Marktmanipulatie deel 2: plug-in hybrides, de gateway drug

L Breevoort

Wegverkenner
Dit is gerelateerd aan mijn vorige discussie:
https://www.autoweek.nl/forum/threa...-gaat-ten-koste-van-klimaatbescherming.12856/

Op de hoofdpagina, in het topic over Hoekstra/Europese Commissie, die de emissie-eisen onveranderd wil laten, plaatste iemand de volgende link (de rest van deze discussie vertrekt vanaf dit artikel):
https://www.wyniasweek.nl/elektrisch-rijden-wordt-geschiedenis-brandstofautos-hebben-de-toekomst/

Het is het pleidooi van iemand voor "superzuinige brandstofauto's" in plaats van electrisch vervoer. De schrijver lijkt een grote aversie tegen accu's en opladen te hebben en baseert zijn opiniestuk op benzineauto's die 1:50 zouden moeten rijden. Mijn reactie op de frontpagina was:

Onderschat nooit de stupiditeit van mensen.
De schrijver van dat artikel begint met de premisse van auto's die 1:50 rijden. Dat is 2l/100km of 18kWh/100km. EVs halen dat met een motorrendement van meer dan 90%. ICE zal dat nooit halen, het praktisch maximum zal ergens 50 tot 55% zijn, en dan nog bij 1 toerental en 1 belasting. Dat is niet wat ICE auto's moeten kunnen.
De enige oplossing om tot 1:50 te komen, is dus electrificatie. Maar een gewone hybride gaat het ook niet halen, bij 1:30 zal het wel ophouden. De accu vergroten is niet de oplossing, want accucapaciteit is niet de limiet voor hybriderendement.
En dus moet je de accu vergroten en oplaadbaar maken, zodat ICE auto's langer met de ICE uit kunnen rijden. Volgens de schrijver zijn accu's juist het probleem en opladen al helemaal. En nu al heeft menig PHEV rijder moeite om de 1:50 te halen. De schrijver kiest dus een doodlopende weg, een onmogelijke oplossing om zijn stupide stelling te onderbouwen.

Op de hoofdpagina word je beperkt door het aantal tekens en er valt nog wel wat meer te zeggen over de inhoud van het stukje. Mijn reactie was een korte samenvatting en ik kan er verder over uitweiden, mocht daar behoefte aan zijn. Kijk, auto's die 1:50 rijden zijn geen oplossing voor het klimaatprobleem: ze gebruiken iedere 100 km nog steeds 2 liter teveel fossiele brandstoffen. Daar gaat het fout met het artikel. Maar mochten we met het idee meegaan, dan is de plug-in hybride de enige manier om tot 1:50 (of beter) te komen. En daar wilde ik even op inzoomen, want er valt wel wat interessants over te bepraten.

Eerst de theorie. PHEVs hebben momenteel een opgegeven WLTP-verbruik van ergens tussen de 1:50 en 1:100. De bepaling daarvan is een politieke keuze. Het verbruik met 'lege' accu wordt bepaald en wiskundig samengevoegd met de puur electrische range. Daarbij wordt er van uitgegaan dat ongeveer 80% van de kilometers op stroom worden afgelegd. En dat blijkt een optimistische aanname.

Er zijn onderzoeken geweest naar het stekkergedrag van PHEV-rijders en het meest uitgebreide onderzoek kwam met de volgende resultaten: bij PHEV als 'company car' wordt 15% van de afstand electrisch gereden, bij PHEVs in prive-eigendom wordt 45% van de afstand electrisch gereden. Beiden beduidend minder dan de beoogde 80% en het werkelijke verbruik van alle onderzochte PHEVs bij elkaar is behoorlijk slechter dan 1:50.

Hiervoor zijn natuurlijk een paar oorzaken en een ervan is, dat de vroege PHEVs een beperkte electrische range hadden. Ergens tussen de 30 en 50 km ofzo, en dat is zelfs voor woon-werkverkeer al regelmatig niet toereikend. Ook de technische layout speelt een rol (bij de gebruiker misschien onbewust), maar daar kom ik later op terug. Bij company cars was de vergoeding van brandstofkosten nog een heet hangijzer in heel wat gevallen. Aan dat laatste kan de autofabrikant weinig doen, dus dat beschouw ik als extern effect.

Hoe bereiken we nu wel minstens 1:50 en 80% van de kilometers electrisch?

Het intuitieve antwoord daarop lijkt ook het juiste: maak de accu groter. Daarover s nog geen echt onderzoek, maar ik heb gekeken naar gebruikersreviews (voornamelijk uit China). Wat ik daaruit concludeer, is dat genoemde waarden haalbaar worden, zodra de electrische range van een PHEV richting de 130 tot 150 km gaat. Dan is die 80% electrisch realistisch en bovendien wordt het verbruik dan meestal aanzienlijk gunstiger dan 1:50.

