Škoda Fabia (nieuw: Monte Carlo)

Gepost door Rutger DC 


Quote

Nieuwe Skoda Fabia: ruimer en slimmer
Lars Krijgsman | 4 mei 2021 om 19:15
Het Fabia-avontuur dat in 1999 startte is toe aan een nieuw hoofdstuk. Dit is de compleet nieuwe Skoda Fabia van de vierde generatie, een auto die in nagenoeg elke richting een stukje groeit ten opzichte van het huidige model. De nieuwe Skoda Fabia is dankzij de overstap naar het MQB A0-platform meer Polo dan hij in lange tijd is geweest. Vanaf november staat de nieuwe Fabia bij de Nederlandse dealers.

De Fabia is een belangrijk model voor Skoda. Sinds de introductie van de eerste generatie in 1999 heeft het merk er wereldwijd ruim 4,5 miljoen exemplaren van verkocht. Daarmee is het na de Octavia de best verkochte Skoda ooit. Ook in Nederland doet de Fabia het niet verkeerd. Hoewel de Fabia ook in de Nederlandse verkoopstatistieken de Octavia voor zich moet dulden, is de auto met 85.545 sinds 1999 verkochte exemplaren daarna de populairste Skoda ooit. Daar komt bij dat de Fabia - tot de inmiddels uit productie gegane Citigo een opvolger krijgt - het instapmodel van het merk is geworden. Er is Skoda dan ook veel aan gelegen om het Fabia-succes te verlengen en dus parkeert het de nieuwe vierde generatie van het model op een nieuw platform.

De nieuwe Skoda Fabia staat net als concerngenoten Volkswagen Polo, Seat Ibiza en Audi A1 op het modulaire MQB A0-platform, een welkome verandering. De uitgaande derde generatie Fabia staat namelijk op een met MQB-onderdelen gemoderniseerde versie van een in 2008 geïntroduceerde basis. Ook de Skoda Fabia is nu dus helemaal MQB en groeit bij z'n generatiewissel in vrijwel alle richtingen. De nieuwe Tsjech is 4,11 meter lang en dat maakt hem 11 centimeter langer dan z'n voorganger. Ook in de breedte dijt de Fabia uit, en wel met 5 centimeter tot 1,78 meter. Wel is de nieuwe Fabia ongeveer één centimeter lager geworden. Meer goed nieuws voor de interieurruimte: de wielbasis van de vierde Fabia is met 9,4 centimeter toegenomen tot 2,56 meter. Net zoals de Octavia een slag groter en ruimer is dan de Volkswagen Golf belooft de Fabia de Polo wat formaat betreft te overtreffen. De Polo is vijf centimeter korter en heeft een kleinere bagageruimte. De nieuwe Skoda Fabia slokt namelijk 380 liter op, 50 liter meer dan voorheen en zo'n 30 liter meer dan de Polo, die op 351 liter blijft steken. Gooi je de achterbank plat, dat kun je tot 1.190 liter aan spul in de nieuwe Fabia verstouwen.

Hoe de nieuwe Fabia zich verhoudt ten opzichte van de Scala? De Scala staat net als de Fabia op het MQB A0-platform, maar is met zijn lengte van 4,36 meter beduidend langer en dus ruimer dan de Fabia. Het verschil in formaat én materiaalgebruik, dat in de Scala volgens Skoda hoogwaardiger is, rechtvaardigt het bestaansrecht van de Scala.

Motoren
Het MQB A0-platform brengt natuurlijk bekende motoren met zich mee. In Nederland is de nieuwe Fabia in ieder geval te krijgen met 95 pk en 110 pk sterke 1.0 TSI's. Die 110 pk en 200 Nm sterke variant is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en is optioneel met een DSG7-automaat te krijgen. De 95 pk en 175 Nm krachtige 1.0 TSI stuurt z'n krachten altijd via een handgeschakelde vijfbak naar de voorwielen. Met de 110 pk sterke 1.0 TSI heeft de Fabia in 9,7 seconden (9,5 met DSG) een snelheid van 100 km/h op de klok. Z'n topsnelheid bedraagt 205 km/h. Het gemiddeld verbruik ligt volgens Skoda op 5,0 l/100 km (5,5 l/100 km met DSG). De 1.0 TSI met 95 pk heeft 10,6 tellen voor de 0-100-sprint nodig en verbruikt gemiddeld 5,1 l/100 km.

