• Het Autoweek Forum is vernieuwd! Een volledige nieuwe technische basis met moderne features en gemakken. Heb je leuke tips of andere feedback? Meld het in dit topic .

Sfeer op het forum

Yellow Cab

Gebruiker
Laat ik beginnen met te schrijven dat ik dit topic op persoonlijke titel open, dat het niets met mijn moderatorschap te maken heeft en dat de inhoud van dit topic niet noodzakelijkerwijs de mening van mijn collega-moderators of de redactie van Autoweek vertegenwoordigt.

Dat gezegd hebbende, vind ik dat er de laatste tijd opvallend veel onenigheid is op het forum. Nu is een flinke discussie op z'n tijd absoluut niet verkeerd. Sterker nog, dat is waar het forum op drijft - zonder meningen, zonder discussie, valt geen enkel forum draaiend te houden. Het probleem waar het echter om draait, is dat de discussies de laatste maanden vaak een persoonlijke wending nemen, waarbij indirect of direct op de man gespeeld wordt, mensen elkaar afvallen op overtuiging of smaak en er in het algemeen aan veel discussies een wat zurige bijsmaak komt te hangen.

Het forum van Autoweek is een enorme kennisbasis, over alle mogelijke autogerelateerde onderwerpen: van historische automobielen tot het nieuwste van het nieuwste, van bandenspanning tot koplampafstelling, van Acura tot Zastava. Ik ben ervan overtuigd dat de gezamenlijke kennis en vaardigheid van de forummers van Autoweek die van het gemiddelde automagazine ver overstijgt. En ook de hulpvaardigheid van veel forummers in Koopadvies en Techniek & Onderhoud kent z'n gelijke niet. Het zou ontzettend jammer zijn om dit alles teloor te zien gaan door een paar forummers die elkaar het licht in de ogen amper gunnen.

Er zijn wat elementen op het forum die niet in de gaten hebben dat ze met hun persoonlijke veten de sfeer in diverse topics om zeep helpen. Ze hebben ook niet in de gaten dat het voor andere forummers ronduit irritant is om een topic te openen en daar pagina's lange discussies te vinden die niet alleen off-topic zijn, maar ook buitengewoon onprettig om te lezen. Nogmaals: ik heb niets tegen stevige discussie - graag zelfs. Ook merkvoorkeur en milde vormen van fanboyisme horen nu eenmaal bij een autoforum. Maar de kernwaarde die een forum tot een succes maakt, ontbreekt steeds vaker in de discussies: het in de waarde laten van de gesprekspartner. Steeds vaker lijkt het nodig om medeforummers te wijzen op gebrek aan smaak, kennis, of zelfs aan taalvaardigheid...

In dit topic heb ik bewust geen namen genoemd. Laten we dat zo houden, dit topic is niet bedoeld als publieke schandpaal of als nieuw podium voor ellenlange ruzies. Het is uitsluitend bedoeld als oproep aan elke forummer: laten we er met elkaar voor zorgen dat Autoweek een prettige plek blijft voor alle autoliefhebbers! Een waardige plek ook, waar je de informatie of hulp vindt die je zoekt, waar je je liefde voor merk of type kunt beleven en waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten.
 

D Elzinga

Gebruiker
Ondanks dat ik het met de kern van je betoog wel eens ben: eigenlijk vind ik het hier niet eens zo heel slecht. Ik heb het idee dat de grootte van een forum redelijk samenhangt met de vriendelijkheid van de bezoekers. Op erg grote fora (Fok! bijvoorbeeld) is de sfeer vaak onnodig hard en veroordelend, op kleine gespecialiseerde fora (zoals specifiek gericht op een bepaald automodel) is men een stuk gemoedelijker. Grotendeels komt dat waarschijnlijk omdat men in het tweede geval wat gelijkgestemder is, maar hoe dan ook valt het AW-forum imo zowel qua grootte als sfeer tussen deze twee uitersten in.
 

Twix

Gebruiker
Yellow Cab, ik ben het helemaal met je eens. Toch zie ik de laatste weken een hoop nieuwe forummers die leuke verhalen brengen. In mijn opinie zijn er twee belangrijke regels, hier op het forum, maar ook in het dagelijks leven:

  1. Leven en laten leven.
  2. Neem jezelf vooral niet te serieus.
 

SKODACHAUFFEUR

Gebruiker
Ik ben het met je eens.
Soms durf ik amper te antwoorden omdat misschien ik de zingopbouw of een woord verkeerd schrijf en vervolgens daar weer commentaar op krijg.