Dat in de begintijd van de PHEV de accu klein was, is niet zo gek. Accu's waren duur. Maar nu is de prijs sterk gedaald en zou het commercieel haalbaar moeten zijn om grotere accu's te installeren. In China is die ontwikkeling dan ook volop gaande. Er zijn daar al legio PHEVs beschikbaar met een electrische range van 150 km of meer, en wel richting 250 km voor sommige modellen. Afgelopen week waren er twee productaankondigingen: Xpeng toonde een EREV-versie van de G9 met een bereik van 400 km en iets eerder al lanceerde accumaker CATL een PHEV-accu geschikt voor ranges tot en met zo'n 400 km.

In de rest van de wereld echter kruipen we van de oude sub-50 km langzaam naar 80 km bereik. Naar mijn inschatting nog niet genoeg voor 80% electrisch, dus wat is er aan de hand?

Laten we eerst vaststellen dat niet alles wat in China gebeurt hosanna is. Voor goedkope familie-auto's wordt er vol ingezet op gecombineerde range (dus electrisch + benzine). Fabrikanten doen dat met een relatief kleine accu, een zeer efficiente benzinemotor en een hele grote benzinetank. Je kan dan met 1x tanken en 1x opladen 1500 tot wel 2000 km afleggen, maar het gemiddelde verbruik blijft nog steeds steken op iets van 1:30 maximaal. Deze auto's moeten vooral heel goedkoop zijn en vervangen vooral benzinemodellen die iets van 1:15 halen, maar het is uiteindelijk niet goed genoeg.

We moeten ook even kijken naar gedrag. 80% electrisch betekent niet dat iemand 50 km electrisch rijdt, dan 12,5 km op benzine, dan 50 km electrisch, dan 12,5 km benzine, etc. Het betekent dat iemand 2 weken lang 1000 km electrisch rijdt voor z'n dagelijkse behoefte en dan in een weekend een keer op familiebezoek gaat en 250 km op benzine km aflegt. Dit lijkt misschien een open deur, maar zal even verderop van belang blijken.

Goed, tijd voor wat techniek. Niet-Chinese (en ook sommige Chinese) fabrikanten hebben maken voornamelijk parallelle PHEVs. Dat betekent kort gezegd, dat de ICE dominant is en de electromotor als hulpje dient. In de praktijk betekent dat, dat electrisch gebruik met beperkingen komt, zoals aanzienlijk minder vermogen dan het opgegeven maximum, een beperkte topsnelheid en een ICE die om de haverklap om allerlei redenen bijspringt.

In China echter is er al een tijdlang een trend van power-split en seriele PHEVs, waarbij de ICE nog nauwelijks of helemaal niet de wielen direct aandrijft, en waarbij de electrisch pk's veruit dominant zijn aan de ICE paarden. Hierbij vervallen de gebruiksrestricties. Als de accu 'leeg' raakt, springt de ICE natuurlijk wel aan, maar de auto blijft zich grotendeels als EV gedragen.

Overstappen van ICE naar electrisch of PHEV vraagt een minieme gedragsaanpassing, namelijk opladen in plaats van tanken. Voor veel mensen blijkt dit echter een enorm obstakel. En dit element bepaalt naar mijn mening het verschil tussen de Chinese koers en de rest van de wereld. De Chinezen zien PHEV of EREV als gateway drug naar de BEV. Zij proberen het obstakel zoveel mogelijk weg te nemen. Ze weten dat een auto als EV prettiger en comfortabeler rijdt dan als ICE. Ze weten dat als iemand z'n dagelijks kilometers moeiteloos electrisch aflegt en de ICE slechts sporadisch gebruikt, hij op enig moment denkt "waarom heb ik die ICE eigenlijk nog? Met een iets grotere accu rij ik ook geheel electrisch naar m'n familie. En als ik onderweg een keer moet snelladen, die paar minuten maken niet uit". Ze promoten de electrische kilometers ten opzichte van de ICE kilometers, omdat ze anticiperen op de toekomst.

De rest van de wereld maakt echter geen PHEVs met 250 km electrische range en ze blijven grotendeels vasthouden aan de ICE-dominante aandrijving. Ze weten dat als de PHEV-rijden twee keer per dag moet opladen voor z'n dagelijkse behoefte, dat hem dat gaat tegenstaan en dat gemakzucht soms de overhand zal krijgen. Ze willen niet dat de PHEV een gateway drug naar BEV is, omdat ze in dat segment niet competitief zijn.
Accuprijs zal best een rol spelen, maar niet in het AMG of M-segment. En daar zie je de duidelijke voorbeelden. Schamel electrisch vermogen en beperkte electrische range in een segment waar een kWh-tje meer accu weinig uitmaakt. Een M5-BEV had sterker en lichter gekund dan de nieuwe M5-PHEV, maar toch zit er nog een V8 in.

De schrijver van het artikel (dat ik bovenaan aanhaal) wil de Europese autoindustrie redden met auto's die 1:50 rijden. Ik denk dat hij bedoelt: ICE-only, zonder electrificatie. We kunnen met zekerheid stellen, dat die nooit zullen bestaan. De enige invulling van zijn idee is PHEVs. Maar dan vindt hij in de Europese autoindustrie juist geen partner. Die houden de electrische range zo laag mogelijk (en dus het benzineverbruik zo hoog mogelijk), omdat ze bang zijn voor het effect als gateway drug. De partners van de schrijver zijn de Chinezen, die PHEVs maken die veel zuiniger gebruikt worden dan hij zelf voorstelt. Maar die zien het als opstap naar een volledig electrische toekomst en dat is een toekomst die de schrijver veracht. Kortom, Catch-22.

