Mechanix: '10 Ford Fiesta 1.25

Gepost door Mechanix 
Wat een onderneming om een lampje te wisselen! smiling smiley
Quote
Mach1
Wat een onderneming om een lampje te wisselen! smiling smiley

Vergeleken met m'n Golf II wel. Maar gelukkig is het geen Renault waarbij je de halve auto moet demonteren om een lampje te vervangen!grinning smiley1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 07-11-2018 20:46 door Mechanix.
Een Fiesta is niet de grootste auto, maar toch best wel praktisch als het moet:Zonder veel moeite past er een hele drumkit in!grinning smiley

Pas heb ik ook nog een stuk in m'n oude Fiesta gereden en dan is het toch bizar hoe groot het verschil is tussen hetzelfde type auto uit '02 en '10. De '02 is echt nog een boodschappenwagentje en de '10 is gewoon een volwaardige auto. Nu ik de '10 gewend ben, vind ik de zitpositie in de '02 heel vreemd. Het stuur staat ver van je af en ligt ergens tussen je benen. En het is niet verstelbaar, dus je moet het er maar mee doen zoals het staat. De '10 heeft betere stoelen, is veel stiller en het stuur is tenminste wel normaal te verstellen. Ook de airco is een zegening.

Maar toch blijft die oude Fiesta wel een heel geinig ding om in te rijden. Op een of andere manier voelt die 1.3 Kent behoorlijk fel aan en kan je dat ding rijden als een kart omdat de besturing heel direct is. De nieuwe Fiesta rijdt gewoon goed maar is wel wat afstandelijker. Overal is de '10 natuurlijk een veel betere auto. Vooralsnog doet hij het ook perfect dus ik ben er heel blij mee.

Kosten:
- Aanschaf: € 5.000
- Distributieriem, waterpomp en kvs: € 420
- Balanceren voorwielen: € 20
- H7 lamp: € 1,60
De auto maar weer eens gewassen, want dat was alweer een tijdje geleden:

Blijft toch een fris kleurtje! Helaas was het resultaat toch niet helemaal geweldig want her en der nog een vuilwaas over de auto... moody smiley Misschien toch maar eens investeren in echt goed wasspul, al heb ik eigenlijk niet de goede faciliteiten om m'n wagen met de hand te wassen.

Ook de velgen schoongemaakt:

En deze moeten binnenkort ook maar weer eens vervangen worden:Met een setje Goodyears gaat die auto vast nog beter de bocht door! grinning smiley Ben benieuwd.
Ik was in Eindhoven de auto ook gewoon in de wasbox met de hand. Bij carclean kun je hele mooie afsluitbare emmers kopen. Thuis voorbereiden en naar de wasbox voor de spuit en het water.

Heel mooi fris kleurtje idd.
Ik snap die verschillen wel, je vorige Fiesta is een doorontwikkeling op een doorontwikkeling en feitelijk een Fiesta 3, die ergens in de jaren '80 is ontwikkeld, in 1989 op de markt kwam, rond 1996 is gefacelift naar de 4, ergens rond 2000 naar jouw model met de grotere koplampen en de vierkantere bumpers en jij hebt echt een van de laatsten. De opvolger was er in 2002 ook al. De Fiesta die je nu hebt is een van de eerdere van dit model. Feitelijk is de ontwikkeling ruim 20 jaar na die van je vorige begonnen. 20 jaar klinkt al heel anders dan 8.

Maakt ook niks uit, mooi dat jij zo blij bent met je nieuwe!! Ik wens je daar nog heel veel plezier mee!
@Nico: Dat is niet zo'n gek idee. Welke spullen moet je daarvoor minimaal hebben?
@uwbuurman: Daar heb je gelijk in. De auto's zijn eigenlijk alleen in naam hetzelfde. Toch is die '02 zeker een leuke auto om in te rijden zolang je geen modern comfort verwacht.
@Mach 1: Tnx. Bijkomend voordeel is dat je ook nooit lang hoeft te zoeken op een druk parkeerterrein! grinning smiley

