Evaluatie van 2018

Gepost door rke 
Evaluatie van 2018
01-01-2019 14:55
Ik heb vaak genoeg gehoord dat je een project moet afsluiten met een een evaluatie. Laat ik het project 2018 met een evaluatie afsluiten zodat ik in het project 2019 betere beslissingen kan nemen.

Ik ben 2018 begonnen met een opdracht in Brussel. Een nogal aparte opdracht waar men mij uitnodigde op basis van andere kwalificaties dan het werk wat men voor mij in gedachten had. Ik moest voor deze opdracht ook - raar genoeg - ZZP-er zijn, zelfs een payroll-constructie was niet acceptabel.
Goed, de mensen van de kamer van koophandel willen je best op gang helpen en een vriend van mij had nog een oude Peugeot 106 PTJ staan. Ik dus heen een weer crossen met mooie plannen een studentenkamertje in Brussel te regelen.
Helaas, een studentenkamer in Brussel.... kost meer dan mijn maandsalaris en kan je alleen verkrijgen door het afschieten van een andere gastarbeider. Ik bleef dus heen en weer rijden door de prachtige chaos van Brusselaars die verwoede pogingen doen hun botsdoosje efficiënt te verfrommelen. En het werk... het was niet de uitdaging die ik zocht, een "type-geit" van Randstad had beter werk kunnen leveren dan ik. Na drie weken heb ik de handdoek in de ring gegooid met allerlei rare consequenties omdat ik zzp-er was. Een Nederlandse zzp-er zelfs, tot grote teleurstelling van de betrokken Belgen.
Wat heb ik hiervan geleerd?
1- Dagelijks 300 km naast 8 uur werk is zo inspannend dat ik die gekkigheid aan jonkies moet overlaten.
2- Verenigd Europa? Als Nederlander werken in België is erg lastig en je zal veel rare situaties meemaken (andersom ook, trouwens).
3- De Belgen zijn een heel ander volk dan Nederlanders. Geen wonder dat er een grens is en die moeten we in ere houden.

Maar na een korte periode van Koos Werkloos spelen kon ik toch weer in Brussel aan de gang. Ik heb een werkgever gevonden die een mooie kamer in Brussel regelde met een garage onder het huis. En werk waar ik mijn tanden op stuk kon bijten, zo leek het.
De kamer was er mooi, inmiddels had ik de 106 verkocht en een Clio teruggekocht en de Clio paste zelfs in de garage. Met een centimeter ruimte naast de spiegels, als de antenne er af geschroefd was en met de neus erg schuin naar beneden (vloer liep bijna 20 graden schuin naar beneden). De duur betaalde parkeergarage was veel prettiger parkeren. Het werk was niet moeilijk, met mijn dertig jaar ervaring kon ik met gemak de collega's plagen door ruim binnen planning te blijven.

Brussel is wel een eenzame stad. Men schijnt er Nederlands en Frans te spreken maar in praktijk ben je blij dat mensen iets verstaan van Nederlands, Frans, Duits of Engels. Erg veel mensen wonen er tijdelijk en de mensen die er permanent wonen zijn zo hard bezig met leven volgens een - mij onbekende - norm zo strikt dat er zelfs personeel ingehuurd wordt om de kinderen of de hond uit te laten. Mensen dragen kleding volgens een nog niet bekende mode en zijn zelfs trots op hun soms belachelijke uiterlijk. De smartphone is zo ingeburgerd dat je er zonder schermpje echt niet bij hoort (zelfs de zwervers hebben een smartphone) maar zo maar iemand op straat aanspreken doe je eigenlijk niet. In de maanden dat ik er gewoond heb, heb ik mijn conditie op peil gehouden met wandelen en ik ben diverse keren op straat aangesproken. Een keer met de vraag waar het station was, een keer in brussels-frans zodat ik niet begreep wat er gezegd werd en heel vaak door bedelaars met woorden als faim, manger en l'argent.
Ik vond het een trieste, eenzame stad en ik heb geleerd dat dit niet mijn natuurlijke omgeving is.
Gelukkig wist mijn werkgever een contract in de buurt te regelen - op zeventig kilometer afstand. Een tijdelijke klus die ver buiten mijn comfortzone ligt maar ik ben blij van Brussel verlost te zijn.

