Uitslag bekend: Foto van het jaar 2019

Gepost door afentoe 
Welkom bij de vierde enige echte Autoweekforumverkiezing van de foto van het jaar. Gezien de populariteit van de vorige drie edities én de maandelijkse fotowedstrijden hoop ik op veel inzendingen bij deze verkiezing puur op basis van de foto.

Spelregels
Ik wil iedereen zo vrij mogelijk laten in het inzenden, onder de streep bepalen de stemmers. Uiteraard wel een paar regeltjes/afspraken.
1. Iedere forummer mag maximaal twee door hem-/haarzelf genomen foto’s inzenden. Logischerwijs moeten deze foto’s genomen zijn tussen 01 januari en 31 december 2019.
2. 't Gaat in andere topics prima, dus is het maximumformaat voor je foto opgehoogd naar een schier ongekende 1024*768. Links naar de foto in een grotere resolutie (bijvoorbeeld op Flickr) zijn toegestaan.
3. Bij iedere foto mag een korte motivatie worden geschreven, ter bevordering van de leesbaarheid is het verzoek deze per foto te beperken tot ongeveer 50 woorden. In het rijtje wordt deze motivatie steeds onder de foto geplaatst.
4. Om de stemmen goed te kunnen tellen krijgt elke foto in het rijtje een naam van één of twee woorden. Deze naam mag je voor de motivatie zetten, anders verzin ik er een voor je.
5. Het is en blijft hier een autoforum, dus moet op de foto op zijn minst een flinke bijrol worden ingenomen door een auto/bedrijfswagen/truck/bus/... Dit wordt zoals elk jaar objectief beoordeeld door een eenkoppige jury bestaande uit ondergetekende. Ervaring leert dat ik nog nooit moeilijk heb hoeven doen. smiling smiley
6. Alle stemmende deelnemers ontvangen per door hen ingezonden foto vijf bonuspunten. Uiteraard zijn ook stemmen van niet-deelnemers meer dan welkom!

De prijs voor de winnaar is eeuwige roem, en wel in de vorm van opname in onderstaand rijtje.

Eerdere winnaars
2016: Micha D. [c1.staticflickr.com]
2017: D’Oh. [farm3.staticflickr.com]
2018: Smarter. [i.imgur.com]
2019: Elco. [live.staticflickr.com]

Inzenden kan tot donderdag 16 januari 2020, 20u00. De servertijd van het forum is hierin leidend. Vervolgens maak ik het rijtje (en geef een seintje als alle foto’s braaf worden weergegeven) en kan er door middel van een top-5 gestemd worden tot donderdag 23 januari 2020, 20u00, hierover later meer. Iedereen veel succes!

Qua niveau wil ik graag benadrukken dat je écht geen professional hoeft te zijn, dat ben ik zelf ook niet!
Je hoeft ook geen dure camera te gebruiken, soms komen de beste foto's uit toestellen uit het jaar kruik. En… Heb je de vorige fotowedstrijd-topics wel bezocht en eventueel zelfs je stem uitgebracht: zet dan ditmaal het laatste stapje en doe mee!


P.S.: hoe leuk deze wedstrijd ook is, laten we de maandelijkse editie van januari ('Zicht met licht') niet vergeten: [www.autoweek.nl]5 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23-01-2020 20:05 door afentoe.
-sorry, verkeerde topic-1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01-01-2020 23:36 door Quatrelle.
Laat ik dan maar de aftrap doen. 2019 bracht voor mij veel lessen over foto's maken (en zelfs een keer winst in de foto contest hier) maar ook veel oldtimer plezier en een overstap naar EV voor dagelijks vervoer. Daaruit heb ik dan ook mijn keuze gemaakt.

20190714_125128 by M R, on Flickr
De charme van de motor
Een doorkijkje door de motorkap van een klassieke Corvette racer (replica). Een rauw ijzer-grijs monster (vooral aluminium) met open kelken, uiteraard een V8. Een echte emotie motor wat ook duidelijk is door de functionele maar niet te ontkennen design. De uitstraling en het geluid en de trillingen; daar gaat het om. Het maakt niet uit dat elke willekeurige moderne race auto dit veel beter kan. Het maakt niet uit dat de racer haast niet te beheersen is. Het is een ervaring, zelfs als dit monster alleen maar stapvoets over een show terrein rijdt. Dit is kenmerkend voor het oldtimer plezier; en dan hoeft het niet eens zo'n race monster te zijn.

20191030_204050 by M R, on Flickr
De efficiëntie van de EV
Zwart, glad aerodynamisch, geen grill of radiateur nodig, geen warmte te vinden in de witte LED koplampen. Elke droom van de toekomst uit welk decennium dan ook sinds 1945; ze geven allemaal strak en efficient design. Met vroeger vooral de glorie van kunstmatige materialen maar in meer tegenwoordige tijden juist weer de herintroductie van natuurlijk materiaal. De warmte van de FastNed houtconstructie haalt wat van de kilte van de zwarte efficiëntie af. Gelukkig maar.
Ik probeer een auto natuurlijk altijd mooi op de foto te zetten, maar echt spectaculaire foto's heeft dat dit jaar niet opgeleverd. Toch zijn mijns inziens de volgende foto's zeker de moeite waard. Beide geschoten bij garagebedrijfjes.

De eerste foto, met een Skoda 110 R op een veldje met nog een paar andere aardige auto's:
"Renses Heerhugowaard"


De tweede foto is gemaakt bij een Fiat specialist in Ruurlo. De auto is leuk, maar die garagedeuren vond ik misschien nog wel gaver.
"Teger Ruurlo"


edit: namen bij de foto's gezet (de namen van de garages).1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04-01-2020 11:11 door rzasa.
Ik ga voor twee foto's die ik tijdens mijn weekje vakantie in Frankrijk heb gemaakt. Een naam van één of twee woorden gaat mij niet lukken, met de naam van de auto erbij kom ik al gauw aan minimaal drie.