Wat wel weer duidelijk wordt, is dat de Europese automobilist aan het kortste eind trekt. De niet-Chinese fabrikanten maken met opzet niet de aantrekkelijkste PHEVs. En de Chinezen zullen er wel een paar naar hier halen, maar ik vrees dat ze zullen kiezen voor de goedkope modellen met kleine accu en grote benzinetank. Die kunnen immers makkelijk concurreren met wat de rest van de wereld maakt. En de beste long range PHEVs en EREVs houden ze gewoon voor zichzelf.
 
En voor jou tien of twintig anderen, die dat niet doen. Dat is wat uitgebreid onderzoek ons leert. Individuele gevallen zijn niet interessant. Ik haalde met mijn Ampera over ruim drie jaar gebruik een gemiddelde van 0,3 l/100km, maar toen ik hem kocht (tweedehands), stond de boordcomputer op een lifetime verbruik van 6,2 l/100km. Zelfde auto, twee gebruikers. Als je meer gebruikers op een grote hoop gooit, blijken PHEVs van het Skoda Octavia type niet aan de 1:50 te komen.

Edit:
Even de gegevens van de Ampera gecheckt:
Ik kocht met 55.000 km op de teller. Lifetime verbruik stond op 6,2 l/100km.
Ik resette een van de dagtellers bij aflevering en ik reed zelf tijdens mijn hele eigenaarschap 0,3 l/100km
Ik verkocht de auto met 130.000 km op de teller en lifetime stond op 2,4 l/100km
Dus over 130.000 km haalde ook deze PHEV geen 1:50.
 
Laatst bewerkt:
Eigenlijk is een PHEV een slechte tussenvorm, terwijl ik 'm zelf soms ook wel overweeg.
Als je na 300 of 400km een kwartiertje moet stoppen om te laden hoeft dat voor niemand een probleem te zijn. Dus 90% van de mensen kan gewoon een BEV rijden.
Nu met de nieuwere PHEV's heb je een range tot over de 100 kilometer. Voor mij zou dat betekenen dat ik maar heel weinig gebruik zou maken van de brandstofmotor. Dat kan je positief zien en negatief zien. Ik vraag me wel af wat dat voor de techniek betekent. Je ziet al dat de accu's van PHEV's het best zwaar hebben omdat ze altijd helemaal worden ontladen. Ik zie het dus nog steeds maar als een tussenstap naar BEV.
 
Eigenlijk is een PHEV een slechte tussenvorm, terwijl ik 'm zelf soms ook wel overweeg.
Als je na 300 of 400km een kwartiertje moet stoppen om te laden hoeft dat voor niemand een probleem te zijn. Dus 90% van de mensen kan gewoon een BEV rijden.
Nu met de nieuwere PHEV's heb je een range tot over de 100 kilometer. Voor mij zou dat betekenen dat ik maar heel weinig gebruik zou maken van de brandstofmotor. Dat kan je positief zien en negatief zien. Ik vraag me wel af wat dat voor de techniek betekent. Je ziet al dat de accu's van PHEV's het best zwaar hebben omdat ze altijd helemaal worden ontladen. Ik zie het dus nog steeds maar als een tussenstap naar BEV.
Goede punt dat van die accurbelasting, niet aan gedacht.

Belangrijkste inëfficientie van de brandstofmotoren zijn het warteverlies van de radiator en de remmen.
De radiator ontkom je eigenlijk niet aan remmen zouden wel meer regeneratie kunnen opleveren.
Ik kon mij wel een toekomst voorstellen waarin betrekkelijk short range BEV een hulpmotortje krijgen om de accu op te laden. Dat scheelt een hoop ingewikkelde transmissie. Maar ja als de accu een range geeft van 100 km en deze kan 1500 laadbeurten aan dat zit je op 150.000km en dat is niet zoveel dus wel een probleem.

De geschiedenis laad echter zien dat ontwikkelingen vaak door gaaan. Ik denk dat de remenergie regeneratie steeds algemener en efficiënter zal worden. De radiator zal uiteindelijk ook wel kleiner worden en misschien verdwijnen. Hoewel ik met het koude weer best wel een beetje radiator warmte in mijn auto wil hebben.
 
