Is een Kia Cerato een betrouwbare aanschaf?

Gepost door kalman 
Mijn zoon heeft veen auto nodig om naar zijn werk te komen. Hij houdt van autorijden maar heeft totaal geen interesse in auto's. Als het rijdt vindt hij het prima. Wel wil hij graag een auto waar hij ook mensen uit zijn voetbalteam kan meenemen, dus minimaal B-segment en liefst 4 of 5 deurs. O ja, en ook airco.

Nu zag ik deze Kia Cerato te koop staan en dat leek mij een prima auto voor iemand die niet veel met auto's heeft. Mijn zoon zag zich er ook wel in rijden.

Ik heb zelf twee keer goede ervaringen met een Kia gehad. Ik heb een Carens op LPG uit 2001 zonder noemenswaardige problemen van 190.000 naar 350.000 km gereden en een paar jaar een Kia Rio uit 2001 als extra autootje gehad. Gekocht voor € 700 drie jaar gehad en 40000km probleemloos gereden. Het waren allebei geen verfijnde auto's (om het maar vriendelijk te zeggen) maar technisch behoorlijk solide.

Over de Cerato vind ik eigenlijk heel weinig informatie. Je ziet ze ook weinig. Zijn er mensen op het forum die meer info hebben over deze auto en hoe bestendig ze zijn?
Ik ken geen minpunten van die auto. Hier in de buurt rijden/reden er een paar en ik hoor nooit iemand over die auto's... Ook de Rio uit die periode was vrij probleemloos.
Auto ziet er op de foto's netjes uit. 15 jaar oud kan natuurlijk altijd wat rariteiten opleveren (vastzittende geleide pennen remklauwen etc). Auto's staan bekend als betrouwbaar.
Een kia kun je zeker wel kopen.
Het is anno nu volgens mij de meest verkopende merk in het land.
De Kia Cerato was een beetje een tussen model. Ze staan goed aangeschreven op betrouwbaarheid, de techniek is eenvoudig en robuust. Het model is inmiddels vergeten, hierdoor koop je heel veel auto voor het geld.
Hartelijk dank voor de feedback. Ik denk dat we maar even moeten gaan proefrijden.
Quote
ak2
De Kia Cerato was een beetje een tussen model. Ze staan goed aangeschreven op betrouwbaarheid, de techniek is eenvoudig en robuust. Het model is inmiddels vergeten, hierdoor koop je heel veel auto voor het geld.

Hier sla je denk ik wel de spijker mee op zijn kop. Het grootste probleem is zijn gewicht van 1175 kg, maar daar zal ik hem niet voor overslaan

Staat ook nog 1 bij de Opel dealer 40 km verder op in Aalten1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25-10-2020 13:56 door Auto encyclopedie.
Uit dat Koreaanse tijdperk heb ik meer met Daewoo/ Chevrolet. Ik vind de Lacetti/ Nubira een meer Europese uitstraling hebben. Maar de meningen zijn zeer verdeeld hier over de rijeigenschappen van Daewoo/ Chevrolet.

Bij dezelfde auto's met een Daewoo logo kun je een nog betere deal halen dan als het Chevrolet logo er op zit. Omdat de Consument van de Laaste Daewoo's ook konden kiezen voor een Chevy logo , zijn er ook in omloop met een Chevy logo en een Daewoo stuur.

De Nubira/Lacetti zijn in sommige gevallen wel goedkoper in de wegenbelasting dan de Kia Cerato

Ik vind onderstaande advertentie wel hilarisch , door de term Youngtimer te benoemen

LacettiIn Leeuwarden staat er 1 uit 2008

Laceti 2008

Hier nog een 1.8 , maar die is net zo duur in wegenbelasting als de Kia

Daewoo NubiraNadeel van de Chevrolet / Daewoo is dat er na de overname van Opel door Peugeot er minder onderdelen leverbaar zijn..... Wie investeert er in een onderdelenlijn als het merk er niet is? (Zelfde probleem bij o.a. Rover)
Quote
Pietzoveel
Nadeel van de Chevrolet / Daewoo is dat er na de overname van Opel door Peugeot er minder onderdelen leverbaar zijn..... Wie investeert er in een onderdelenlijn als het merk er niet is? (Zelfde probleem bij o.a. Rover)

Beetje oftopic, maar onderdelen van Rover zijn geen probleem. Dat is vooral opgevangen door liefhebbers en specialisten. (Beetje vergelijkbaar met SAAB ). Hoe het met een merk als Daewoo is, durf ik niet te zeggen.

Met een KIA is niets mis, de Cerato is nog van de booming generatie. Ofwel misschien nog net niet helemaal een Toyota qua materiaal en verfijning, maar wel technisch erg goed en mankementvrij.