Foto 1: Citroën Ami 6 Break. Stond geparkeerd bij de Intermarché in de plaats waar de volgende dag een evenement plaats zou vinden. Ik ben vooral weg van de kleuren in deze foto.


Foto 2: Renault 4 met hond. Niet de allerscherpste omdat ik héél snel moest schieten, maar wel een vrolijke foto dankzij de enorme hond die zijn kop door de smalle opening van het schuifruitje heeft gewurmd.
Alles goedgekeurd uiteraard, mooie inzendingen heren!
"Frankfurt"
Deze foto heb ik gemaakt tijdens de laatste IAA, die erg tegenviel in vergelijking met voorgaande edities.


"Florida"
Afgelopen zomer gefotografeerd tijdens onze vakantie in Florida.
Mooie inzending, Quadrifoglio Verde, goedgekeurd!Rolls-Royce. De auto deed net zo Brits aan als het weer. Dit weerhield deze liefhebber er op de eerste zaterdag van maart gelukkig niet van om met zijn prachtige oude Rolls in alle rust de A2 op te gaan, wat ondanks de lastige hoek en het snelheidsverschil tot een sfeervol plaatje leidde.


Kever. Struinend over de markt van Chiang Mai kreeg ik mijn GSM nét op tijd in de hand en aan de praat, zodat ik op het moment dat deze Kever voorbijreed een foto kon nemen. Terug in het hotel zocht ik vergeefs naar redenen waarom dit niet mijn beste autogerelateerde avondfoto ooit zou zijn.2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05-01-2020 17:13 door afentoe.
Veel gebeurd in 2019....Uiteraard, Clio centraal, een van de mooiste vakanties in Noorwegen, prachtig weer bijna 3 weken lang, heerlijke temperaturen en gigantisch veel kilometers.

Het doorrijden met de Clio was niet als enige wat er dit jaar voor mij veranderde, naast heel veel op zakelijk gebied (waarbij de beste foto's van 2018 zijn ondertussen) kwam ik nog iemand tegen....eerst een grijze Aygo, tot deze werd gestolen. Vrolijke kleuren zeggen mij meer en ze ging daar gelukkig in mee. Jaartje jonger, zelfde kilometerstand, meer opties en nog quitte spelen ook met een verzekeraar die nog in afschrijving ging rekenen ook.

Niet zo bijzonder veel foto's gemaakt dit jaar, toch nog 2 redelijke plaatjes gevonden om in te zenden.

"Industrial Benz"


Deze foto is van erg ver weg gemaakt, dus kwalitatief had 'ie beter gekund. Toch vind ik het een leuk dynamisch plaatje.


"Fair Fairlady"


Deze foto heeft ook meegedaan aan de wedstrijd van vorige maand, nu met een iets ander filter hopelijk goed genoeg voor een paar punten.
Laat ik ook maar eens wat proberen uit te zoeken. smiling smiley

2019 was het eerste jaar dat ik mijn Traction echt in gebruik had. Dus ook meedoen met clubritten. Deze foto, genomen door de achterruit van mijn auto, vond ik erg leuk gelukt met de twee volledig zichtbare Tractions en die loerende fietser. En hij is genomen door mijn charmante bijrijdster, ook een pluspunt. winking smiley

Tractions en fietser by MilanWH, on Flickr

Van de Franse chaotische sfeer van dit vakantiekiekje word ik direct vrolijk.

Rodéo en France by MilanWH, on Flickr1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 05-01-2020 21:26 door MWH.
Beide auto's stonden dit jaar in Aalten
.

Van het dashboard in de Pontiac Trans Am heb ik ook een kort filmpje geplaatst om te laten zien dat alles werkte.

Terugkijkend naar 2019 zie ik een mager jaar qua fotografie. Her en der een leuk plaatje, maar geen uitschieters waarvan ik direct 'ja!' zeg. Deels heeft dat te maken met een verandering van werk, waardoor ik nauwelijks nog verse auto's voor de lens heb. Komend jaar zou ik daar best wel eens meer (vrije) tijd aan willen besteden, we zien wel hoe 't loopt.

Voor dit jaar zijn dit mijn inzendingen:


406 Coupé in Haarlem
Op deze foto zie je iets dat ik verwelkomde in 2019 en iets waarvan ik afscheid nam. De 406 Coupé was een vrij onverwachte aanschaf die ineens op mijn pad kwam. Van Haarlem wilde ik al een tijdje af, en dat is goed gelukt. Een prachtige stad waarin ik mijn draai niet kon vinden. Eveneens prachtig is, op deze foto tenminste, de 406. Deze beviel een heel stuk beter. Toch neem ik ook daar, een jaar later, afscheid van. Gelukkig hebben we de foto's nog.


Traction Avant à Paris
Wat is er mooier dan een Citroën Traction Avant? Nou? Een Traction Avant in Parijs! Dat is precies wat je hier ziet. Gefotografeerd tijdens een nachtelijke wandeling door de regenachtige lichtstad.2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14-01-2020 19:28 door Elco.
Alles goed! Al een hele hoop mooie inzendingen, goed bezig. thumbs up
Een mager jaar qua foto's van mijn kant. Toch heb ik twee foto's waardig genoeg m in te zenden gevonden.

Allereerst een Amerikaans-Italiaanse droomauto.


