China Ontrafeld Ė Overzicht van de Chinese Autofabrikanten

Gepost door L Breevoort 
China ontrafeld Ė Inleiding

In een kleine twintig jaar is China uitgegroeid van onbeduidend autoland tot de grootste producent ter wereld. Slechts af en toe druppelt er hier een fotootje door van een nieuw model en dat is vreemd. Er zijn tientallen merken en bijna wekelijks nieuwe modellen.
Ik raakte een tijdje geleden geÔnteresseerd in de Chinese automobielindustrie en probeerde te achterhalen wat er allemaal te koop is. Dat bleek al snel een aardig doolhof. Grote conglomeraten met vele merken, die ook zo maar weer kunnen verdwijnen. Ik doe inmiddels een poging de wirwar te ontrafelen en het lijkt me dat dit interessant kan zijn voor een enkele lezer op dit forum. Daarom zal ik, zolang er interesse is, de resultaten van mijn zoektocht hier publiceren.

Een paar opmerkingen vooraf.
-Hier in het westen zijn we gewend automerken te linken aan charismatische topmannen of oprichters. Denk aan Gottlieb Daimler, Henry Ford, Vincenzo Lancia of zelfs Elon Musk. In China is het allemaal anders. Daar is de auto-industrie toch ontstaan vanuit staatsgeleide ondernemingen en namen van topmannen kom ik nauwelijks tegen. Daarom probeer ik vooral het spoor van de BV's te volgen. Hoe en waaruit zijn al die merken en conglomeraten ontstaan.
-Ik spreek geen Chinees, dus lokale bronnen zijn voor mij buitengewoon lastig te vinden of te gebruiken. Google-translate en Chinees is ook nog geen vloeiende combinatie. Bovendien doen veel Chinese bedrijven niet eens de moeite een Engelstalige website te onderhouden. Alles wat ik opschrijf is dan ook onder voorbehoud en ik garandeer niets over hoe correct het allemaal is.
-Hier op het forum zijn mensen die met enige regelmaat foto's van Chinese auto's in de categorie "Nieuwe auto's" plaatsen. Zij lijken dichter bij het vuur te zitten en alle hulp, opmerkingen en correcties zijn dan ook welkom.
-Over plaatjes gesproken, ik weet dat een tekst fijner is te lezen als er af en toe een afbeelding in staat. Het uitpluizen van al die bedrijven kost echter al moeite genoeg en ik ben te lui om de beschrijvingen te illustreren. Heb jij mooie foto's, voeg ze dan zeker toe.
-Tot slot, veel merken hebben een Chinese en Engelse naam. Dat kan een letterlijke vertaling zijn (Liebao = Leopard) of een soort phonetische vertaling (Yili = Geely). Ik gebruik de naam waarvan ik denk dat het de meest gebruikelijke is.

In deze inleiding zal ik een soort inhoudsopgave bijhouden van alle bedrijven die ik "ontrafeld" heb, waarmee je direct naar het artikel springt verderop in dit topic.

Laatste updates en toevoegingen:
21-7-2019: Nieuw toegevoegd: NIO
10-6-2019: Update Kawei
10-6-2019: Update Joylong
9-6-2019: Nieuw toegevoegd: Dorcen
9-6-2019: Nieuw toegevoegd: CTHC Hengtian
9-6-2019: Update JMC
29-5-2019: Update Hawtai

Lijst met artikelen

Deel 1: Brilliance Auto (Brilliance/Zhonghua, Jinbei, Huasong, Zinoro, JBC)
Deel 2: Beijing Auto (Beijing, BAW, BJEV, Arcfox, Senova, Huansu/Hyosow, Weiwang, Bisu, Foton, Changhe)
Deel 3: BYD (BYD, Denza)
Deel 4: Chery (Chery, Qoros, Rely, Riich, Karry, Cowin, Jetour)
Deel 5: Chang'An (Changan, Chana, COS, Landwind, Changhe, Hafei)
Deel 6: China Motor (CMC, Soueast)
Deel 7: Dongfeng (Fengxing, Fengguang, Fengshen/Aeolus, Venucia, Fengdu, Junfeng, Luxgen)
Deel 8: FAW (Hongqi, Besturn, Junpai, Senia, Haima, Oley, Xiali, Huali)
Deel 9: Fujian Motors (Soueast, Qiteng, Yudo)
Deel 10: GAC Group (Trumpchi, Leopaard, Gonow)
Deel 11: Foday
Deel 12: Great Wall (Great Wall, Haval, WEY, ORA)
Deel 13: Yunque
Deel 14: Hafei
Deel 15: Hawtai (Huanghai, Shuguang, Shuanghuan)
Deel 16: JAC Motor
Deel 17: Changhe
Deel 18: Hanteng
Deel 19: Joylong
Deel 20: Kawei
Deel 21: JMC (JMC, Landwind, Yusheng, JMEV)
Deel 22: Kandi (Kandi, Gleagle)
Deel 23: Lifan
Deel 24: Wuling
Deel 25: Shanghai Auto (Roewe, MG, Maxus, Baojun, Wuling)
Deel 26: Shineray (Shineray, SVM)
Deel 27: Yema
Deel 28: Weichai (Enranger)
Deel 29: Yulon (Luxgen, Tobe)
Deel 30: Geely (Geely, Lynk & Co, Volvo, Polestar, Proton, Lotus, London Taxi)
Deel 31: Zotye (Zotye, Traum)
Deel 32: Jonway
Deel 33: ZX Auto
Deel 34: New Energy Startups (Aiways, Byton, DearCC, Green Field, Hozon (Neta), Leading Ideal, Leap Motor, Linktour (Yogomo), NIO, Qiantu, Singulato, Sinogold, Sitech, WM Motor, Xiaopeng, Zhidou)
Deel 35: CHTC Hengtian
Deel 36: Dorcen (Dorcen, JMDC)
Deel 37: NIO (Hycan)

Bronnen

Startpagina voor de meeste artikelen zijn Wikipedia (meestal engels- of duitstalig) en de officiŽle merk websites.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_automobile_manufacturers_of_China
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_chinesischer_Automobilhersteller

Merk websites ga ik hier niet allemaal noemen. Ze zijn te vinden via wikipedia of een zoekmachine.

Onafhankelijke websites.
http://chinaautoweb.com/
https://www.chinacarforums.com/forum/
https://carnewschina.com/
http://chinacarhistory.com/

Chinese autonieuws websites in Engels
http://autonews.gasgoo.com/
http://english.autoinfo.org.cn/autoinfo_eng/index.html

Chinese autonieuws websites in Chinees
Met goed zoeken en een online vertaler is het me af en toe gelukt Chinese bronnen te raadplegen. Deze heb ik helaas niet allemaal genoteerd. Dit is het grootste autoportaal in China:
https://www.autohome.com.cn

Deze lijst is niet compleet.
Ik heb informatie van deze bronnen gebruikt, zonder dit in de artikelen expliciet te vermelden. Ik heb nergens informatie gekopieerd of direct vertaald, ik heb alleen informatie geÔnterpreteerd en naar eer en geweten in de artikelen verwerkt.17 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 21-07-2019 10:42 door L Breevoort.
Interessant, wij worden overigens door een medeforummer steeds op de hoogte gebracht van nieuwe Chinese producten.
Ja, ik weet het. Ik reageer niet vaak op het forum, maar lees wel regelmatig mee.
Rutger D-C maakt zelf ook al topics aan over de merken apart plus nuttige foto's van de modellen. Misschien handiger om eerst met hem te 'spreken' ipv dubbelop te gaan doen smiling smiley

Ik volgde het zoveel jaar geleden ook allemaal. Ik had toen zelfs een makkelijke website gemaakt met alle merken en modellen.. Dat moet nog voor 2007 zijn. Maar dat was echt niet meer bij te houden nut smiley
Iemand doet zijn best om wat te brengen, DC plant vooral nieuwe modellen en niet een historie of ontstaan van merken zoals ik het gelezen heb.

Eerlijk gezegd boeit de Chinese markt mij niet veel, maar het boeit mij wel dat iemand veel moeite doet om dit te posten. Dat moet je aanmoedigen, iemand doet zijn best.


Wat mij betreft petje af, alleen al voor de moeite. Ik doe het niet na.
Re: China ontrafeld Ė Inleiding
04-01-2019 21:05
Ik pleit voor 1 topic met de historie voor alle automerken uit China. 34 topics is wat teveel van het goede.

Voorstel dus alles hier neer te zetten in de openingspost. Even scheiden per hoofdstuk.

Terence
Autoweek moderator
Quote
Boppie
Iemand doet zijn best om wat te brengen, DC plant vooral nieuwe modellen en niet een historie of ontstaan van merken zoals ik het gelezen heb..

DC plant voortaan grote merken incl wat historie in ťťn topic. Vandaar mijn suggestie om daarmee samen te werken: [www.autoweek.nl] Foto's van modellen voegen ook veel meer toe dan een geschiedenislesje wat je ook op wikipedia kunt vinden
Leuk initiatief, L. Breevoort! Het zijn heel informatieve en helder verwoorde stukjes.

Quote
Boppie
Iemand doet zijn best om wat te brengen, DC plant vooral nieuwe modellen en niet een historie of ontstaan van merken zoals ik het gelezen heb.

Vorig jaar heb ik twee topics geopend over Geely en GAC (waarnaar Bird Nird refereert) met daarin een stukje historie, wat eigen foto's van de vroegere modellen en een overzicht van het hedendaagse productgamma, topics die bedoeld waren ter vervanging van de topics per model, waarvoor de animo terugliep. Dat heb ik nog niet doorgezet omdat het gewoon veel tijd kost.

Een krachtenbundeling lijkt me een prima idee, overigens.
haha 34 delen nut smiley

Nou ja, gezien de beperkte interesse zullen deze topics toch niet lang te zien zijn in mijn actieve topics.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 04-01-2019 21:53 door Carfanatic.
Om in te gaan op bovenstaande reacties:

@Terrence
Ik heb geen problemen met een ander format. Kun jij topics samenvoegen? Zo ja, kan je dan die andere drie hierheen verplaatsen of moet ik de tekst hierheen knippen-en-plakken?

@Bird Nerd, Rutger DC
Ik heb de stukjes van Rutger gelezen. Heel leuk. Ik heb echter bewust niet voor het sub-forum "Nieuwe Auto's" gekozen, want mijn stukjes gaan niet echt over nieuwe auto's voor. Ik vind het prima als Rutger het materiaal wil gebruiken. Ik had er dan weer minder tijd voor over om er foto's bij te zoeken.

@Carfanatic
Ja, 34 artikelen, een stuk of 90 automerken. Je bent fanatiek of niet winking smiley
Als je daar zin/tijd voor hebt zou ik er een aardige website over maken zoals ik jaren geleden ooit had gedaan. Zal zeker wel interesse voor zijn.
Bird Nerd
Alle research is inmiddels klaar, ik hoef het alleen nog netjes op te schrijven. Dat gaat best snel.
Een website is me dan weer net teveel werk. Ik maak dit eigenlijk helemaal voor mezelf. Ik dacht echter dat sommigen ook geÔnteresseerd konden zijn en daarom deel ik het hier.