Dit is gerelateerd aan mijn vorige discussie:
https://www.autoweek.nl/forum/threa...-gaat-ten-koste-van-klimaatbescherming.12856/

Op de hoofdpagina, in het topic over Hoekstra/Europese Commissie, die de emissie-eisen onveranderd wil laten, plaatste iemand de volgende link (de rest van deze discussie vertrekt vanaf dit artikel):
https://www.wyniasweek.nl/elektrisch-rijden-wordt-geschiedenis-brandstofautos-hebben-de-toekomst/

Het is het pleidooi van iemand voor "superzuinige brandstofauto's" in plaats van electrisch vervoer. De schrijver lijkt een grote aversie tegen accu's en opladen te hebben en baseert zijn opiniestuk op benzineauto's die 1:50 zouden moeten rijden. Mijn reactie op de frontpagina was:



Op de hoofdpagina word je beperkt door het aantal tekens en er valt nog wel wat meer te zeggen over de inhoud van het stukje. Mijn reactie was een korte samenvatting en ik kan er verder over uitweiden, mocht daar behoefte aan zijn. Kijk, auto's die 1:50 rijden zijn geen oplossing voor het klimaatprobleem: ze gebruiken iedere 100 km nog steeds 2 liter teveel fossiele brandstoffen. Daar gaat het fout met het artikel. Maar mochten we met het idee meegaan, dan is de plug-in hybride de enige manier om tot 1:50 (of beter) te komen. En daar wilde ik even op inzoomen, want er valt wel wat interessants over te bepraten.

Eerst de theorie. PHEVs hebben momenteel een opgegeven WLTP-verbruik van ergens tussen de 1:50 en 1:100. De bepaling daarvan is een politieke keuze. Het verbruik met 'lege' accu wordt bepaald en wiskundig samengevoegd met de puur electrische range. Daarbij wordt er van uitgegaan dat ongeveer 80% van de kilometers op stroom worden afgelegd. En dat blijkt een optimistische aanname.

Er zijn onderzoeken geweest naar het stekkergedrag van PHEV-rijders en het meest uitgebreide onderzoek kwam met de volgende resultaten: bij PHEV als 'company car' wordt 15% van de afstand electrisch gereden, bij PHEVs in prive-eigendom wordt 45% van de afstand electrisch gereden. Beiden beduidend minder dan de beoogde 80% en het werkelijke verbruik van alle onderzochte PHEVs bij elkaar is behoorlijk slechter dan 1:50.

Hiervoor zijn natuurlijk een paar oorzaken en een ervan is, dat de vroege PHEVs een beperkte electrische range hadden. Ergens tussen de 30 en 50 km ofzo, en dat is zelfs voor woon-werkverkeer al regelmatig niet toereikend. Ook de technische layout speelt een rol (bij de gebruiker misschien onbewust), maar daar kom ik later op terug. Bij company cars was de vergoeding van brandstofkosten nog een heet hangijzer in heel wat gevallen. Aan dat laatste kan de autofabrikant weinig doen, dus dat beschouw ik als extern effect.

Hoe bereiken we nu wel minstens 1:50 en 80% van de kilometers electrisch?

Het intuitieve antwoord daarop lijkt ook het juiste: maak de accu groter. Daarover s nog geen echt onderzoek, maar ik heb gekeken naar gebruikersreviews (voornamelijk uit China). Wat ik daaruit concludeer, is dat genoemde waarden haalbaar worden, zodra de electrische range van een PHEV richting de 130 tot 150 km gaat. Dan is die 80% electrisch realistisch en bovendien wordt het verbruik dan meestal aanzienlijk gunstiger dan 1:50.

Dat in de begintijd van de PHEV de accu klein was, is niet zo gek. Accu's waren duur. Maar nu is de prijs sterk gedaald en zou het commercieel haalbaar moeten zijn om grotere accu's te installeren. In China is die ontwikkeling dan ook volop gaande. Er zijn daar al legio PHEVs beschikbaar met een electrische range van 150 km of meer, en wel richting 250 km voor sommige modellen. Afgelopen week waren er twee productaankondigingen: Xpeng toonde een EREV-versie van de G9 met een bereik van 400 km en iets eerder al lanceerde accumaker CATL een PHEV-accu geschikt voor ranges tot en met zo'n 400 km.

In de rest van de wereld echter kruipen we van de oude sub-50 km langzaam naar 80 km bereik. Naar mijn inschatting nog niet genoeg voor 80% electrisch, dus wat is er aan de hand?

Laten we eerst vaststellen dat niet alles wat in China gebeurt hosanna is. Voor goedkope familie-auto's wordt er vol ingezet op gecombineerde range (dus electrisch + benzine). Fabrikanten doen dat met een relatief kleine accu, een zeer efficiente benzinemotor en een hele grote benzinetank. Je kan dan met 1x tanken en 1x opladen 1500 tot wel 2000 km afleggen, maar het gemiddelde verbruik blijft nog steeds steken op iets van 1:30 maximaal. Deze auto's moeten vooral heel goedkoop zijn en vervangen vooral benzinemodellen die iets van 1:15 halen, maar het is uiteindelijk niet goed genoeg.

We moeten ook even kijken naar gedrag. 80% electrisch betekent niet dat iemand 50 km electrisch rijdt, dan 12,5 km op benzine, dan 50 km electrisch, dan 12,5 km benzine, etc. Het betekent dat iemand 2 weken lang 1000 km electrisch rijdt voor z'n dagelijkse behoefte en dan in een weekend een keer op familiebezoek gaat en 250 km op benzine km aflegt. Dit lijkt misschien een open deur, maar zal even verderop van belang blijken.