Daarnaast zijn vanochtend de voorbanden vervangen. Van afgesleten Vredesteins Sporttrac 5 naar nieuwe Goodyears Efficient Grip Performance.Onderhoud 2018:
- Distributieriem, waterpomp en kvs: € 420
- Balanceren voorwielen: € 20
- H7 lamp: € 1,60

Onderhoud 2019:
- Voorbanden: € 138

In het voorjaar krijgt de auto nog een kleine beurt + apk. Ben benieuwd of ik dit jaar onder de € 300 kan blijven qua onderhoud inclusief de banden. Zou wel mooi zijn natuurlijk.
Nou we hoeven het niet te gek te maken. Even onthouden dat je de velgen niet doet met dit water of anders pas als laatste. (evt. daar nog een klein emmertje voor meenemen die je daar ter plekke vult. Maar goed...

Emmer
Deksel

Shampoo optie 1 (deze heb ik ook)
Van de nanolex heb je echt maar 2 of 3 dopjes nodig op 15 liter water. Dat schuimt al heel goed.

Dit kan ook qua shampoo
Is goedkoper maar je ziet al dat er 100 ml op 4 liter word aangegeven.....oftewel uiteindelijk maakt het niet veel uit.

Iets van een microvezel washandschoen.

En dan als laatste moet je de auto drogen. Je kunt zeggen ik haal bij de Action een aantal "the big one" microvezeldoeken. Werken ideaal en zijn goedkoop.

Of je doet zoiets.

Als extra stappen kun je de auto nog eens extra beschermen met een spraywax.
Zoiets bijvoorbeeld

En als je het echt een keertje goed wilt doen dan kom je van de zomer maar eens naar Eindhoven. winking smiley Dat op internet uitleggen is lastig. tongue sticking out smiley
De autowasshampoo van de Action doet het ook perfect hoor smiling smiley
En de velgenreiniger ook, al is Monello Non-ferro nog iets fijner.
Sponsje of borsteltje voor de wielen en een goede handschoen met die sliertjes voor de rest. Daarna auto afnemen met een wisser en de rest eventueel nog met zo'n grote doek van de Action.
Onderhoud 2018:
- Distributieriem, waterpomp en kvs: € 420
- Balanceren voorwielen: € 20
- H7 lamp: € 1,60

Onderhoud 2019:
- Voorbanden: € 138
- APK + oliebeurt: € 153

De auto is helemaal in orde. Tijdens de keuring nog even onder de wagen door kunnen lopen, en geen roest of lekkage kunnen ontdekken. Blij mee!thumbs up
Goed bezigthumbs up.

Maar ehm.. geen lucht-brandstof filter te vervangen of bougies dit jaar?

Als je nog een vuilwaas over de lak had bij het wassen in de wasbox.. denk ik dat je toch een plekje met de spons vergeten bent. drinking smiley

Ik had er vorige week wel een waas overheen.. van de hotwax.. Ik dacht dat die er wel mooi zou afwaaien bij een droogrij rondje.. maar dat viel tegen.. Had toch na moeten spoelen..

... ja, ik ben van de makkelijke waslichting. spinning smiley sticking its tongue out
De auto had vorig jaar nog een grote beurt gehad. En ik heb zelf ook al aardig geinvesteerd, dus volgend jaar weer een grote beurt.

Moet zeggen dat de auto ook regelmatig gewoon door de wasstraat gaat... drinking smiley
Toen ik de auto gisteren op contact zette, zag ik deze km-stand:Geheel toevallig, dus wel een fotootje waard.

De auto is nu ruim 9 jaar oud, maar voor mijn gevoel is hij nog bijna nieuw. Er mankeert zover ik weet niets aan en in de afgelopen 9 jaar is de auto ook nooit stuk geweest. De kilometerstand is laag, dus voor m'n gevoel kan de auto nog jaren mee. Ik vind het koppel onderin overigens niet om over naar huis te schrijven en het verbruik vind ik in relatie tot het beperkte vermogen wat aan de hoge kant. Maar ik rij toch liever motor, dus voor die minpuntjes ga ik binnenkort geen andere auto kopen.