Verder over het formaat, ik zal de aanwijzing van Terrence opvolgen. Ik plak de artikelen in dit topic, te beginnen met de 3 artikelen over Brilliance, Beijing en BYD. Als Terrence dan de bestaande losse topics daarover wil verwijderen, want dat kan ik volgens mij niet zelf.
China Ontrafeld - Deel 1: Brilliance Auto

Brilliance heeft enige bekendheid, omdat ze begin jaren 2000 geprobeerd hebben hun eerste sedan, de door Giorgetto Giugiaro ontworpen BS6, in Europa te verkopen. Dat liep op een deceptie uit, nadat een Duitse crashtest de auto waardeerde met slechts 1 ster. Zo onveilig, daar wil je niet in rijden en zodoende was Brilliance al snel weer verdwenen uit Europa.

Historie

De tijdlijn van Brilliance voert terug tot 1958, toen Shenyang Auto Works werd opgericht in de Liaoning provincie (ten noordoosten van Beijing, grenzend aan Noord-Korea). Het was een garage, maar produceerde ook op kleine schaal vrachtwagens, die ze niet zelf ontworpen hadden. In de jaren 70 volgde een eigen serie vrachtwagens onder het SY-label (Shenyang, de vestigingsplaats).
In 1988 wordt het merk Jinbei in het leven geroepen voor een serie lichte vrachtwagens gebaseerd op Mitsubishi-techniek. Deze worden gemaakt door een dochteronderneming van Shenyang Auto genaamd Shenyang Jinbei Auto.

Pas in 1991 duikt de naam Brilliance voor het eerst op. Dat is een in Bermuda geregistreerde holding, volledige naam Brilliance China Automotive Holdings Co Ltd, bedoeld om de onderneming in Shenyang gedeeltelijk te privatiseren. Shenyang Auto wordt hernoemd naar Shenyang Brilliance Jinbei Auto en wordt gedeeld eigendom van Brilliance Auto en Shenyang Jinbei Auto.
In 1995 wordt Shenyang Jinbei Auto overgenomen door het conglomeraat First Auto Works (FAW, daarover volgt later een eigen topic) en zij blijven de wagens op Mitsubishi-basis produceren onder het JBC-label. Shenyang Brilliance Jinbei Auto sluit een technische overeenkomst met Toyota en produceert busjes onder het Jinbei-label. Kun je het nog volgen?

Er zijn nog geen personenauto's gemaakt, maar dat gaat nu veranderen. In 2001 duikt opeens Huachen Group Auto Holdings Co Ltd op (Huachen is overigens Chinees voor Brilliance). Zij nemen eerst Shenyang Jinbei auto weer over van FAW en worden tevens groot-aandeelhouder van Brilliance Auto, de eigenaar van Shenyang Brilliance Jinbei Auto. En deze laatste onderneming begint met het ontwikkelen van de auto die wij kennen als de Brilliance BS6. In China wordt de wagen verkocht als Zhonghua Zunchi, waarbij Zhonghua letterlijk China betekent. Na de BS6 volgen nog een aantal modellen, die ook mondjesmaat naar Europa komen: de Brilliance BS4 (Zhonghua Junjie), de Brilliance BC3 (Zhonghua Kubao) en tenslotte de Brilliance BS2 (Zhonghua Junjie FRV/FSV).

In 2003 richten Brilliance Auto en BMW een joint venture op, waarbij verschillende BMW-modellen in China gemaakt worden. Aanvankelijk de 3- en 5-serie, later ook verschillende BMW X-modellen. Deze joint venture is heel profijtelijk voor Brilliance Auto, in tegenstelling tot een eigen personenwagenproductie. Niet alleen mislukt Brilliance in Europa, ook op de lokale markt is Zhonghua geen groot succes. De Jinbei busjes doen het dan weer wel uitstekend. Om de joint venture met BMW te beschermen, doet Brilliance Auto de Zhonghua-afdeling over aan hun moederbedrijf Huachen Group. En daarmee ontstaat bijna de huidige structuur.

Shenyang Brilliance Jinbei vormt in 2008 een nieuwe joint venture met Shineray, tot dan toe een producent van motorfietsen. De joint venture maakt Jinbei busjes onder Shineray-label, maar produceert sinds 2017 ook Shineray's eigen merk SVM.
De laatste stap is heel recent. Begin 2018 neemt Renault een aandeel in Shenyang Brilliance Jinbei Auto, waarmee dat bedrijf ook een joint venture wordt. De naam wordt gewijzigd in Renault Brilliance Jinbei Auto en zal zich richten op de productie van busjes met zowel het Jinbei- als Renault-label.

Huidige structuur en merken

Het moederbedrijf is Huachen Group Auto Holdings Co Ltd. Dit bedrijf maakt zelf geen auto's, maar heeft wel een aantal dochterondernemingen, die dat wel doen.

De eerste is Shenyang Brilliance China Automotive Co Ltd. Dit bedrijf maakt personenwagens onder de naam Zhonghua (China)/Brilliance (export).

De tweede dochter is Brilliance China Automotive Holdings Co Ltd (wat ik tot nu toe Brilliance Auto heb genoemd). Dit is ook een holding, die twee joint ventures aanstuurt. De eerste is BMW Brilliance Automotive Co Ltd, die personenwagens maakt onder de naam BMW en Zinoro. Dat laatste merk is een sub-brand voor electrische auto's op BMW-basis.
De tweede joint venture is Renault Brilliance Jinbei Automotive Co Ltd en zij maken lichte bestelwagens onder de naam Renault of Jinbei en tevens personenwagens met de naam Jinbei en Huasong. Jinbei heeft naast de busjes de laatste jaren een aantal SUV's op de markt gebracht en Huasong is een nieuw merk uit 2014 met slechts 1 model, een grote MPV op basis van BMW-techniek.
Renault Brilliance Jinbei heeft zelf ook weer een joint venture met Shineray en maakt daar lichte bedrijfswagens met het merk Shineray en SUV's met het merk SVM.

De derde dochter van Huachen is Shenyang Jinbei Automotive Co Ltd. Dit is het verre kleinkind van de vrachtwagenwerkplaats waarmee alles begon. Dit bedrijf maakt lichte vrachtwagens onder de naam JBC.
China Ontrafeld - Deel 2: Beijing Auto

Zoals Jeep inmiddels de steunpilaar onder het Fiat Chrysler imperium is, zo groeide een producent van Chinese leger Jeeps uit tot een van de grootste autoconglomeraten van het land. Jeep was dan ook de partner van Beijing Auto, toen beide bedrijven de eerste Chinees-buitenlandse joint venture in de auto-industrie oprichtten.

Historie

In 1953 verrees in Beijing The First Accessory Factory, een fabriek voor auto-onderdelen, die in 1958 al van naam veranderde: Beijing Automobile Works Co Ltd (BAW). De naamsverandering was nodig, omdat BAW als een van de eerste een personenauto op de markt bracht: de op de VW Kever gebaseerde Jinggangshan. Al snel volgden een aantal modellen gebaseerd op Russische techniek van Volga. In 1965 volgde een off-road voertuig voor het Chinese leger, gebaseerd op een Russische UAZ. Deze BJ212 wordt nog steeds gemaakt.
BAW zegde de personenwagens grotendeels vaarwel en specialiseerde zich in ruige off-roaders, militaire voertuigen en lichte trucks. Ondertussen worden een aantal technische bedrijven in de Beijing regio bij elkaar gebracht, wat leidt tot de oprichting van Beijing Automotive Industry Holding Co Ltd (BAIC Group) in 1973. BAW wordt een dochteronderneming van BAIC Group.

In 1983 volgt het natuurlijk huwelijk als BAW de eerste Chinees-westerse joint venture opricht met American Motors Corp, dan de eigenaar van Jeep. De joint venture heet Beijing Jeep Co Ltd en blijft ook zo heten als Jeep eerst door Chrysler en daarna Daimler wordt gekocht. Pas bij de scheiding tussen Daimler en Chrysler verandert de naam van de joint venture in Beijing Benz Automotive Co Ltd. Beijing Jeep produceert modellen van Jeep, die zowel onder de originele naam als onder de naam Beijing worden verkocht.
In 1987 fuseert BAW met de Beijing Motorcycle Co Ltd en het nieuwe bedrijf wordt Beijing Automobile & Motorcycle Co Ltd (BAM) genoemd. In 1996 breidt BAM de activiteiten naar vrachtwagens door een nieuw dochterbedrijf op te richten: Beiqi Foton Motor Co Ltd.
Als de motorfietsproductie stopt, wordt BAM in 2001 weer BAW en keert de oude naam Beijing Automobile Works terug.

Behalve de Jeeps van Beijing Jeep heeft BAIC Group nauwelijks personenwagens in het programma, maar dat gaat veranderen in het nieuwe millennium. In 2002 richt BAIC Group een tweede joint venture op, nu met Hyundai. Deze Beijing Hyundai Motor Co zal uitgroeien tot een zeer succesvolle producent.
Tegelijkertijd begint BAIC Group te denken aan eigen personenwagens. Het bedrijf doet enkele pogingen om westerse merken met geldproblemen (zoals Saab, Volvo en Opel) over te nemen, maar al die pogingen lopen op niets uit. Uiteindelijk lukt het wel om alle intellectuele rechten op de Saab 9-3 en 9-5 te kopen als GM het Zweedse merk van de hand doet. Deze techniek zal de basis gaan vormen voor BAIC's eigen modellenpalet.
In 2009 richt het Beijing Electric Vehicle Co Ltd (BJEV) op, samen met Beijing Pride Battery Technology om in te spelen op de markt voor electrische auto's. In 2010 volgt BAIC Motor Co Ltd, dat zich moet richten op reguliere auto's. In hetzelfde jaar wordt er ook een joint venture aangegaan met de Yinxiang Industry Group uit de Chongqing provincie. En dus volgt er een stortvloed aan nieuwe merken.

In 2013 neemt BAIC Group ook nog de Chinese autofabrikant Jiangxi Changhe Automobile over van branchegenoot ChangAn. Zowel Changhe als ChangAn krijgen later een eigen topic. In 2016 neemt BAIC Group het aandeel over van China Motor Co in Fujian Benz, een joint venture tussen Fujian Motors en Daimler.
De vrachtwagenfabrikant Foton gaat in 2009 een eigen joint venture aan met Daimler (Beijing Foton Daimler Automotive) en neemt in 2014 het geherstarte Borgward over. Daarmee begeeft Foton zich ook op de personenautomarkt.

Huidige structuur en merken

Beijing Automotive Group Co Ltd (de nieuwe naam van Beijing Automotive Industry Holding) is de moedermaatschappij met vele dochters. Ik ga hier alleen in op de autoproducenten, maar BAIC Group is inmiddels ook op allerlei andere gebieden, zoals luchtvaart, actief.

De oudste dochter is BAW, die nog steeds vooral legerjeeps en Ėtrucks maakt, maar ook een enkele civiele off-roader of pickup onder eigen naam op de markt brengt. BAW maakt bovendien een aantal SUV/offroaders, die door BAIC Motor onder het Beijing-label worden verkocht.