Leven en laten leven toch?


Marcel
 

A3 White

Gebruiker
Het is voor velen lekker anoniem, dus wat maakt het uit dat je op de man speelt?, nou het maakt wel uit, behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden.
 

Springbok

Gebruiker
D. Elzinga zei:
Ondanks dat ik het met de kern van je betoog wel eens ben: eigenlijk vind ik het hier niet eens zo heel slecht. Ik heb het idee dat de grootte van een forum redelijk samenhangt met de vriendelijkheid van de bezoekers. Op erg grote fora (Fok! bijvoorbeeld) is de sfeer vaak onnodig hard en veroordelend, op kleine gespecialiseerde fora (zoals specifiek gericht op een bepaald automodel) is men een stuk gemoedelijker. Grotendeels komt dat waarschijnlijk omdat men in het tweede geval wat gelijkgestemder is, maar hoe dan ook valt het AW-forum imo zowel qua grootte als sfeer tussen deze twee uitersten in.

Sluit me hier helemaal bij aan.

Denk vooral dat als met gelijkgestemder is de sfeer beter is. Het audiforum(.nl) heeft bijvoorbeeld ook veel leden en is nog actiever dan AW qua berichten, maar toch komt het daar zelden tot confrontaties.

Overall vind ik het hier op autoweek erg meevallen. Beetje discussie is ook alleen maar leuk toch.
 

Hotdog

Gebruiker
Dan heb ik onder een steen gelegen en me alleen maar verschanst in het Opel-forum-topic-dinges-geval, want ik herken niets van wat YC in de openingspost schrijft.
Als ik hier op het forum inlog, kom ik eigenlijk alleen maar in het OFTDG, en als ik tijd over heb probeer ik wat in koopadvies en/of technische vragen te scheumen.
Leuk altijd om te zien dat autovragen door vrouwen overweldigend vaak beantwoordt worden :D

De rest kan me gestolen worden. ja, ook vanwege sfeer, maar ook omdat ik van bijv nieuwe auto's en scoops de ballen verstand heb.

Maar waar kan ik de slechte topics het meest vinden? In welke rubriek?
 

Rutger DC

Gebruiker
Ik ben het er ook mee eens.

Laat ik voorop stellen dat ik me zelf er ook nog weleens aan schuldig maak. Het komt nog steeds weleens voor dat ik na het plaatsen van een bericht denk "had dat niet wat milder gekund?".

Volgens mij ben ik met de jaren wel wat milder geworden. Ik heb helemaal geen zin om met steeds dezelfde forummers steeds dezelfde discussies aan te gaan die steeds niet tot nieuwe inzichten leiden.
 

Guest
Er is best een prettige sfeer hier op het forum vind ik.
Die gasten die in elk topic de typefouten van iedereen corrigeren zijn wel wat irritant. ( het word een zooitje als iedereen dat gaat doen )
 

vectrafan

Gebruiker
Het is ontzettend jammer, dat het steeds moeilijker wordt om inhoudelijke topics te openen en gaande te houden. Nu en dan is de sfeer echt ver te zoeken en dan trek ik me wel terug in ons eigen hoekje van dit forum.

Het fanatisme van sommige merken fans stuit mij soms tegen de borst. Begrijp me goed ik snap iedereen die idolaat is van een merk en ik vind dat ook erg leuk. Maar du moment dat er geen waarheden meer geaccepteerd worden, die toevallig wat minder gunstig zijn voor dat merk vind ik het al bedenkelijk. Met name in de advieshoek van ons forum zou best wel wat minder fanatiek het merk waar je voor staat verdedigd worden. Soms wordt daar door fans ronduit foutieve of zeer gekleurde adviezen gegeven. Dat is ontzettend jammer, ik heb zelf een paar keer geprobeerd dit dan te corrigeren, maar tot mijn spijt moet ik vaststellen dat het een gevecht tegen de bierkaai is.