Dieselmotoren keren niet meer terug, al verdwenen die bij de in 2018 op de vorige Fabia doorgevoerde facelift al van de prijslijst. In bepaalde Europese markten komt de Fabia ook beschikbaar met een 65 pk sterke 1.0 MPI en met een 80 pk sterke variant van die turboloze motor. Een strepentrekker is de nieuwe Skoda met die MPI's natuurlijk niet. Met de 80 pk sterke variant heeft de Fabia 15 seconden nodig om de 100 km/h te bereiken. Ook zet Skoda een 150 pk sterke 1.5 TSI op de internationale leveringslijst, maar die machine wordt in Nederland vooralsnog niet in Nederland leverbaar. Met die 1.5 sprint de Fabia in 7,9 tellen naar een snelheid van 100 km/h. Z'n topsnelheid bedraagt 225 km/h.

Jiří Dytrych, Head of Product Line Small bij Skoda, zegt tegen AutoWeek dat een RS-versie vooralsnog niet in de planning zit. "In deze prijsklasse is het lastig om een dergelijk model te voeren. Dat heeft vooral te maken met wat de klant van de Fabia verwacht. We zouden er waarschijnlijk te kleine aantallen van verkopen om een RS-versie te kunnen rechtvaardigen." Daarmee lijkt de RS-versie van de tweede generatie Fabia, geleverd met een 180 pk sterke 1.4 TSI, vooralsnog de laatste compacte Tsjech met die befaamde tweelettercombinatie te blijven.

Ook zit er vooralsnog geen geëlektrificeerde Fabia in het vat. Ook niet met een mild-hybride aandrijflijn. "Mochten we de Fabia elektrificeren, dan zou de auto mild-hybride versies krijgen, maar daar zijn op dit moment geen plannen voor", zegt Martin Hrdlička, Head of Chassis & Powertrain Development ten overstaande van AutoWeek. De Fabia-klant verwacht volgens Skoda van de Fabia veel value for money en daar zou duurdere mild-hybride techniek voorlopig niet bij aansluiten. Overigens zijn ook de technisch aan de Fabia verwante Polo, Ibiza en A1 ook niet met mild-hybride techniek verkrijgbaar.

Design
Vanbuiten is de nieuwe Fabia helemaal Skoda 2021 en dat betekent dat de koplampen relatief hoog naast de grille een plek hebben gekregen. De koplampen zelf zijn een stuk platter dan voorheen en zijn bij bepaalde uitrustingsniveaus full-ledexemplaren. De achterlichten, ook optioneel full-led, lopen voortaan in de achterklep door. Een verschil met de uitgaande Fabia. Met z'n nieuwe verlichting loopt de Fabia netjes in de pas met auto's als de Kamiq en Scala. De cw-waarde is met 0,28 lager dan nu (0,32). Volgens Skoda is de Fabia daarmee het meest aerodynamische model in z'n klasse. De Fabia krijgt onder meer actieve koelopeningen in de voorbumper die het verbruik volgens Skoda met tot 0,2 l/100 km verlagen. Typisch Fabia: de scherp gelijnde C-stijl. Die heeft de generatiewissel overleefd. Afhankelijk van de gekozen versie staat de Fabia op 14- of 15-inch stalen wielen of op 15- tot 18-inch groot lichtmetaal.

