en nog veel meer..
Om te kunnen inloggen op Mijn AutoWeek moet u akkoord gaan met onze privacy voorwaarden.
Uitvoering | Mondeo Wagon 1.6 EcoBoost ECOnetic Platinum |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2013 |
Jaar van aanschaf | 2017 |
KM-stand bij aanschaf | 98.000 km |
KM-stand laatst | 155.000 km |
Ik heb deze Mondeo Platinum in 2017 gekocht met 98.000 km op de teller toen deze precies 4 jaar oud was. Hiervoor had ik het pre-facelift model met 2 liter benzinemotor. Ik was al tevreden over het comfort, de rij eigenschappen en de ruimte van de Mondeo Wagon. De vernieuwde versie (vanaf modeljaar 2011) is in alle opzichten een verdere verbetering en verfijning van een in de basis al goede auto. Het is de laatste generatie Mondeo die (tot september 2014) in Genk werd geproduceerd en volgens de service adviseur van mijn Ford dealer ook de beste.
De primaire reden om voor een Mondeo Wagon te kiezen is de ruimte. Interieur is zeer ruim met meer dan voldoende ruimte voor hoofd- en ledematen. Ook volwassenen zitten achterin comfortabel. De bagageruimte is groot en goed te beladen, met de bank neer kun je echt veel kwijt.
Er zijn meer ruime wagons, maar de Mondeo onderscheidt zich door rijdynamiek. In vrijwel elk testverslag lees je het terug en het is waar! De wegligging is strak en de besturing direct en communicatief. Hier heeft Ford geen kneiterhard "sportonderstel" nodig, vering en demping geven een goed rijcomfort. Je stuurt de auto met plezier en vertrouwen over bochtige binnenwegen en op lange (snelweg)ritten is het een fijne reiswagen. Ook de aandrijflijn draagt bij aan de dynamische beleving. De 1.6 Ecoboost motor is sterk, soepel en levert zijn kracht (max 270 Nm) in relatieve stilte. De motor is gekoppeld aan een prettig schakelende 6-versnellingsbak met goed gekozen overbrenging. Vanaf iets meer dan 1500 toeren is er ruim voldoende koppel beschikbaar.
Insidersinfo: max vermogen is op papier 118 kW/160 pk. Als je de voertuiggegevens opzoekt in het Ford Etis systeem wordt als motorisering “1.6L EcoBoost SCTi 160/182PS-Sigma” weergegeven. Volgens een Ford medewerker heeft de Mondeo dezelfde software afstelling als de sterkste 1.6 Ecoboost in Focus, Kuga en C-Max, dus “gewoon” 182 pk. Voor de opbouw van het motoren aanbod is gekozen voor een lagere vermogensopgave, deze bestond uit: 1.6 Ti-VCT 120pk, 1.6 SCTi 160 pk, 2.0 SCTi 203 pk en 2.0 SCTi 240 pk. In de folder werd een verschil in vermogen tussen 1.6 en 2.0 SCTI gepresenteerd van 43 pk i.p.v. “slechts” 21 pk. De motor is in elk geval krachtig genoeg om een auto van “leeg” 1.400 kg aan vlotte prestaties te helpen, zeker in vergelijking met de atmosferische 2.0/145 pk van zijn voorganger. Daarbij is het benzineverbruik circa 10% lager.
Wat bevalt minder goed:
- de “Convers+” besturing/bediening van de menu’s op het dashboard was bij introductie al gedateerd, dat geldt ook voor de lay out van het audio/navigatiesysteem. Als je er eenmaal aan gewend bent valt er prima mee te leven en alles functioneert nog. Geluidskwaliteit van het audiosysteem is goed en je kunt gewoon audio streamen via bluetooth!
- de auto is lang, breed en heeft een vrij grote draaicirkel. Daarmee is het lastig maneuvreren in krappe straten. Overzichtelijkheid carrosserie is ook matig, parkeersensoren zijn een must.
- Krakend geluid onder bestuurdersstoel waarvan de laagste stand voor mij (1,92 m) eigenlijk nog net te hoog is.
Ik heb er in 3,5 jaar buiten regulier onderhoud geen hoge kosten aan gehad, een onderhoudsbeurt is niet veel duurder dan voor een Focus. Eén keer startte hij niet vanwege een lege accu die aan vervanging toe was.
Nu (eind 2020) koop je een knappe Mondeo Wagon 1.6 EB uit 2013 of 2014 al voor circa 10 duizend Euro. Als je een ruime Wagon in deze klasse zoekt zou ik zeker overwegen een Mondeo man (M/V) te worden.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.