Het heeft bij mij er toe geleid dat ik steeds minder geneigd ben om nog een advies te geven.
 

brg

Gebruiker
Ik herken de stelling uit de openingspost niet meteen.
Vind dat het ooit veel en veel erger was.
Maar aangezien ik absoluut niet meer de grootposter ben van weleer, en zelfs al eens meerdere dagen het forum oversla, is het natuurlijk mogelijk dat ik de nieuwste ruzietopics gewoon misloop.
 

speedtouch

Gebruiker
Ik zit nu 10 jaar op het forum en heb veel 'vaste' gasten zien verdwijnen; we krijgen evenwel niet altijd de reden te horen, maar er zullen ook wel personen bij geweest zijn, die zich aangevallen voelden.
Natuurlijk heb je mensen met 'sterke' ego's die zich profileren en als die tegen elkaar opbotsen, krijg je van die opgefokte berichten.
Ik vind het eigenlijk qua aantallen nogal meevallen en ik lees er gewoon overheen, resp. doe er niet aan mee. Het is gewoon een forum en iedereen mag zijn mening geven over een auto of wat daarmee samenhangt en ik laat gewoon iedereen met rust.
 

Jazzik

Gebruiker
Over het algemeen vind ik het echt wel meevallen op dit forum. Een stevige discussie moet gewoon kunnen en een "aanval" met een ;) kun je ook gewoon met de nodige humor beantwoorden.

Af en toe kom ik op het AW forum echter dingen tegen die naar mijn mening echt niet kunnen. Voorbeeldje hiervan vandaag in Autonieuws.
Dit kwam ik tegen in "Renault maakt Seat onrustig met snelle Ringtijd", gepost om 09.44 uur. Hier een kopie:

door Diamondstar
Diamondstar
Kanker met je Seat tegen Renault die stomme Seat.

Deze post staat er nu (19.31 uur) helaas nog steeds. Ik kan tot mijn spijt dezelfde post niet tweemaal minnen.
 

D Elzinga

Gebruiker
Jazzik zei:
Af en toe kom ik op het AW forum echter dingen tegen die naar mijn mening echt niet kunnen. Voorbeeldje hiervan vandaag in Autonieuws.
Dit kwam ik tegen in "Renault maakt Seat onrustig met snelle Ringtijd", gepost om 09.44 uur. Hier een kopie:

De reacties op artikelen van de voorpagina zijn over het algemeen flink wat ongenuanceerder dan de posts in het forumgedeelte. Al is dat ook hier relatief: als je de gemiddelde reacties op artikelen van telegraaf.nl als maatstaf neemt valt elke andere site mee.:) [size=x-small]Hoewel nu.nl in de buurt komt...[/size]
 

Guest
Je zou mij denk ik als 1 van die elementen kunnen zien, dat steek ik niet onder stoelen of banken, maar moet ook wel zeggen dat de moderatie op dit vlak te wensen over laat. Ben vaak door de moderatie aangesproken op mijn manier van reageren, maar -en ik denk dat anderen dat ook wel zullen hebben- vaak heb ik dan het gevoel dat 'de verkeerde' wordt aangepakt. Er wordt in zulle gevallen voor mijn gevoel wat te rigoureus in gegrepen en niet echt gekeken wàt op dat moment fout gaat (in de discussie).
Hoe zie jij dat, yellowcab? :)
 

A110 50

Gebruiker
JP2010 zei:
Je zou mij denk ik als 1 van die elementen kunnen zien, dat steek ik niet onder stoelen of banken, maar moet ook wel zeggen dat de moderatie op dit vlak te wensen over laat. Ben vaak door de moderatie aangesproken op mijn manier van reageren, maar -en ik denk dat anderen dat ook wel zullen hebben- vaak heb ik dan het gevoel dat 'de verkeerde' wordt aangepakt. Er wordt in zulle gevallen voor mijn gevoel wat te rigoureus in gegrepen en niet echt gekeken wàt op dat moment fout gaat (in de discussie).
Hoe zie jij dat, yellowcab? :)

Zo zie ik het ook wel inderdaad. Weet niet meer in welk topic, maar laatst begon meneer YC zelfs op de man te spelen en vertelde dat hij zou stoppen als mod. omdat hij het forum te vervelend vond. Nogal vreemd voor iemand die 'neutraal' hoort te modereren. Niks meer van gehoord trouwens...
 