BAIC Motor is de personenwagenafdeling van de groep. BAIC Motor beheert de joint ventures Beijing Benz (die o.a. de C- en E-klasse maakt) en Beijing Hyundai. Eigen merken zijn Beijing (geproduceerd door BAW) en Senova. De naam Senova werd in 2013 geintroduceerd en biedt nu een compleet programma hatchbacks, sedans en crossovers.

BJEV is de producent van volledig electrische voertuigen en na BYD de grootste EV-producent van China. Naast voertuigen onder het BJEV-label, is er inmiddels ook sub-brand Arcfox, die een soort electrische Smart op de markt brengt.

BAIC Yinxiang Automobile Co Ltd is de joint venture met Yinxiang groep en die brengt drie merken op de markt. Huansu (soms geschreven als Hyosow) en Weiwang zijn daarbij gelieerd aan BAIC Group. De joint venture produceert ook auto's onder de naam Bisu, maar dit merk behoort geheel aan Yinxiang.

BAIC Group hanteert overigens voor al deze merken (en ook die hieronder nog volgen) een soort VW-strategie. Alle modellen worden gebouwd op gedeelde platforms en met dezelfde motoren. De platforms zijn gebaseerd op Saab-techniek, net als een aantal motoren. Kleinere motoren zijn vaak van oorsprong van Mitsubishi.

Foton is de vrachtwagen dochter van BAIC Group, maar maakt inmiddels ook een SUV en pickup voor de gewone markt. Bovendien zijn ze eigenaar van Borgward, die een paar crossovers maakt op BAIC Senova basis.

Tot slot Changhe, een Chinees merk uit 1970, maar dat sinds 2013 een directe dochter is van BAIC Group. Changhe maakt een sedan, een paar crossovers en MPV's op techniek die door de hele BAIC Group wordt gebruikt. Changhe beheert ook een langlopende joint venture met Suzuki, die een aantal modellen van het Japanse merk in China vermarkt.
China Ontrafeld - Deel 3: BYD Auto

BYD staat voor 'Build your dreams' en is geval apart in de Chinese auto-industrie, omdat het een private onderneming zonder staatsbemoeienis is. Het bedrijf kreeg wereldwijde bekendheid toen Warren Buffet's inversteringsfonds Berkshire-Hathaway in 2008 10% van de aandelen kocht.

Historie

BYD Co Ltd werd in 1995 opgericht in Shenzhen (provincie Guangdong, de kustregio rond Hong Kong) door Wang Chuanfu als producent van oplaadbare batterijen. Veel telefoonmakers verplaatsten hun productie naar China en BYD profiteerde daar gretig van. Binnen enkele jaren groeiden ze uit tot de grootste producent van batterijen voor telefoons. Het bedrijf begon vervolgens uit te breiden naar andere onderdelen. Eerst volgde onderdelen voor mobiele telefoons, daarna electronica in het algemeen. Chuanfu had echter ook de ambitie om iets met auto's te doen.
Om in China auto's te bouwen, heb je een staatsvergunning nodig. Net als het eveneens private Geely kon BYD niet zomaar zo'n vergunning bemachtigen. Dus ging het bedrijf op zoek naar een bestaande autobouwer om over te nemen en vond er een aan de andere kant van het land.

Hier moeten we even een zijstap maken naar een autobouwer waar heel weinig details over te vinden zijn. In de noordelijke provincie Shaanxi werd door de staat in de jaren 80 de China North Industry Corporation (Norinco) opgezet, een cooperatie die vooral actief is in de wapenindustrie. In 20 jaar groeide het uit tot een conglomeraat van bijna 200 bedrijven en een daarvan was een begonnen als metaalwerkplaats in de stad Xian: Qinchuan Machinery Works.
Qinchuan verwierf ongeveer in 1987 het recht om auto's te gaan maken. Ze maakten kleine, goedkope modellen, meestal gebaseerd op de techniek van de Suzuki Alto. De auto's deden vooral dienst als taxi in de regio en werden onder de merknamen Qinchuan, Beifan,Xian of Fuxing verkocht. De werkplaats zelf veranderde haar naam in 1997 in Xian Qinchuan Automobile Co Ltd.
Dit bedrijf werd in 2002 door Wang Chaunfu opgekocht en in 2003 omgevormd tot BYD Auto Co Ltd, een volle dochter van BYD. Het laatste model van Qinchuan werd als BYD Flyer op de markt gebracht. Terwijl BYD Auto zich vooral op de onderkant van de markt richtte, begon het ook aan de ontwikkeling van geŽlektrificeerde auto's en in 2009 was de BYD F3DM de eerste auto ter wereld met een stekker.

Door de electrificatie van haar modellen en de investering van Berkshire-Hataway trok BYD de aandacht van Daimler. In 2010 volgde een joint venture, Shenzhen BYD Daimler New Technology Co Ltd, die de ontwikkeling van meer premium electrische auto's voor ogen heeft.

Huidige structuur en merken

Het BYD-imperium is lekker overzichtelijk. BYD Auto Co Ltd is een volle dochter van BYD Co Ltd en maakt een volledig gamma aan auto's onder de naam BYD.
De joint venture tussen BYD Auto en Daimler maakt een model, gebaseerd op de vorige Mercedes B-Klasse, onder de naam Denza.
China Ontrafeld - Deel 4: Chery Auto

Chery kennen we vooral van de rechtszaken over intellectueel eigendom. Nogal eens was een Chery een nauwelijks verborgen kopie van een concurrent. Zelfs de merknaam lijkt verdacht veel op het Amerikaanse Chevy. Ondanks de controverses heeft Chery zich in korte tijd gevestigd als grote Chinese fabrikant.

Historie

Chery Automobile Co Ltd werd door de Chinese staat opgericht in 1997 in Wuhu (provincie Anhui). De doelstelling was om goedkope auto's te produceren, met een behoorlijke nadruk om ze ook te exporteren. De productie startte in 1999 en de verkoop in 2001. Het eerste model was een in licentie gebouwde Seat Toledo. In 2001 werd ook Chery Commercial Vehicles Co Ltd opgericht. Dit bedrijf richtte zich met het merk Karry op lichte bedrijfswagens en bussen.
De exportdoelstellingen van Chery bleken realistisch. Het merk richtte zich vooral op opkomende economieŽn en expandeerde behoorlijk snel door Azie, Zuid-Amerika en Afrika. Binnen 10 jaar van de oprichting exporteerde het de meeste auto's van alle Chinese fabrikanten. Ook werden in vele landen assemblagefabrieken voor CKD (complete knock-down) kits gerealiseerd. Wie denkt dat Europa veilig is voor de Chinese invasie: in Italie bouwt DR Motor al sinds 2006 diverse Chery modellen in licentie.

Chery had ook ambities voor de premium markt. In 2007 richtte het samen met Israel Corp, het investeringsfonds van de Israelische regering, een joint venture met de naam Qoros Auto Co Ltd op. Diverse westerse ingenieurs werden aangetrokken om met dit merk serieus de competitie met de westerse merken aan te gaan.
Chery zelf introduceerde in 2009 de sub-merken Rely en Riich voor de Chinese markt. Ook deze moesten meer premium zijn dan de producten onder Chery-label. De uitdijende reeks auto's bleek echter niet succesvol en in 2012 verdwenen beide merken weer van de markt.

Ondertussen was Chery gediversificeerd in andere industrieŽn, zoals onroerend goed en scheepsbouw en had bovendien een hele rits bedrijven opgezet die auto-onderdelen fabriceerden. In 2010 werd de bedrijfsstructuur herzien. Een nieuwe holding, Chery Holdings Co Ltd, werd de moedermaatschappij voor alle activiteiten. Auto's werden gebouwd door Chery Auto en Chery Commercial Vehicles en alle andere activiteiten werd per sector gestructureerd in vele BV's.

In 2012 richt Chery Auto met Tata Motors een joint venture op voor het bouwen van de producten van Jaguar Land Rover voor de Chinese markt. Een jaartje later richt Chery Commercial Vehicles een nieuw sub-merk op: Cowin Auto, die zich toelegt op de productie van SUV's. Nu maakt ook de bedrijfswagenafdeling personenwagens.
Sinds die tijd kampt Chery echter met tegenvallende verkoopcijfers op de thuismarkt en heeft het moeite om kapitaal te verzamelen voor de nodige investeringen. Dus worden nieuwe geldschieters gezocht. In 2017 verkopen Chery Auto en Israel Corp een meerderheidsbelang (51%) in Qoros aan Baoneng Holding, een Chinees investeringsfonds. En in januari 2018 wordt 51% van Cowin Auto verkocht aan het investeringsfonds van de stad Yibin (provincie Sichuan). De fabriek wordt ook daarheen verhuisd. Chery Commercial Vehicles richt wel gelijk een nieuw sub-merk op: Jetour.

Huidige structuur en merken

Chery Holdings Co Ltd beheert twee auto producerende dochters.

Chery Automobile Co Ltd maakt personenwagens onder de naam Chery. Bovendien produceert het Land & Range Rovers voor JLR en heeft het een minderheidsaandeel in Qoros.

Chery Commercial Vehicles Co Ltd maakt voornamelijk bedrijfswagens en bussen onder de naam Karry. Dat merk brengt van die wagens ook een enkele personenversie uit. Een flinke SUV wordt gemaakt onder de naam Jetour en ook heeft Chery CV een minderheidsaandeel in Cowin Auto.
China Ontrafeld - Deel 5: Chang'An

Toen China in de jaren 50 haar auto-industrie op poten zetten, begon het met 4 staatsgeleide ondernemingen: First Auto Works, Shanghai Auto, Nanjing Auto en Chang'An. Nog steeds hoort Changan, voor mij de onbekendste van dit stel, tot grote jongens. Dit hebben ze vooral te danken aan joint ventures met westerse bedrijven, maar ze maken inmiddels ook auto's onder eigen label.

Historie

Changan komt voort uit en is nog steeds gelieerd aan de Chinese defensie-industrie. Chang'An Automobile Group Co Ltd is immers eigendom van China South Industries Group, gespecialiseerd in wapens en munitie. De vroegste wortels van Changan leiden terug naar 1862, toen het Shanghai Foreign Gun Bureau werd opgericht. De wapenhandel veranderde een paar keer van naam en adres, maar eindigde na de vorming van de volksrepubliek als Chongqing Changan Arsenal in de gelijknamige stad en provincie.
In 1957 begint Changan Arsenal met de productie van auto's, in dit geval jeeps voor het Chinese leger. Pas in 1984 komt de overstap naar de civiele markt. Changan Automobile Group wordt opgericht en begint met de productie (in licentie) van de Suzuki Carry minibus. Deze licentie-overeenkomst leidt tot een nauwere samenwerking en in 1993 wordt Changan Suzuki Automobile Co Ltd opgericht, een joint venture tussen beide merken.

In 1996 wordt Chongqing Changan Automobile Co Ltd opgezet voor de productie van eigen modellen onder de naam Changan voor personenwagens en Chana (soms geschreven als Oushang of Auchan) voor bedrijfswagens. Dit zijn nog steeds Suzuki-modellen in licentie, de eerste eigen ontwerpen laten nog 10 jaar op zich wachten.