Britser dan dit wordt het niet, op de heilige grond van Goodwood een pure Britse sportwagen. I'm in love!
Laat ik eens meedoen. IK heb wel enige foto's van het afgelopen jaar, en daar heb ik de volgende 2 uitgehaald:

Oldtimerdag Lelystad, De Stanley Steamer staat mist te maken


Geen hele stapel parkeerbonnen, maar gewoon herfst in Hilversum. Deze oudere Volkswagen Jetta staat op het volgende gebruik te wachten.
Hoewel ik over het algemeen vaak foto's maak waarbij de auto centraal staat en niet altijd rekening houdt met de compositie heb ik het afgelopen jaar geprobeerd mij hier wat vaker mee bezig te houden. Onderstaande foto is niet per se van een hele bijzondere auto maar ik vond de foto best leuk geworden vanwege het feit dat dit kleine Daihatsu'tje (Daihatsoetje?) tussen allerlei wat snellere auto's geparkeerd stond op (volgens mij de laatste open dag van 2019) circuit Zandvoort.
De foto van onderstaande Jaguar is van afgelopen oktober. Ik vond het plaatje van de oudere heer, al rijdend met herfstzonnetje erg leuk. Dit is wat mij betreft ook meteen wat voor mij de hobby zo leuk maakt, je weet nooit wat je tegen komt en het kan zowaar een leuk plaatje opleveren!

1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14-01-2020 00:19 door D oh.
Alles goed!
Iedereen die al heeft ingezonden, veel dank. Iedereen die nog niet heeft ingezonden heeft hier nog tot overmorgen 20u00 de tijd voor.
Gemaakt voor de verkoopadvertentie van mijn 7-serie en elke keer als ik er naar kijk heb ik weer een beetje spijt dat hij te koop staat.

BMW 728i by V60T3, on Flickr1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 14-01-2020 17:00 door Caspian.
1. "Fünfhundert"

Waar is het rugzakje niet op zijn plek? De klassieke Fiat 500 oogt immer charmant. Hier op de foto in het Duitse Heidelberg houdt 'ie zich groot en oogt onverzettelijk. Vastgelegd op 14 september 2019.2. "Série 5"

Met een compactcamera ben ik niet optimaal gewapend tegen voorbij rijdend oud blik. Hier lukte het vastleggen mijns inziens wel aardig: een klassieke BMW tegen het decor van chic Parijs. Vastgelegd op 5 oktober 2019.

Mooie beelden! De foto van Rutger in Parijs deed me denken aan een beeld uit de eigen collectie, waar ik nog over getwijfeld heb. Uiteindelijk heb ik daar mijn tweede inzending van gemaakt.
Alles goed! Inzenden kan nog tot 20u00 vanavond. Zo snel mogelijk daarna - moet i.v.m. bereikbaarheidsdienst een slag om de arm houden - plaats ik het rijtje en begint het stemmen.
Oh sjit, vanavond al? Dan moet ik snel worden. Zal vanmiddag hier mijn twee foto's plaatsen.
Quote
adinsx
Oh sjit, vanavond al? Dan moet ik snel worden. Zal vanmiddag hier mijn twee foto's plaatsen.

Als ik me goed herinner was die gespiegelde Porsche vorige maand van jou; zou zonde zijn als die het rijtje niet zou halen winking smiley
Mijn twee inzendingen. Zoals bekend (en wellicht ook gelezen in de januari 2020-wedstrijd) is foto's maken puur hobby, maar als ik de kans krijg maak ik het liefst foto's bij nacht. Spelen met sluitertijd, met licht (of juist het gebrek daaraan), en kijken wat er uitrolt / waar je bij moet sturen. Op de bucketlist staat overigens ook nog het maken van een gave 'milky way'-foto.

Mijn twee foto's hebben natuurlijk te maken met nachtfotografie.

Allereerst mijn eigen auto. Een geweldige kleur om bij zonnig weer vast te leggen, maar tevens in het donker. Renault Nederland heeft lang

een campagne gehad over 'lightpainting'. Dus een lange sluitertijd (20 tot 30 seconden), en vervolgens met een lampje (zaklamp, etc.) extra licht toevoegen. Van extra uitlichten tot het maken van artistieke vormen. Ik had in maart de mazzel dat de straatverlichting uitviel en dat triggerde om ook lightpainting eens te proberen. Perfect? Nee. Leuk om te doen? Zeker! En het werd tevens door de importeur opgepikt en kreeg een plekje op hun Instagram-tijdlijn.En dan natuurlijk de Porsche, stilletjes in een lege showroom aan de druppellader. Een paar dagen voor het maken van de foto zag ik in mijn ooghoek de situatie op weg naar huis. Ik besloot op een avond terug te gaan om te kijken of ik het goed gezien had. Mijn vreugde nam toe. Zeker toen ik ontdekte dat er een glazen wand stond in het pand. Een sprong van vreugde was dan ook het resultaat toen ik de foto op het kleine scherm van mijn Canon 70D zag. Wauw, dit is gaaf! En het bleek ook nog de meest gewaardeerde foto in de fotowedstrijd van december.

Ik was de wedstrijd bijna vergeten, hierbij mijn inzendingen:

1. Oude Lada's

Voor velen is of was een Lada een grauwe auto. Zelfs in vrolijke kleuren werd het nooit flitsend. Het grauwe weer, de rookpluim en het modderige gebied maken het niet veel beter. Toch vind ik het toffe foto, want dit is niet gemaakt in een Oostblok-land maar "gewoon" in België.