Guest
A110-50 zei:
JP2010 zei:
Je zou mij denk ik als 1 van die elementen kunnen zien, dat steek ik niet onder stoelen of banken, maar moet ook wel zeggen dat de moderatie op dit vlak te wensen over laat. Ben vaak door de moderatie aangesproken op mijn manier van reageren, maar -en ik denk dat anderen dat ook wel zullen hebben- vaak heb ik dan het gevoel dat 'de verkeerde' wordt aangepakt. Er wordt in zulle gevallen voor mijn gevoel wat te rigoureus in gegrepen en niet echt gekeken wàt op dat moment fout gaat (in de discussie).
Hoe zie jij dat, yellowcab? :)

Zo zie ik het ook wel inderdaad. Weet niet meer in welk topic, maar laatst begon meneer YC zelfs op de man te spelen en vertelde dat hij zou stoppen als mod. omdat hij het forum te vervelend vond. Nogal vreemd voor iemand die 'neutraal' hoort te modereren. Niks meer van gehoord trouwens...

Mwach, wat frustratie van zijn kant kan ik best begrijpen en denk ook dat dit topic daar een gevolg van is. Dat voorval wat je nu aan haalt boeit in dit topic wat mij betreft niet, zie eerder een ander doel van yellowcab voor ogen: hoe houden we hier de sfeer goed. :)
 

Jay DoubleYou

Gebruiker
Ik maak me hier misschien niet populair mee, en heb ik ook niet nodig, maar wat mij opvalt (en daar zit ik al een tijdje mee, en spreek het nu toch maar uit.) is dat er soms onervaren topicstarters "weggepest" worden door bv. het maken van een aantal spelfouten in een openingspost. En dat vind ik gewoon jammer, zulke dingen. Ja, het leest makkelijker met leestekens op de juiste plek, maar laten we elkaar gewoon respecteren zoals we zijn en elkaar hier niet op afrekenen. Er is al genoeg ellende in de wereld, en het zou zonde zijn als we dat op dit forum ook over ons heen halen.

Edit: Typo... :LOL:
 

D E N N I S

Gebruiker
JW01 (vanaf een Appel) zei:
Ik maak me hier misschien niet populair mee, en heb ik ook niet nodig, maar wat mij opvalt (en daar zit ik al een tijdje mee, en spreek het nu toch maar uit.) is dat er soms onervaren topicstarters "weggepest" worden door bv. het maken van een aantal spelfouten in een openingspost. En dat vind ik gewoon jammer, zulke dingen. Ja, het leest makkelijker met leestekens op de juiste plek, maar laten we elkaar gewoon respecteren zoals we zijn om en elkaar hier niet op afrekenen. Er is al genoeg ellende in de wereld, en het zou zonde zijn als we dat op dit forum ook over ons heen halen.
Ja, daar ben ik het volledig mee eens.

Daar zou eens tegen opgetreden mogen worden.
 

Jay DoubleYou

Gebruiker
Dat vind ik dan weer een beslissing voor de moderators, die ik niet voor ze kan en zal maken, maar goed.
Ik ben in ieder geval blij dat er nu een topic is waar je met dat soort dingen terecht kunt.
 

Aras

Gebruiker
De taal-gestapo is i.d.d. vrij hinderlijk. Ik kan mij goed voorstellen dat nieuwkomers denken, bekijk het maar.
 

A110 50

Gebruiker
Kleine moeite je tekst even na te lezen toch? Als iemand daar al te beroerd voor is, hoe serieus neemt diegene het zelf dan...
 

der Magistrat

Gebruiker
Aras zei:
De taal-gestapo is i.d.d. vrij hinderlijk. Ik kan mij goed voorstellen dat nieuwkomers denken, bekijk het maar.

Als het taalniveau voldoende daalt, dan kan ik me goed voorstellen dat enkele 'vaste forummers' denken: bekijk het maar.

Ik vind dat je soms best mag zeggen dat er bepaalde teksten onleesbaar zijn. Alles maar aanvaarden wegens de leegloop van het forum, dat vind ik te makkelijk.

Misschien, in dit stukje baseer ik me op JW01, is het juist de topicstarter die door bepaalde vervelende discussies een naar beeld heeft gekregen? Ik vind het namelijk best meevallen met zaken als 'opvallend veel onenigheid'. Ik moet hierbij wel zeggen dat ik de 'discussie' waarnaar A110-50 en JP2010 verwijzen onnodig en ongewenst vind, maar mijns inziens is het dan wat zwaar om op basis daarvan het algehele oordeel over dit forum naar beneden bij te stellen. Nou ken ik de topicstarter niet, dus ik weet niet of dat een van de redenen is, maar zo kwam het wel op mij over. Ik ben wel benieuwd hoe hij dit ziet.
 

