Wat is een MPV? En hoe praktisch zijn ze?

MPV multitest

Je ziet het ook op de AutoWeek pagina’s vaak: de term MPV. Het lijkt als autotype wat naar de achtergrond te zijn gedrongen. Wat is een MPV precies?

De letters MPV staan voor Multi-Purpose Vehicle. Het is een auto die meestal geschikt is voor zes en meer personen en waarin ruimte centraal staat. De auto’s lijken vaak op busjes, vandaar dat die aanduiding in de Verenigde Staten vaak wordt gebruikt, in Engeland hoor je meestal de term ‘people carrier’ voor een MPV.

Veel ruimte in een MPV

De auto’s hebben ook gemeen dat ze een nogal doos-achtig uiterlijk hebben. Dan kun je namelijk binnen de lengte zo veel mogelijk ruimte maken. Je ziet dan ook vaak achter de voorstoelen twee zitrijen, soms zelfs met losse stoelen. De stoelen of banken zijn meestal uitneembaar, zodat je een zee van ruimte kunt krijgen. Of je laat ze erin staan, dan kun je 6 of 7 mensen meenemen maar er blijft dan weinig of geen ruimte over voor hun sportuitrusting.

Voorbeelden

De MPV is al erg oud. Weinig mensen herinneren zich nog de Fiat 600 Multipla, die in de jaren ‘60 op de markt was. En eigenlijk stond de Talbot-Matra Rancho aan het begin van de jaren ‘80 ook al aan de wieg van de Renault Espace. Deze categorie werd in de jaren ‘80 van de vorige eeuw pas goed gelanceerd door de Nissan Prairie. De Renault Espace was de eerste Europese vertegenwoordiger van dit segment. En veel mensen zullen zich ook de Chrysler Voyager nog wel herinneren. Veel van deze auto’s waren ook nog in verlengde uitvoering te krijgen en mochten zich op een grote belangstelling verheugen.

SUV overschaduwt MPV

De MPV lijkt uit de gratie te raken. De grote modellen worden minder populair en van de mid-size MPVs zijn vooral de VW Touran en Renault Scenic nog bekend in het straatbeeld. De SUV overschaduwt de MPV door de wat sportievere uitstraling. Je ziet bovendien dat traditionele MPVs als de Opel Zafira het stokje overdraagt aan de bestelwagenvariant van het merk, de Combo. De MPV is daarbij echt een busje geworden. Het blijft echter een autosoort die in beeld is van mensen die zoeken naar een ruime auto, waarin je gemakkelijk bijvoorbeeld vier kinderen mee kunt nemen.