Mazda MX-5

Deze foto heb ik in Doel gemaakt. Dit voorjaar ben ik op roadtrip geweest in de Mazda van mijn kameraad en in Doel hebben we paar foto's gemaakt van de auto. Dankzij de zon spreken de kleuren nog meer vind ik.
Het moment is bijna daar. Inzendtermijn is gesloten, ik ga beginnen aan het rijtje.
Gelieve met stemmen te wachten totdat ik aangeef het rijtje compleet in beeld te hebben, er wil met zoveel inzendingen nog wel eens een linkje fout gaan.
Het rijtje

Alle inzenders worden vriendelijk bedankt voor het meedoen! Na de al vrij flinke dertig inzendingen vorig jaar, tel ik er dit jaar maar liefst drieëndertig! Een compliment voor allen, genoeg aanleiding om volgend jaar de vijfde editie ook weer te organiseren. Eerst is nu aan u allen de lastige taak te bepalen wie er wint.

Het stemmen geschiedt door middel van een top-5, waarbij de eerste plaats (goed voor vijf punten) bovenaan staat. Precies, exact hetzelfde idee als bij de spot van het jaar. Gelieve hierbij de volgende vier punten niet te vergeten.
1. Per foto staan de gebruikersnaam van de inzender en de titel van de foto cursief gedrukt. Gelieve die cursieve tekst in je stem te plaatsen (bijv.: "1e plaats: Edvard Munch - De schreeuw"winking smiley. Dit minimaliseert de kans dat ik mij in het verwerken vergis.
2. Eervolle vermeldingen zijn toegestaan, maar worden in de uitslag niet meegenomen of vernoemd. Feedback juich ik toe, maar wordt in de uitslag ook niet vermeld.
3. Stemmende deelnemers ontvangen per zelf ingezonden foto vijf bonuspunten. Stemmen van niet-deelnemers worden uiteraard ook gewaardeerd en meegenomen!
4. Stemmen kan tot donderdag 23 januari 2020, 20u00 door middel van een reactie in dit topic. Een eenmaal ingezonden stem kan niet meer worden gewijzigd.
Engineer2 - De charme van de motor. Een doorkijkje door de motorkap van een klassieke Corvette racer (replica). Een rauw ijzer-grijs monster (vooral aluminium) met open kelken, uiteraard een V8. Een echte emotie motor wat ook duidelijk is door de functionele maar niet te ontkennen design. De uitstraling en het geluid en de trillingen; daar gaat het om. Het maakt niet uit dat elke willekeurige moderne race auto dit veel beter kan. Het maakt niet uit dat de racer haast niet te beheersen is. Het is een ervaring, zelfs als dit monster alleen maar stapvoets over een show terrein rijdt. Dit is kenmerkend voor het oldtimer plezier; en dan hoeft het niet eens zo'n race monster te zijn.


Engineer2 - De efficiëntie van de EV. Zwart, glad aerodynamisch, geen grill of radiateur nodig, geen warmte te vinden in de witte LED koplampen. Elke droom van de toekomst uit welk decennium dan ook sinds 1945; ze geven allemaal strak en efficient design. Met vroeger vooral de glorie van kunstmatige materialen maar in meer tegenwoordige tijden juist weer de herintroductie van natuurlijk materiaal. De warmte van de FastNed houtconstructie haalt wat van de kilte van de zwarte efficiëntie af. Gelukkig maar.


rzasa - Renses Heerhugowaard. De eerste foto, met een Skoda 110 R op een veldje met nog een paar andere aardige auto's.


rzasa - Teger Ruurlo. De tweede foto is gemaakt bij een Fiat specialist in Ruurlo. De auto is leuk, maar die garagedeuren vond ik misschien nog wel gaver.


929V6 - Citroën Ami 6 Break. Stond geparkeerd bij de Intermarché in de plaats waar de volgende dag een evenement plaats zou vinden. Ik ben vooral weg van de kleuren in deze foto.


929V6 - Renault 4 met hond. Niet de allerscherpste omdat ik héél snel moest schieten, maar wel een vrolijke foto dankzij de enorme hond die zijn kop door de smalle opening van het schuifruitje heeft gewurmd.


Quadrifoglio Verde - Frankfurt. Deze foto heb ik gemaakt tijdens de laatste IAA, die erg tegenviel in vergelijking met voorgaande edities.


Quadrifoglio Verde - Florida. Afgelopen zomer gefotografeerd tijdens onze vakantie in Florida.


afentoe - Rolls-Royce. De auto deed net zo Brits aan als het weer. Dit weerhield deze liefhebber er op de eerste zaterdag van maart gelukkig niet van om met zijn prachtige oude Rolls in alle rust de A2 op te gaan, wat ondanks de lastige hoek en het snelheidsverschil tot een sfeervol plaatje leidde.


afentoe - Kever. Struinend over de markt van Chiang Mai kreeg ik mijn GSM nét op tijd in de hand en aan de praat, zodat ik op het moment dat deze Kever voorbijreed een foto kon nemen. Terug in het hotel zocht ik vergeefs naar redenen waarom dit niet mijn beste autogerelateerde avondfoto ooit zou zijn.


Nico GTR - Noorwegen. Uiteraard, Clio centraal, een van de mooiste vakanties in Noorwegen, prachtig weer bijna 3 weken lang, heerlijke temperaturen en gigantisch veel kilometers.


Nico GTR - Clio & Aygo. Het doorrijden met de Clio was niet als enige wat er dit jaar voor mij veranderde, naast heel veel op zakelijk gebied (waarbij de beste foto's van 2018 zijn ondertussen) kwam ik nog iemand tegen....eerst een grijze Aygo, tot deze werd gestolen. Vrolijke kleuren zeggen mij meer en ze ging daar gelukkig in mee. Jaartje jonger, zelfde kilometerstand, meer opties en nog quitte spelen ook met een verzekeraar die nog in afschrijving ging rekenen ook.