Kortom, saai topic maar een tevreden eigenaar. grinning smiley
Haha, mooi! Voor koppel moet je een ST kopen, maar dat is inderdaad de investering niet waard, als jin liever motorrijdt.
Nog maagdelijk die Fiesta van jou! Overigens niet te geloven dat je 'm alweer ruim een jaar hebt, wat gaat de tijd toch snel yawning smiley

Hoe is het met de bandiet?
Quote
uwbuurman
Haha, mooi! Voor koppel moet je een ST kopen, maar dat is inderdaad de investering niet waard, als jin liever motorrijdt.
Ooit zou ik wel een ST willen. Met de nadruk op ooit. grinning smiley

Quote
Durashift
Kan wel 10 jaar bij hoor. smiling smiley
Dat denk ik ook, maar ik denk niet dat ik nog 10 jaar in deze auto ga rijden. We zullen zien hoe ver ik kom.

Quote
Zadelsnuiver
Nog maagdelijk die Fiesta van jou! Overigens niet te geloven dat je 'm alweer ruim een jaar hebt, wat gaat de tijd toch snel yawning smiley

Hoe is het met de bandiet?
De tijd vliegt, dust in the wind! smileys with beer

Op de Bandit rij ik best veel, hij heeft nu 70k op de klok staan. Niet zo foutloos als de Fiesta (een motor is meestal duurder in onderhoud dan een auto), maar verder wel een heel fijn ding. Ik wil proberen hem op de ton te krijgen en dat is voor een motor best veel.
Prima zo. Lekker doorrijden met de Fiesta! thumbs up
Lekker, alle foto's verdwenen. sad smiley Belachelijk dat dit forum nog geen functie heeft om rechtstreeks foto's te uploaden, maar daar zullen de prioriteiten van AutoWeek wel niet liggen.

Dan over de Fiesta, toen ik m'n banden ging oppompen, ontdekte ik opeens beginnende roestblaasjes!eye popping smileyIk vraag me af hoe dit kan. Zou Ford nog steeds geen auto's kunnen bouwen die niet gaan roesten, of is er wellicht een andere oorzaak? Zover ik weet staat dit type Fiesta niet als roestgevoelig te boek. Ik heb daarom zelf de theorie dat deze auto voor aflevering schade heeft gehad rechtsachter. De typeaanduiding op de achterklep ontbreekt, terwijl iedere andere Fiesta die wel heeft. Een herstelde schade zou kunnen verklaren waarom de wielkast rechtsachter nu wat blaasjes vertoont. Maar dat is wellicht te ver gezocht, en heb ik gewoon pech.

Omdat het verder minimaal is, laat ik het voorlopig ook maar even zo.

Edit: het schijnt toch een vaker voorkomend probleem te zijn met een 'logischere' oorzaak...
Quote

they said its the wheel arch liner that just soaks up water then rubs under the arch causing rust from the underside sounds like another very poor design from ford
[www.fordownersclub.com]3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26-10-2019 14:36 door Mechanix.
Elk jaar ff goed schoonmaken de wielkast..ik doe het ook minimaal 2 keer per jaar. Echt ff alle rommel, zout en dergelijke eruit.

Maar zeker dat je het nu zo zou laten?? Denk dat als je het niet erger wilt laten worden je t beste nu al wat doet.....
Eerlijk gezegd nu niet zo'n zin om er nu veel geld in te steken. Wil er nog een jaar of 3 in rijden en dan is het gewoon een oude auto. Dan maakt een roestig schermrandje ook weinig meer uit. Of reparatie moet weinig kosten, maar ik vrees dat herstellen duur zal zijn.
Het is weer tijd voor de APK (erg vaak trouwens, ieder jaar maar goed...). Als ik de APK en een kleine beurt laat doen door een universele garage kost dat ongeveer € 150. Ford biedt 'economy service' aan voor € 174 inclusief APK. Dan wordt ook het luchtfilter vernieuwd., en dat is dus een prima deal. De keren dat ik bij de dealer was met de vorige Fiesta werd het alnog erg duur omdat er nog allerlei andere zaken moesten worden gerepareerd. Maar nu denk ik dat er niks aan de hand is met de auto. Even duimen dus...
En anders is het direct weer de laatste keer bij de dealer. Overigens heb ik wel het gevoel dat er veel verschil zit tussen dealers. Een grote dealer als Ardea of een kleine als Martens of Wensveen bijvoorbeeld.
Ardea staat sowieso niet zo goed bekend.
Mwah de ene vestiging is de andere niet, lijkt me. Maar ik heb het gewoon niet zo op zulke grote dealergroepen. Als mijn Ford naar een Ford garage moet breng ik m naar Stoof Vinkeveen. Lekker kleine dorpsgarage.
Quote
Barri
En anders is het direct weer de laatste keer bij de dealer.