Privé is 2018 een jaar van het laatste uithuilen en het opbouwen van de nieuwe relatie geweest. Mede door de afstand tussen mij en mijn vriendin leer je elkaar waarderen. Daarnaast heeft het Remi-gevoel tot gevolg dat je over andere zaken rustig kan nadenken. Ik heb een bed-and-breakfast roadtrip vakantie leren waarderen en ik heb geleerd dat ik nu vier kinderen heb in plaats van twee. Kindertjes die met dertig lentes toch aandacht nodig hebben en dit dan gewoon opeisen.

Qua auto's is 2018 een apart jaar geweest. Ik ben altijd iemand geweest voor wie een auto op een pantoffel lijkt. Nieuw zit hij niet lekker en er zitten nog geen beschadigingen op. Ik rij dus meestal zo lang met auto's door dat of de leasemaatschappij zegt dat het nu wel genoeg geweest is of dat zelfs een sloper zijn neus voor het overblijfsel optrekt.
Maar 2018 was een uitzondering. De Peugeot 106 PTJ heb ik opgeknapt en binnen een paar maanden verkocht/weggegeven. De Clio heb ik nog geen jaar maar in dit tempo draai ik er veertigduizend per jaar mee. Ondertussen ben ik de Polo aan het opknappen in amateur-tempo (iedere maand een schroefje) en de Seicento wordt de laatste tijd compleet afgebeuld (lees, hij komt af en toe uit het parkeervak). De rally-club heeft dit jaar weinig aan mij gehad. Op kritieke momenten zat ik in Brussel en de rally-auto is zo goed als klaar.

2018 is ook het jaar van het grote uitvliegen uit het ouderlijk nest. Terwijl ik in Brussel op kamers woonde, vloog mijn jongste dochter uit voor haar studie. Naar Amerika, daarna naar Londen en er worden al weer nieuwe plannen voor verweggistan gemaakt.
De oudste kreeg het idee weer terug te keren op het ouderlijk nest om kort daarna aan een wereldreis te gaan beginnen. Op dit moment is zij in Australie aan het 'backpacken' met een camper. Zij geniet er echt van, zelfs op de foto's is het duidelijk zichtbaar. Maar daarom was 2018 voor de katten en de koi's ook een jaar van eenzaamheid.

Mijn huis is de laatste tijd dus onregelmatig bewoond en nu heeft mijn vriendin ook nog eens besloten mijn vertrouwde nestje te moderniseren. Geen-gezicht negentienzestig er uit en geen-gezicht twintignegentien er in. Op straffe van emigreren naar het dorp waar zij woont... Spijkcity.
Zodat ik mijn kinderen en cadeaukinderen dit beroemde liedje kan leren. Ik ben nog niet overtuigd van de voordelen van deze emigratie maar zoals velen van jullie weten kunnen vrouwen heel overtuigend zijn in hun argumenten. Ik dreig het onderspit te delven, zoals menige man in een relatie.

Als we het over mijn auto's en de buurt hebben, raak ik ook steeds meer in het verdomhoekje. Er zijn hier mensen komen wonen die bezwaar hebben tegen een oudere auto en sinds kort heeft een van de buren zelfs een accubak aangeschaft. Ik ben benieuwd wanneer de laadpaal komt. Een andere enkeling vindt raar genoeg het parkeerplaatsje bij mijn huis aantrekkelijker dan de oprit voor de eigen garage. Aan de andere kant roepen andere buren dat ik eigenlijk wel gelijk heb met doorrijden met het oude barrel en dus zie je groeiend verschil tussen dure nieuwe botsdozen en oude barrels. De middenzone (auto's tussen 5 en 10 jaar oud) wordt steeds kleiner. Men gaat ook steeds verder in het inpikken van het laatste parkeerplekje, het parkeren buiten de vakken en ruziën over parkeerdeukjes en weinig ruimte om in te stappen. Niet iedereen schijnt lenig genoeg te zijn om via de achterklep achter het stuur te kruipen en een deuk in een nieuwe Juke schijnt veel ernstiger te zijn dan in een oude, klassieke Polo.

Wat gaat 2019 brengen?
Misschien ander werk, het blijft kriebelen weer te veranderen.
Misschien een andere bolide, zelfs een Clio heeft een eindige levensduur en hij wordt wel erg grondig gebruikt.
Wat meer sporten - in praktijk denk ik aan het tempo van voor de kerst weer oppakken.
Wat meer fietsen, mijn vriendin houdt ook wel van een rondje fietsen en mijn cadeauzoon is van het type 'stamp die trappers naar beneden en geef die oude man een uitdaging'. Ik zou het erg leuk vinden hem lik op stuk te geven maar mijn zestig lentes werken als een half lege fietsband.
Misschien toch emigreren naar Spijkcity.

