in 2021 de configurator weer opzocht. Door die 404 pk en iets lagere instapprijs was mijn mindset daarbij wel wat anders dan indertijd. En de standaard wielen zijn inmiddels 19”, maar verder zijn de standaard uiterlijke kenmerken ongewijzigd.
Het is een beetje een zoektocht welke van de 5 bovengenoemde opties essentieel zijn voor de uitstraling van de buitenzijde. Ze alle 5 nemen was geen optie voor mij. Het R-dynamic pack kost 4k en daarvoor krijg je feitelijk alleen een andere voorbumper en wat badges. Dit zeg ik chargerend, maar het zit er echt niet ver naast, want bijvoorbeeld het onderstel is gewoon standaard. Als je niet voor R-dynamic kiest krijg je een wat simpelere neus met chromen grille. Deze zie je op internet vaak in combinatie met standaard 19” wielen en dat spreekt mij dan weer niet helemaal aan. Daarbij komt dat die foto’s en filmpjes vaak ook met een beetje groothoek worden gemaakt, waardoor de standaard neus wat simpel overkomt.
Recent kwam ik op de weg echter een goed geconfigureerd exemplaar tegen met standaard neus en deze zag er heel mooi uit. Ik vroeg me toen af hoe logisch het eigenlijk is om bijna Duits agressieve luchthappers in de bumper van een comfortabele SUV te hebben. Die passerende auto kwam gewoon echt goed over. R-Dynamic heb ik dus geskipt.
Ik heb een auto besteld met standaard neus in Carpathian Grey, met black pack, zwarte 20” wielen en 'signature' koplampen. Dat is een bewust een ingetogen kleurstelling met een mooi accent door het lichtdesign van de optionele 'signature' koplampen. Eigenlijk vind ik dat de auto bij voorkeur 21” zou moeten hebben, maar ik moet grenzen stellen. Omdat de 20” wielen gepaard gaan met 255 banden komt het visueel effect heel dicht bij de 265 banden van de 21” wielen. Doordat de door mij gekozen wielen zwart zijn wordt het effect dat ze ‘maar’ 20” zijn ook wat gecamoufleerd. En er bleek bij bestelling nog een ander voordeeltje aan te hangen: met de 20” wielen (waarschijnlijk door de 10 mm smallere banden) blijft de uitstoot onder 50 gr CO2/km, waardoor er sprake is van 50% korting op de wegenbelasting.
Aan binnenzijde is een combinatie van zwart leer en zwart alcantara standaard. Ga je voor volledig leer op de stoelen dan is dat een meerprijs die alleen gecombineerd kan worden met optionele stoelen met extra verstelmogelijkheden. Ik ben ik geen liefhebber van een volledig zwart interieur en heb deze horde dus genomen. In ‘niet zwart’ kun je dan kiezen tussen Oyster en Acorn. Alle verdere kleurkeuzes zijn opnieuw gekoppeld aan meerprijzen dus dat heb ik aan me voorbij laten gaan. Ik heb gekozen voor Acorn. Dat vond ik spannend, omdat die kleur er op de configurator niet meteen gaaf uit ziet. Het euvel is echter dat het alternatief Oyster echt super licht is, bijna wit leer. Dat zie je vaak terug in testauto’s op het web, maar mij lijkt het te onderhoudsgevoelig en ik ben niet zo’n poetser. Het Acorn leermonster dat ik bij de dealer bekeek beviel me wel. Acorn is iets donkerder (met een vleugje taupe) dan het beige dat ik nu in mijn Alfa heb (en die vind ik al besmettelijk genoeg vind), terwijl Oyster juist lichter is. Het optionele volledig met leer beklede stuur was met 82 euro uiteindelijk nog maar een kleine horde en dit maakt het interieur af, omdat het binnendeel van het stuur ook met Acorn kleur leer is bekleed.