In 2001 volgt een tweede joint venture, Changan Ford Mazda Automobile Co Ltd. Behalve nieuwe fabrieken voor het assembleren van auto's wordt er ook een fabriek voor motorblokken gebouwd. Ford doet in de economische crisis afstand van haar belang in Mazda en in 2012 wordt dat ook in China zichtbaar. De bestaande joint venture gaat verder als Changan Ford Automobile Co Ltd en Changan begint een nieuwe joint venture met Mazda in Changan Mazda Automobile Co Ltd.
Meer joint ventures volgen. In 2004 wordt samen met de Chinese fabrikant JMC Jiangxi Jiangling Co Ltd opgericht. Dit bedrijf, in meerderheid eigendom van JMC, maakt offroaders onder de naam Landwind, die in Europa een korte, onsuccesvolle carriere kennen. In 2011 volgt PSA nog. Changan PSA Automobile Co Ltd gaat DS automobielen maken voor de Chinese markt.

In 2009 neemt Changan Auto de hele automobielboedel van het Chinese Aviation Industry Corp over. Hierin bevinden zich de merken Changhe, Changhe-Suzuki, Hafei en motorenfabriek Dongan. Met de directie van Changhe ontstaat al snel een dispuut dat zo hoog oploopt, dat de Chinese staat ingrijpt. Changhe (en Changhe-Suzuki) wordt in 2013 losgeweekt van Changan en vervolgens doorverkocht aan BAIC Group.
Voor Hafei Auto verloopt de over name al niet veel rooskleuriger. Het bedrijf wordt in 2015 overgedaan aan de Changan Ford joint venture. De fabrieken schakelen over op de productie van Ford-modellen en dat betekent het einde van het merk Hafei.

In 2018 lanceert het bedrijfswagenmerk Chana (dat inmiddels ook een enkele MPV en SUV voor de civiele markt produceert) een nieuwe premium brand met de naam COS.

Huidige structuur en merken

Moderbedrijf Changan Automobile Group Co Ltd bestuurt vier grote internationale joint ventures. Deze maken auto's voor Suzuki, Ford, Mazda en PSA (DS).

Daarnaast maakt Changan middels dochteronderneming Chongqing Changan sinds 2006 eigen auto's onder de merknamen Changan (personenauto's) en Chana (lichte bedrijfsauto's). Sinds dit jaar is COS (premium SUV's) daarbij gekomen.
Verders heeft Changan middels een joint venture met JMC een aandeel in de productie van Landwind.
China Ontrafeld - Deel 6: China Motor

Of Taiwan (officiŽle naam: Republiek China) onderdeel is van China (officiŽle naam: Volksrepubliek China), staat nog altijd ter discussie. Wat het juiste antwoord is, laat ik graag in het midden, maar de China Motor Corporation is dus een Taiwanees bedrijf, met belangen in de volksrepubliek. Later volgt nog een deel over een tweede Taiwanese autofabrikant, Yulon.

Historie

In tegenstelling tot de Chinese wirwar van bedrijfsbelangen is de geschiedenis van China Motor heerlijk overzichtelijk. Het kan bijna in een zin. In 1969 werd het bedrijf opgericht in Taipei, in 1970 volgde een technische overeenkomst met Mitsubishi Motors en vanaf 1973 werden er Mitsubishi's geassembleerd voor de locale markt. De auto's werden verkocht met tegelijkertijd CMC als Mitsubishi logo's op de achterklep, pas in 2013 verscheen er een CMC zonder Mitsubishi-logo, hoewel dit nog gewoon een Japans ontworpen busje was.
In de eerste jaren produceerde CMC vooral lichte bedrijfswagens en minibusjes, maar in de jaren 80 volgde ook het personenwagenaanbod van Mitsubishi. Sinds die tijd voert CMC ook een klein aantal eigen modellen, die wel steeds gebaseerd blijven op Mitsubishi techniek. Mitsubishi is met een 14% belang inmiddels aandeelhouder van CMC.

In 1995 maakt CMC de overstap naar het vaste land. Samen met Fujian Motors richt het een joint venture op met de naam South East (Fujian) Motor Co Ltd. Dit Chinese bedrijf doet hetzelfde als CMC: Mitsubishi's assembleren en onder eigen label (Soueast) op de markt brengen. In 2006 wordt Mitsubishi zelf partner, als het 25% van de aandelen overneemt van CMC.
CMC is met Fujian ook vanaf 2007 betrokken bij de productie van Mercedes-busjes door de Fujian Benz joint venture. CMC verkoopt dat belang echter in 2016 aan de BAIC Group.

Huidige structuur en merken

China Motor Corporation verkoopt CMC-gelabelde Mitsubishi modellen in Taiwan.

Via een joint venture met Fujian en Mitsubishi verkoopt het Soueast-gelabelde Mitsubishi modellen in China. Meer over Soueast volgt in het topic over Fujian Motor.
Leuk topic!

Altijd geinteresseerd geweest in de Chinese markt en leuk om te zien dat die er bij anderen ook is. Jammer dat van de genoemde sites chinaautoweb.com al in geen jaren meer is bijgewerkt en zelfs CarNewsChina.com is gestopt. Het is nu inderdaad lastig om nog makkelijk aan het laatste nieuws uit China te komen.
@Terence,

Wat mij betreft liever wel 34 topics (wat is er op tegen?), want als alles in ťťn topic staat wordt dat net zo'n doolhof als de Chinese auto-industrie met alle reacties die door elkaar komen te staan.

Ik zie trouwens verschillende merken bij meerdere concerns staan (Soueast) en ook concerns die als merk bij een ander concern staan (Hafei), dus daar moet misschien nog wel even naar worden gekeken.
@Bart81
Ja, informatie uit China is schaars. Ik snap niet waarom Europese autobladen geen contact proberen te leggen met Chinese collega's, zodat ze wat lokale content kunnen overnemen. 't Zou toch niet zo moeilijk moeten zijn.

@929V6
Ik heb inmiddels Terrence' verzoek ingewillegd. Ik ben met je eens dat losse topics overzichtelijker is (daarom was ik er ook mee begonnen), maar dit werkt wat mij betreft ook.
Over je andere opmerkingen:
Soueast is een joint venture tussen CMC en Fujian, dus die komt in beide artikelen voor.
Hafei verdient eigenlijk geen eigen topic, want het bestaat niet meer *. Maar ik had de research al en ik was te lui om de nummering van m'n lijstje aan te passen, dus zodoende staat het er nog tussen. Het was een onafhankelijk merk, dat is overgenomen door ChangAn.

* verdwenen Chinese merken is ook interessant, maar misschien laat ik dat aan iemand anders over.
Quote

en zelfs CarNewsChina.com is gestopt

eye popping smiley Wat zonde!
China Ontrafeld: Deel 7: Dongfeng

Na Shanghai Auto en FAW is Dongfeng de derde grootste fabrikant van personenwagens in China. Niet gek voor een bedijf dat pas 20 jaar na de eerste golf fabrikanten werd opgericht en zich voor het grootste deel van z'n geschiedenis concentreerde op vrachtwagens. Dongfeng is inmiddels ook kampioen joint ventures en ondoorzichtige constructies, dus ik hoop dat het volgende stukje te begrijpen valt.

Historie

Dongfeng werd in 1969 door de Chinese staat opgericht als Second Automobile Works (SAW) in Shiyan, provincie Hubei, gedeeltelijk op de overgehevelde eigendommen van FAW. In die beginjaren was SAW uitsluitend een producent van vrachtwagens, vanaf 1975 onder de merknaam Dongfeng. Hoewel Dongfeng nog steeds de grootste vrachtwagenproducent van China is, zal ik me toch concentreren op de personenwagens.
We kunnen dus met grote stappen door de vroege geschiedenis. De eerste jaren van SAW zijn niet heel succesvol en in 1981 fuseert het bedrijf met 8 andere ondernemingen in de regio om de schaal te vergroten. Het blijft nog wel even SAW heten, tot 1992. Dan wordt de merknaam ook de bedrijfsnaam en wordt SAW ingeruild voor Dongfeng Motor Corporation (DFC).

In 1992 begint voor DFC ook de productie van personenwagens. Uiteraard geen eigen ontworpen modellen, maar ze vormen een joint venture met PSA, Dongfeng Citroen Automobile Co Ltd, die Citroens gebadged als Shenlong maakt voor de Chinese markt.
Een tweede joint venture volgt een paar jaar later. Kia gaat een joint venture aan met Yueda Investment Fund voor de productie van de Pride. Dongfeng neemt in 1999 echter een deel en in 2001 alle aandelen van Yueda over en zo ontstaat Dongfeng Yueda Kia Automobile Co Ltd.

Aan het eind van de 20e eeur verkeert veel van de Chinese auto-industrie in de problemen en ook Dongfeng ontkomt niet aan de financiŽle malaise. Een boel schulden moeten worden gesaneerd. Er wordt in 2001 een tussen-holding gecreŽerd, Dongfeng Motor Group Co Ltd (DFG), die vrijwel alle activiteiten van het moederbedrijf overneemt en een paar jaar later genoteerd wordt aan de beurs van Hong Kong. Het is ook de entiteit die in 2008 ruim 10% van de aandelen PSA verwerft.

In 1997 neemt Dongfeng Liuzhou Motor Co Ltd over. Dit is een oude vrachtwagenfabrikant met wortels die teruggaan tot 1954. Ik had beloofd vrachtwagens te negeren, maar dit is een belangrijke overname, want in 2002 introduceert Dongfeng Liuzhou de merknaam Fengxing: de eerste eigen personenwagens van Dongfeng.
Hier gelijk maar even een korte uitleg over de strategie van Dongfeng. Personenwagens worden inmiddels in vele fabrieken door vele dochterondernemingen gemaakt. Elke entiteit produceert auto's onder een eigen merk, maar ze worden allemaal voorzien van het Dongfeng-logo (twee zwaluwen). Hierdoor is de lijn tussen merknaam Dongfeng en die van de submerken heel dun.

Goed, verder met de tijdlijn. In 2002 beŽindigt Peugeot haar samenwerking met Ghangzhou Auto en treedt toe tot de joint venture met Dongfeng, vanaf nu dus Dongfeng Peugeot-Citroen Automobile Co Ltd geheten.
2003 is een druk jaar voor Dongfeng. Het richt een joint venture op met Chongqing Sokon Industries (Dongfeng Sokon Co Ltd) voor de productie van minibusjes, met Honda (Dongfeng Honda Automobile Co Ltd) en tenslotte een met Nissan, die zal uitgroeien tot de belangrijkste voor het bedrijf. Gek genoeg heet de samenwerking niet Dongfeng Nissan, maar Dongfeng Motor Co Ltd (DFM). DFM gaat trucks produceren met de naam Dongfeng, bedrijfswagens als Dongfeng of Nissan en personenwagens voor Nissan. Die personenwagens worden gemaakt door een tegelijkertijd opgerichte dochter van DFM, Dongfeng Nissan Passenger Vehicle Co Ltd.
Nissan had al sinds 1993 een joint venture voor bedrijfswagens met een Chinees staatsinvesteringsfonds genaamd Zhengzhou Nissan Automobile Co Ltd. Deze joint venture wordt middels de tussenholding Dongfeng Automobile Co Ltd overgenomen en aan de inventaris van DFM toegevoegd.