Interieur en gadgets
In het interieur van de Skoda Fabia is de verwantschap met auto's als de Volkswagen Polo natuurlijk evident. Zo komt de plaatsing van de ventilatieroosters op de middenconsole en het bedieningselement van de klimaatregeling eronder volledig overeen met dat van de Polo en is ook de draaiknop waarmee je de verlichting bedient, links op het dashboard te vinden. Toch heeft Skoda heeft niet zomaar het dashboard uit de Polo getrokken om het ongewijzigd in de Fabia te schroeven, er is ook een boel helemaal 'eigen'. Zo heeft de Fabia speelser vormgegeven ronde ventilatieroosters op de hoeken van het dashboard en een eigen infotainmentdisplay dat meer los uit het dashboard steekt. Daar komt bij dat Skoda de Fabia uitrust met het tweespaaks en optioneel zelfs verwarmbaar stuurwiel dat het merk reeds in de Octavia introduceerde. Wie geen fan is van het tweespaaks exemplaar, kan opteren voor een sportstuur met drie spaken. Het infotainmentsysteem is in diverse smaken beschikbaar en heeft afhankelijk van de gekozen versie een diameter van 6-, 8-, of 9,2-inch. Voor het eerst is de Fabia te krijgen met Virtual Cockpit, een volledig digitaal instrumentarium met een diameter van 10,25-inch. Analoge klokken met ertussen een 3,5-inch informatiedisplay is echter standaard. Ook nieuw voor de Fabia: voorruitverwarming. Vanaf uitvoeringsniveau Ambition is de voorzijde van het dashboard met stof bekleed en vanaf de Style wordt het binnenste verder opgeleukt met sfeerverlichting. Daarnaast is de nieuwe Fabia voor het eerst met over twee zones gescheiden klimaatregeling leverbaar, compleet met uitstroomopeningen aan de achterkant van de middentunnel voor de achterpassagiers.

Onder de noemer Simply Clever voegt Skoda kleine slimmigheden aan zijn modellen toe. Zo heeft de nieuwe Skoda Fabia onder meer voorstoelen waarvan de rugleuningen plat kunnen, een usb-c-aansluiting in de binnenspiegel voor bijvoorbeeld een dashcam, leeslampjes voor- en achterin waarbij je de achterste voorin kunt bedienen, een verwijderbare bekerhouder en diverse slimme opbergcompartimenten. Meer slimmigheden komen in de vorm van een flexibel schot voor in de bagageruimte, een opbergvakje voor je smartphone aan de achterkant van de voorstoelen, uitneembare bekerhouders en een zonnescherm voor het optionele panoramadak dat onder de hoedenplank kan worden opgeborgen.

Natuurlijk profiteert Fabia-nummer-vier van de komst van nieuwe veiligheidssystemen. Zo is de nieuwe Tsjech voortaan onder meer leverbaar met Park Assist, Manoeuvre Assist en zelfs Travel Assist. Ook leverbaar zijn systemen als adaptieve cruisecontrol, Lane Assist en een aangescherpte versie van Side Assist. Ook nieuw voor de Fabia: verkeersbordherkenning.

Combi
Even leek de toekomst van de Fabia Combi wegens teruglopende populariteit van compacte stationwagens én de toevoeging van cross-over Kamiq aan het Skoda-gamma aan een zijden draadje te hangen. Maar er is goed nieuws: de Skoda Fabia Combi komt terug. Die nieuwe Fabia Combi staat echter pas voor 2023 op de kalender. Het belooft echter een bijzonder ruim model te worden. De bagageruimte van de huidige Fabia Combi, die in sommige markten nog een paar jaar mee mag, is met 530 liter namelijk al een fors groter dan die van de Kamiq (400 liter). Dat de Fabia Combi een vervolg krijgt, is enigszins opvallend. Renault besloot namelijk de stationversie van de Clio bij de laatste generatiewissel vaarwel te kussen.

De nieuwe Skoda Fabia staat vanaf november bij de Nederlandse dealers. Prijzen volgen in aanloop naar de marktintroductie. De vorige generatie Fabia was met in totaal 1.052.200 verkochte exemplaren de minst scorende reeks. Generatie één en twee schopten het respectievelijk namelijk tot 1.790.900 en 1.704.100 exemplaren.

Bron: [www.autoweek.nl]1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16-02-2022 11:32 door Rutger DC.
Re: Škoda Fabia
04-05-2021 20:18
Goede stap vooruit, eindelijk niet meer zo smal en hoog.
Re: Škoda Fabia
04-05-2021 20:19
Neutraal model maar daardoor ook tijdloos. Van de zijkant net een Ibiza. Goed kleurtje trouwens!
Jammer dat het nog twee jaar wachten is op de wagon.
Re: Škoda Fabia
04-05-2021 20:24
Niet heel spannend maar lijkt in tegenstelling tot de Polo in ieder geval niet heel zwaarlijvig te ogen. Best geslaagd dus.
Re: Škoda Fabia
04-05-2021 20:29
Tja uh netjes...? niet zo suf als de huidige maar ik word hier ook niet erg blij van. Interieur ook niet spannend maar door dat stofje wel wat fraaier dan zijn broertjes. Alle foto's: [www.netcarshow.com]
Re: Škoda Fabia
04-05-2021 20:55
Netjes inderdaad maar hij is wel z'n eigen gezicht kwijt. Afgezien van de grille en achterlichten had dit ook een Polo kunnen zijn. Goed kleurtje, dat wel.
Re: Škoda Fabia
04-05-2021 21:24