Haha, dat sowieso!grinning smiley

Quote
Idefiqs
Ardea staat sowieso niet zo goed bekend.

Ik vind het vooral een dure dealer. De C-Max uit 2017 van m'n pa moest een beurt en inclusief leenauto was hij € 500 kwijt. Dat vind ik serieus veel geld, want zover ik weet hebben ze er niets bijzonders mee gedaan.

Maar goed, we zullen zien of 'economy service' deze keer echt economy blijft.
'een beurt' is ook rekbaar natuurlijk. Gaat er om hoeveel tijd ermee gemoeid is.. toch?

Reken zelf maar uit... wat kan er voor 174 euro incl. BTW en APK nou gedaan worden? 3/4 kwartier werk.. olie en oliefilter plus luchtfilter.. en afmeldkosten..dan is het ook wel op, denk ik.. Of je daarmee goed/preventief onderhoud hebt?
Ik weet het niet.. ff de wielen eraf en de remmen schoonmaken/gangbaar maken is er niet bij. Misschien wel verstandig als je niet al te veel rijdt per jaar?

'een dure' garage is misschien wel een garage die reële kosten doorberekend? Neem alle kosten m.b.t. gereedschappen, trainingen, milieuzaken etc.. Dan kom je wel aan een uurtarief van 100 euro.. helaas maar waar, denk ik.

Vervangend vervoer.. da's toch ook al gauw 5 tientjes voor een beetje gelijkwaardig alternatief als de C-max.
Even terugkomend op de roestblaasjes op de wielkastrand; volgens carbase zou je auto 12 jaar carrosserie garantie hebben. Zou zeker een poging wagen om herstel bij Ford te claimen onder garantie.
Quote
Durashift
'een beurt' is ook rekbaar natuurlijk. Gaat er om hoeveel tijd ermee gemoeid is.. toch?

Reken zelf maar uit... wat kan er voor 174 euro incl. BTW en APK nou gedaan worden? 3/4 kwartier werk.. olie en oliefilter plus luchtfilter.. en afmeldkosten..dan is het ook wel op, denk ik.. Of je daarmee goed/preventief onderhoud hebt?
Ik weet het niet.. ff de wielen eraf en de remmen schoonmaken/gangbaar maken is er niet bij. Misschien wel verstandig als je niet al te veel rijdt per jaar?
De remschijven en blokken worden gecontroleerd, mocht er iets mis zijn dan wordt dat tegen meerprijs verholpen.

Quote
RenaultF1
Even terugkomend op de roestblaasjes op de wielkastrand; volgens carbase zou je auto 12 jaar carrosserie garantie hebben. Zou zeker een poging wagen om herstel bij Ford te claimen onder garantie.
Helaas moet de auto dan altijd bij Ford onderhouden zijn, en dat is niet het geval. Daarom kan ik geen aanspraak maken op garantie. sad smiley1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 17-02-2020 08:44 door Mechanix.
Ik begin wel wat problemen te krijgen met de "budget garage" niet in de laatste plaats omdat ze soms niet meedenken met het "lang" doorrijden van een auto. Dat deed de wijlen Renault dealer wel...maar ja..die is ter ziele en de nieuwe eigenaar is niet zo iemand.