Het net genoemde Dongfeng Sokon komt in 2008 met het tweede eigen automerk van Dongfeng, Fengguang. Dit merk maakt vooral MPV's en crossovers. Het derde merk volgt snel. In 2007 had Dongfeng Group al een dochter opgericht, Dongfeng Passenger Vehicle Co Ltd, en deze introduceert in 2009 het merk Fengshen. Dit merk is ook bedoeld voor de export en in het buitenland worden de wagens Aeolus genoemd.
Een jaar later volgt merk nummer vier: Venucia. Deze wagens worden gebouwd door Dongfeng Nissan Passenger Vehicle. Het merk is behoorlijk succesvol en in 2017 wordt het losgeweekt van Nissan. Het nieuwe bedrijf, Dongfeng Venucia Motor Co Ltd, valt echter nog wel onder DFM, de joint venture van Dongfeng en Nissan.

Na al die nieuwe merken is het weer eens tijd voor een joint venture. In 2010 wordt Dongfeng Yulon Motor Co opgericht, dat grote SUV's gaat maken onder het merk Luxgen. Yulon is overigens een fabrikant uit Taiwan, die de oudere lezer nog zou kunnen kennen onder hun voormalige naam Yue Loong.
De Dongfeng Honda joint venture probeert tussen 2012 en 2016 het merk Ciima aan de man te brengen. Dat zijn uitgeklede Honda Civics en het merk is geen succes.

Zhengzhou Nissan, de overgenomen joint venture onder DFM, is de volgende die het probeert op de personenwagenmarkt. Zij introduceren het merk Fengdu.

Tussen 1993 en 2004 maakte Sanjiang Renault Automotive Co Ltd, een joint venture tussen Sanjiang Space Group en Renault, Traffic busjes voor de Chinese markt. Het succes was matig en na 2004 was joint venture grotendeels inactief. In 2013 koopt DFG Sanjiang uit en zo ontstaat Dongfeng Renault Automobile Co Ltd. Dongfeng, Renault en Nissan vormen in 2017 nog een joint venture genaamd eGT New Energy Automotive Co Ltd voor de ontwikkeling van electrische voertuigen.
In 2018 volgt nog het laatste merk: Junfeng (wat vertaald moet worden als JoyFun). Dit merk maakt electrische auto's. Wuhan Junfeng Automobile Co Ltd is ook weer een dochter van DFM.

Huidige structuur en merken

Goed, tijd voor wat orde in de chaos. Dongfeng Motor Corporation (DFC) is het moederbedrijf. Zij beheert een aantal joint ventures direct en een aantal via de tussenholding Dongfeng Motor Group Co Ltd (DFG).

Direct onder DFC vallen Dongfeng Sokon Co Ltd, die bedrijfswagen als Sokon en personenwagens als Fengguang verkopen, en Dongfeng Yulon Motor Co Ltd, die SUV's met de naam Luxgen maken.

De overige activiteiten vallen onder DFG. Ook hier weer een onderscheid tussen directe dochters van DFG en de Nissan-activiteiten die via dochter Dongfeng Motor Co Ltd (DFM) lopen.

Directe dochters zijn Dongfeng Peugeot-Citroen Automobile Co Ltd (Peugeot en Citroen modellen), Dongfeng Honda Automobile Co Ltd (Honda modellen), Dongfeng Renault Automobile Co Ltd (Renault modellen), Dongfeng Liuzhou Motor Co Ltd (vooral vrachtwagens, maar ook personenwagens als Fengxing) en Dongfeng Passenger Vehicle Co Ltd met de Fengshen/Aeolus merknaam.

Via DFM lopen de volgende ondernemingen: Dongfeng Nissan Passenger Vehicle Co Ltd (Nissan modellen), Dongfeng Infiniti Motor Co Ltd (Infiniti modellen), Zhengzhou Nissan Automobile Co Ltd (naast Nissan bedrijfswagen ook Fengdu modellen), Dongfeng Venucia Motor Co Ltd (Venucia modellen) en Wuhan Junfeng Automobile Co Ltd (electrische Junfeng modellen).

Let wel, dit zijn alleen de personenwagens van Dongfeng. Het bedrijf maakt ook nog vrachtwagens en bussen (merknamen als Dongfeng, Chenglong, Balong, Longka), lichte bedrijfswagens en pick-ups (merknamen als Dongfeng, Nissan, Sokon) en speciale voertuigen, zoals een legerjeep, die een regelrechte kopie van de originele Hummer is.
China Ontrafeld - Deel 8: FAW

FAW maakt Hongqi limousines. De merknaam doet misschien geen belletje rinkelen, maar de meeste lezers zullen de wagens wel kennen. Sinds de jaren 50 laten de leden van de Chinese Communistische Partij zich met dit merk vervoeren. Vormgegeven naar voorbeeld van topklasse Russische of Amerikaanse sedans, is Hongqi inmiddels uitgegroeid tot een Chinees automobiel icoon.

Historie

Met behulp van de Russische staat wordt begin jaren 50 de eerste autofabriek in China gebouwd met de toepasselijke naam First Automobile Works (FAW). De fabriek staat in Changchun, provincie Jilin, in het noordoosten van China. Vanaf 1953 rollen er vrachtwagen met de merknaam Jiefang van de band en de Hongqi sedans volgen vanaf 1958. Beide merken zijn ook nu nog springlevend, best opmerkelijk als je alle verhaaltjes over de Chinese automerken hebt doorgespit.
Dertig jaar lang stelt FAW zich tevreden met het produceren van auto's onder deze twee merknamen. In 1967 assisteren ze nog wel met het opzetten van Second Automobile Works, wat later zal uitgroeien tot Dongfeng. In de jaren 80 ontstaat echter onder invloed van de centrale regering de eerste expansie- en consolidatiegolf in de Chinese auto-industrie.
Voor FAW betekent dat ze in 1986 ook in de autobussen gaan met de overname van Wuxi Bus en in 1987 nemen ze Jilin Automobile over. Jilin Auto was in 1980 opgezet door de lokale regering en produceerde Suzuki Carry minibusjes onder licentie, die werden verkocht onder de merknaam Jiabao. Ook onder de vleugels van FAW blijft dit voortduren.

Intermezzo: Etsong
In 1997 wordt Etsong Vehicle Manufacturing Co Ltd opgericht door Etsong Tobacco, een sigarettenmerk. De tabaksfabrikant heeft in Engeland de complete productielijn van de Austin Maestro en Montego opgekocht en brengt deze modellen, voorzien van een Toyota-motor, vanaf 1998 onder de merknaam Lubao op de Chinese markt. In 2003 verwerft FAW Jilin de rechten op Lubao en de Maestro/Montego en in 2005 nemen ze de hele fabriek over. De fabriek verkopen ze door aan Shanghai Auto, de Lubao's blijven ze nog even bouwen. In 2008 neemt Sichuan Auto de hele productielijn over en bouwt de auto's onder de naam Yema. Lubao blijft een merk voor lichte bedrijfswagens van FAW Jilin.


Midden jaren 80 is FAW ook in de race voor een joint venture met Volkswagen, maar deze gaat in eerste instantie naar Shanghai Auto. Door het succes ervan, ziet VW ruimte voor een tweede samenwerking en in 1991 wordt FAW Volkswagen Automobile Co Ltd opgericht, een joint venture die zowel Audi's als Volkswagens zal produceren.

Inmiddels moet ook de bedrijfsstructuur een beetje aangepast en First Automobile Works wordt FAW Group Corporation. Daaronder structureert het haar activiteiten in FWA Car (Hongqi), FWA Bus en FWA Truck (Jiefang).
Tussen 1995 en 2001 is FAW eigenaar van de vrachtwagen-afdeling van Brilliance Auto, JBC trucks van Jinbei. Dit leidt bovendien tot een eerste joint venture met GM, Jinbei GM Automotive Co Ltd, die de Chevrolet Blazer op de markt brengt. Die samenwerking is echter niet succesvol en wordt uiteindelijk verkocht aan Shanghai Auto, waarmee GM al een joint venture had. JBC wordt weer terugverkocht aan Brilliance.

In 2002 neemt FAW Tianjin Auto over. Dat bedrijf is opgericht in 1965 door de lokale overheid en maakt in z'n eerste jaren kopieŽn van de Beijing Jeeps onder de merknaam Tianjin. Vanaf 1984 produceren ze echter personenwagens (Daihatsu Charade onder licentie) onder de merknaam Xiali en minibusjes (de Hijet) onder de naam Huali.
Tegelijkertijd volgt een samenwerking met Toyota. Via FAW Bus had het al een joint venture overgenomen in de provincie Sichuan en in 2002 volgt een tweede joint venture tussen FAW Tianjin en Toyota Motor Co. Beide joint ventures maken inmiddels personenwagens voor Toyota.

Na Toyota is Mazda aan de beurt. In 2005 wordt een joint venture tussen FAW Car en Mazda opgericht. De Japanners hadden echter al een bestaande samenwerking met de provincie Hainan. FAW koopt de provincie uit en fabriek wordt omgevormd FAW Haima Automobile, die Mazda's rebadged en als Haima verkoopt.
Dat is niet het laatste nieuwe merk van FAW. In 2006 introduceert FAW Car naast Hongqi ook het merk Besturn en FAW Jilin gaat eigen auto's maken onder het label Senia (eerst ook wel geschreven als Senya of Xenia).
De laatste ontwikkelingen zijn een nieuwe joint venture met GM in 2009, die echter alleen lichte vrachtwagens en pickups maakt voor het merk Jiefang, een onsuccesvol budgetmerk Oley in 2012 en FAW Tianjin, die het merk Junpai introduceert voor eigen ontwikkelde voertuigen. Heel recent, september 2018, is dat FAW Huali (een dochter van FAW Tianjin) verkocht wordt aan Future Mobility Co Ltd, de moedermaatschappij van de startup voor electrische auto's Byton.

Huidige structuur en merken

Moedermaatschappij FAW Group Corporation stuurt een aantal activiteiten direct aan. Belangrijkste is FAW Car Co Ltd, deze produceert de merken Hongqi en Besturn. Tevens produceert dit merk Mazda's, die door de joint venture FAW Mazda Motor Sales Co Ltd worden verkocht.

Veruit de grootste divisie is de joint venture met Volkswagen, FAW Volkswagen Automobile Co Ltd. Deze maakt zowel Audi's als Volkswagens.