Gewoon een iets andere Polo. Niet zakelijker, niet sportiever, niet spannender. Snap het nut niet zo van merken die er ongeveer hetzelfde uitzien en hetzelfde bieden in één concern.
Re: Škoda Fabia
04-05-2021 21:36
Design highlights smiling bouncing smiley of eigenlijk crying smilie
Re: Škoda Fabia
05-05-2021 00:20
Mooi hoor , eindelijk weer een mooie Fabia ! Alleen de eerste generatie was kloppend qua design . Gave kleur beschikbaar , veel ruimte - nieuwe kansen !
De verhoogde komiek wordt hiermee helemaal zinloos .
Re: Škoda Fabia
05-05-2021 08:39


In vergelijking met de Ibiza (pre-facelift)
Re: Škoda Fabia
05-05-2021 11:27
Dan lijkt ie toch iets minder op de Ibiza dan ik dacht...
Re: Škoda Fabia
05-05-2021 16:07
Behalve het derde zijruitje op de Ibiza vind ik de overeenkomst toch behoorlijk groot. De rest is een Golf- en Polo-sausje. Ik stel me zo voor dat de VAG-designer eerst een platform aanvinkt en vervolgens een selectie maakt uit een reeks bestaande componenten, waaruit dan een bepaald carrosserieontwerp komt rollen. Af en toe worden er wat nieuwe opties toegevoegd. Dit jaar waren dat de kleurtjes.
Re: Škoda Fabia
05-05-2021 17:22
Ja ik vind 'm juist veel op de Ibiza lijken. Zelfs de lijnen van vanuit de koplampen en achterlampen alleen zijn ze op een andere manier doorgetrokken. Ook de lijnen op de portieren onderaan maar dan net iets anders. Ik vind het gewoon designarmoe
Re: Škoda Fabia
05-05-2021 17:46
En de kleinste Skoda is dus 4,11 lang. Pfoe!
Re: Škoda Fabia
05-05-2021 19:41
Quote
Barri
En de kleinste Skoda is dus 4,11 lang. Pfoe!

Dat valt nog mee, in de jaren 80 was de kleinste Skoda 4,175 m lang.
Re: Škoda Fabia
05-05-2021 20:10
Haha! Nu nog de motor achterin en we zijn weer terug bij af tongue sticking out smiley
Re: Škoda Fabia
06-05-2021 07:55
Idd weinig durf vwb design maar hele verbetering met eerdere Fabia's.
Re: Škoda Fabia
06-05-2021 09:31
Ik vind hem qua looks niet echt vernieuwend, had ook een Hyundai i20 kunnen zijn of zo.
Re: Škoda Fabia
06-05-2021 09:38
Ach, wederom zetten zowel Skoda als Seat aantrekkelijker alternatieven neer voor een VW in hetzelfde segment. Niet echt nieuws. Ik blijf de ibiza de leukste vinden om te zien.
Re: Škoda Fabia
06-05-2021 09:46
Je weet wat je kunt verwachten bij VAG. Vanuit dat licht bezien vind ik het een keurige en vlot gelijnde auto. Lekker ruim ook. Niet zo frivool als een Clio of 208, maar wel mooier als een Corsa of i20 wat mij betreft.