Goed, tijd voor wat techniek. Niet-Chinese (en ook sommige Chinese) fabrikanten hebben maken voornamelijk parallelle PHEVs. Dat betekent kort gezegd, dat de ICE dominant is en de electromotor als hulpje dient. In de praktijk betekent dat, dat electrisch gebruik met beperkingen komt, zoals aanzienlijk minder vermogen dan het opgegeven maximum, een beperkte topsnelheid en een ICE die om de haverklap om allerlei redenen bijspringt.

In China echter is er al een tijdlang een trend van power-split en seriele PHEVs, waarbij de ICE nog nauwelijks of helemaal niet de wielen direct aandrijft, en waarbij de electrisch pk's veruit dominant zijn aan de ICE paarden. Hierbij vervallen de gebruiksrestricties. Als de accu 'leeg' raakt, springt de ICE natuurlijk wel aan, maar de auto blijft zich grotendeels als EV gedragen.

Overstappen van ICE naar electrisch of PHEV vraagt een minieme gedragsaanpassing, namelijk opladen in plaats van tanken. Voor veel mensen blijkt dit echter een enorm obstakel. En dit element bepaalt naar mijn mening het verschil tussen de Chinese koers en de rest van de wereld. De Chinezen zien PHEV of EREV als gateway drug naar de BEV. Zij proberen het obstakel zoveel mogelijk weg te nemen. Ze weten dat een auto als EV prettiger en comfortabeler rijdt dan als ICE. Ze weten dat als iemand z'n dagelijks kilometers moeiteloos electrisch aflegt en de ICE slechts sporadisch gebruikt, hij op enig moment denkt "waarom heb ik die ICE eigenlijk nog? Met een iets grotere accu rij ik ook geheel electrisch naar m'n familie. En als ik onderweg een keer moet snelladen, die paar minuten maken niet uit". Ze promoten de electrische kilometers ten opzichte van de ICE kilometers, omdat ze anticiperen op de toekomst.

De rest van de wereld maakt echter geen PHEVs met 250 km electrische range en ze blijven grotendeels vasthouden aan de ICE-dominante aandrijving. Ze weten dat als de PHEV-rijden twee keer per dag moet opladen voor z'n dagelijkse behoefte, dat hem dat gaat tegenstaan en dat gemakzucht soms de overhand zal krijgen. Ze willen niet dat de PHEV een gateway drug naar BEV is, omdat ze in dat segment niet competitief zijn.
Accuprijs zal best een rol spelen, maar niet in het AMG of M-segment. En daar zie je de duidelijke voorbeelden. Schamel electrisch vermogen en beperkte electrische range in een segment waar een kWh-tje meer accu weinig uitmaakt. Een M5-BEV had sterker en lichter gekund dan de nieuwe M5-PHEV, maar toch zit er nog een V8 in.

De schrijver van het artikel (dat ik bovenaan aanhaal) wil de Europese autoindustrie redden met auto's die 1:50 rijden. Ik denk dat hij bedoelt: ICE-only, zonder electrificatie. We kunnen met zekerheid stellen, dat die nooit zullen bestaan. De enige invulling van zijn idee is PHEVs. Maar dan vindt hij in de Europese autoindustrie juist geen partner. Die houden de electrische range zo laag mogelijk (en dus het benzineverbruik zo hoog mogelijk), omdat ze bang zijn voor het effect als gateway drug. De partners van de schrijver zijn de Chinezen, die PHEVs maken die veel zuiniger gebruikt worden dan hij zelf voorstelt. Maar die zien het als opstap naar een volledig electrische toekomst en dat is een toekomst die de schrijver veracht. Kortom, Catch-22.

Wat wel weer duidelijk wordt, is dat de Europese automobilist aan het kortste eind trekt. De niet-Chinese fabrikanten maken met opzet niet de aantrekkelijkste PHEVs. En de Chinezen zullen er wel een paar naar hier halen, maar ik vrees dat ze zullen kiezen voor de goedkope modellen met kleine accu en grote benzinetank. Die kunnen immers makkelijk concurreren met wat de rest van de wereld maakt. En de beste long range PHEVs en EREVs houden ze gewoon voor zichzelf.
Nu vraag ik me 1 ding af:
Is er al een oplossing voor de gigantische afhankelijkheid van China die we op deze manier (grondstoffen en productie van accu's) gaan opbouwen?
Lijkt me niet verstandig om met oogkleppen op, blind voor electrificatie van het wagenpark te gaan.
Denk zelf eerder dat het een tussenoplossing moet zijn, voor de komende pak hem beet 20 jaar.
 
Nu vraag ik me 1 ding af:
Is er al een oplossing voor de gigantische afhankelijkheid van China die we op deze manier (grondstoffen en productie van accu's) gaan opbouwen?
Lijkt me niet verstandig om met oogkleppen op, blind voor electrificatie van het wagenpark te gaan.
Denk zelf eerder dat het een tussenoplossing moet zijn, voor de komende pak hem beet 20 jaar.
Ja. "Nooit je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt."
 
Nu vraag ik me 1 ding af:
Is er al een oplossing voor de gigantische afhankelijkheid van China die we op deze manier (grondstoffen en productie van accu's) gaan opbouwen?
Lijkt me niet verstandig om met oogkleppen op, blind voor electrificatie van het wagenpark te gaan.
Denk zelf eerder dat het een tussenoplossing moet zijn, voor de komende pak hem beet 20 jaar.
Dat moet je niet aan TS vragen, die is hier juist druk bezig Chinese auto's te promoten!
 