Voor de eigen merken heeft FAW nog een aantal dochterbedrijven, waarvan Tianjin FAW Xiali Automobile Co Ltd de belangrijkste is. Deze produceert de merken Xiali en Junpai. Bovendien beheert het de joint venture Tianjin FAW Toyota Motor Co Ltd, die een grote reeks Toyta's maakt. De tweede Toyota joint venture, Sichuan FAW Toyota Motor Co Ltd, valt direct onder FAW Group en produceert naast bijvoorbeeld de Prius ook Toyota autobussen.
FAW Jilin Automobile Co Ltd maakt vervolgens auto's onder de naam Senia. FAW Passenger Vehicle Co Ltd maakt budgetmodellen met de naam Oley. Dit merk was zo onsuccesvol, dat het in China inmiddels verdwenen is, maar in sommige exportlanden (Midden-Oosten, Zuid-Amerika) is het nog te krijgen. Tot slot maakt FAW Haima Automobile Co Ltd op Mazda techniek gebaseerde auto's onder de naam Haima.

Daarnaast is FAW zeer groot in commerciŽle voertuigen, de Jiefang Trucks en Taihu bussen. Deze worden onder meer gemaakt door FAW Jiefang Truck Co Ltd, FAW Bus & Coach (Wuxi) Co Ltd, Chengdu China FAW Automobile Co Ltd en de joint venture FAW-GM Light Duty Commercial Vehicle Co Ltd.
China Ontrafeld - Deel 9: Fujian Motors

Stel je voor dat VDL Nedcar een eigen automerk zou ontwikkelen en dat als 'Zuioost' op de markt zou brengen, om de oorsprong van de auto's te benadrukken. Zouden we dat als consument serieus nemen? Ik vrees van niet, maar het is wel ongeveer wat Fujian Motors deed.

Historie

In 1992 wordt Fujian Motor Industry Group opgezet door de regering van de gelijknamige provincie om de lokale automobielindustrie te stimuleren. Als eerste verwerft het bedrijf een controlerend aandeel in de lokale busbouwer King Long. Dat mag dan klinken als de naam van een 'adult entertainment'-acteur, King Long is met z'n sub-merken Higer en Golden Dragon inmiddels wel een van de grootste autobusfabrikanten in China en een serieuze exporteur van die voertuigen.

Ik ben meer geÔnteresseerd in personenwagens en de eerste stap van Fujian Motors op dat gebied is een joint venture met het Taiwanese China Motor in 1995. China Motor is zelf een producent van op Mitsubishi-techniek gebaseerde auto's en in China doen ze hetzelfde. Al worden de auto's op de markt gebracht onder de merknaam Soueast, onderhuids zijn het lange tijd Mitsubishi's, pas in 2008 volgt het eerste eigen ontwerp. De joint venture produceert ook auto's voor Mitsubishi zelf en in 2006 nemen de Japanners de helft van de China Motor aandelen over.

In 1997 wordt Fujian Fulong Co Ltd opgericht. Google er nu naar en je vindt iets met diepvriesgroente en fruit. Ik heb geen idee of er een relatie is, maar twee jaar later verandert de naam in Fujian Longma. Dat is een bedrijf voor auto-onderdelen, aangepaste voertuigen en agriculturele machines. In 2004 wordt er een echte autofabriek van gemaakt, de naam wordt Fujian Xinlongma Automobile, maar op een vergunning voor productie is het nog wachten tot 2011. Xinlongma maakt eerst motorblokken en vanaf 2014 hele auto's onder de merknaam Qiteng (Keyton in het Engels).

Ondertussen heeft Fujian Motors een tweede joint venture opgericht, samen met China Motor en Daimler. Deze onderneming, inmiddels Fujian Benz geheten, maakt Mercedes bedrijfswagens, zoals de Vito, Viano en Sprinter. In 2016 worden alle aandelen van China Motor en een gedeelte van Fujian Motors overgenomen door BAIC Group, die door Beijing Benz en Beijing Foton Benz al een langlopende, succesvolle relatie met Mercedes heeft.

In 2015 werpt Fujian zich op de New Energy-markt en richt het merk Yudo op, dat hippe, compacte EV's voor gebruik in de stad moet gaan maken. Het eerste model verschijnt in 2017.

Huidige structuur en merken

Fujian Motor Industry Group Co Ltd is het staatsgeleide moederbedrijf dat middels twee directe dochters en twee joint ventures auto's bouwt.

South East (Fujian) Motor Co Ltd is een joint venture met China Motor en Mitsubishi, die auto's maakt onder de merken Soueast en Mitsubishi.
Fujian Benz Automotive Co Ltd is een joint venture met Daimler en BAIC Group, die bedrijfswagens produceert voor Mercedes.

Fujian Xinlongma Automobile Co Ltd is een dochteronderneming, die personenauto's maakt onder het merk Qiteng.
Yudo New Energy Vehicle Co Ltd is een dochteronderneming, die electrische auto's ontwikkeld. De productie van de auto's voor het merk Yudo worden fysiek gedaan door Fujian Xinlongma.

Daarnaast heeft Fujian nog een hele portefeuille met busbedrijven, waarvan King Long de belangrijkste is.
China Ontrafelt - Deel 10: GAC Group

Van dit merk heb je waarschijnlijk wel eens gehoord: Trumpchi. De naam lijkt ongelukkig gekozen gezien de huidige controversiŽle president van de Verenigde Staten, maar stamt al uit de tijd dat The Donald nog mensen ontsloeg in een reality TV-show. Trumpchi is een merk van de Ghangzhou Automobile Group, die na een valse start een razendsnelle expansie doormaakte.

Historie

Eind jaren 40 ontstonden er in Ghangzhou, hoofdstad van de provincie Guangdong, een aantal machinewerkplaatsen en garages, die door de lokale autoriteiten in 1955 werden verenigd als Ghangzhou Auto Factory. Ghangzhou Auto bleef voornamelijk dienst doen als werkplaats, maar richtte ook een onderdelenfabriek op. Het was duidelijk dat er interesse was om uit te groeien tot een echte autofabrikant en daarvoor werd in 1985 een joint venture aangegaan met Peugeot.
Peugeot hoopte het grote succes van de samenwerking tussen VW en Shanghai Auto te kopiŽren, maar dat liep toch net even anders. Peugeot maakte er de 504 en 505 en dat waren niet echt de modellen waar China op zat te wachten. Bovendien ontstond er onenigheid over de onderdelentoevoer. Peugeot weigerde met lokale leveranciers in zee te gaan en zo strandde deze joint venture begin 1997. Peugeot hevelde haar acticiteiten over naar Dongfeng, waar Citroen al mee samenwerkte.

Voor de overheid van Guangdong was dit het sein om de lokale auto-industrie om te vormen. Ghangzhou Automobile Group Co Ltd (GAC) werd in 1997 opgericht om er vaart achter te zetten. Eerste wapenfeit van GAC was een joint venture met Honda in 1998 voor personenwagens en een met Isuzu in 2000 voor trucks en bussen. Een derde joint venture met Toyota volgde in 2004.
De overheid besloot een deel van de successen te incasseren en lanceerde GAC in 2005 gedeeltelijk op de beurs van Shanghai, een noviteit voor Chinese autofabrikanten. Natuurlijk behield het zelf een controlerend aandeel.

In 2007 volgde een joint venture met de Japanse truckfabrikant Hino en dat was tevens het startsein voor een reorganisatie van de activiteiten. In 2008 werd de samenwerking met Isuzu beŽindigt en de bouw van bussen overgenomen door een eigen onderneming, GAC Bus Co Ltd. De vrachtwagenfabricage werd overgeheveld naar de joint venture met Hino. Tegelijkertijd werd ook GAC Motor Co Ltd opgericht, met het oogmerk personenauto's onder eigen merk te gaan maken. In 2010 volgde de lancering van het merk Trumpchi en vanaf 2012 werden er daadwerkelijk auto's geleverd.

GAC was ook op overnamepad, Changfeng en Gonow stonden op het verlanglijstje.
De geschiedenis van Changfeng voert terug tot een militaire werkplaats van de Peoples Liberation Army, die in 1950 werd opgericht en in de eerste jaren vooral wapens maakte. Vanaf de jaren 80 volgden legertrucks en in 1996 werd Hunan Changfeng Motor Co opgericht om de Mitsubishi Pajero in licentie te vervaardigen. Ze werden lokaal verkocht met de merknaam Liebao. In 2009 nam GAC een deel van de aandelen over en in 2011 de rest. Vervolgens sloten ze een joint venture met Mitsubishi en een boel van de Changfeng-boedel werd daarnaar overgeplaatst.
Hoewel de productie ophield, betekende het niet het einde voor het merk Liebao. Changfeng officials zochten nieuwe mogelijkheden en richtten in 2013 Hunan Leopaard Motor Co op, een dochter van GAC. Liebao betekent cheetah, maar Leopaard was 'close enough' voor de Chinezen. Het merk maakt nu SUV's binnen de GAC Group.
In het merk Gonow werd in 2010 een meerderheidsbelang verworven. Gonow maakte een lichte bedrijfswagens en minibusjes, maar de faciliteiten werden doorgespeeld naar GAC Motor voor de productie van Trumpchi-auto's.

In 2010 richt GAC nog een joint venture op met Fiat, waaraan Chrysler later wordt toegevoegd. In 2014 volgt een joint venture met BYD Auto voor electrische bussen en in 2017 richt GAC ook een eigen 'New Energy' company op.

Huidige structuur en merken

GAC Group Co Ltd maakt eigen auto's middels drie dochterondernemingen en beheert daarnaast vier joint ventures met buitenlandse autofabrikanten.

GAC Motor Co Ltd maakt auto's met het merk Trumpchi, Hunan Leopaard Motor Co Ltd maakt SUV's met het merk Leopaard en GAC Gonow Automobile Co Ltd dient als productiefaciliteit voor auto's met de merknaam Trumpchi.

Guangqi Honda Automobile Co Ltd maakt Honda's, Acura's en Everus, Honda's Chinese EV-label.
GAC Toyota Motor Co Ltd maakt uiteraard Toyota's en GAC Mitsubishi Motor Co Ltd Mitsubishi's.
GAC Fiat Chrysler Automobiles Co Ltd maakte ooit Fiats, maar beperkt zich nu tot het merk Jeep.

Naast de personenwagens heeft GAC ook een eigen busbedrijf en een joint venture met Hino voor de productie van vrachtwagens.
China Ontrafeld - Deel 11: Foday

Foday is een afsplitsing van Nanjing Auto, een van de oudste autofabrikanten in China.

Historie

In 1988 opende Nanjing Auto de nieuwe Nanhai fabriek in Foshan, Guangdong provincie. Helaas bleek de fabriek verliesgevend en bij een reorganisatie in 2001 werd hij afgesplitst van het moederconcern. De nieuwe eigenaar noemde zich Foday (soms Fudi in het Chinees).
De belangrijkste activiteit van Foday is het fabriceren van carrosseriedelen voor andere autofabrikanten, zoals Foton en Dongfeng. Tegelijkertijd produceren ze ook op bescheiden schaal een reeks eigen auto's.

Huidige structuur en merken

Guangdong Foday Automobile Co Ltd produceert pickups en SUV's. Een van hun pickup-modellen heet Little Superman, en dat is geen grap.
China Ontrafeld - Deel 12: Great Wall

Tussen alle ingewikkelde geschiedenissen en zakelijke constructies, duikt af en toe een uitzondering op. Great Wall heeft een rechtlijnige geschiedenis zonder complicaties en tot voor kort ook zonder joint ventures. Het verhaal van deze producent van jeeps en pickups vergt dus weinig hoofdbrekens.

