• Het Autoweek Forum is vernieuwd! Een volledige nieuwe technische basis met moderne features en gemakken. Heb je leuke tips of andere feedback? Meld het in dit topic .

Harm78: Citroën BX 19 GTi 1987: Weer te koop!

Harm78

Gebruiker
*kuch*
In mei 2003 kocht ik voor de somma van 425 euro een Citroen BX 16 TGI Progress van 1992. 143.000 km op de teller, vorige eigenaar was een monteur, kortom, een buitenkansje.
We schrijven zomervakantie 2004. De dag voor vertrek naar Frankrijk kom ik na een stukkie planken stil te staan bij een stoplicht. Grote rookwolken onder de motorkap vandaan. Schrik!
Het bleek een gescheurd waterslangetje te zijn, en water op een gloeiendhete motor = stoom. Oke kan gebeuren, ik was allang blij dat 't niet onderweg naar Frankrijk gebeurde.

We schrijven nog steeds zomervakantie 2004, de terugweg dit keer. Ruim een week bergop, bergaf, 30 graden buitentemperatuur, bepakt en bezakt, het deert de Progress niks. Hij brengt ons trouw, comfortabel en snel van Nederland naar de Ardeche en vervoert ons daar comfortabel naar het water, de supermarkt en de camping.

Na een week vertrekken we weer richting het noorden. Ergens bij Lyon houden we halt. Na een korte pauze start ik de motor, en gaat het oranje temperatuurlampje branden. Oke, dat mag, hij is tenslotte na een lange hete rit zomaar stilgezet. Was het een voorteken?

Enfin, verder gaat de tocht richting het Noorden. Na een onweersbui van anderhalf uur gloort er weer heldere lucht aan d'einder. In rap tempo vorderen we. Ergens bij Nancy bevindt zich een tolbetaalplek, waar we dus voor het eerst sinds lange tijd weer moeten remmen.
Bij het remmen zie ik vanaf de bijrijdersstoel de STOP lamp beginnen te branden, dus ik vermaan de bestuurster de BX behoedzaam (na het betalen) naar de vluchtstrook te dirigeren.
De STOP lamp brandt, samen met een lampje dat aan zou moeten geven dat er te weinig koelwater in het systeem zit.
De (stalen!) motorkap gaat dus weer eens open, er hangt wat rook..... de boosdoener lijkt snel gevonden: bovenop het kleppendeksel is een slang losgeschoten. Aangezien vlak voor de vakantie alle koelvloeistof al eruit gespoten was, maakte dat niet zo'n indruk.
De remedie: de slang weer vastzetten, beetje koelvloeistof erbij (verdacht weinig....) en ontluchten.
Alles leek weer in orde. Voor de zekerheid besloot ik toch maar even mijn technicus te bellen. Aangezien het rond 1 uur des nachts was, moest hij even nadenken wat voor slang het wel zou kunnen zijn.
Goed, mijn diagnose van koelwaterslang bleek niet helemaal juist. De slang in kwestie is de carterontluchting. En de vette troep die door de hele motorruimte zat? Geen koelwater, maar ... olie.

Gelukkig had ik in Lyon 2 liter olie ingeslagen, dus die ging er zonder mankeren in. Toen kwam het oliepeil al bijna op het minimum.... Volgens de ANWB routekaart moest het volgende tankstation niet zo heel ver weg zijn, dus daar zijn we toen heel rustig naartoe gereden. Nog 2 liter olie erbij. Totaal: 4 liter bijgevuld, bij een carterinhoud van 4,5 liter....

De rest van de reis verliep goed, zonder incidenten.
Ook eenmaal thuis leek er met het motortje niks aan de hand. Liep nog steeds mooi, volgens het dashboard was er tenslotte ook niets oververhit geraakt.

