Vrees voor mogelijke spionage: “China verbiedt ambtenaren en militairen om met Tesla te rijden”

Gepost door brg 
Volgende episode in de psychologische oorlogvoering op handelsgebied tussen de USA en China; tegenzet na de hetze omtrent Huawei en Tik Tok

Bron

Quote
Nieuwsblad.be


Voor sommige (hooggeplaatste) militairen en ambtenaren uit China is het voortaan verboden om met een Tesla te rijden, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Het verbod werd door de Chinese overheid opgelegd “uit vrees voor mogelijke spionage”, zo luidt het.

Volgens het rapport van The Wall Street Journal werd tijdens een veiligheidsbeoordeling van de voertuigen vastgesteld dat ze beschikken over camera’s en sensoren die beelden van hun omliggende locaties konden opnemen en doorsturen naar Tesla (en de Amerikaanse overheid). Tesla zou volgens het rapport onder meer kunnen zien waar en wanneer de auto’s worden gebruikt en ook persoonlijke informatie zoals een contactenlijst kunnen bijhouden als de mobiele telefoon verbonden is met de wagen. Daarom werden sommige militairen en medewerkers van belangrijke staatsbedrijven nu verboden om nog met een Tesla te rijden, aldus de Amerikaanse krant. Eerder had persagentschap Bloomberg al gemeld dat Tesla’s verboden waren op bepaalde plaatsen zoals militaire basissen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wilde het nieuws niet bevestigen. “Maar elke onderneming die in het buitenland opereert, moet voldoen aan de wetgeving van het gastland”, aldus een officiële mededeling. “Zolang buitenlandse ondernemingen naar China komen en zich houden aan de Chinese wet, nemen wij een open en gastvrije houding aan.”

Tesla-topman Elon Musk heeft intussen ook zelf gereageerd op de berichten. Hij ontkent elke vorm van spionage door zijn bedrijf. “We hebben geen enkele reden om dat te doen”, zo verklaarde hij. “Als Tesla auto’s zou gebruiken om te spioneren in China - of waar dan ook - dan zouden we worden stilgelegd.”

Musk vergelijk zijn eigen bedrijf met TikTok, de populaire app in handen van het Chinese technologiebedrijf ByteDance die vorig jaar ei zo na verboden werd in de VS uit vrees voor mogelijke inbreuken op de nationale veiligheid. “Gelukkig is dat niet gebeurd”, aldus Musk. “Veel mensen maakten zich zorgen over TikTok, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. We moeten daar onze lessen uit trekken.”

Tesla scoorde vorig jaar enorm goed in China. Met een omzet van ruim 6,66 miljard dollar werden de verkopen er meer dan verdubbeld ten opzichte van 2019.

Quote
HLN.be

Chinees leger wil geen Tesla's op hun bases

De Chinese strijdkrachten willen op hun bases geen Tesla's. Ook moeten deze auto's uit de buurt blijven van complexen waar Chinese militairen wonen. Het leger heeft intern een boodschap verspreid waarin staat dat iedereen die met een Tesla naar Chinese militairen of militaire complexen gaat, die auto ver buiten het oord van bestemming parkeert.

Tesla's hebben cameraatjes en moderne techniek (hulp bij inparkeren) die voor het leger moeilijk te controleren zijn. Er zijn ook cameraatjes die het interieur van de auto bewaken en zelfs die het rijgedrag van de bestuurder volgen.

Maar de Tesla zou mogelijk ook informatie kunnen vergaren zonder dat het Chinese opperbevel dit in de gaten heeft. En het leger moet de veiligheid en vertrouwelijkheid van zijn spullen en personeel garanderen en wil daarom geen ultrasonische camera's van geparkeerde Tesla's meer om zich heen. Het Chinese ministerie van Defensie en de autofabrikant die bij Shanghai Tesla's bouwt, hebben nog niet gereageerd op het bericht.

En natuurlijk ontkent Musk alles!!!

Quote
HLN.be

Musk spreekt zorgen om 'spionagegevaar' met Tesla's tegen

Tesla-topman Elon Musk heeft op een conferentie in China benadrukt dat zijn auto's nooit gebruikt zullen worden om mee te spioneren. Dat zei hij een dag nadat het Chinese leger bekendmaakte geen Tesla's meer op hun bases te willen. De strijdkrachten vrezen dat de in de wagens ingebouwde camera's gevoelige informatie kunnen vastleggen.

"Als een commercieel bedrijf zich zou bezighouden met spionage, zouden de negatieve effecten voor dat bedrijf buitengewoon slecht zijn", zei Musk op de door de Chinese overheid georganiseerde conferentie. "Als Tesla de auto's bijvoorbeeld zou gebruiken om in China te spioneren - of waar dan ook, welk land dan ook - zullen we overal worden stilgelegd. Er is dus een zeer sterke stimulans voor ons om zeer vertrouwelijk te zijn met alle informatie.”

Tesla's hebben cameraatjes en moderne techniek (hulp bij inparkeren) die voor het leger moeilijk te controleren zijn. Er zijn ook cameraatjes die het interieur van de auto bewaken en zelfs die het rijgedrag van de bestuurder volgen. Het leger heeft intern een boodschap verspreid waarin staat dat iedereen die met een Tesla naar Chinese militairen of militaire complexen gaat, die auto ver buiten het oord van bestemming moet parkeren.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.