Heel simpel : 1x per 24 uur 2 á 3 uur aan het stopcontact. Dit levert mij een overall benzine verbruik op van 1,7 L / 100 km, oftewel 1 op 59 gemiddeld.
Chef I call bullshit on that. Je zegt op de voorpagina dat je met het gewone stopcontact laad (granny lader). Dat betekent dat je 2,3 kWh x 3 = 6,9 kWh max laad, halen we er 20% laadverlies af (want granny lader), dan heb je 5,52 Kwh geladen. Dan rijdt je dus max iets van 25 km per dag op stroom. Dan moet je dus elke dag (7 dagen in de week elke dag zonder maar 1 dag over te slaan!), minimaal 3 uur laden, dan rijdt je wellicht 9.000 km elektrisch in het jaar. Dus die kleine zomer ritjes die je in de zomer hebt gedaan met fantastisch cijfers zijn niet leidinggevend. Je geeft zelf al aan dat de verwarming veel stroom verbruikt dus veel plezier in de winter.
Puur op benzine rijdt je in het beste geval 1 op 20 en op de snelweg in het slechtste geval 1 op 10, dus geloof vooral niet in die fata morgana die PHEV heet, want niemand die elke dag in het jaar laad en niemand die maar maximaal 30-40 km per dag rijdt, er zijn altijd uitschieters. Vakanties, of andere lange ritten hebben allemaal negatieve invloed op jouw verbruik. Dus een 1 op 59, is wellicht voor als je boodschappen gaat doen, maar geen reeel verbruik op lange termijn. Ik gok (zoals de meeste PHEVs) dat jouw echte gemiddelde iets van 1 op 35 zal zijn.
 
Laatst bewerkt:
Nu met de nieuwere PHEV's heb je een range tot over de 100 kilometer. Voor mij zou dat betekenen dat ik maar heel weinig gebruik zou maken van de brandstofmotor. Dat kan je positief zien en negatief zien. Ik vraag me wel af wat dat voor de techniek betekent.

Ik lees daar ook nooit wat over. Een benzinemotor die weinig wordt gebruikt en koud aanslaat (denk ik?) kan toch nooit heel goed zijn? En als de accu leeg is is ie toch juist een stuk éxtra onzuinig omdat je meer kilo's meezeult? En accudegradatie zal toch ook bij PHEV's spelen of niet?

Vind PHEV ook maar een slechte tussenvorm. Extra kwestbare techniek en meer kilo's. Een (Toyota) HEV dat van zichzelf al erg zuinig is, en niet te complex of te zwaar, lijkt mij veel beter.
 
Ik lees daar ook nooit wat over. Een benzinemotor die weinig wordt gebruikt en koud aanslaat (denk ik?) kan toch nooit heel goed zijn? En als de accu leeg is is ie toch juist een stuk éxtra onzuinig omdat je meer kilo's meezeult? En accudegradatie zal toch ook bij PHEV's spelen of niet?

Vind PHEV ook maar een slechte tussenvorm. Extra kwestbare techniek en meer kilo's. Een (Toyota) HEV dat van zichzelf al erg zuinig is, en niet te complex of te zwaar, lijkt mij veel beter.
De brandstofmotor moet sowieso af en toe automatisch aanslaan (maintenance mode) voor de smering en de brandstof oprijden. De accu moet eigenlijk vooral tussen 20-70 procent lading hebben voor een grotere levensduur, de Chevy Volt had ook een accu van 16 kWh waar ruim 10 van gebruikt werd!

Een Toyota PHEV zou ik als particulier ook wel aandurven en deze zijn nu scherp geprijsd. Maar een PHEV of EREV moet bij je rijpatroon passen door de week dagelijks, b.v. naar je werk, elektrisch en af en toe in het weekend een langere rit zodat je veel volledig elektrisch kunt rijden, ook eigenlijk wel thuis kunnen laden. Voordeel van een kleinere accu is ook minder benodigde schaarse grondstoffen maar een accu zonder die stoffen is nog beter.
 
Dat moet je niet aan TS vragen, die is hier juist druk bezig Chinese auto's te promoten!
Dat is een nogal flauwe opmerking. Ik heb naar aanleiding van een zeer slecht beargumenteerde internetcolumn een verhandeling gehouden over PHEVs, en dan met name het verschil in ontwikkeling tussen China en de rest van de wereld. Als je per se een PHEV wil, dan schemert waarschijnlijk duidelijk door welke richting ik dan aanbevelingswaardig vind. En dat heeft niet te maken met de herkomst, maar met het technische concept. Ik heb het verder niet gehad over dat je een Chinese PHEV moet aanschaffen (ik heb zelfs de verwachting uitgesproken dat ze hun minder aantrekkelijke modellen als eerste zullen voeren) of iets over de supply chain. Er zijn meer accufabrikanten dan alleen Chinese.