Jay DoubleYou

Gebruiker
A110-50 zei:
Kleine moeite je tekst even na te lezen toch? Als iemand daar al te beroerd voor is, hoe serieus neemt diegene het zelf dan...

Dus als iemand dyslexie heeft of iemand is van buitenlandse afkomst waardoor hij niet 100% Nederlands spreekt of schrijft, neemt-ie zichzelf niet serieus? :confused:
 

GT 1973

Gebruiker
Ik ken genoeg geboren Nederlanders die bijna geen woord correct kunnen schrijven. Dat zou bijvoorbeeld aan een leerachterstand kunnen liggen. Zouden die personen niet op het forum mogen posten? Als ze er maar wel moeite voor doen, maar als blijkt dat ze het echt niet kunnen; wie zijn wij dan om te oordelen?

Wat de sfeer op het forum betreft: inmiddels kan ik met iedereen door één deur. Alleen blijft soms iemand nog wat afwenningsverschijnselen vertonen, wat zonder dát de sfeer helemaal perfect zou maken.
 

Carkiller

Gebruiker
Ik ben het met YC eens, en ook ik mag zelf wel eens wat minder eigenwijs zijn.
Toch vind ik dat de moderators niet genoeg optreden tegen ongewenst gedrag, of ze zijn er simpelweg niet.

Vroeg ingrijpen voorkomt escalatie.
 

GT 1973

Gebruiker
Ik vind dat de moderators zich wat minder mogen opstellen als kleuterjuf. Als een forummer echt de sfeer verziekt, dan vind ik niet dat er gereageerd moet worden als: "waar twee vechten, hebben er twee schuld", en dat er een waarschuwing richting beide partijen wordt gegeven. Bij bepaalde forummers is een patroon waarneembaar dat ze (opzettelijk) ruzies veroorzaken. Als dat bekend is, mag degene die reageert op de ruzies niet worden genoemd als mede-veroorzaker, maar moet de ruziemaker wat eerder definitieve forumvakantie krijgen.
 

Jazzik

Gebruiker
Het probleem met taal- en spelfouten op dit forum zou heel simpel opgelost kunnen worden. Op het (Engelstalige) forum Clubjazz.org kun je voor het posten een spellingscontrole toepassen. Dat zou bij AW/Sanoma toch ook kunnen?
(Overigens is het overduidelijk dat op Clubjazz niet iedereen van die mogelijkheid gebruik maakt :) )
 

GT 1973

Gebruiker
Veel Nederlanders en medelanders kunnen zó gek schrijven, dat zelfs een spellingscontrole er niets van kan maken, of zelfs de hele inhoud van de tekst verandert. Het gaat om de bedoeling van de tekst. Als daar genoeg motivatie in zit, dan lezen wij wel door de taalfouten heen. Met de Nieuwe Spelling scoor ik zelfs op het Nationale Dictee al bijna als een allochtoon, terwijl ik vroeger op Nederlands een 9,4 op het examen haalde. Heb je je halve leven lang geleerd correct te spellen en dan gooien ze ineens alles om... (ja, ik leer wel bij: kwa moet nu als qua en electronica moet nu met een k...)
 

Ouwediesel

Gebruiker
Bmwlover1 zei:
Er is best een prettige sfeer hier op het forum vind ik.
Die gasten die in elk topic de typefouten van iedereen corrigeren zijn wel wat irritant. ( het word een zooitje als iedereen dat gaat doen )

Daar is het Taalneuzelaarstopic dus voor.
Zemelen over taalgebruik kan en mag daar en op die manier is het ook weer leuk.
 

Carkiller

Gebruiker
Ik ben zelf moderator op een ander forum.

Daar is 24/7 toezicht, wie zich niet aan de regels houd krijgt 1 waarschuwing en daarna een permanente ban.
Sfeer is erg goed, blijkbaar is strikt handhaven daar toch nuttig.
 