De deurgrepen aan binnenzijde van portieren zijn nog best leuk vormgegeven trouwens. Nog niet eerder (bij VAG) gezien. Traditionele handrem ziet er wel wat ouderwets uit, maar functioneert in de praktijk zeker zo fijn als met een knopje.
Re: Škoda Fabia
06-05-2021 18:16

Scala


Ook hier weer designarmoe. Niet dat er iets mis is met beide interieurs maar vrijwel hetzelfde interieur vind ik wel een beetje makkelijk.
Re: Škoda Fabia
07-05-2021 22:41
^^^ Fabia vs Skala?
Re: Škoda Fabia
07-05-2021 22:50
Nee Scala. Staat er ook bij.
Re: Škoda Fabia
08-05-2021 09:48
Toch zie ik bij de Fabia wel wat aardige details. Het Fabia opschrift in de zijkant van het instrumentarium, de hapjes uit het dashboard bij de ventilatieroosters.
Ben benieuwd of het nieuwe stuur ook in de Scala zijn weg vindt, ziet er een stukje luxer uit. Wel jammer dat de 1.5 in Nederland niet leverbaar is. Dat lijkt me juist een lekkere motor. Natuurlijk voldoet de 1.0 ook, maar qua 'laufkultur' is die lang niet zou fijn als de soepele en stille 1.5.
Re: Škoda Fabia
15-05-2021 20:10
Ziet er niet verkeerd uit, wel jammer dat b-segment auto's steeds breder worden, de Renault Clio ook, bijna 1,80 meter breed, dat is ook zowat het formaat van een c-segment auto.Dat te bedenken dat de Peugeot 206 die ik ooit had, 1,65 breed was.nut smiley
Re: Škoda Fabia
15-05-2021 20:33
Quote
JFR
wel jammer dat b-segment auto's steeds breder worden

Waarom jammer? Geeft de auto optisch en praktisch alleen maar voordelen...
Re: Škoda Fabia
15-05-2021 20:38
Quote
Joop 5528328
Quote
JFR
wel jammer dat b-segment auto's steeds breder worden

Waarom jammer? Geeft de auto optisch en praktisch alleen maar voordelen...

ik kan hem begrijpen alles wordt alleen maar groter, de nieuwe 208 is ook groter dan de vorige! KIjk alleen maar naar de Mini. Wij, consument,moeten daar blijkbaar mee akkord gaan. Een Kei car zou voor mij, met mijn 1000 km/jaar (de rest met de fiets) al prima zijn.
Re: Škoda Fabia
16-05-2021 15:05
Dan koop je toch wat kleiners? De markt vraagt bredere auto's, de fabrikanten leveren. Zo simpel is hetwinking smiley
Re: Škoda Fabia
16-05-2021 15:35
Mooi interieur inderdaad. Verder typisch Skoda: in geen enkel opzicht spectaculair of zelfs maar mooi en een beetje onbeholpen en belegen ogend vanuit sommige hoeken. Ik zou altijd voor de Ibiza kiezen van de drie- of vierling.
Re: Škoda Fabia
07-06-2021 22:30
Vooral op die profielafbeelding gewoon bijna een Polo. Jammer.
Die leuke kleuren zullen in de praktijk wel worden vervangen door 50 shades of grey.
Re: Škoda Fabia
20-08-2021 14:08
Helaas net zoals de andere Skoda's zo'n lelijke afgezakte neus.
En dat zwarte hoekige plastic in de onderbumper dat er zo opgeplakt uit ziet hebben zijn familieleden ook sad smiley

De Ibiza is imo toch veruit de meest geslaagde van de 3 concerngenoten.

Ventilatieopeningen voor de achter passagiers is wel uitzonderlijk voor een b segmenter.
Re: Škoda Fabia
01-09-2021 10:25
Prijzen

1.0 TSI Greentech 95 pk H5
Active € 19.890
Ambition € 21.490
Business Edition € 22.890

1.0 TSI 110 pk DSG-7
Ambition € 23.990
Business Edition € 25.390

Quote

De Active heeft handbediende airconditioning, centrale vergrendeling, elektrische raambediening voor, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, rijbaanhulp, vermoeidheidsherkenning, led-koplampen en dagrijverlichting en 15-inch stalen wielen.

De Ambition biedt daar overheen met onder meer stuurwielbediening, een in delen neerklapbare rugleuning achter, Bluetooth-voorbereiding, cruisecontrol, parkeersensoren achter, radio, Smartlink (Apple CarPlay en Android Auto) en wat mooiere stoffen en accenten.

