Geen reactie bij gasgeven

basvandongen

Net ingestapt
Beste leden,

Vrijdagavond reed ik na mijn werk naar huis in mijn Peugeot 207 uit 2008 op de A12, waar je na 19:00 uur 130 km/u mag rijden. De snelweg was bijna leeg, en ik had de cruisecontrol ingesteld op 120 km/u. Plotseling verloor de auto vermogen en daalde de snelheid naar 110 km/u. Het gaspedaal reageerde niet, en mijn snelheid zakte uiteindelijk naar 90 km/u. Ik schakelde terug naar de vierde versnelling en probeerde opnieuw gas te geven, maar tevergeefs. Ik stopte veilig op de vluchtstrook, deed de gevarenlichten aan en belde de wegenwacht.

De pechhulp kwam ter plaatse en constateerde dat er geen motormanagementlampje brandde en geen foutmeldingen in de logboeken waren. De auto is uitgelezen maar er waren geen foutmeldingen te bekennen in het systeem. Koelvloeistof en de ECU waren gecontroleerd, maar alles was in orde. Accu loskoppelen hielp ook niet. Het lijkt te wijzen op een mogelijk defect aan het gasklephuis of het gaspedaal, maar aangezien het (gedeeltelijk) elektronische onderdelen zijn, zou er een systeemstoring moeten zijn, toch?

Mijn auto vertoonde geen gebreken, met recent vervangen thermostaathuis, filters zoals de lucht-, interieur- en oliefilter, bougies (Bosch Iridium) en motorolie. Voordat de pechhulp arriveerde draaide de motor normaal stationair, koelvloeistof was op 90 graden, en de tank was halfvol. Gelukkig werkte de verwarming nog, gezien het op dat moment buiten -3 graden was.

Ik hoop dat iemand uit mijn verhaal kan afleiden wat het probleem zou kunnen zijn, gezien het niet kan worden uitgelezen. Zowel het gasklephuis als het gaspedaal of de gaspedaal positiesensor zijn geen goedkope onderdelen. De auto is daarnaast niet getuned/gechipt of aangepaste onderdelen gemonteerd. De auto is nog compleet standaard.

Peugeot 207
Bouwjaar: 2008
Cilinderinhoud: 1397cc
Motorcode: 8FS
Kmstand: 152xxx
Brandstof: Benzine
Handgeschakeld
 
Dit is wel de Prince-motor (versie EP3). Hoe is het met de geschiedenis van de distributieketting van dit exemplaar? En hoe was het olieverbruik tot nu toe?
 
Als het motormanagement een stationair signaal van het gaspedaal krijgt, vindt hij (?) dat prima en zet geen foutcode. Dat jij ondertussen het pedaal door de bodem trapt weet ie niet. Dus ik zou denken aan een gaspedaalsensor.
 
Gezien het uitblijven van meldingen op het instrumentencluster, denk ik aan een gebrek aan brandstof als oorzaak. Het lijkt erop dat de motor onvoldoende brandstof krijgt / kreeg. Dit kan diverse oorzaken hebben : lek in een aanvoerleiding, slechtwerkende brandstofopvoerpomp, gedeeltelijk verstopt benzinefilter.

Een lucht-lekkage tussen gasklep en motorblok, zorgt voor valse lucht, en kan ook de genoemde symptomen veroorzaken, zonder foutmelding.
 
Dit is wel de Prince-motor (versie EP3). Hoe is het met de geschiedenis van de distributieketting van dit exemplaar? En hoe was het olieverbruik tot nu toe?
Ik vond het olieverbruik behoorlijk hoog. Ik moet wel eens per 2000km olie bijvullen. Over het algemeen staat de EP3 bekend om een hoog olieverbruik, dus heb ik het hier ook bij laten zitten. Wat betreft de geschiedenis van de distributieketting heb ik geen informatie.
 
Als het motormanagement een stationair signaal van het gaspedaal krijgt, vindt hij (?) dat prima en zet geen foutcode. Dat jij ondertussen het pedaal door de bodem trapt weet ie niet. Dus ik zou denken aan een gaspedaalsensor.
Bedankt voor je reactie! Ik zal de gaspedaal sensor laten doormeten en de auto uitlezen door een garage/dealer Hopelijk kan er dan wel een foutcode gevonden worden in het systeem.
 
Met een snelle diagnose aan de computer kun je al snel zaken uitsluiten, dit kan echt van alles zijn dus daar is op voorhand niets van te zeggen. Bijvoorbeeld het gasklephuis kun je zo uitlezen en posities bekijken aan de hand van data.

Ik denk eerder dat het hem zit in de brandstoftoevoer (brandstoffilter, brandstofpomp, drukregelaar, lucht, etc. maar ook dat is een pure gok.

het feit dat er geen foutcodes zijn betekend niet dat je vrij snel een aantal componenten kunt controleren op werking
 
Terug
Bovenaan