Seres 3/Dongfeng Fengon 500/E3 (v.a. € 37.995)

Rutger DC

Actieve Gebruiker
De Seres 3 kwam al voorbij in het Dongfeng-modellenoverzicht, maar omdat de auto hier leverbaar is, er steeds meer informatie verschenen is en om het overzichtstopic blijvend te laten fungeren als overzichtstopic, verdient de auto een eigen topic.

Seres is een submerk van Dongfeng Sokon (DFSK). De Seres 3 wordt in eigen land ook als Dongfeng Fengon (Fengguang) E3 (en Ruichi S513, zie de post van L Breevoort) verkocht en is de elektrische uitvoering van de Dongfeng Fengon 500.

De Seres 3 is qua formaat vergelijkbaar met auto's als de Seat Ateca, Skoda Karoq en Nissan Qashqai en is ongeveer 9 cm groter dan de MG ZS, ook de wielbasis is 7 cm langer, waarmee de auto een halve klasse groter is. De Seres 3 is echter ook 30 cm kleiner dan de Aiways U5.

Lengte 4385 mm
Breedte 1850 mm
Hoogte 1650 mm
Wielbasis 2655 mm
Massa Rijklaar 1650 kg
Bagageruimte 526 L

De cross-over heeft een kobaltvrij accupakket van 52 kWh in zijn bodem waarmee hij een actieradius van 320 kilometer (WLTP) moet kunnen halen. Het accupakket is aan een snellader in 30 minuten van 20 naar 80 procent vol te jagen. Op de vooras zit een 163 pk en 200 300 Nm sterke elektromotor die hem in 8,9 seconden naar de 100 km/h brengt. De topsnelheid bedraagt 155 km/h.

De Seres 3 heeft in Nederland een vanafprijs van € 37.995. Dat bedrag ligt boven de vanafprijs van de MG ZS EV, die net geen 31 mille kost. Die is echter iets kleiner, heeft een minder krachtige elektromotor (143 pk) en perst met 263 kilometer een kleinere actieradius uit zijn accupakket van 45 kWh. Ook is het uitrustingsniveau van de Seres 3 ronduit riant te noemen.

Voor de vanafprijs van € 37.995 krijg je namelijk 18-inch lichtmetaal en is de '3' standaard voorzien van ledverlichting rondom. Verder is hij voorzien van nagenoeg alles wat je in een doorsnee moderne personenauto kunt wensen. Climatecontrol? Aanwezig. Hetzelfde geldt voor cruisecontrol, een glazen panoramadak, parkeerhulp rondom, elektrisch verstelbare voorstoelen en zelfs een compleet met leer bekleed interieur. Privacy glass, verwarmde voorstoelen, een met leer bekleed stuurwiel, keyless go, een regensensor en elektrisch verwarmbare én verstelbare buitenspiegels maken tevens deel uit van de standaarduitrusting. Centraal op het dashboard zit in alle gevallen een 10,25-inch scherm dat bij het infotainmentsysteem hoort. In de Seres 3 kun je zelfs je telefoon draadloos opladen.

Ook wat veiligheidssystemen betreft is de Chinees helemaal actueel. Hill Start Assist, Hill Hold Control, Hill Descent Control, Lane Departure Warning, Forward Collision Warning, een noodremsysteem en een elektronische handrem zijn allemaal standaard.

De fabrikant zegt nog te werken aan een trekhaakoptie, daarover wordt in het eerste kwartaal van 2021 meer bekend. De Seres 3 is per direct online te configureren en kan ook worden besteld.

tbhyhyzbn3hs_800.jpg


1beyfxnbv2fb_800.jpg


op8yyisb5s7u_800.jpg


tvpyij9bdwzh_800.jpg


d2ryn8jbs0ii_800.jpg


xjcy7uub8nmk_800.jpg


c9nyp07byw40_800.jpg


cn3y56sb23pd_800.jpg


qzpy96mbs7kt_800.jpg


dkjyn3rbhtgq_800.jpg


camyv6qbqtg0_800.jpg


bewy08ubditt_800.jpg


c9syyeeb5yip_800.jpg


cjay2xdbcbyk_800.jpg


4y8yvxsbpw4y_800.jpg


lgpy3pdb6zg3_800.jpg


y32yx42bqiju_800.jpg


p38ytw0bfl86_800.jpg


Meer foto's: https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/elektrische-seres-3-nu-al-te-bestellen/
Alle specificaties: https://ev-database.nl/auto/1357/Seres-3

L Breevoort had nog een interessante post over de Seres:

L Breevoort zei:
N.a.v. iemand op de voorpagina, die spotte dat het logo van de Nederlandse Seres 3 op de grille en nummerplaat 'omgekeerd' zitten, hier een pictografische toelichting.