Qua vakanties is het nog erg onzeker. We denken aan een lange sleurhut-reis maar er dreigt een kostenpost aan haar huis waardoor het misschien een erg korte sleurhut-reis gaat worden.
Toch blijf ik verbaasd over jouw 60 lentes. Ik zei het laatst ook al maar 10 jaar minder had ik ook nog wel geloofd. winking smiley Schatten is altijd lastiger omdat ik je leeftijd weet maar toch.
Mooi stukje Ruud, was het niet voor de oud op nieuw kater had ik harder gelachen, maar een grinnik nu is ook wel goed.

Qua andere auto.....doe wat je niet laten kan maar ik denk dat de Clio die 40k nog wel ziet zitten.Mooi jaar geweest 2018, op nog beter in 2019! Beste wensen. smileys with beer
Re: Evaluatie van 2018
01-01-2019 16:47
Leuk geschreven rke! Het geheel komt wel ietsjes, hoe zeg je dat, in mineur over. Klopt dat, of heb ik dat mis? Als ik het zo lees is daar in ieder geval geen reden voor. Op naar een mooi 2019!
Ik zou het lekker bij auto's in je blog houden ipv je hele priveleven zo op een openbaar autoforum gooien. smileys with beer
Re: Evaluatie van 2018
01-01-2019 18:34
Leuk stukje RKE! Blogwaardig, jammer eigenlijk dat we dat niet meer doen.

Je hebt sowieso de primeur van 2019!
Re: Evaluatie van 2018
01-01-2019 19:22
Quote
Nico GTR
Toch blijf ik verbaasd over jouw 60 lentes. Ik zei het laatst ook al maar 10 jaar minder had ik ook nog wel geloofd. winking smiley Schatten is altijd lastiger omdat ik je leeftijd weet maar toch.
Mooi stukje Ruud, was het niet voor de oud op nieuw kater had ik harder gelachen, maar een grinnik nu is ook wel goed.

Mooi jaar geweest 2018, op nog beter in 2019! Beste wensen. smileys with beer
U is lief.

Een kater ???
Student, zeker?
Foei !

En jij ook de beste wensen voor 2019. smileys with beer

Quote
Barri
Leuk geschreven rke! Het geheel komt wel ietsjes, hoe zeg je dat, in mineur over. Klopt dat, of heb ik dat mis? Als ik het zo lees is daar in ieder geval geen reden voor. Op naar een mooi 2019!
Het is mij pijnlijk duidelijk geworden hoe een werkgever tegen een werknemer van 60 lentes aan kijkt. Werkgevers zeggen het zelfs midden in je gezicht: "Nog een paar jaar tot je pensioen..". Ik zou zo graag weer eens werk hebben zodat ik dat jaren lang gedaan heb; grotere, complexe software systemen uitbreiden en optimaliseren. Nu zien ze mij als de oude man die nog wel een paar jaar die grote computer op kolen en stoom gaande kan houden terwijl de jonkies heerlijk blunderen met de bouw van nieuwe software. Ik kan "die jonkies" helpen met blunderen, daar heb ik dertig jaar ervaring mee.

Aan de andere kant, begin dit jaar was ik op zoek naar werk, no matter what. Ik ben inmiddels aan het werk en ik zoek rustig door tot iets echt leuks voorbij komt. Misschien is het tijd voor iets heel anders, mijn vriendin heeft het zelfs al over oude auto's en motoren op knappen. Die oude vervuilende plofmachines.

Het ultieme doel in het leven hoort het eigen geluk te zijn, niet die cijfertjes op je bankrekening. "Maak van je hobby je werk en je zal nooit meer werken" is wat dat betreft een uitspraak waar ik het helemaal mee eens ben. En dit wc-tegeltje vertelt naar mijn idee ook een waarheid:


Quote
Gecko
Leuk stukje RKE! Blogwaardig, jammer eigenlijk dat we dat niet meer doen.

Je hebt sowieso de primeur van 2019!