Zadelsnuiver - Industrial Benz. Deze foto is van erg ver weg gemaakt, dus kwalitatief had 'ie beter gekund. Toch vind ik het een leuk dynamisch plaatje.


Zadelsnuiver - Fair Fairlady. Deze foto heeft ook meegedaan aan de wedstrijd van vorige maand, nu met een iets ander filter hopelijk goed genoeg voor een paar punten.


MWH - Tractions en fietser. 2019 was het eerste jaar dat ik mijn Traction echt in gebruik had. Dus ook meedoen met clubritten. Deze foto, genomen door de achterruit van mijn auto, vond ik erg leuk gelukt met de twee volledig zichtbare Tractions en die loerende fietser. En hij is genomen door mijn charmante bijrijdster, ook een pluspunt. winking smiley


MWH - Rodéo en France. Van de Franse chaotische sfeer van dit vakantiekiekje word ik direct vrolijk.


MX6 - Karmann Ghia. Beide auto's stonden dit jaar in Aalten.


MX6 - Trans Am. Van het dashboard in de Pontiac Trans Am heb ik ook een kort filmpje geplaatst om te laten zien dat alles werkte.


Elco - 406 Coupé in Haarlem. Op deze foto zie je iets dat ik verwelkomde in 2019 en iets waarvan ik afscheid nam. De 406 Coupé was een vrij onverwachte aanschaf die ineens op mijn pad kwam. Van Haarlem wilde ik al een tijdje af, en dat is goed gelukt. Een prachtige stad waarin ik mijn draai niet kon vinden. Eveneens prachtig is, op deze foto tenminste, de 406. Deze beviel een heel stuk beter. Toch neem ik ook daar, een jaar later, afscheid van. Gelukkig hebben we de foto's nog.


Elco - Traction Avant à Paris. Wat is er mooier dan een Citroën Traction Avant? Nou? Een Traction Avant in Parijs! Dat is precies wat je hier ziet. Gefotografeerd tijdens een nachtelijke wandeling door de regenachtige lichtstad.


Gewoon Dirk - De Tomaso. Allereerst een Amerikaans-Italiaanse droomauto.


Gewoon Dirk - TVR. Britser dan dit wordt het niet, op de heilige grond van Goodwood een pure Britse sportwagen. I'm in love!


Spekky - Oldtimerdag Lelystad. De Stanley Steamer staat mist te maken.


Spekky - Volkswagen Jetta. Geen hele stapel parkeerbonnen, maar gewoon herfst in Hilversum. Deze oudere Volkswagen Jetta staat op het volgende gebruik te wachten.


D oh - Daihatsu. Niet per se van een hele bijzondere auto maar ik vond de foto best leuk geworden vanwege het feit dat dit kleine Daihatsu'tje (Daihatsoetje?) tussen allerlei wat snellere auto's geparkeerd stond op (volgens mij de laatste open dag van 2019) circuit Zandvoort.


D oh - Jaguar. De foto van onderstaande {bovenstaande, red.} Jaguar is van afgelopen oktober. Ik vond het plaatje van de oudere heer, al rijdend met herfstzonnetje erg leuk. Dit is wat mij betreft ook meteen wat voor mij de hobby zo leuk maakt, je weet nooit wat je tegen komt en het kan zowaar een leuk plaatje opleveren!


Caspian - BMW 728i. Gemaakt voor de verkoopadvertentie van mijn 7-serie en elke keer als ik er naar kijk heb ik weer een beetje spijt dat hij te koop staat.


Rutger DC - Fünfhundert. Waar is het rugzakje niet op zijn plek? De klassieke Fiat 500 oogt immer charmant. Hier op de foto in het Duitse Heidelberg houdt 'ie zich groot en oogt onverzettelijk. Vastgelegd op 14 september 2019.


Rutger DC - Série 5. Met een compactcamera ben ik niet optimaal gewapend tegen voorbij rijdend oud blik. Hier lukte het vastleggen mijns inziens wel aardig: een klassieke BMW tegen het decor van chic Parijs. Vastgelegd op 5 oktober 2019.


adinsx - Renault. Allereerst mijn eigen auto. Een geweldige kleur om bij zonnig weer vast te leggen, maar tevens in het donker. Renault Nederland heeft lang een campagne gehad over 'lightpainting'. Dus een lange sluitertijd (20 tot 30 seconden), en vervolgens met een lampje (zaklamp, etc.) extra licht toevoegen. Van extra uitlichten tot het maken van artistieke vormen. Ik had in maart de mazzel dat de straatverlichting uitviel en dat triggerde om ook lightpainting eens te proberen. Perfect? Nee. Leuk om te doen? Zeker! En het werd tevens door de importeur opgepikt en kreeg een plekje op hun Instagram-tijdlijn.


adinsx - Porsche. En dan natuurlijk de Porsche, stilletjes in een lege showroom aan de druppellader. Een paar dagen voor het maken van de foto zag ik in mijn ooghoek de situatie op weg naar huis. Ik besloot op een avond terug te gaan om te kijken of ik het goed gezien had. Mijn vreugde nam toe. Zeker toen ik ontdekte dat er een glazen wand stond in het pand. Een sprong van vreugde was dan ook het resultaat toen ik de foto op het kleine scherm van mijn Canon 70D zag. Wauw, dit is gaaf! En het bleek ook nog de meest gewaardeerde foto in de fotowedstrijd van december.