De Seres 3 is een ontwikkeling van Sokon (Xiaokang) Industry en wordt onder drie verschillende merken op de markt gebracht.

De eerste variant is de Fengon (Fengguang) E3. Fengon is een merk van en wordt gemaakt door DFSK, de joint venture van Sokon en Dongfeng. Deze wagen krijgt het bekende Dongfeng-logo.

Fengguang E3
05HiPYL.jpg


De tweede variant is de Ruichi S513. Ruichi is een merk van Sokon en de auto wordt gemaakt door Jinkang Automobile, een dochteronderneming van Sokon. De specs zijn identiek.

Ruichi S513
ZWJ7GvD.jpg


De derde variant is de Seres ix3. Seres is een merk van Sokon en de auto wordt ook gemaakt door Jinkang met identieke specs.

Seres ix3
odWRsnU.jpg

[size=small](De grille op deze foto is overigens open, omdat het de EV + range-extender variant betreft. Die is voor alledrie de merken aangekondigd).[/size]

Zoals je ziet bestaat het logo van Ruichi en Seres uit twee driehoekjes, alleen is het gespiegeld. De Nederlandse variant heet Seres 3 en heeft het logo van de Ruichi. Als je goed kijkt op de foto, zie dat in de nummerplaathouder het logo van Seres, met de driehoekjes andersom, is afgebeeld. Wij krijgen blijkbaar de Riuchi-variant, maar dan onder de Seres-merknaam.

Seres 3 (NL)
1JVt7Qn.jpg
 

Rutger DC

Actieve Gebruiker
Rijtesten (video):

https://www.youtube.com/watch?v=QcV6eiuZdvA
https://www.youtube.com/watch?v=2AzuATst_ws
https://www.youtube.com/watch?v=tDmSrjeF1pw

Geschreven tekst:
https://www.ad.nl/auto/zo-rijdt-de-seres-3-nieuw-automerk-met-bekende-techniek-en-pittige-prijs~a2027fe9/
https://www.autowereld.com/autotests/id/30195/eerste-review-seres-3-2021
https://e-drivers.com/rij-impressie-seres-3-de-volgende-aziatische-belofte/
https://autonotizen.de/fahrberichte/dfsk-seres-3-elektro-suv-china-test-fahrt-video-review-2021
 

Carfanatic

Gebruiker
Opvallend hoe AW klaagt over de afwerking (dashboard), maar Werner Budding is er zelfs enthousiast over.
 
M

MCW

Guest
"mwa redelijk", zegt Marco. Maar ik zie toch gewoon een keurig dashboard? Helemaal niet goedkoop en ergonomisch oogt het prima, net als het ontwerp. VW maakt slechtere dashboards tegenwoordig. Ook beenruimte lijkt meer dan zat maar doet ie een beetje "mwa mwa" over
 

Rutger DC

Actieve Gebruiker
Bij Nissan krijg je nu "een gratis accu upgrade", wat betekent dat je deze maand voor € 36.940, een 62 kWh Leaf e+ kunt kopen (normaal het bedrag dat de 40 kWh Leaf kost). Dat zou natuurlijk de standaardprijs moeten zijn, maar goed. Een Kia Niro 64 kWh is er vanaf € 38.995. Dan maakt deze auto inderdaad geen schijn van kans, met als belangrijkste nadelen de laadmogelijkheden en -snelheden, maar vooral de onbekende merknaam en onzekere toekomst. Daar hoef je je bij Kia, Nissan, maar ook MG veel minder zorgen over te maken.
 
M

MCW

Guest
Wouter82 zei:
Punt is volgens mij vooral dat het allemaal best prima is, maar niet 38.000 euro prima.