Historie

Nu zeg ik wel dat dit een makkelijk verhaaltje wordt, maar over de vroege geschiedenis van Great Wall is weinig te vinden. Duidelijk is dat in 1976 door de lokale overheid Baoding Great Wall Industry wordt opgericht en dat Great Wall Motor Co, de autofabriek, in 1984 als dochteronderneming wordt gevestigd. Great Wall produceert dan blijkbaar lichte trucks en bedrijfswagens, maar met slechts 60 werknemers in 1990 zullen de aantallen niet indrukwekkend zijn geweest.
In 1996 veranderen de zaken, want dan gaat de Great Wall Deer in productie. Deze pickup is een illegale kopie van de Toyota Hilux en maakt van Great Wall in no-time de grootste producent van pickups in China.

In 2003 volgt een ongebruikelijke stap: Great Wall gaat naar de beurs. Het is daarmee de eerste Chinese staatsautobouwer, die geprivatiseerd wordt. Moedermaatschappij Great Wall Industry, al eerder geprivatiseerd, houdt wel een controlerend belang.
Vanaf dat moment begint Great Wall haar productaanbod ook uit te breiden. Rond 2005 volgt met het model Haval de eerste SUV en een paar jater ook een reeks compacte hatchbacks en sedans. Van Haval wordt in 2013 met groot succes een op zichzelf staand merk gemaakt. Twee nieuwe merken volgen snel. In 2017 wordt WEY gepresenteerd voor premium SUV's en in de zomer van 2018 volgt ORA voor electrische voertuigen.

Zeer recentelijk, juli van 2018, vormt Great Wall haar eerste joint venture met niemand minder dan BMW. De Chinese pickup-fabrikant gaat electrische Mini's maken voor de Duitsers.

Huidige structuur en merken

Great Wall Motor Co Ltd produceert een breed scala aan voertuigen onder vier merken: Great Wall (pickups en personenwagens), Haval (SUV's en crossovers), WEY (premium crossovers) en ORA (electrische auto's).

Spotlight Automotive Ltd is een joint venture tussen Great Wall en BMW AG. De fabriek is momenteel in aanbouw, maar binnen twee jaren moeten er e-Mini's van de band rollen.
China Ontrafeld - Deel 13: Yunque

Vandaag de dag is Subaru een van de grote afwezigen op de Chinese markt. Hoewel het merk er goed zou passen met compacte, betaalbare vierwielaandrijvers, lijkt het merk steeds weer terug te schrikken bij een mogelijke samenwerking in China. Misschien heeft dat te maken met ervaringen uit het verleden, want ooit waren ze er wel.

Historie

In 1991 begint Guizhou Aircraft Industry Corporation, een fabrikant van gevechtsvliegtuigen, met de licentieproductie van de Subaru Rex, bij ons bekend als Mini Jumbo, onder de merknaam Yunque. In 1993 volgt daaruit een volledige joint venture en de Guizhou Yunque Automobile Co Ltd wordt opgericht. Tussen dat jaar en begin 2006 maakt Yunque de eerdergenoemde Rex en hun versie van de Vivio. De samenwerking tussen Subaru en Guizhou Aircraft verloopt echter niet voorspoedig. Er is onenigheid over de modellenstrategie en de financiŽn en in 2005 beŽindigt Subaru de samenwerking.
De Yunque fabriek wordt dan overgenomen door Youngman, hier bekend omdat ze betokken zijn bij de overname van Saab door Spyker. Youngman heeft plannen via een joint venture met het Iraanse Iran Khodro auto's te bouwen in de Yunque-fabriek, maar de samenwerking komt nooit van de grond. In 2006 valt de productie stil.

Dat betekent nog niet het einde van het merk Yunque. In 2013 wordt Guizhou Anyuan New Energy Vehicle Co Ltd opgericht door Gaolang ShengRong Financial Investment Group, dat beter bekend staat als ShengRong Qualcomm. Dat is een Chinees investeringsfonds van de Amerikaanse chipmaker.
ShengRong Qualcomm neemt de Guizhou Yunque fabriek over van Youngman en investeert in een nabij gevestigde busfabrikant, blijkbaar met de ambitie om een serieuze auto-industrie op te zetten rond de stad Anshun in de provincie Guizhou. Yunque toont begin 2018 ook een nieuw model, al is dit een gerebadgede Changan CX20, en onthult plannen voor een tweede merk, Gotime (Guiteng).

In april 2018 neemt het verhaal echter een bizarre wending als alle topmensen van ShengRong Qualcomm worden gearresteerd op verdenking van fraude, het runnen van een piramidespel en verduistering van zo'n 600 miljoen yuan. De gevolgen voor hun investeringen in de auto-industrie zijn nog onduidelijk.

Huidige structuur en merken

Guizhou Guiteng Automobile Co Ltd bestaat nog wel en maakt in juni bekend ongeveer 350 auto's te hebben geproduceerd (die gerebadgede Changan). Er zijn ook foto's van, maar de status van het bedrijf is mij op dit moment onduidelijk.
China Ontrafeld - Deel 14: Hafei Motor

Wij Nederlanders kennen Harbin in het uiterste noordoosten van China vanwege de schaatsbaan. De Chinezen kennen het vanwege de winterkou en omdat er vliegtuigen en auto's worden gemaakt.

Historie

In 1952 wordt Harbin Aircraft Industry Group Co Ltd opgericht. Dit bedrijf maakt helicopters, vliegtuigen en tegenwoordig ook drones, vooral voor het Chinese leger. Het bedrijf is ook onderdeel van de China Aviation Industry Corporation, een door de staat geleid luchtvaart- en defensieconglomeraat met inmiddels zo'n 100 aangesloten ondernemingen.
In 1982 begint Harbin Aircraft ook minibusjes van Suzuki (de Carry) in licentie te vervaardigen voor de Chinese markt. Ze richten daarvoor Harbin Hafei Motor Co Ltd op, maar de busjes worden verkocht onder de merknaam Songhuajiang. Harbin Aircraft bouwt later ook een fabriek voor automotoren, Harbin Dognan Auto Engine Co Ltd.
In 1994 brengt Harbin Aircraft beide activiteiten onder een nieuwe holding, Harbin Hafei Automobile Industry Group Co Ltd. Wat later, in 2002, waagt Hafei Motor zich ook aan eigen modellen, al zijn deze meestal gebaseerd op Daihatsu-techniek.

In 2009 besluit de Chinese regering dat de lokale auto-industrie geconsolideerd dient te worden en de China Aviation Industry Corporation verkoopt al haar activiteiten op dat gebied (naast Hafei Motors ook Changhe) aan Changan Automobile Group.
Het merk Hafei blijkt binnen Changan geen lang leven beschoren. De fabrieken in Harbin worden in 2015 overgedragen aan de Changan-Ford joint venture en gaan dus over op de productie van Ford modellen. Daarmee verdwijnt het merk Hafei van de Chinese markt.

Huidige structuur en merken

Het merk Hafei bestaat niet langer. In de fabrieken worden Fords gebouwd.
China Ontrafeld - Deel 15: Hawtai

Hawtai is een relatief kleine, private autofabrikant, die gebaseerd is op een inmiddels afgelopen samenwerking met Hyundai.

Historie

Hawtai wordt in 2000 opgericht door de ondernemer Zhang Xiugen, aanvankelijk in Rongcheng (provincie Shandong), maar inmiddels zit het hoofdkwartier in Beijing. De activiteiten beginnen met het bouwen van legerjeeps onder de naam Hawtai, die dan nog als Huatai wordt gespeld.

In 2002 volgt een samenwerking met Hyundai. Bronnen zijn niet eenduidig over de vorm van deze samenwerking, of het een echte joint venture was of niet, maar duidelijk is dat er een techniekoverdracht en licentie-overeenkomst is. Het volgende jaar begint de productie van de Hyundai Terracan, die ook onder de merknaam Hawtai wordt verkocht. Het modellenaanbod wordt langzaam uitgebreid en Hawtai gaat ook sedans maken.
De samenwerking met Hyundai eindigt eind 2010, maar de productie van Hawtai-voertuigen gaat gewoon door. Nog steeds zijn vrijwel alle modellen gebaseerd op Koreaanse techniek en platforms.

Bijzonder aan Hawtai is, dat ze in 2006 investeren in een fabriek voor dieselmotoren. Diesels worden in China nauwelijks geleverd in personenwagens en lijken ook niet commercieel aantrekkelijk, maar Hawtai volgt een vergelijkbare strategie als Volkswagen: ze vermarkten hun diesels als schone technologie.

Nieuw 25/5/2019:
We maken even een uitstapje naar de jaren '50. In Dandong in de provincie Liaoning wordt door het Chinese Volksleger de Dandong Auto Repair Factory opgericht. Dit is een legerwerkplaats die dient om de Koreanen te ondersteunen in de oorlog tegen de Amerikanen. Na die oorlog begint de werkplaats onderdelen te maken en niet veel later bedrijfswagens en bussen. De bussen worden verkocht onder de merknaam Huanghai.
In 1988 wordt in Shijiazhuang (provincie Hebei) een kleine autofabriek Shijiazhuang Shuanghuan Automobile opgericht. In eerste instantie maakt dit bedrijf pickups, maar vanaf de jaren '00 ook SUV's. Deze modellen zijn allemaal flagrante kopien van BMW, Mercedes of Hyundai. Ook een miniautootje van merk lijkt verdacht veel op een Smart.
In 1984 wordt in Dandong een assenfabriek opgezet, Dandong Shuguang Axle Factory. Deze fabriek ontwikkelt onder meer een onafhankelijke wielophanging voor personenwagens, die door een aantal Chinese fabrikanten wordt gebruikt. Van de drie genoemde bedrijven is deze assenfabriek dan ook veruit de succesvolste. Vanaf 1995 begint het bedrijf ook eigen auto's te ontwikkelen. In eerste instantie zijn dit pickups, die onder merknaam Shuguang op de markt verschijnen.

Eind jaren '90 raakt busfabriek Huanghai in de financiele moeilijkheden. De provincie Liaoning onderneemt actie om de locale autoproductie te beschermen. De Shuguang assenfabriek wordt gereorganiseerd tot Liaoning SG Automotive Group en neemt Huanghai geheel over. De busproductie krijgt een boost als het bedijf de tender voor de Olympische Spelen in Beijing wint en er bovendien een samenwerking met MAN wordt aangegaan. Verder besluit SG Auto al haar personenauto's vanaf 2006 ook onder het merk Huanghai te verkopen, de naam Shuguang verdwijnt daarbij. De portfolio bestaat uit een mix van pickups en SUV's.
In 2009 is Shuanghuan ook in de problemen geraakt en neemt SG ook deze fabrikant over. De merknaam Shuanghuan blijft gewoon gevoerd worden, maar het succes blijft uit. In februari 2016 wordt de fabriek voor twee jaar gesloten door de Chinese overheid, omdat ze gedurende langere tijd niet voldoen aan de verplichte productevaluaties.