Peter O - Oude Lada's. Voor velen is of was een Lada een grauwe auto. Zelfs in vrolijke kleuren werd het nooit flitsend. Het grauwe weer, de rookpluim en het modderige gebied maken het niet veel beter. Toch vind ik het toffe foto, want dit is niet gemaakt in een Oostblok-land maar "gewoon" in België.


Peter O - Mazda MX5. Deze foto heb ik in Doel gemaakt. Dit voorjaar ben ik op roadtrip geweest in de Mazda van mijn kameraad en in Doel hebben we paar foto's gemaakt van de auto. Dankzij de zon spreken de kleuren nog meer vind ik.
't Is haast niet te geloven, maar volgens mij staat alles zowaar in één keer goed. Da's ook voor het eerst. De jury besluit unaniem dat ik een pilsje verdiend heb.

Gaat heen en stemt u.
Ai, had mijn eigen toelichting wel wat korter mogen houden grinning smiley. Even de ~50 woorden gemist...

Niettemin, mijn Top 5, en ik had er zin in want er was tussen alle inzendingen één die me meteen al opviel, en die staat dus op nummer 1


1) D'oh - Jaguar
Of het nou het enorme spectrum aan kleuren is, of de spontaniteit. Er spat een bepaald gelukheidsgevoel vanaf.

2) Rutger DC - Fünfhundert
Ook hier spreken de kleuren me aan, maar daarnaast het perspectief, een kleintje groots neerzetten thumbs up

3) Engineer2 - De charme van de motor
Man, want een ontzettend scherpe foto! En dan ook nog eens autotechniek, waar ik van alles mee heb, op een prachtige manier vastgelegd.

4) Elco - Traction Avant à Paris.
Nachtelijk nat Parijs, we liepen / Lime'den er samen doorheen met de spiegelreflexen, op zoek naar gave platen. En zo ineens was ie daar, de TA. Prachtig en sfeervol 'gesnapt'

5) MWH - Tractions en fietser
Wielrenners, mountainbikers, ze hebben het niet altijd op auto's. Een prachtige kiek waarbij de omranding het nog mooier maakt. En je ziet de fietser kijken 'Dat wil ik ook'.En dan toch een eervolle vermelding voor: afentoe - Kever.
Ik heb niets met de Kever, wel met Chaing Mai, tijdens een rondreis genoten van die omgeving. Nee, de foto verdiend mijn eervolle vermelding, want ongetwijfeld had je ook zo'n vreugdesprong als ik bij de Porschefoto. Héérlijk.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 16-01-2020 22:55 door adinsx.
1. adinsx - Porsche ; gewoon de max, sinds vorige maand verliefd op die foto
2. Elco - Traction Avant à Paris ; ik zou zweren dat die foto getrukeerd is met een schaalmodelletje
3. MWH - Tractions en fietser ; originele setting
4. Spekky - Volkswagen Jetta ; quelle tristesse
5. D oh - Daihatsu ; lijkt wel het sprookje van het lelijke eendje
1 D oh - Daihatsu
2 Elco - Traction Avant à Paris
3 MWH - Tractions en fietser
4 Rutger DC - Série 5
5 Peter O - Oude Lada's
1. 929V6 - Citroën Ami 6 Break.
2. afentoe - Kever.
3. rzasa - Renses Heerhugowaard.
4. Gewoon Dirk - De Tomaso.
5. MWH - Rodéo en France.
1 D'oh - Jaguar
Tja.. alles klopt. Het gevoel, plezier en de kleuren!

2 Gewoon Dirk - DeTomaso
Ik was live getuige toen deze foto werd gemaakt. Zeker een goede gedachte gang om te benadrukken hoe laag zo'n machine is

3 MWH - Tractions en fietser
Een spiegel foto of doorkijkje bevalt me vaak wel. Erg sterk beeld zo.

4 af en toe - Kever
De kleuren en de sfeer.. helemaal goed

5 Elco - Traction Paris
Terug in de tijd!
1. Rutger DC - Série 5.
2. D oh - Jaguar.
3. Elco - Traction Avant à Paris.
4. afentoe - Rolls-Royce.
5. Quadrifoglio Verde - Frankfurt.
Goed dat de stemmen binnenkomen, het digitaal telraam draait al overuren. Laat mij de gelegenheid nemen alle foto's kort van gemopper te voorzien.