Ongeveer delfde prijs als een ID.3 en Kona Electric. Vooral de eerste is van Up-niveau. Kona is al beter maar ook niet echt hoogwaardig. Dus ivm concurrentie valt het reuze mee.
 

Wouter82

Moderator

MCW zei:
Wouter82 zei:
Punt is volgens mij vooral dat het allemaal best prima is, maar niet 38.000 euro prima.

Ongeveer delfde prijs als een ID.3 en Kona Electric. Vooral de eerste is van Up-niveau. Kona is al beter maar ook niet echt hoogwaardig. Dus ivm concurrentie valt het reuze mee.

Nu kijk je alleen naar afwerking. Qua actieradius, laadsnelheid, accukwaliteit en rijgedrag is de Seres geen partij voor de ID.3 en Kona (afgaande op de video).
 
M

MCW

Guest
Nee dat klopt maar Marco had het puur over het interieur als "mwa redelijk" en dat vind ik zwaar overtrokken.
 

Rutger DC

Actieve Gebruiker
MG ZS EV vs Seres 3

seres-mg-suv-electrique-chinois-01.jpg


seres-mg-suv-electrique-chinois-03.jpg


seres-mg-suv-electrique-chinois-05.jpg


seres-mg-suv-electrique-chinois-04.jpg


seres-mg-suv-electrique-chinois-02.jpg


seres-mg-suv-electrique-chinois-44.jpg


seres-mg-suv-electrique-chinois-17.jpg


Notre choix : MG ZS EV
Moins cher, plus performant et garanti 7 ans au lieu de 3, le MG prend le large face au Seres. Le ZS EV surprend même par sa maturité et son homogénéité pour un modèle chinois, qu’on aurait pu craindre plus loin de nos références. Le Seres 3 offre une allure plus flatteuse et une plus grande autonomie, mais il pèche sur de nombreux aspects, à commencer par une ergonomie hasardeuse et une qualité parfois douteuse. Bref, si le SUV de MG rassure, celui signé Seres donne l’impression brouillonne d’un modèle conçu et importé à la hâte. Mais le solide groupe Donfeng saura certainement corriger le tir, notamment avec le spectaculaire modèle Seres 5 attendu au printemps. L'année 2021 verra aussi arriver l'Aiways U5 en attendant peut-être un jour Byton (récemment relancé) ou Nio. C’est écrit, il faudra donc compter avec les SUV électriques chinois et leurs tarifs canons, surtout qu’ils profitent du généreux bonus écologique de 7 000 € en France, en dépit de leur production au bout de la planète.

1. MG ZS EV
2. Seres 3

Our choice: MG ZS EV
Less expensive, more efficient and guaranteed for 7 years instead of 3, the MG takes off against the Seres. The ZS EV even surprises with its maturity and its homogeneity for a Chinese model, which we could have feared further from our references. The Seres 3 offers a more flattering look and greater autonomy, but it sins in many aspects, starting with hazardous ergonomics and sometimes questionable quality. In short, if MG's SUV is reassuring, the one signed by Seres gives the muddled impression of a model designed and imported in a hurry. But the strong Donfeng group will certainly be able to correct the situation, especially with the spectacular Seres 5 model expected in the spring. The year 2021 will also see the arrival of the Aiways U5, perhaps one day waiting for Byton (recently relaunched) or Nio. It is written,generous ecological bonus of € 7,000 in France , despite their production at the end of the planet.

Vergelijkingstest: https://www.largus.fr/actualite-automobile/essai-seres-3-et-mg-zs-ev-que-valent-les-suv-electriques-chinois-10512401.html
 

Rutger DC

Actieve Gebruiker
De Chinese automerken laten tot nu toe een wisselend beeld zien in Nederland. MG en Lynk & Co, de Britse heritage respectievelijk verwantschap met de lieveling van Nederland - de Volvo XC40, zullen deze merken wel een extra duw in de rug hebben gegeven. MG's zustermerk uit de SAIC-stal, Maxus, heeft het moeilijk met de elektrische bestelbusjes.