Aan Hyundai's en KIA's van die tijd kun je geen buil vallen. Ik heb zelf nu 7 jaar een Getz, een probleemloze auto. Moet je wat vervangen, dan kosten de onderdelen erg weinig. Het enige issue bij mijn Getz is roest. Ik heb de achterspatborden aan beide kanten vervangen, en ook het subframe. Zelfs als ik dat in mijn onderhoud erbij meeneem, ben ik lachende derde, er is nog een uitlaat vervangen maar voor de rest niets.

Daewoo/Chevrolet is niet slecht, maar zeker geen KIA of Hyundai. Die zou ik persoonlijk altijd eerder kiezen. Kortom, als je zoon de KIA ziet zitten en hij rijdt goed, zou ik dat doen.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25-10-2020 16:47 door Peter O.
@Peter O: Voor de 75 zijn er aanmerkelijk minder spare parts dan door een P4, P5 of sdn... Elektronica delen worden echt schaars.
Nogmaals dank voor de feedback. Die Laceti in Groenlo ziet er goed uit,. Het is dat ik zelf goede ervaringen met Kia heb dat we daar meer naar geneigd zijn. Ik vind de Cerato geen heel mooi model maar zeker ook niet lelijk, eigenlijk heel gewoontjes. Maar datzelfde geldt voor veel andere (ook Europese) c-segmenters. Mijn zoon vindt het in ieder geval prima, die boeit het oprecht niks. Toen ik hem vroeg in wat voor auto hij les had wist hij het antwoord niet smiling smiley. Hij gaat voor de Cerato een proefrit aanvragen.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26-10-2020 10:27 door kalman.
Ik vind zelf de sedan versie veel mooier dan de hatchback en hij is ook nog ietsje lichter (maar met 1153 kg nog wel aan de zware kant en in dezelfde belastingschaal als de 5 deurs)

De Cerato was de opvolger van de Shuma en de voorloper van de C'eed. Die Shuma was nog een echt goedkoop en vooral lelijk koekblik en de C'eed de eerste echte serieuze C-segmenter van Kia waar je prima mee voor de dag kon komen. De Cerato zit daar een beetje tussenin, maar doet kwa uitstraling in mijn optiek niet onder voor bv een Golf.
Quote
kalman
Nogmaals dank voor de feedback. Die Laceti in Groenlo ziet er goed uit,. Het is dat ik zelf goede ervaringen met Kia heb dat we daar meer naar geneigd zijn. Ik vind de Cerato geen heel mooi model maar zeker ook niet lelijk, eigenlijk heel gewoontjes. Maar datzelfde geldt veel andere (ook Europese) c-segmenters. Mijn zoon vind het in ieder geval prima, die boeit het oprecht niks. Toen ik hem vroeg in wat voor auto hij les had wist hij het antwoord niet smiling smiley. Hij gaat voor de Cerato een proefrit aanvragen.

Thanks voor terugkoppeling en voor de inbreng van deze vergeten autothumbs up
Nog even een terugkoppeling. De Cerato is het niet geworden. het hoge gewicht en (relatief) groot vermogen maakte het voor mijn zoon een redelijk dure auto, met name om te verzekeren als 22-jarige met 0 schadevrije jaren. Bovendien kwam de Cerato niet heel erg goed uit de botsproef en schijnt hij nogal onzuinig te zijn.
Hij heeft nu een 5-deurs Civic 1.4 uit 2004 gekocht met flink wat kilometers op de teller, maar ook van de eerste eigenaar en met een volledige sluitende onderhoudshistorie. Vorig jaar is zelfs de distributieriem nog vervangen. Het blijft natuurlijk altijd een gok zo'n auto op leeftijd, maar hij heeft geld achter de hand voor eventuele reparaties. Op wat kleine optische dingetjes na lijkt de auto in uitstekende staat.
Oh dat klinkt idd goed, veel rijplezier gewenst. Klein dingetje om rekening mee te houden is dat onderdelen duurder zijn.
Quote
kalman
Hij heeft nu een 5-deurs Civic 1.4 uit 2004 gekocht met flink wat kilometers op de teller, maar ook van de eerste eigenaar en met een volledige sluitende onderhoudshistorie. Vorig jaar is zelfs de distributieriem nog vervangen. Het blijft natuurlijk altijd een gok zo'n auto op leeftijd, maar hij heeft geld achter de hand voor eventuele reparaties. Op wat kleine optische dingetjes na lijkt de auto in uitstekende staat.

Een Honda van 1e eigenaar met volledige onderhoudshistorie ?!
Dan denk ik dat je zoon er een geweldige koop mee heeft gedaan, die km's zijn niet erg daar kunnen ze makkelijk tegen, en dan gewoon onderhouden; klinkt als een schot in de roos; daar kan ie nog heel veel plezier aan hebben !
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.