GT 1973

Gebruiker
Handhaven op het AW forum bestaat momenteel uit het plaatsen van een reactie als: "foei, niet meer doen!", terwijl de 'to-do-lijst' van de moderator er op dat moment zou moeten uitzien als: 'wissen van de conflicterende berichten, eventuele opvolgende berichten ook wissen, als die niet bevorderlijk zijn voor het topic. Zijn er meerdere meldingen gemaakt over dat een bepaalde forummer ruzies heeft veroorzaakt? Verwijder dit account; dat voorkomt vast meerdere ruzies.'
De stand van tegenwoordig is dat de twee ruziemakers nog steeds een AW-forumaccount hebben, maar dat ze wel bijleren; er is mee om te gaan. ;)
 

GT 1973

Gebruiker
Moet ik mij anders kandidaat stellen als moderator? Ik ben, net als de andere moderators niet 24/7 beschikbaar, maar ik kan wel één maal per dag het forum aanharken, aan de hand van meldingen. Ik denk dat ik de sfeer van het forum kan verbeteren, door het kaf van het koren te scheiden. Horken krijgen geen kans meer. :)
 

Twix

Gebruiker
Dus we kunnen Carkiller en GT aanbevelen voor het moderatorschap?

Niets ten nadele van de huidige moderators, maar twee extra zou best een aanwinst kunnen zijn. En Rob hebben we ook nodig, die kan openingsposts aanpassen en leesbaar maken. ;)
 

GT 1973

Gebruiker
Mijn mening is: als je wilt dat het goed wordt gedaan, moet je het zelf doen. Dus ja, ik weet wel wie goed of niet bezig zijn om de sfeer op dit forum op een goed niveau te houden.
 

Twix

Gebruiker
Klopt als een bus. Ik heb er wel eens aangedacht om me ook aan te melden als vrijwilliger, door de tijdszone zou dat best leuk zijn, maar ik merk dat ik juist mínder aanwezig ben ten tijde en daardoor geen aanwinst zou zijn. Daarbij ben ik slechts geïnteresseerd in een beperkt aantal topics.

Overigens heeft iedereen de taak om de sfeer te bewaren en duideljke meldingen te doen wanneer nodig.
 

Yellow Cab

Gebruiker
Toch apart dat een discussie over de sfeer uitmondt in de vraag of de moderators hun werk wel goed doen. Volgens mij ligt de sfeer in eerste instantie in handen van de forummers zelf.
 

s velthuis

Gebruiker
Yellow Cab zei:
Toch apart dat een discussie over de sfeer uitmondt in de vraag of de moderators hun werk wel goed doen. Volgens mij ligt de sfeer in eerste instantie in handen van de forummers zelf.

Ik denk dat beide van belang zijn. Een goede sfeer hangt idd in eerste instantie van de gebruikers af, zoals de sfeer op een voetbalveld door de spelers bepaald wordt. Maar soms is er toch even een scheids nodig... Maar een moderator is ook maar een vrijwillige achtervang die niet altijd alles direct in de smiezen kan hebben. Daar zullen de gebruikers toch echt zelf alert op moeten zijn.
 

Aras

Gebruiker
JW01 (vanaf een Appel) zei:
A110-50 zei:
Kleine moeite je tekst even na te lezen toch? Als iemand daar al te beroerd voor is, hoe serieus neemt diegene het zelf dan...

Dus als iemand dyslexie heeft of iemand is van buitenlandse afkomst waardoor hij niet 100% Nederlands spreekt of schrijft, neemt-ie zichzelf niet serieus? :confused:

JW01, de spijker op zijn kop. Dyslexie is iets wat je niet kan voorstellen als je dat niet van dichtbij ervaart. Ik dacht dat mijn kind ook overal met zijn pet naar gooide, lui was en geen zin had in leren. Hij bleek dus zware dyslexie te hebben. Hij schreef bijvoorbeeld be dood, ipv de boot. Draaide ben d, d en t, o en oo om. Alle klinkers en dubbel klinkers. Nu na 2 jaar intensief behandelen en elke dag een uur trainen loopt hij nog 1 jaar achter op zijn klasgenootjes. Dat houdt wel in, geen sport, weinig buiten spelen en altijd moe van het op zijn tenen lopen. Vandaar dat ik kots over bepaalde betweterige mannetjes hier.

Dat gezeik over een taalfout verneukt vaak een hele discussie. Hier mag wat mij betreft harder tegen op getreden worden. Het idee voor een spellingsmod staat mij wel aan. Gewoon iemand die de tekst zonder narren veranderd. Dat gebeurd bv op het mercedes-forum ook.
 

Guest
Yellow Cab zei:
Toch apart dat een discussie over de sfeer uitmondt in de vraag of de moderators hun werk wel goed doen. Volgens mij ligt de sfeer in eerste instantie in handen van de forummers zelf.