De laatste twee paragrafen vormen de conclusie en zijn wat mij betreft de bedoelde gespreksonderwerpen. Eerst is er de conclusie over de internetcolumn, waarbij de schrijver zich ogenschijnlijk in een onmogelijke patstelling heeft gemaneuvreerd. Daarna de conclusie over de PHEVs van fabrikanten uit 'de rest van de wereld', die er wederom niet in slagen marktvraag en klimaatbescherming succesvol te combineren.
 
Wat MCW zegt : wordt het koelwater en de olie bij zo een PhEV elektrisch voorverwarmd of knalt de motor er ijskoud in als je even veel vermogen vraagt bij invoegen, inhalen etc?
Vraag al eerder gesteld maar nooit deftig antwoord op gelezen.
 
Wat MCW zegt : wordt het koelwater en de olie bij zo een PhEV elektrisch voorverwarmd of knalt de motor er ijskoud in als je even veel vermogen vraagt bij invoegen, inhalen etc?
Vraag al eerder gesteld maar nooit deftig antwoord op gelezen.
Je hebt heel veel verschillende PHEV's of EREV's. Sommige hebben slechts een zwakke elektrische (hulp) motor en kleine accu, als je dan veel vermogen vraagt of op de snelweg gaat rijden neemt de brandstofmotor het over. Bij andere is de elektromotor sterker dan de brandstofmotor en heb je een grotere accu, b.v. de Chevy Volt heeft een elektromotor van 150 pk en een brandstofmotor van 86 pk, dan is de brandstofmotor meer een hulpmotor en alleen nodig als de accu 'leeg' is!
 
Wat MCW zegt : wordt het koelwater en de olie bij zo een PhEV elektrisch voorverwarmd of knalt de motor er ijskoud in als je even veel vermogen vraagt bij invoegen, inhalen etc?
Vraag al eerder gesteld maar nooit deftig antwoord op gelezen.
Antwoord : geen van beide (in mijn geval) . In de EV modus heb ik meestal genoeg reserve om vlot in te halen zonder hulp van de benzinemotor. Als de benzinemotor tóch nodig is, zal deze eerst gedurende ± 1 minuut onbelast meedraaien alvorens deze aan het werk wordt gezet. Er vind geen voorverwarmjng plaats.
 
Chef I call bullshit on that. Je zegt op de voorpagina dat je met het gewone stopcontact laad (granny lader). Dat betekent dat je 2,3 kWh x 3 = 6,9 kWh max laad, halen we er 20% laadverlies af (want granny lader), dan heb je 5,52 Kwh geladen. Dan rijdt je dus max iets van 25 km per dag op stroom. Dan moet je dus elke dag (7 dagen in de week elke dag zonder maar 1 dag over te slaan!), minimaal 3 uur laden, dan rijdt je wellicht 9.000 km elektrisch in het jaar. Dus die kleine zomer ritjes die je in de zomer hebt gedaan met fantastisch cijfers zijn niet leidinggevend. Je geeft zelf al aan dat de verwarming veel stroom verbruikt dus veel plezier in de winter.
Puur op benzine rijdt je in het beste geval 1 op 20 en op de snelweg in het slechtste geval 1 op 10, dus geloof vooral niet in die fata morgana die PHEV heet, want niemand die elke dag in het jaar laad en niemand die maar maximaal 30-40 km per dag rijdt, er zijn altijd uitschieters. Vakanties, of andere lange ritten hebben allemaal negatieve invloed op jouw verbruik. Dus een 1 op 59, is wellicht voor als je boodschappen gaat doen, maar geen reeel verbruik op lange termijn. Ik gok (zoals de meeste PHEVs) dat jouw echte gemiddelde iets van 1 op 35 zal zijn.
Een tip : ga vooral nooit naar een Casino, want met jouw manier van gokken, komt je dat letterlijk duur te staan.
 
Ah gaan we op de persoonlijke tour… kom eens met een onderbouwing Chefke, een excel lijstje met gereden km’s, elektrisch en op brandstof en verbruik, het liefst niet in een zomermaand waar je alleen boodschappen hebt gedaan maar over een heel jaar, incl vakanties en andere reizen en PAS dan geloof ik je (nadat ik het excel bestand eerst gecontroleerd heb op rekenfouten).

Tot die tijd leef jij in het sprookjesbos (om mij tot jouw niveau te laten zakken)!
 
Over China gesproken: die gaan natuurlijk ook met PHEV's komen in Europa omdat daar de importtaksen niet op van toepassing zijn.
 
Als de topicstarter voor elk artikel/interview/column, etc die hij op internet tegenkomt over EV's/anti EV's een aanleiding ziet om zijn eigen denkwijze en theorieën hierover te delen, vrees ik dat er nog heeel wat van dit soort topics gaan komen :rolleyes:
 
Laat daar een forum nu precies voor bedoeld zijn, het delen van ideeen. Daarom kom je hier toch? Wat de aanleiding voor een topic is, is dat echt zo belangrijk? Het gaat toch om de inhoud en beargumentatie van een onderwerp. Dit onderwerp sloot toevallig een beetje aan op m'n eerdere topic, dus ik heb je verblijdt met een stel interessante ideeen. Als ik zou willen, zou ik er best een onregelmatig terugkerende serie van kunnen maken ;)
 
Ik lees daar ook nooit wat over. Een benzinemotor die weinig wordt gebruikt en koud aanslaat (denk ik?) kan toch nooit heel goed zijn? En als de accu leeg is is ie toch juist een stuk éxtra onzuinig omdat je meer kilo's meezeult? En accudegradatie zal toch ook bij PHEV's spelen of niet?