Oktober 2004.
Na 850 km op de teller gezet te hebben, moet ik 1,5 liter olie bijvullen. Later na 100 km weer driekwart liter erbij. Hij zuipt dus olie! We verdenken de klepseals, die willen bij BX-motoren nogal eens uitdrogen en gaan lekken.
Als we de motor nog eens goed bekijken, zien we dat de hele motorruimte (weer) nat is van de olie, hij lekt dus ook nog eens. We verdenken de koppakking.
De beslissing wordt gemaakt: we gaan de koppakking vervangen, de klepseals en meteen wat oliekeerringen.
Een grote operatie, maar wel te doen. Dan slaat het noodlot toe: bij het demonteren van de cilinderkop breken twee kopbouten af.
Om een lang (5 weken) verhaal kort te maken: de motor wordt gedemonteerd, uit de auto gehaald, gereviseerd en weer teruggeschroefd.
Daarna is de Progress aan mijn broer verkocht, die er nu een geweldig fijne eerste auto aan heeft. Ding heeft nog nooit zo lekker gelopen!

Intussen begon op het AW-forum het idee van een Forum-BX te leven. Een van de aangeboden BX'en was een GTi uit 1987, met weinig km's, bekende historie, enz. Zo'n interessante auto dat het wel een geschikte BX voor mijzelf leek. Enfin, bij die garage wezen kijken, en meteen de GTi gekocht en meegenomen.
Bouwjaar 1987, 147.000 km, 125 pk, 0-100 in 8,9s, een top van 198 km/u. Kleur: wit.
De motor liep niet echt lekker, maar dat lag vooral aan de oude benzine die nog in de tank zat. Bij de eerste Shell dus maar V-power getankt. Dat hielp wel iets, maar niet helemaal.
Toen maar eens een keer de verdelerkap eraf geschroefd, die bleek ingesleten te zijn. Na montage van een nieuwe, originele kap was het probleem van het slechte lopen zo goed als weg!

Nu, na bijna 6000 km in de GTi, is er een retourslangetje van het LHM-systeem vervangen, en een deel van de km-tellerkabel. Natuurlijk heeft het beestje wat karakter, maar dat hopen we er nog uit te krijgen.

Hoe rijdt dat nou?
Geweldig! het comfort van een BX, met de prestaties van een GTi. Bij het stoplicht lach je iedereen uit, 160 is net een comfortabele kruissnelheid en elke kilometer rijd ik met een glimlach op de lippen.
De wegligging is behoorlijk goed, door de (voor een BX) brede banden kleeft ie lekker aan de weg.
Deze GTi was al behoorlijk goed uitgerust. Ik heb namelijk:
-elektrische ramen voor & achter
-centrale vergrendeling met afstandsbediening
-deuropenverklikkerpaneeltje
-hoofdsteunen achter
-mistlampen voor
-elektrische spiegel rechts
-kuipstoelen
-achterspoiler
-gele lampen
-uitgebreid dashboard: olie- en watertemp. meter, oliedrukmeter

Toen ik 'm kocht zaten er (originele) GTi-wieldoppen onder, maar gelukkig kon ik de GTi-velgen overzetten van de Progress. Daarnaast heb ik er een bumperlip opgezet, de middenarmsteun voor gemonteerd en een radio (en 4 speaker, 2 tweeters en een bassbox) ingebouwd.

Als van 't weekend de BXclub-kentekenplaathouders erop zitten issie bijna af :)

Genoeg gepraat, de foto's!
DSC00690Small.jpg

Zojuist goed gepoetst
DSC00689Small.jpg

DSC00687Small.jpg

Gele koplampen en gele mistlampen
DSC00629.jpg

Bosch LE-3 Jetronic Multipoint injectie, 125 pk
DSC00628.jpg

Gee-Tee-kleine-i
DSC00627.jpg

GTi-stoelen, middenarmsteun. Tegenwoordig zit er een sportstuur in
DSC00567.jpg

De Progress, de voorganger van mijn GTi. Voor de duidelijkheid: de BX is de linkse....
BX.gif

Nog een keer... :)

