• Het Autoweek Forum is vernieuwd! Een volledige nieuwe technische basis met moderne features en gemakken. Heb je leuke tips of andere feedback? Meld het in dit topic .

Youngtimer rijden als kleine ZZP'er

Ford Kapot

Gebruiker
Hoi allemaal,

ik zit al langere tijd met het idee om één van onze auto's zakelijk te gaan rijden. Dit gaat om een Volvo S40 uit 2006 met inmiddels 295k km's op de teller. De dagwaarde schat ik op €3500.

Om kort even de situatie te schetsen. Ik ben in loondienst (40 uur). Hier verdien ik goed en betaal inmiddels ook belasting in de hoogste belastingschaal van 49,5%.

Daarnaast doe ik af en toe wat klusjes als ZZP'er met een jaaromzet van zo'n €3000,-. Hier reken ik BTW over in het hoge tarief (21%). Totaal dus ongeveer €600,- btw per jaar.

Zakelijk rij ik heel weinig. Dat gaat om 1500km per jaar. Privé rij ik echter ruim 15.000km per jaar. Hierbij reken ik de privé kilometers ook mee als woon-werk verkeer voor mijn baan in loondienst.

Wat mij interessant lijkt aan de youngtimer constructie is de bizar lage bruto bijtelling die ik hoef te betalen over deze S40. Dit komt neer op ongeveer €1000,- bruto bijtelling per jaar. Verder zal ik de €3000,- omzet per jaar en €600,- btw bijna volledig opmaken aan MRB, verzekering, afschrijvingen (3500 over 5 jaar) en brandstof. Ik realiseer me ook dat voor het niet bijhouden van privé ritten ik 1,5% BTW moet verrekenen over de nieuwwaarde.

Nu ben ik benieuwd of dit een construcitie is die meer mensen gebruiken om privé goedkoop te rijden met een zakelijke auto. De info die ik kan vinden gaat vooral om ZZP'ers die als hoofdinkomen ZZP'er zijn. Dat is bij mij helemaal niet aan de orde maar lijkt me toch leuk om deze auto zo goedkoop mogelijk te kunnen rijden.

Nog wat verdere info over de auto:
catalogus waarde: €38.000
verbruik: 7L/100km
17.000km per jaar waarvan 1500km zakelijk
dagwaarde +- €3500
MRB: €53 p/m
verzekering: €30 p/m incl btw
onderhoud: gemiddeld €300 per jaar
 

Casanova

Gebruiker
Je moet in ieder geval 10% zakelijk rijden. Dat haal je nu niet. Verder denk ik dat de belastingdienst het als een verkapte constructie gaat zien om goedkoop auto te rijden. De dagwaarde kun je overigens wel terug schroeven naar 1.000- euro, maar dat ter zijde.
 

michel1975

Gebruiker
Je bent geen ondernemer voor de fiscus. Resultaat overige werkzaamheden. Voldoet niet aan de urencriteria en dergelijke. Kortom kansloze excercitie voor het uitsparen van een paar grijpstuivers.
 

Ford Kapot

Gebruiker
Volgens de kvk mag je zakelijk rijden ook wanneer je werk hebt uit overige inkomsten.

Voordeel zou zijn dat ik zakelijk onze eigen auto koop voor marktconform bedrag. De winst druk van mijn onderneming en hierdoor aanzienlijke hoeveelheid inkomstenbelasting uitspaar. Verder kan ik de af te dragen btw verder aftrekken met voornamelijk privé benzine door alleen een laag bedrag bijtelling over de dagwaarde betaal.

Ook MRB en verzekering zakelijk betalen scheelt weer 49% inkomstenbelasting. En btw over verzekering, dus daar loopt het verder op.
 
Bovenaan