Ik ben benieuwd naar de eerste Gecko-blog van 2019. Ik beloof: Ik zal je niet tegenhouden. big smile smiley
Re: Evaluatie van 2018
01-01-2019 19:30
Quote
rke

Quote
Gecko
Leuk stukje RKE! Blogwaardig, jammer eigenlijk dat we dat niet meer doen.

Je hebt sowieso de primeur van 2019!

Ik ben benieuwd naar de eerste Gecko-blog van 2019. Ik beloof: Ik zal je niet tegenhouden. big smile smiley

Ik heb er een zestal geschreven RKE, helaas zijn deze verloren door het verwijderen van de Myweblog sectie door AW. Mocht ik inspiratie, zin hebben; wie weet.
Re: Evaluatie van 2018
01-01-2019 19:41
Quote
Gecko
Quote
rke

Quote
Gecko
Leuk stukje RKE! Blogwaardig, jammer eigenlijk dat we dat niet meer doen.

Je hebt sowieso de primeur van 2019!

Ik ben benieuwd naar de eerste Gecko-blog van 2019. Ik beloof: Ik zal je niet tegenhouden. big smile smiley

Ik heb er een zestal geschreven RKE, helaas zijn deze verloren door het verwijderen van de Myweblog sectie door AW. Mocht ik inspiratie, zin hebben; wie weet.

Als Idefiqs. En daar zaten inderdaad prachtige pareltjes tussen.
Quote
rke
Het is mij pijnlijk duidelijk geworden hoe een werkgever tegen een werknemer van 60 lentes aan kijkt. Werkgevers zeggen het zelfs midden in je gezicht: "Nog een paar jaar tot je pensioen..".

Ik begrijp dat jij de rechtszaak van Emile Ratelband met de grootste interesse volgt?

En ja ik had een mooi feestje. drinking smiley
Re: Evaluatie van 2018
02-01-2019 12:44
Quote
Nico GTR
Quote
rke
Het is mij pijnlijk duidelijk geworden hoe een werkgever tegen een werknemer van 60 lentes aan kijkt. Werkgevers zeggen het zelfs midden in je gezicht: "Nog een paar jaar tot je pensioen..".

Ik begrijp dat jij de rechtszaak van Emile Ratelband met de grootste interesse volgt?

En ja ik had een mooi feestje. drinking smiley

Ik begrijp wat dhr Ratelband bedoelt, maar zijn oplossing gaat niet werken. Op LinkedIn gaat ook een verhaaltje rond dat je geen geboortedatum in je CV moet zetten.

Maar hoe verklaar ik dan 30 jaar ervaring? Toen ik zes was, speelde ik al met het mainframe van mijn vader en maakte af en toe software voor hem?

Dan klink ik als Ratelband.
Quote

Maar hoe verklaar ik dan 30 jaar ervaring?


Niet lullig bedoeld, maar zou een werkgever echt veel meerwaarde zien in iemand met 30 jaar ervaring ten opzichte van iemand met bijvoorbeeld vijftien jaar?
Dan kun je gewoon vermelden dat je meer dan vijftien jaar ervaring hebt. big smile smiley Scheelt alweer een hoop.
Quote
rke
Quote
Nico GTR
Quote
rke
Het is mij pijnlijk duidelijk geworden hoe een werkgever tegen een werknemer van 60 lentes aan kijkt. Werkgevers zeggen het zelfs midden in je gezicht: "Nog een paar jaar tot je pensioen..".

Ik begrijp dat jij de rechtszaak van Emile Ratelband met de grootste interesse volgt?

En ja ik had een mooi feestje. drinking smiley

Ik begrijp wat dhr Ratelband bedoelt, maar zijn oplossing gaat niet werken. Op LinkedIn gaat ook een verhaaltje rond dat je geen geboortedatum in je CV moet zetten.

Maar hoe verklaar ik dan 30 jaar ervaring? Toen ik zes was, speelde ik al met het mainframe van mijn vader en maakte af en toe software voor hem?

Dan klink ik als Ratelband.

Tsja, bedrijven zoeken mensen van 25 met 10 jaar ervaring zeggen ze wel he. winking smiley Dus als jij dat verhaal geloofwaardig kunt maken moet je dat doen. Aan de andere kant is er dan ook de vraag of een pensioenleeftijd van 72 daarbij helpt. 10 jaar is een lange tijd, het klinkt als weinig maar als ik al terugreken hoeveel ik kan doen en leren in een 3 maanden tijd.....daarbij nog eens extra gerekend de tijd die ik nodig had om in het project te komen....wat kun je dan in 10 jaar doen.....of 8 natuurlijk in jouw geval.