True, maar dat is 1 aspect. Goede moderatie is (zoals orderhandhaving in real life) ook erg belangrijk. Zoals hoe ik het zie: iedereen zal zelf invulling geven aan hoe hij/zij zich gedraagt op een forum. Als ik het gevoel heb dat ik op iemand moet reageren omdat die persoon in mijn ogen over de schreef gaat (en ik dus in mijn ogen de orde wil bewaren), die persoon vervolgens daar geirriteerd op reageert en er vervolgens geen moderator optreed, waarom zou ik dan niet diegene 'terechtwijzgen'? Ik ben in mijn ogen immers 'goed bezig' dus zie geen kwaad in mijn actie. Terwijl anderen mijn reactie wellicht als irritant zullen zien. Op zo'n moment moet je een moderator hebben die zoiets in goede banen kan leiden.

Als er geen (goede/adequate) ordehandhaving is, dan gaan er gegarandeerd een aantal users met die orde aan de haal. En dat hoeft dan nog niet eens te betekenen dat die users echt kwaad in de zin hebben, maar 'gewoon' naar hun aard reageren. Bv de 1 heeft een groot ego, de ander heeft een groot rechtsvaardigheidsgevoel, weer een ander wil graag toezien op net en correct taalgebruik, etc. Allemaal insteken die uiteindelijk kunnen leiden tot ontsporing van een discussie, terwijl in 1e opzet het niet slecht is bedoeld.

Taalgebruik of correcte spelling zal me verder worst zijn, de boodschap van een user is belangrijker. Zolang die inhoudelijk is, maakt het me niks uit hoe woorden gespeld worden. Ik let zelf ook niet speciaal goed op bv -d of -t gebruik en zal zelf ongetwijfeld ook wel taalfouten maken, dus wie ben ik om daar een ander op aan te spreken?
 

Mechanix

Gebruiker
Persoonlijk vind ik dit een van de leukere en gezelligere fora. Wel vind ik ook dat er in sommige topics behoorlijk kan worden gezeken, bijvoorbeeld in het 'Wat zag jij voor bijzonders vandaag'. De meesten doen hun best om nuttige bijdrages te leveren, laat die ruimte er ook voor iedereen zijn.
 

Hotdog

Gebruiker
Het taalgeneuzel stamt trouwens uit de tijd dat iedereen op msn zat. Daar begonnen de problemen met Me en Mijn/D en T/ w8 en toen de breazah-addon kwam werd het nog veel erger.
Het is een gewoonte geworden om dit soort ingeslopen fouten van een ander te corrigeren, wat weer leidt tot ergernis en off-topic gedram.
Gelukkig is deze wolk weer aardig aan het overtrekken, oorzaak wordt minder dus gevolg zal op een dag ook minder worden.

Over sfeer en moderators: stel dat iedereen zich voorbeeldig zou gedragen, elkaar respecteert, elkaar accepteert, niet let op elkanders fouten en vooral herhaaldelijke fouten op een nette manier met z'n allen rechtzetten, is er op dit forum maar 1 moderator nodig die alleen de uitzonderingen behandelt.

Wat ik ermee wil zeggen,dit kunnen we zelf toch wel?
 

De Schaduw

Gebruiker
Blijkbaar zit het "taalgeneuzel" veel mensen nogal hoog. En hoewel het me af en toe pijn aan de ogen doet probeer ik er niet op te reageren. Maar heel af en toe is een post zo'n enorme bagger dat ik er wel iets van moet zeggen. Maar dat probeer ik dan wel netjes te houden.

Voor wat betreft de sfeer: Ik vind het over het algemeen wel meevallen. En het is hierboven ook al genoemd, maar het lijkt er inderdaad op dat hoe specialistischer het topic, hoe minder kans op herrie. Bijvoorbeeld in het Fransrijderstopic, Teutonia, het Opeltopic zul je zelden een onvertogen woord horen. Dit in tegenstelling tot de topics met scoops en nieuwe auto's. Daar gaat het het vaakst mis naar mijn gevoel.