Aiways is een merkwaardig verhaal: die startten eind 2020 voortvarend, door een vervroegde introductie met ex-Hertz-auto's uit Corsica, maar sindsdien gebeurt er niet veel meer. Of er nu daadwerkelijk geen enkele vraag meer naar is, of dat ze voorlopig gewoon niet meer kunnen worden geleverd, weet ik niet. Dit merk hoeft nog niet te worden afgeschreven, want de introductie van de U6 staat voor dit najaar gepland.

Xpeng, BYD en mogelijk Hongqi en GWM-merken Wey en Ora lijken zich ook op te maken voor een Nederlands debuut. Alleen die van de eerste twee zijn al aardig concreet, al lijkt Xpeng de introductie te hebben uitgesteld tot eind 2023, ondanks dat er al wat exemplaren op Nederlands kenteken rondrijden (ongetwijfeld niet in particulier bezit).

Seres en JAC lijken dan weer helemaal niet van de grond te zijn gekomen. JAC heeft tot nu toe dit jaar 4 auto's geregistreerd. Heel serieus lijkt het allemaal niet te zijn, het lijkt meer een soort bijverdienste van een clubje Mitsubishi-dealers te zijn, die na de aankondiging van het vertrek van Mitsubishi op zoek waren naar een alternatief. Dat vertrek van Mitsubishi is geannuleerd. Dat JAC in China inmiddels bijna helemaal is vervangen door de merknaam Sehol en Volkswagen een 75%-belang in het moederbedrijf heeft, zal de situatie er niet beter op hebben gemaakt. Volkswagen heeft vast geen zin om een nieuw merk op de Europese markt te lanceren. Ik denk niet dat JAC enige toekomst heeft.

Seres doet het deze maand verrassend goed, of nou ja, minder slecht dan normaal: 9 stuks zijn er geregistreerd (YTD: 16 stuks). Ik kan me niet voorstellen dat de vraag ineens is toegenomen, wellicht is de onverkochte voorraad op kenteken gezet. Ten tijde van de introductie werd er gerept over de introductie van de Seres 5 (SF5), maar het is heel stil geworden rondom dit merk. Misschien zag de Europese/Nederlandse vertegenwoordiging in dat de Seres 5 geen schijn van kans maakt. De Seres 3 lijkt me op zich kansrijker, want opererend in een concurrerendere prijs(klasse) en op zich een prima auto, maar het merk lijkt te onbekend te zijn, het vertrouwen in het merk te laag en de concurrentie van vergelijkbaar of lager geprijsde concurrenten van Hyundai, Kia, Peugeot en MG te groot.
 

Frits79

Actieve Gebruiker
Het probleem is denk ik ook een beetje het uiterlijk, de meeste Chinese auto's zijn niet heel onderscheidend en het interieur is vaak niet heel bijzonder. De Seres ook koat 38k en dat is evenveel als een Niro E, maar die komt verder en is krachtiger.
Ik verwacht het meeste van Vinfast, niet Chinees maar de auto's zien er beter uit.
 

Durashift

Gebruiker
Rutger DC zei:
De Chinese automerken laten tot nu toe een wisselend beeld zien in Nederland. (..)

Aiways is een merkwaardig verhaal: die startten eind 2020 voortvarend, door een vervroegde introductie met ex-Hertz-auto's uit Corsica, maar sindsdien gebeurt er niet veel meer. Of er nu daadwerkelijk geen enkele vraag meer naar is, of dat ze voorlopig gewoon niet meer kunnen worden geleverd, weet ik niet. Dit merk hoeft nog niet te worden afgeschreven, want de introductie van de U6 staat voor dit najaar gepland.(..)

Toevallig spotte ik vrijdag een donkerrode Aiways met een P kenteken. Of het daadwerkelijk een nieuwe registratie betreft of een import van een gebruikte ivm de subsidie regeling?

Kenteken.TV kent 'm nog niet.. die komt niet verder als een exemplaar met een N-kenteken.
https://www.kenteken.tv/hoeveelzijnernog.php?merk=AIWAYS&merk2=&voertuigsoort=Personenauto&filter=&bjmin=2020&bjmax=

Ik zie de Aiways eigenlijk het meest als taxi, wit gekleurd en met een kenteken uit de K reeks.