Met andere woorden. Soms helpt het om voortijdig wat meer uit te geven aan onderhoud om aan het einde van de rit te besparen.
Daarin is het gewoon zoeken naar een garage die dat kan leveren. En das niet perse een dealer. Maar ook zeker niet perse de dorpsgarage.
Zo, de auto heeft z'n APK + beurt weer gehad. Alles was in orde, op de remvloeistof en de bandenspanning na. De remvloeistof heb ik laten vervangen. Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat de spanning van de banden te laag was, want ik pomp ze regelmatig vrij stevig op. Is een (te) hoge spanning dan ook een punt waar je een aantekening voor krijgt? Verder wilde de dealer me nog nieuwe ruitenwissers verkopen, maar ik vond ze nog goed genoeg. Blijkbaar vond de keurmeester dat ook. grinning smiley

Onderhoud 2018:
- Distributieriem, waterpomp en kvs: € 420
- Balanceren voorwielen: € 20
- H7 lamp: € 1,60

Onderhoud 2019:
- Voorbanden: € 138
- APK + oliebeurt: € 153

Onderhoud 2020:
- APK + beurt + remvloeistof: € 241

Zo, even de foto's in de startpost hersteld. Hopelijk gooit ImgBB ze voorlopig niet ofline.

Allereerst een momentje van stilte voor de Golf II Function, want volgens RDW Ovi bestaat het kenteken niet meer. Dan zal hij hoogstwaarschijnlijk gesloopt zijn. Alhoewel ik dat apart zou vinden, want een Golf II is inmiddels een semiklassieker waar soms al aardige bedragen voor worden betaald. Nu was de mijne niet zo begeerlijk en ik heb hem destijds niet voor niets verkocht... grinning smiley Toch vond ik het wel een hele leuke auto die inmiddels knap zeldzaam geworden is.Mijn oude Fiesta Classic is inmiddels ook 18 en wordt nu bijna dagelijks gebruikt. Als ik hem zie staan jeuken m'n handen wel om hem eens goed te wassen, maar dat is aan de huidige eigenaar. Het zou me niet verbazen als de auto nog een paar jaar betrouwbaar dienst kan doen. En wellicht koop ik hem daarna terug omdat het tegen die tijd echt een classic geworden is. smiling bouncing smiley

Verder doet m'n huidige Fiesta het perfect. Destijds heeft Ford daarmee echt een goede auto op de weg gezet. Het enige wat me soms stoort is het gebrek aan vermogen onderin. Als je een beetje sportief wil rijden heb ik het gevoel dat je het blok al aardig aan het uitwringen bent, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de levensduur van de koppeling e.d. Een 1.6 of Ecoboost zou deze auto veel leuker maken. Maar ja, om nu een goede auto weg te doen voor wat meer pk's voelt ook zo tegenstrijdig. Vooral omdat ik niet zoveel rij. Voorlopig maar even tevreden zijn zo.
Quote
Mechanix
Allereerst een momentje van stilte voor de Golf II Function, want volgens RDW Ovi bestaat het kenteken niet meer. Dan zal hij hoogstwaarschijnlijk gesloopt zijn.
Volgens deze website is dat inderdaad het geval.

Quote
Mechanix
Alhoewel ik dat apart zou vinden, want een Golf II is inmiddels een semiklassieker waar soms al aardige bedragen voor worden betaald. Nu was de mijne niet zo begeerlijk en ik heb hem destijds niet voor niets verkocht... grinning smiley Toch vond ik het wel een hele leuke auto die inmiddels knap zeldzaam geworden is.
Je weet niet wat de reden is natuurlijk. Een kleine aanrijding, laswerk of defecte motor/versnellingsbak is al snel economisch total loss.
Toen ik de auto had moest er al aan gelast worden. Forummer Renate (niet meer actief hier denk ik) had destijds de dorpels nog zo mooi gelast voor mij. Ik heb de auto uiteindelijk verkocht omdat de motor soms niet goed liep en dat probleem steeds vaker terug kwam. Een optelsom van die issues heeft de auto waarschijnlijk de das omgedaan. Toch wel een beetje jammer, ik heb veel goede herinneringen aan die Golf.
Leuk om je Golf 2 weer eens terug ge zien in dit topic! Was een vrij late Golf 2.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.