Ach het zal wel zoeken blijven, ervaring moet helpen in het denkproces van een jonge engineer om geen fouten te maken. Of gemaakte fouten tot een minimum te beperken want van fouten leer je ook.
En fouten maken is niet lean.....big smile smiley
Re: Evaluatie van 2018
03-01-2019 14:38
Quote
De Schaduw
..
Niet lullig bedoeld, maar zou een werkgever echt veel meerwaarde zien in iemand met 30 jaar ervaring ten opzichte van iemand met bijvoorbeeld vijftien jaar?
Dan kun je gewoon vermelden dat je meer dan vijftien jaar ervaring hebt. big smile smiley Scheelt alweer een hoop.

Eens, "de werkgever" bestaat ook niet, bij veel organisaties is het een grote grabbelton van de directe manager/teamleider, hoger management, PZ, outsourcepartner, commissie voor inclusiveness, competitievrezers, jaknikkerzoekers, etc etc.. Uit deze grabbelton komt vaak niet de top vakman of vakvrouw, maar iemand die lekker past in het zooitje ongeregeld en toevallig een hip certificaatje bezit en het liefst man noch vrouw is winking smiley
Re: Evaluatie van 2018
03-01-2019 20:14
Quote
V0RQ
Quote
De Schaduw
..
Niet lullig bedoeld, maar zou een werkgever echt veel meerwaarde zien in iemand met 30 jaar ervaring ten opzichte van iemand met bijvoorbeeld vijftien jaar?
Dan kun je gewoon vermelden dat je meer dan vijftien jaar ervaring hebt. big smile smiley Scheelt alweer een hoop.

Eens, "de werkgever" bestaat ook niet, bij veel organisaties is het een grote grabbelton van de directe manager/teamleider, hoger management, PZ, outsourcepartner, commissie voor inclusiveness, competitievrezers, jaknikkerzoekers, etc etc.. Uit deze grabbelton komt vaak niet de top vakman of vakvrouw, maar iemand die lekker past in het zooitje ongeregeld en toevallig een hip certificaatje bezit en het liefst man noch vrouw is winking smiley

There is a bit of truth in every joke.

Deze opmerking is een van de beste die ik in jaren gelezen heb. Je vat het Peter principe samen op een komische manier en je breidt het uit met een stuk levenswijsheid op een manier die ik echt niet beter kan verwoorden.

Ik merk dat naar mate je meer gespecialiseerd raakt je meer een bedreiging bent voor de gevestigde orde en je minder geschikt bent als gedetacheerde. De communicatie skills en het alfa-gedrag wordt bij toenemende vakkennis steeds belangrijker waarbij je meer en meer moet focussen op jouw plaats in de organisatie in plaats van wat goed is voor de organisatie.
Jammer genoeg zit ik niet op deze manier in elkaar. Ik gun iemand zijn mening maar ik probeer wel na te denken hoe ik de dingen zie. En dat werkt wel eens tegen mij, zeker als ik het dan ook nog hardop zeg.

Je moet 'binnen het team passen' en dat betekent dat je meer kennis en ervaring moet hebben van de omgeving van het team maar tegelijkertijd moet niemand ook maar in de verte denken dat jij hun carrière in de weg zit. Die problematiek combineren met een Rotterdamse directheid, meerdere jaren werkervaring en een persoonlijk doel om naar geluk te streven in plaats van een groot getal in de computers van de banken... dat valt mij wel eens tegen.

Misschien is daarom een stap terug doen en een hele andere tak van sport gaan doen een bruikbaar idee.

Geitenhoeder, buschauffeur, lasser, automonteur, electronicus, barman, verkoper, verpleger... we zien wel wat karma mij brengt.
Ik ben gelukkig met wat ik nu doe en ik wacht op andere mogelijkheden. Alsof je een leaseauto hebt en rustig wacht tot de werkgever/leasemaatschappij begint over de volgende leaseauto. En misschien mag ik van karma deze 'leasebak' wel tot het eind toe aftrappen. Het is als met pantoffels, de oudste pantoffels zitten het lekkerst.

Alle goeds voor 2019 toegewenst. En sterkte met de keuze tussen Brussel of Spike City, die laatste is trouwens minder erg dan je zou denken.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.

close