Rutger DC zei:
(..)
Seres en JAC lijken dan weer helemaal niet van de grond te zijn gekomen. JAC heeft tot nu toe dit jaar 4 auto's geregistreerd. Heel serieus lijkt het allemaal niet te zijn, het lijkt meer een soort bijverdienste van een clubje Mitsubishi-dealers te zijn, die na de aankondiging van het vertrek van Mitsubishi op zoek waren naar een alternatief.

Volgens mij klopt dit niet helemaal.

JAC heeft enkele dealers in NL maar die zijn aangesteld door de Benelux importeur, Edrive, gevestigd in België.

Automotive-online.nl zei:
Het Belgische Edrive importeert in de Benelux het Chinese EV-merk JAC. Het bedrijf is dit jaar begonnen met het aanstellen van dealers in Nederland. Een rustige opbouw staat daarbij centraal. "Wij willen onze dealers niet belasten met maandelijkse quota, verplichte afnames en andere eisen die de meeste importeurs stellen." (..)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Seres is juist een NL import initiatief van vijf Suzuki dealers. Zij hebben het import / mobiliteitsbedrijf Green Mobility Group opgericht.

https://automotive-online.nl/management/laatste-nieuws/leasing/29830-seres-dealers-zetten-mobiliteitsbedrijf-op-pionierfase-is-voorbij

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

In België heeft Edrive een groter productgamma met Chinees EV voertuigen:

(..) Welke strategische redenen liggen ten grondslag aan de keuze van Leie Mobility Group om Edrive op te richten en importeur te worden van JAC?

"Onze eigenaar, Geert Vanneste, is en was zeer actief in de import en export van vlas. Daarvoor kwam hij vaak in China. Bij zijn rondreizen daar zag hij de elektrische mobiliteit snel groeien. (..). Na verschillende gesprekken en bezoeken bij Chinese fabrikanten, zijn we in zee gegaan met een vijftal fabrikanten die ons een kwalitatief en betrouwbaar product konden garanderen.

(..)

We hebben nu sinds twee jaar, we waren een van de eersten, al een volledig gamma aan elektrische producten, variërend van meerdere scootermerken tot de Zhidou stadswagen, een bestelwagen Cenntro Metro en dus de personenauto's van JAC. We hebben als bedrijf een forse investering gedaan omdat we van elk type minstens een twintigtal op stock hebben staan. Bij bestellingen is er een levertermijn van circa vier maanden dus het hebben van voldoende stock is cruciaal."

https://automotive-online.nl/management/laatste-nieuws/merkkanaal/28923-jac-importeur-edrive-lang-getwijfeld-tussen-dealers-en-volledige-online-verkoop?shared=c0f9ed12d96d96ee7827a5a8835d918f
 

Rutger DC

Actieve Gebruiker
DurashiftDC zei:
Volgens mij klopt dit niet helemaal.

Inderdaad, ik zie het ook. Dat dacht ik omdat de eerste dealer een Mitsubishi-dealer in Sittard was. Een aantal andere dealers zijn ook Mitsubishi-verkooppunt, maar sommige zijn bijvoorbeeld ook Suzuki, Opel, Citroën of occasiondealer.

De Seres-import is denk ik ook gelieerd aan Indimo in Duitsland, die de merken DFSK, Seres (een DFSK-merk), BAIC, FAW Bestune en JAC voert met een vreemde ratjetoe aan modellen.

Er staan flink wat Aiways-auto's met P-kenteken in het lijstje van 432 kentekens dat je kunt downloaden onderaan op de pagina van je link, trouwens. Dat zijn dus allemaal gebruikte auto's, nu vermoedelijk vooral met eerste registratie in augustus 2021.
 

Rutger DC

Actieve Gebruiker
Ik quoot dit bericht even in het (nu) juiste topic:

Carfanatic zei:
eukF4QW.jpeg


29k, nog 2k subsidie er af, geen rare prijs voor een EV van dit formaat. Jammer dat andere modellen uitblijven en en verder zo stil is rond dit merk.

Lijkt me de onverkochte voorraad. Deze prijs is inderdaad wel netjes, de oude prijs was ook veel te hoog.
 
Bovenaan