Engineer2: dat doorkijkje is een hele creatieve aanpak, de schoepen belemmeren het zicht iets maar voegen alleen maar karakter toe. De foto van de Hyundai is snaarstrak, goed dat je de koplampen aanliet, dissonant is de opvallend rode vrachtwagen in de achtergrond.
rzasa: wat een geweldig sfeervolle foto van al die verlaten behoorlijk zeldzame oldtimers bij elkaar, tijdloos omdat ze er twintig jaar terug ook zo bij hadden kunnen staan. De Fiat en garagedeuren vormen een mooie combi, met een lagere invalshoek had je misschien de gele auto uit beeld genomen.
929V6: leuk dynamisch plaatje van de Ami, Frans ook omdat ik in de drukte maar één niet-Frans merk herken... Bij de R4 vergeef ik je het gebrek aan scherpte, wat een fijn dynamisch plaatje.
QV: heerlijk 'cleane' foto op de IAA, en wat ligt zowel qua belichting als qua scherpte de focus mooi op auto nummer 2. De Town Car is een heerlijk zomerse vakantiefoto, zou graag eens zo'n ding rijden daar.
Nico: prachtige foto uit Noorwegen, verreweg je beste tot nog toe, mooie scherpte en je laat de Clio er door het kleurenspel subtiel uit springen. De foto van jullie duo doet me minder, leuk kleurenspel en voor jullie een vrij bijzonder moment, maar technisch minder dan de eerste.
Zadelsnuiver: de Benz past mooi bij de achtergrond, en ik heb niet eens last van de BMW daarachter omdat hij past bij de zwarte ramen, maar ik mis wat scherpte. De Nissan is een hele fijne rustige indoorfoto, knap gemaakt!
MWH: heel karaktervol plaatje van de Tractions, maar dat van de Rodéo is dat nog meer, ik krijg er spontaan een zomers vakantiegevoel van, terwijl het al jaren geleden is dat ik 's zomers in Frankrijk was.
MX6: de Karmann is het centrum van zijn foto, maar ik mis wat scherpte en zie iets teveel straat. De foto van het dashboard vind ik heerlijk, wat een chaos en toch zo verzorgd.
Elco: je talent voor nachtfoto's laat zich weer zien! De foto van de 406 wordt door de strepen autolichten wat drukker dan ik noodzakelijk acht, maar die van de Traction is op elke mogelijke manier briljant. Wat een lichtjes, wat een auto - compleet met typisch kapotte koplamp, wat een dynamiek.
Dirk: de DeTomaso staat er mooi op, die pionnen geven het geheel haast een circuitachtige sfeer. De TVR is de juiste auto op de juiste plaats, zowel de tinten groen als de lichte stoffigheid van de auto zelf maken dit een heel prettige plaat.
Spekky: de Steamer is oprecht een heel gaaf ding, zeker ook met de stoompluim die eruit komt, mij bekruipt echter het gevoel dat je met de stoom meer had kunnen doen. De Jetta is een fijn herfstplaatje, 't is dat ik wat scherpte mis.
D oh: ik ben een liefhebber van kleurtjes, dat de andere auto's wat sneller zijn dan de Dai boeit mij beperkt, maar ze zijn grijs/zwart. Dat de Dai er door de focus en zijn roodheid zo uitspringt is wat het voor mij een hele fijne foto maakt. De Jaguar is een erg fijn plaatje met mooie dynamiek, al vind ik het tegenlicht wat fel.
Caspian: een prachtig interieur van een ongetwijfeld - de 5 kennende - fantastisch rijdende auto.
Rutger: de 500 is mede door de charmante omgeving een heel fijn vakantiekiekje geworden, leuk detail is de reflectie aan de voorkant. De 5 is prachtig en past naadloos in de omgeving, maar ik mis wat scherpte.
adinsx: het lichtspel bij de auto is leuk, maar de held van de foto vind ik eigenlijk de sterrennacht en daartegen afstekende bomen. De foto van de Porsche is subliem, maar iets aan de donkere kant.
Peter: in al zijn grauwheid is het toch een heerlijk plaatje van de Lada's, alles past bij elkaar. Doel vind ik een fascinerende plek, men kan daar zoals je aantoont hele bijzondere foto's nemen.


Mijn shortlist bevatte acht foto's. Na lang wikken en wegen kom ik tot:
1e plaats: Elco - Traction Avant à Paris
2e plaats: Quadrifoglio Verde - Frankfurt
3e plaats: D oh - Daihatsu
4e plaats: Gewoon Dirk - TVR
5e plaats: Nico GTR - Noorwegen

Edit: aanpassing is om niet heel de boel onderstreept te hebben. Jury is unaniem akkoord. winking smiley1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 18-01-2020 10:59 door afentoe.
1. Elco - Traction Avant à Paris
2. Quadrifoglio Verde – Frankfurt
3. adinsx – Porsche
4. Gewoon Dirk – TVR
5. D oh – Daihatsu
1. afentoe - Kever
2. Elco - Traction Avant à Paris
3. Zadelsnuiver - Fair Fairlady
4. Peter O - Oude Lada's
5. Gewoon Dirk - TVR
1. D oh - Daihatsu
2. Elco - Traction Avant à Paris
3. Quadrifoglio Verde - Frankfurt
4. adinsx - Porsche
5. Peter O - Oude Lada's
Mijn top 5:

1. Elco -Traction Avant a Paris
Fijn plaatje, mooie kleuren en volgens mij eentje die niet 'in scene' is gezet maar juist spontaan! Dat vind ik altijd de leukste! Om hem dan in de avond zo mooi scherp erop te krijgen gaf voor mij de doorslag om hem op nummer 1 te zetten.

2. Rutger DC - Série 5
Grappig dat ook jij een klassieker in Parijs spontaan hebt weten vast te leggen. De BMWx staat er prachtig op en je ziet goed dat deze in beweging is. Zeer fraai plaatje!

3. afentoe - Kever
Avondfoto's vind ik zelf altijd erg lastig, zeker als ik niet mijn statief bij mij heb. Deze avondfoto door een telefoon vind ik erg goed gelukt! Fijne kleuren onderwerp scherp thumbs up. Vraag mij wel af waarom de auto zo dicht op de kraampjes rijdt? confused smiley

4. QV - Frankfurt
Ik krijg een beetje een Star Wars-gevoel bij deze foto, een beetje alsof de rode achterlichten de 'ogen' zijn en de kleine inkeping daaronder een klein zelfverzekerd lachje van een robot moet voorstellen. Hoewel de auto's zelf mij niet heel veel doen vind ik het dus wel een zeer mooi gelukte foto!

5. 929V6 - Renault 4
Vroeger liet ik mijn hond ook graag uit het raam hangen tijdens het autorijden en ook toen ging mijn hond wel eens op deze manier op de foto. Helaas heb ik zelf nooit een enkele foto van mijn hond uit het raam terug gezien. Deze foto van de vrij grote hond in de vrij kleine auto geeft een leuk contrast. Met de oude eigenaar achter het stuur, al rijdend vind ik het plaatje leuk gelukt!