Al configurerend heb ik mijn budget nog één keer opgerekt en daarbinnen iets geconfigureerd waarmee ik oprecht blij ben. De combinatie van buiten en binnen is een wat meer klassieke en ingetogen Range Rover look die mij wel bevalt. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat een deel van de bovenstaande afwegingen je bespaard blijft als je meteen een S, SE of HSE uitvoering kiest, omdat de standaarduitrusting dan uitgebreider is.
Ik heb proefgereden in een RR Velar P250 om het velar-gevoel te kunnen ervaren en een RR Sport P400e om de hybride-ervaring op te doen. Heerlijke aandrijving die ongetwijfeld in de iets lichtere Velar nog beter tot zijn recht zal komen. Dealer was wel zo slim om nog even de F-Pace te noemen als alternatief voor het geval ik als Alfa-rijder de Velar niet sportief genoeg zou vinden. Ik heb er niet meer mee gereden. Het is ongetwijfeld een kwestie van smaak welk totaalpakket je aantrekkelijk vindt.
Hoewel ik vrij kritisch ben over de (vermeend positieve) milieueffecten van elektrisch en hybride rijden vind ik 404 pk een prima argument om aan 'die onzin' mee te doen. Ik ben overigens oprecht wel benieuwd naar de brandstofbesparing die je kunt halen (dat is wat anders dan energiebesparing). De auto kan bijvoorbeeld ruim 50 km full elektrisch rijden (in mijn geval dus geen benzineverbruik meer tijdens woon-werkverkeer) en je kunt je batterijlading ook uitsmeren over de hele rit. Het zal ongetwijfeld een sport worden zo efficient mogelijk gebruik te maken van de systemen, zonder de nadelen te hebben van het alleen afhankelijk zijn van de accu, zoals bij een elektrische auto. Mocht de accu een keer geheel leeg zijn dan blijft er nog 300 pk benzineaandrijving over. Dat zal ongetwijfeld ook geen straf zijn.
Vol verwachting klopt ons hart. Levering staat gepland in juni dus het zal nog even duren voor er foto’s en ervaringen gedeeld kunnen worden. Maar tot die tijd kan ik nog lekker even genieten en uitgebreid afscheid nemen van mijn heerlijke Giulia.
Vandaag de auto opgehaald en de eerste paar honderd kilometers gemaakt.
Ik keek met lichte spanning uit naar hoe de Acorn interieurkleur zou uitpakken. Deze kleur had ik uitgekozen met de lederstaal in de hand, maar op de configurator (of mijn beeldscherm?) leek deze wat geler en het ging daardoor gedurende de maanden kriebelen dat het wellicht te oubollig zou zijn. Maar gelukkig viel het 100% mee. Ik ben zelfs erg blij dat ik deze kleur gekozen heb. Het is een mooie lichte tint die iets taupe-achtigs heeft en zeker niet te beige. Laat je niet afschrikken door de configurator!
Nog een meevaller was de kleur van de niet beklede delen van de deurpanelen. Om budgettaire redenen (je moet een keer stoppen) had ik die standaard gehouden. Ze leken eigenlijk ook wat beige op de configurator, maar in de praktijk is dat gewoon een antraciet tint.
En dan het rijden; de auto is met 2200 kg natuurlijk een zware jongen. Maar met 404 pk merk je dat niet erg. Het onderstel is redelijk stevig gemaakt om het gewicht in toom te houden, maar daarin hebben ze een mooie balans gehouden. Ik vind het een heerlijke 'rijders auto'.
Het stuurgevoel is trouwens ook prima. Je voelt altijd een prettige weerstand in het stuur. Echt een heerlijke alrounder. Hebben ze goed gedaan die Engelsen. Gelukkig ook geen irritante stuurhulp aan boord die je actief binnen de lijnen wil houden.
Thuis heb ik een laadpunt aan laten leggen. Een mooie en subtiele Wallbox Copper. Ben benieuwd naar het verbruik in combinatie met dagelijks opladen. Ik ga mijn tankbeurten bijhouden dus dat zal de komende tijd inzichtelijk gaan worden.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.