Mitsubishi eK & Nissan Dayz (JP)

Gepost door Rutger DC 
Mitsubishi bouwt al sinds begin jaren zestig zogenaamde Japanse kei cars, dus auto's die belastingvoordelen genieten op de Japanse markt door hun compacte formaat en kleine, dus zuinige motorisering. Tegenwoordig zijn de maximale buitenmaten vastgesteld op <3.40 meter (3395 mm), en de breedte op <1.48 meter (1475 mm) en de cilinderinhoud mag maximaal 660 cc bedragen. Mitsubishi en Nissan werken al geruime tijd samen op het gebied van kei cars, nog voordat beide autofabrikanten alliantiepartners werden. In 2001 introduceerde Mitsubishi de eerste generatie eK en die werd vanaf 2005 ook met Nissan-logo's verkocht: de Nissan Otti. In 2013 verscheen de tweede generatie eK en de Nissan-variant Dayz. Ditmaal werden beide modellen gezamenlijk ontwikkeld, al zal kei car-specialist Mitsubishi wel wederom de leiding hebben genomen bij het project.

Naast de Mitsubishi eK en Nissan Dayz zijn er ook iets ruimere kei cars, die beperkt door de kei car-reglementen de extra binnenruimte noodgedwongen in de hoogte moeten zoeken. Dit zijn de Mitsubishi eK Space en de Nissan Dayz Roox.

Lijdende voorwerpen zijn hier echter de derde generatie Mitsubishi eK (zonder verdere toevoeging) en de tweede generatie Nissan Dayz (idem). Zoals gebruikelijk is zijn beide kei cars er in twee smaken: de eK en de eK X respectievelijk de Dayz en Dayz Highway Star. De eK X heeft Mitsubishi's Dynamic Shield-vormtaal, terwijl de Dayz Highway Star een grotere grille heeft die doet denken aan andere nieuwe modellen van het concern.

Meer foto's:
[car.watch.impress.co.jp]
[car.watch.impress.co.jp]

Huidige modellen:Haha die overdreven en stoere neus op de eK X wel erg gedurfd. Ik kan het wel waarderen. De Nissan versie in dikke uitvoering is alleen wat meer in verhouding
De EK X uitgevoerd als Highway Star zou meest briljant zijn geweest big smile smiley


50 foto's: [carview.yahoo.co.jp]

De Nissan Dayz Highway Star vind ik een van de meest geslaagde kei-cars op de Japanse markt. Relatief stoer ding! En het interieur lijkt het meest hoogwaardig tot nu toe1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09-07-2019 10:12 door Pourquoi.
Mitsubishi K-EV Concept X Style
Specs zijn niet bekend gemaakt.. eye rolling smiley

Re: Mitsubishi eK & Nissan Dayz (JP)
14-01-2022 10:10
Zoveel BEV Kei cars zijn er nog niet toch? Gek, want zeker in de stad is een EV ideaal.
Er is nog geen enkele Kei-EV big smile smiley Nissan had in 2019 nog de IMk Concept getoond: [www.netcarshow.com] Elektrisch rijden in Japan is nog niet echt een ding maar denk dat Mitsubishi/Nissan wel de eerste zal zijn.
Het is de opvolger van de i-MiEV en dat was lange tijd de enige kei-EV bij de personenauto's. Mitsubishi verkoopt ook nog het elektrische bestelautootje Minicab MiEV op basis van de vorige generatie (de laatste echte Mitsubishi Minicab, de nieuwe is een Suzuki met andere logo's). Er waren ook wel wat gelimiteerde EV's zoals de leuke Nissan Hypermini uit 1999 en Toyota heeft nu de C+pod.
Ik vind de i-MiEV er volgens mij moderner uitzien confused smiley
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.