En wat de moderatordiscussie betreft: Inderdaad, we zouden zonder moeten kunnen. Maar helaas zijn wij mensen nu eenmaal zo dat we een soort "corrigerende macht" nodig hebben. Daarnaast heb ik geen moeite met het huidige beleid en zie ik persoonlijk geen aanleiding tot wijzigingen.
 

vectrafan

Gebruiker
Taalgeneuzel verwordt gauw tot een zelfverheffing en daarmee het neerhalen van het desbetreffende forumlid. Op het moment dat iemand zich op een dergelijke wijze profileert in een topic, gebeuren er 2 dingen. Punt 1 de "taalneuzelaar" laat op een niet subtiele wijze even zien hoe geweldig hij is. Punt 2 hij creëert automatisch een negatieve sfeer op het draadje van iemand anders. Het topic gaat dan ineens over vaardigheden van iemand anders en niet meer over het oorspronkelijke onderwerp.

[size=large]Mijn voorstel zou dan ook zijn, om in de forumregels op te nemen dat taalgeneuzel uitsluitend thuis hoort in hun eigen topic.[/size]

Met deze regel voorkom je onnodige katten en neerhalen van andere forumleden in topics die daar niet voor bedoelt zijn.
 

GT 1973

Gebruiker
JP2010 zei:
Zoals hoe ik het zie: iedereen zal zelf invulling geven aan hoe hij/zij zich gedraagt op een forum. Als ik het gevoel heb dat ik op iemand moet reageren omdat die persoon in mijn ogen over de schreef gaat (en ik dus in mijn ogen de orde wil bewaren), die persoon vervolgens daar geirriteerd op reageert en er vervolgens geen moderator optreed, waarom zou ik dan niet diegene 'terechtwijzgen'?

Jij bent geen forumpolitie en het forum is geen wedstrijd, dus zou ik als ik jou was geen forummers terechtwijzen. Druk op de meldknop; dat scheelt jou en de rest van het forum problemen.
 

Guest
---GT--- zei:
JP2010 zei:
Zoals hoe ik het zie: iedereen zal zelf invulling geven aan hoe hij/zij zich gedraagt op een forum. Als ik het gevoel heb dat ik op iemand moet reageren omdat die persoon in mijn ogen over de schreef gaat (en ik dus in mijn ogen de orde wil bewaren), die persoon vervolgens daar geirriteerd op reageert en er vervolgens geen moderator optreed, waarom zou ik dan niet diegene 'terechtwijzgen'?

Jij bent geen forumpolitie en het forum is geen wedstrijd, dus zou ik als ik jou was geen forummers terechtwijzen. Druk op de meldknop; dat scheelt jou en de rest van het forum problemen.

Klopt, en zo zou t ook moeten, maar je ziet dat het op dit punt misloopt. Vaak zat wordt er IN de discussie offtopic en op de persoon gereageerd. Ook door mij hoor, maar ik denk dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, in praktijk.
 

De Schaduw

Gebruiker
vectrafan zei:
Taalgeneuzel verwordt gauw tot een zelfverheffing en daarmee het neerhalen van het desbetreffende forumlid. Op het moment dat iemand zich op een dergelijke wijze profileert in een topic, gebeuren er 2 dingen. Punt 1 de "taalneuzelaar" laat op een niet subtiele wijze even zien hoe geweldig hij is

Kijk, daar gaat het dus fout. Jij ervaart dat die taalneuzelaar zich geweldig vindt. Maar als ik iemand verbeter hoop ik daarmee voor elkaar te krijgen dat die persoon zich realiseert wat hij fout doet en het de volgende keer probeert te voorkomen. Zo "geweldig" vind ik mezelf dan helemaal niet, ik probeer de persoon slechts te helpen. Helaas wordt dat tegenwoordig regelmatig niet meer gewaardeerd en wordt er gepikeerd gereageerd op iemand die iets opmerkt over een ander. (Dat geldt overigens niet alleen op het forum hier.) Maar, moet ik er meteen bijzeggen, het gaat er natuurlijk ook om dat je het op een normale manier zegt. C'est le ton qui fait la musique (Is dat goed gespeld? :))

Verder ben ik het wel met je eens dat men niet moet gaan emmeren over een paar -d of -t fouten, me/mijn, is/eens, jou/jouw en dergelijke. Daar hebben we inderdaad een ander topic voor. Maar ik behoud me het recht voor om iets te zeggen over een post van een user die er echt een puinhoop van maakt. En ja, die grens is vaag en voor iedereen anders. Maar ik ben in principe tegen meer regels.
 

brg

Gebruiker
Om dezelfde reactie te geven die ik in al die jaren steevast kreeg als ik opmerkingen durfde maken over de forumsfeer : "Get a life!"
 
Bovenaan