Vind PHEV ook maar een slechte tussenvorm. Extra kwestbare techniek en meer kilo's. Een (Toyota) HEV dat van zichzelf al erg zuinig is, en niet te complex of te zwaar, lijkt mij veel beter
Een slechte tussenvorm vindt ik het niet. Voor mij zorgt het ervoor dat ik het gemiddelde verbruik van de V6 benzine motor beperk tot 4 liter per 100km.
Iets wat me zonder elektrische hulp nooit zou lukken met mijn rijstijl.
En ja, er is vast een auto te vinden met een 1.0 turbo benzine motor die dit haalt, maar ik weet zeker dat die qua rijplezier niet in de buurt komt (net als qua laadvermogen, comfort, etc);)
 
Eigenlijk is een PHEV een slechte tussenvorm, terwijl ik 'm zelf soms ook wel overweeg.
Als je na 300 of 400km een kwartiertje moet stoppen om te laden hoeft dat voor niemand een probleem te zijn. Dus 90% van de mensen kan gewoon een BEV rijden.
Nu met de nieuwere PHEV's heb je een range tot over de 100 kilometer. Voor mij zou dat betekenen dat ik maar heel weinig gebruik zou maken van de brandstofmotor. Dat kan je positief zien en negatief zien. Ik vraag me wel af wat dat voor de techniek betekent. Je ziet al dat de accu's van PHEV's het best zwaar hebben omdat ze altijd helemaal worden ontladen. Ik zie het dus nog steeds maar als een tussenstap naar BEV.
Het is eigenlijk vooral voor mensen met koudwatervrees om echt elektrisch te gaan. Het is net als met alle producten die een combinatie van dingen zijn. Teveel compromissen waardoor het nergens in uitblinkt. Bij 100% ICE of 100% BEV heb je meer ruimte aan de binnenkant. Door de hogere massa rijdt het minder dan een ICE, en omdat het niet volledig elektrisch is, heb je ook niet de voordelen van BEV. En je moet 2 aandrijftreinen onderhouden.
 
Het is eigenlijk vooral voor mensen met koudwatervrees om echt elektrisch te gaan. Het is net als met alle producten die een combinatie van dingen zijn. Teveel compromissen waardoor het nergens in uitblinkt. Bij 100% ICE of 100% BEV heb je meer ruimte aan de binnenkant. Door de hogere massa rijdt het minder dan een ICE, en omdat het niet volledig elektrisch is, heb je ook niet de voordelen van BEV. En je moet 2 aandrijftreinen onderhouden.
Bovenstaande komt niet helemaal overeen met onze beweegredenen om een PHEV te rijden. Voor ons was een elektrische auto nooit een overweging, wij waren in de markt voor een benzineauto.

Doordat we nu een PHEV rijden hebben we een veel beter benzineverbruik dan we anders gehad hadden. Een groot voordeel van een hybride vind ik de stilte bij stilstand en langzaam rijden. Dat geeft heel veel comfort en in dat opzicht combineert een PHEV juist het beste van twee werelden.

Uiteraard is het onderhoud aan beide aandrijflijnen wel een nadeel, alsmede het gewicht (al geldt dat bij een mid size SUV wat minder).
 
Ik lees daar ook nooit wat over. Een benzinemotor die weinig wordt gebruikt en koud aanslaat (denk ik?) kan toch nooit heel goed zijn? En als de accu leeg is is ie toch juist een stuk éxtra onzuinig omdat je meer kilo's meezeult? En accudegradatie zal toch ook bij PHEV's spelen of niet?

Vind PHEV ook maar een slechte tussenvorm. Extra kwestbare techniek en meer kilo's. Een (Toyota) HEV dat van zichzelf al erg zuinig is, en niet te complex of te zwaar, lijkt mij veel beter.

Bij een goed doorontwikkelde PHEV is de brandstofmotor niet meer koud als er aanzienlijk vermogen wordt geleverd. En de accu raakt weliswaar leeg om volledig elektrisch te kunnen rijden, maar er blijft altijd een reserve waardoor de auto dan als een HEV (a la Toyota) functioneert. Ook bij lege accu wordt er zodoende elektrisch weggereden en langzaam gereden, en de elektromotor kan altijd bijspringen als er extra vermogen wordt gevraagd.

En over slijtage, ik heb voor een PHEV gekozen omdat ik ook veel korte stukjes rijd die ik dan volledig elektrisch kan doen. Mij lijkt dat juist beter voor de techniek, een brandstofmotor die meestal niet goed warm wordt vanwege korte afstanden zal daar ook onder te lijden hebben. De brandstofmotor wordt in mijn geval dus minder belast, en als deze belast wordt dan is dat voornamelijk op langere trajecten waarbij deze ook goed op temperatuur komt.
 
Terug
Bovenaan