In Nederland kennen we nu al soortgelijke wetgeving hoor (niet bij grondgebonden woningen overigens, maar daar is de stap doorgaans niet zo groot zoals al gesteld door Bimmert). En dat geldt dus niet alleen voor nieuw- en verbouw, maar ook voor bestaande gebouwen:
Leeswijzer: onder een woongebouw verstaan we één bouwwerk met gedeelde hoofdentree, met daarin meerdere woningen. In het plat Nederlands ook wel een flat of appartementengebouw genoemd.
Afdeling 5.4. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, nieuwbouw en bestaande bouw
Artikel 5.15. Oplaadpunten en leidingdoorvoeren
1. Een te bouwen woongebouw met een parkeergelegenheid in het gebouw of buiten het gebouw op hetzelfde perceel, met meer dan tien parkeervakken, heeft leidingdoorvoeren voor oplaadpunten voor ieder parkeervak.
(lees: de loze leidingen moeten er zijn, simpel gezegd van meterkast naar parkeervak).
2. Een te bouwen gebouw, anders dan een woongebouw, met een parkeergelegenheid met meer dan tien parkeervakken in het gebouw of buiten het gebouw op hetzelfde perceel heeft ten minste een oplaadpunt en leidingdoorvoeren voor oplaadpunten voor ten minste een op de vijf parkeervakken.
(lees: er moeten dus daadwerkelijk opladers hangen bij nieuwe kantoren, winkels, scholen, etc.)
3. Een bestaand gebouw, anders dan een woongebouw, met een parkeergelegenheid met meer dan 20 parkeervakken in het gebouw of buiten het gebouw op hetzelfde perceel heeft met ingang van 1 januari 2025 tenminste een oplaadpunt.
(lees: op 1 januari moet dus elk kantoor, winkel, school dat meer dan 20 parkeervakken heeft, tenminste een (1) oplaadpunt hebben. En ga er dan maar van uit dat er in dat soort gevallen echt wel wordt gekeken naar een aantal oplaadpunten dat redelijk en/of wenselijk is).
Artikel 5.16. Verbouw
1. Bij ingrijpende renovatie als bedoeld in artikel 2 van de herziene richtlijn energieprestatie gebouwen zijn de voorschriften van artikel 5.15, eerste en tweede lid, van overeenkomstige toepassing:
a. in geval van een parkeergelegenheid in een gebouw, als de renovatie betrekking heeft op de parkeergelegenheid of de elektrische infrastructuur van het gebouw; of
b. in geval van een parkeergelegenheid gelegen buiten het gebouw op hetzelfde perceel, als de renovatie betrekking heeft op de parkeergelegenheid of de elektrische infrastructuur van de parkeergelegenheid.
2. Het eerste lid is niet van toepassing als de kosten voor het aanleggen van de oplaadpunten en de leidingdoorvoeren meer dan 7% bedragen van de kosten van de ingrijpende renovatie.