Met de Business Edition krijg je automatisch dimmende binnenspiegel, klimaatregeling, digitale klokken, elektrische raambediening achter, hoogteverstelling op de bijrijdersstoel en verstelbare lendensteun, keyless entry en start, 15-inch lichtmetalen wielen, led-achterlichten, sfeerverlichting, mistlampen voor, licht- en regensensoren, meer premium audio en draadloos Smartlink.
[www.autoweek.nl]
Re: Škoda Fabia
13-09-2021 12:23
De Fabia Combi krijgt toch geen opvolger:

"Het schrappen van de nieuwe Fabia Combi komt als een verrassing, want tijdens de recente kennismaking met de vijfdeurs versie van de nieuwste Fabia meldden vertegenwoordigers van Skoda nog dat de stationcar in 2023 op de markt zou komen. Het feit dat de ruimere variant zo lang op zich zou laten wachten wekte al wat argwaan, maar nu blijkt dus wat er écht achter de schermen heeft gespeeld: de huidige Fabia Combi zal de laatste compacte stationcar van Skoda zijn."

Bron: [www.ad.nl]

Aangezien Skoda ook nog een Scala voert, is dat niet echt een gemis denk ik. Dat is immers een iets groter model met hetzelfde platform.
Re: Škoda Fabia
13-09-2021 12:44
Ergens logisch ja, maar dan is dit segment wel definitief dood. Zou wel aardig zijn als Škoda met een Jogger-tegenhanger zou komen, bv. een Scala-Roomster smiling smiley
Re: Škoda Fabia
13-09-2021 16:54
Zeker in onze regio laten ze dan een stuk markt liggen. Gelukkig hebben we Dacia nog... smiling smiley
Re: Škoda Fabia
13-09-2021 23:31
De Scala is misschien ruimer op de achterbank maar de bagageruimte is zo'n 70 liter kleiner dan in de Fabia Combi. Er zullen dus zeker klanten teleurgesteld worden, en inderdaad voor een Dacia gaan.
Re: Škoda Fabia
12-11-2021 20:55
Op Auto Zürich:

Foto's Wikimedia
Re: Škoda Fabia
12-11-2021 21:00
Oei, wat vallen die wieltjes weg! Erg klein, en ze staan ook wat naar binnen.
Re: Škoda Fabia
09-12-2021 16:11
Skoda Fabia vs Renault Clio:Notre choix : Renault Clio
La Fabia tient ses promesses avec des progrès significatifs en matière d'agrément de conduite, en équipement et en présentation. Ses capacités d'accueil lui offrent même des velléités de petite familiale que la Clio est incapable de soutenir. Mais la Skoda a un peu la grosse tête côté tarifs et, face à une Clio très homogène, cela suffit pour perdre la confrontation. Surtout que la Renault profite d'un mécanique plus souple en ville, d'un mobilier plus avenant et, surtout, d'une économe bicarburation essence/GPL très prisée à l'heure de la flambée du prix de l'essence.

(Our choice: Renault Clio
The Fabia keeps its promises with significant progress in terms of driving pleasure, equipment and presentation. Its reception capacities even offer it the desire for a small family car that the Clio is unable to support. But the Skoda has a bit of a big head in terms of prices and, faced with a very homogeneous Clio, that is enough to lose the confrontation. Especially since the Renault benefits from more flexible mechanics in town, more attractive furniture and, above all, an economical dual-fuel gasoline / LPG very popular at a time of soaring gasoline prices. )

Complete test: [www.largus.fr]
Re: Škoda Fabia
16-02-2022 11:31
Fabia Monte Carlo:

De Monte Carlo is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Volkswagen Polo R-Line, Ford Fiesta ST Line, Hyundai i20 N Line of Renault Clio RS Line. Het is dus vooral een optisch pakket, want de auto is met alle bekende motoren verkrijgbaar.
Re: Škoda Fabia
16-02-2022 12:44
Oftewel een Skoda Fabia Sportline winking smiley
Re: Škoda Fabia
16-02-2022 18:15
Een tijdje geleden zag ik voor het eerst een nieuwe Fabia en die heeft voor het eerst juiste verhoudingen! Doet hem goed. Verder deed het oranje kleurtje ook veel denk ik, het is een nette auto, maar komt niet echt over als ‘nieuw’.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.