Eervolle vermeldingen die net buiten de top 5 zijn gevallen (helaas sad smiley )

-Peter O - Oude Lada's.
Oldtimers in de regen vind ik zelf altijd erg leuk om te zien omdat dit natuurlijk niet veel voorkomt. Het maakt een auto-spot vaak ook wat unieker. Vooral de zichtbare regen en de rookpluim geven de foto veel charme!

-adinsx - Porsche.
Mooi plaatje, het gebrek aan kleuren vind ik deze foto erg gaaf! Het maakt het wat 'mysterieus'! winking smiley

-Gewoon Dirk - De Tomaso.
Fraai zijaanzicht. Mooi fel belicht. De mooie tint blauw op de auto is natuurlijk mooi meegenomen!

-MWH - Rodéo en France.
Zoals je zelf al zegt, een fraai, chaotisch vakantiekiekje waarbij de omgeving net zo belangrijk is om er op te zetten als de bijzondere auto!

-rzasa - Renses Heerhugowaard.
Als je de foto in zwart-wit had gemaakt en gezegd dat het 30 jaar geleden was had ik je ook gelooft. (Bijna dan winking smiley )

-Engineer2 - De charme van de motor.
De fraaie kleuren en de schoonheid van het blok vind ik leuk in beeld gebracht!

-Nico GTR - Noorwegen.
Een puur-Nederlandse Clio in een on-Nederlandse setting met een mooi verhaal!

-Zadelsnuiver - Industrial Benz.
Ik heb bij deze foto een beetje het idee dat ik naar zo'n gezichtbedrog-foto zit te kijken. Je ziet dat de trap(?) in de achtergrond schuin omhoog loopt maar daardoor verwacht ik dat de Mercedes horizontaal staat. Echter, als je dan beter kijkt zie je ook dat de Mercedes ''scheef' staan. winking smiley

-MX6 - Trans Am.
Een enorm kleurrijk geheel! Ik denk wel dat als de foto iets meer was uitgesneden tot alleen het dashboard je meer had kunnen doen met deze kleuren?

Caspian - BMW 728i
Zo'n 728i is dan nog best groen! smiling smiley

-Spekky - Volkswagen Jetta.
Herfstkleuren geven altijd leuke mogelijkheden tot foto's! Leuk om te zien hoe aan de bovenkant alles groen is en de onderkant bruin!
1. Doh - Daihatsu
2. Adinsx - Porsche
3. Gewoon Dirk - DeTomasso
4. QV - Frankfurt
5. Peter O - MX5
1) D oh - Daihatsu.
Echt mooi geschoten!
2) adinsx - Porsche.
Visie naar een toekomst waar het kan?? Kun je daar nog van dromen?
3)Rutger DC - Série 5.
Hij lijkt nog tijdscorrect ook!
4)Gewoon Dirk - TVR.
Daar was ik bij, die auto zag ik ook, mooi weekend!
5)Engineer2 - De efficiëntie van de EV.
Ja heerlijk!! S'nachts rijden, EV rijden, kopje koffie en genieten van de efficiëntie. Ik ben fan!
Mijn punten:

1. MWH - Rodéo en France.
2. D oh - Jaguar.
3. Rutger DC - Série 5.
4. rzasa - Teger Ruurlo.
5. Quadrifoglio Verde - Frankfurt.
Mijn punten:

1. D oh - Jaguar
2. Rutger DC - Série 5
3. Elco - Traction Avant à Paris
4. adinsx - Porsche
5. Quadrifoglio Verde - Frankfurt
1. D oh - Jaguar
2. Elco -Traction Avant a Paris
3. Gewoon Dirk - DeTomasso
4. Gewoon Dirk - TVR
5. afentoe - Kever
Stemmen voor deze wedstrijden vind ik altijd vét moeilijk. Elke dag even het topic openen en kijken welke foto's mij elke keer weer opvallen. Of welke foto mij niet eerder opviel, maar wel goed is. Nu is het tijd om knopen door te hakken:

1. Afentoe - Kever
2. D'oh - Jaguar
3. Rutger DC - Série 5
4. Quadrifoglio Verde - Frankfurt
5. adinsx - Renault

Rondje tekst volgt nog, voor nu is stemmen belangrijker!
Ter herinnering: stemmen kan nog tot morgen 20u00.
Er zijn jaren geweest dat het spannender was wie er zou winnen, maar de "strijd" voor plekken 2 en 3 ligt nog helemaal open. Grijpt uw kans en stemt!
Mijn puntenverdeling is als volgt:

1 D oh - Jaguar
De sprankelende kleuren, de mooie bokeh, ja dit is hem helemaal voor mij!
2 Adinsx - Porsche
Mijn favoriet bij de laatste fvdm van 2019, helaas toen vergeten te stemmen
3 Zadelsnuiver - Industrial Benz
Misschien niet helemaal perfect qua scherpte of ruis maar daardoor leeft de foto juist veel meer in mijn ogen
4 Engineer2 - de charme van de motor
Heel fijn doorkijkje naar toch wel het belangrijkste deel van een auto met ICE
5 MWH - Rodéo en France
Ik krijg vakantiekriebels van deze plaat.

Verder nog een eervolle vermelding voor de volgende foto's:
929V6 - Renault 4 met hond - Hier word ik vrolijk van.
Quatrofoglio Verde - Florida - Alles ademt USA aan deze foto, heel mooi
Rutger DC - Fünfhundert - Op deze manier oogt opa stoerder dan zijn kleinzoon in Abarth trim
20u, stembussen gesloten. Geef me een paar minuten.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.