<i>Bericht bewerkt (18-01-05 20:09)</i>
 

Guest
Verhaal was bekend, maar leuk om weer eens te lezen. Fijn dat de GTi zo goed bevalt. :)
 

Harm78

Gebruiker
Tja persoonlijk vind ik het een afschuwelijke auto vinden

Zo vaak als ik een foto plaats, zo vaak stel jij vast dat je 't een afschuwelijke auto vindt... :) maar je bent welkom om er een stukkie mee te rijden hoor
 

Harm78

Gebruiker
Ja je zult er vast bijbedoelingen bij hebben, heaumeau

Hehe er meteen van uitgaan dat ik wat van je wil he :p ik beloof je plechtig dat ik zal pogen van je af te blijven, ondanks dat onwijs strakke lijf van je :p


:)
 

Guest
hehe je komt maar een keer langs dan in Den Bosch.. je denk toch niet dat ik ga reizen voor een BXje? :D
 

Yellow Cab

Gebruiker
:eek: Niet te geloven... Zitten ze in een BX-topic afspraakjes te maken! Maar on-topic: die GTi vind ik wel een leuke wagen... 't Is in elk geval apart. Enne... dit is wel je favoriete plaatje, hè Harm?

BX.gif


:) Houdt dat ook nog verband met je afspraakje met MCW..?

Yellow Cab
 

Guest
Door MCW (IP bekend) 18-01-05 23:12


Ja je zult er vast bijbedoelingen bij hebben, heaumeau


De altijd zo volwassenen MCW zit hier lekker offtopic de meest "gay" grapjes te maken? [:]NUT[/:] Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt! :eek:
 

Harm78

Gebruiker
De altijd zo volwassenen MCW zit hier lekker offtopic de meest "gay" grapjes te maken? Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt

Ja, en dat nog wel die ene keer dat ik nou juist geen bijbedoelingen had :)
 

Harm78

Gebruiker
Afgelopen zondag begon de naald van m'n snelheidsmeter een beetje te zwabberen. En ja hoor, de volgende dag, op de snelweg, ineens viel ie terug naar nul.
Bij de vorige BX ook een keer gehad, wil zeggen dat de koppeling tussen 2 delen van de tellerkabel uitgeleuterd is. Meteen maar een nieuwe (kabel, geen BX :p) besteld, en zo waar hadden ze dat ding op voorraad!
's Avonds er eventjes ingezet en meteen de instrumentenkoepel vastgezet en het stadslichtverklikkerlampje gerepareerd. Alsof ik een nieuwe auto heb :)
 

Guest
Woow, dit verhaal is oud :D

Maar leuke BX Harm, ik ben ook nog best een stuk meegereden.

Haha en SLB heeft ook nog in dit topic gepost :LOL:
 

Guest
Zullen we het maar weer over BX'en gaan hebben?

Een vriend van een vriend van mij heeft een BX Digit gekocht, met digitaal dashboard. Zijn er geloof ik maar 4.000 van gemaakt. Heel bijzonder!

citroen-bx-digit.jpg

BX_Digit_tdb_T.jpg

bx19gt_1082242635_bx19digit_series_limitees.jpg
 

Guest
Haha het gaat hier over homo's en slb komt meteen weer tevoorschijn!:)
 
Dat dashboard van die digit ziet er mooi uit.
@Harm, ik kan me niet herinneren dat er in die digit die wij zagen (in die ene loods met allemaal citroens) dat die een digitaal dashboard had...

greetz
R.L.
 

Guest
@Harm, ik kan me niet herinneren dat er in die digit die wij zagen (in die ene loods met allemaal citroens) dat die een digitaal dashboard had...

Dat hadden beide digit's, een digit heeft altijd een digitaal dashboard.
 

Harm78

Gebruiker
Een vriend van een vriend van mij heeft een BX Digit gekocht, met digitaal dashboard. Zijn er geloof ik maar 4.000 van gemaakt. Heel bijzonder

Heeft ie die van Wouter Bregman gekocht toevallig?
 
Bovenaan