Nu terug naar Hawtai. Sinds 2016 probeert Hawtai Liaoning SG Automotive over te nemen. In 2017 vindt er daadwerkelijk een aandelenoverdracht plaats, zo'n 22% waarmee Hawtai controlerend eigenaar wordt, maar de overname wordt bemoeilijkt door voortdurende juridische strijd. Momenteel is de uitkomst daarvan nog niet duidelijk, maar het beoogde resultaat is dat SG Automotive een dochteronderneming wordt van Hawtai.
Tegelijkertijd probeert Hawtai voet tussen de deur te krijgen in de 'New Energy' markt. Dat doet het voorlopig nog door bestaande techniek in te kopen bij andere Chinese fabrikanten. De eerste electrische stadsautootjes zijn allemaal gebaseerd op oude ontwerpen (van bijvoorbeeld Changan en Chery). Inmiddels zijn er ook electrische versies van de op Hyundai-techniek gebaseerde modellen beschikbaar.


Huidige structuur en merken

Hawtai Motor Group Co Ltd maakt en verkoopt een complete reeks auto's en SUV's onder eigen merknaam.

Liaoning SG Automotive maakt vooral bussen, maar levert ook een aantal SUV's, pickups en bedrijfswagens onder de merknaam Huanghai. Van het dochtermerk Shuanghuan is na de verplichte fabriekssluiting in 2016 niets meer vernomen.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25-05-2019 13:52 door L Breevoort.
China Ontrafeld - Deel 16: JAC Motor

JAC Motor is opgericht als vrachtwagenfabrikant, zoals zoveel Chinese autobedrijven, maar maakt sinds een jaar of 15 ook personenwagens. Hoewel het bedrijf lange tijd een van de onbekendere merken uit China was, kreeg het de laatste jaren grotere bekendheid door een samenwerking met Vokswagen.

Historie

JAC wordt in 1964 door de Chinese overheid opgericht als Hefei Jianghuai Automobile Factory in Hefei, provincie Anhui. Een paar jaar later start de productie van vrachtwagens, aanvankelijk onder de merknaam Jianghuai, maar inmiddels gewoon als JAC. Vanaf 1990 produceert het bedrijf ook onderstellen voor bussen, die door andere Chinese fabrikanten worden gebruikt.
In 1997 wijzigt de naam van het bedrijf in Anhui Jianghuai Automobile Co en 4 jaar later wordt het geprivatiseerd door een notering aan de beurs van Shanghai.

De eerste personenwagens volgen aan het begin van de 21e eeuw met een MPV in 2002, een SUV in 2006 en een sedan in 2008. Op dat moment is de Chinese overheid voorstander van consolidatie van de auto-industrie en zijn er geruchten over een mogelijke fusie van JAC en Chery, dat in dezelfde regio is gevestigd. JAC is groot in vrachtwagens, Chery in personenwagens, dus de samenwerking lijkt logisch. Maar de directie van JAC ziet een fusie, of eigenlijk overname want Chery is veel groter, niet zitten en begint een agressieve strategie om deze te voorkomen.
De strategie richt zich op een verdere versterking van het personenwagenaanbod. JAC begint bijvoorbeeld eigen motoren te ontwikkelen, waar de meeste Chinese nog gebruikmaken van gelicensieerde buitenlandse techniek. In 2012 volgt ook een commerciŽle bijsturing, door sedans en hatchbacks onder het Heyue-label en MPV's en SUV's onder het Refine (Ruifeng) label te verkopen. Het zijn niet echt merknamen, maar meer familie-labels. In 2015 volgt nog het label iEV voor de electrische modellen.

Internationale bekendheid volgt in 2017 als het een joint venture met Volkswagen opricht voor de productie van electrische auto's. In eerste instantie is het de bedoeling om deze onder de merknaam Seat te verkopen, maar om de een of andere reden geeft de Chinese overheid geen toestemming. Het eerste model, een rebagede JAC iEV, volgt dan ook in 2018 onder de merknaam Sol. Inmiddels is Seat officieel toegetreden tot de joint venture en vanaf 2021 mag de merknaam blijkbaar wel gebruikt worden.

Huidige structuur en merken

Anhui Jianghuai Automobile Co Ltd verkoopt vrachtwagens en personenwagens onder de merknaam JAC. De personenwagens worden opgedeeld in de families JAC Heyue (sedans), JAC Refine (SUV's) en JAC iEV (electrische auto's).

Jianghuai Volkswagen Automotive Co Ltd verkoopt momenteel een model auto onder de naam Sol, een gerebadgede JAC iEV.
China Ontrafeld - Deel 17: Changhe

Van helicopters naar Suzuki minibusjes, dat is in het kort het verhaal van Changhe.

Historie

In 1969 wordt Changhe Aircraft Industries Corporation opgericht in Jingdezhen in de provincie Jiangxi. Changhe maakt helicopters, vooral voor het Chinese leger. Het bedrijf is ook onderdeel van de China Aviation Industry Corporation, een door de staat geleid luchtvaart- en defensieconglomeraat met inmiddels zo'n 100 aangesloten ondernemingen.
In 1982 begint Changhe Aircraft ook minibusjes van Suzuki (de Carry) in licentie te vervaardigen voor de Chinese markt. De relatie tussen Changhe en Suzuki is dermate goed, dat het leidt tot een volwaardige joint venture in 1995, Jiangxi Changhe Suzuki Automobile Co Ltd, die Suzuki's produceert voor China.
In 1999 brengt Changhe al haar activiteiten in de automobielindustrie onder in een bedrijf, Jiangxi Changhe Automobile Co Ltd. Niet veel later waagt Changhe Auto zich ook aan eigen modellen, al blijven deze sterk leunen op Suzuki-techniek.

In 2009 besluit de Chinese regering dat de lokale auto-industrie geconsolideerd dient te worden en de China Aviation Industry Corporation verkoopt al haar activiteiten op dat gebied (naast Changhe ook Hafei Motors) aan Changan Automobile Group.
Changhe en Changan blijkt geen gelukkige combinatie en een ruzie op directieniveau leidt tot hernieuwd staatsingrijpen. Changhe Auto wordt weer losgeweekt van Changan en vervolgens doorverkocht aan BAIC Group uit Beijing.

Huidige structuur en merken

Changhe is een dochteronderneming van BAIC Motor en maakt MPV's en SUV's op de bekende platforms van dat bedrijf. De Changhe-Suzuki joint venture is nog steeds actief en maakt bouwt een serie Suzuki-modellen voor de Chinese markt.
China Ontrafeld - Deel 18: Hanteng

Ik heb getwijfeld of Hanteng een eigen topic verdient. Je zou zeggen, een merk uit 2013, dat kan nooit moeilijk zijn, maar er is nogal wat onduidelijkheid rondom Hanteng en wie erachter zit.

Historie

Goed, de complete geschiedenis kan heel kort. In 2013 werd Hanteng opgericht in Shangrao (provincie Jiangxi), in korte tijd werd een grote fabriek uit de grond gestampt en sinds 2016 maakt het twee crossovers met typeaanduiding X5 en X7. Er zijn plannen voor nog twee modelrijen en plug-in hybride versies.
Tot zover alles duidelijk, maar ik wilde toch even weten wie er achter dit merk schuilgaat. Wie betaalt die ongelofelijk snelle expansie en die voor Chinese begrippen extreem professionele internationale website? Het probleem is, de topmannen van Hanteng zwijgen over hun geldschieters en Chinese websites lijken het ook niet helemaal precies te weten.
Er duiken wel steeds wat namen op, zoals Jinma Co en Tech-New (Tieniu) Group. Deze bedrijven zijn de eigenaren van Zotye Auto, hun verhaal volgt in een topic over dat merk. Ook als goed naar Hanteng X7 en de specificaties kijkt, zie je verrassend veel overeenkomsten met de Zotye T600. Voorlopig lijkt het erop dat Hanteng dezelfde eigenaren heeft als Zotye Auto, maar omdat het nergens bevestigd wordt, gun ik het merk een eigen plekje.

Huidige structuur en merken

Jiangxi Hanteng Automobile Co Ltd maakt crossovers onder eigen naam.
China Ontrafeld - Deel 19: Joylong

Ja, dit gaat gewoon over een automerk, niet over een Aziatische prostituť.

Historie

Jiangsu Joylong Automobile Co Ltd werd in 2007 opgericht door de lokale overheid in Yangzhou, provincie Jiangsu. De merknaam mag dan niet zo handig gekozen zijn (volgens westerse oren), hun producten zijn zo mogelijk nog beschamender. Sinds hun oprichting maken ze namelijk directe, ongeautoriseerde kopieŽn van Toyota-modellen. In eerste instantie alleen bedrijfswagens en kleine autobussen, maar sinds 2014 ook een MPV.

Nieuw 10-6-2019:
In oktober 2015 wordt Joylong geheel overgenomen door Jiangxi Special Electric Motor. Dit is de operationele arm van Jiangxi Jiangte Industrial, een groot mijnbouwbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in de grondstoffen voor accu's. De activiteiten bestaan uit het mijnen en verwerken van lithium, het maken van grondstoffen voor accu's en ze leveren een hele range electromotoren. Jiangxi Special Electric Motor is ook eigenaar van Jiangxi Yichun Bus Factory, die als dochteronderneming Jiangxi Jiangte Electric Vehicle kent. Jiangte EV maakt vooral rolstoelen en scootmobielen, maar probeert onder de merknaam JTEV ook door te breken in de markt van low-speed EV's (een soort brommobielen) en personenwagens.
In 2018 presenteert Jolong twee nieuwe concepten voor personenwagens: een electrisch minibusje en een electrische crossover, gebaseerd op de Qiteng EX80.

Huidige structuur en merken

Jiangxi Jiangte Industrial Co Ltd is via de tussenliggende holdings Jiangxi Jiangte Electric Group Co Ltd en Jiangxi Special Electric Motor Co Ltd de uiteindelijke eigenaar van Jiangsu Joylong Automobile Manufacturing Co Ltd. Joylong een personenauto (MPV), de Joylong iFLY, welke een regelrechte kopie is van de Toyota Alphard. Overigens spreek je iFLY en Alphard in het Chinees vrijwel hetzelfde uit. Twee electrische personenwagens zullen dit jaar in productie gaan.

Jiangxi Special Electric Motor is ook eigenaar van Jiangxi Yichun Bus Factory Co Ltd, uiteraard een producent van bussen en Jiangxi Jiangte Electric Vehicle Co Ltd, een producent van rolstoelen, scootmobielen en LSEV's.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10-06-2019 17:23 door L Breevoort.
China Ontrafeld - Deel 20: Kawei

Kawei is een randgeval, eigenlijk reken ik pickups tot de lichte bedrijfswagens, maar een merknaam meer of minder merkt toch niemand.

Historie

Nieuw 10-6-2019:
De voorloper van Kawei, de Jiepai Safelight Factory voor lampen en verlichtingsonderdelen, wordt in 1992 opgericht door Meng Minghua and Jiang Lijun. In 2002 ontstaat de Jiangsu Kawei Automobile Industry Group als het bedrijf ook ondernemingen vestigt, die zich toeleggen op auto-onderdelen, speciale voertuigen (ombouw voor brandweerwagens, kippers, etc.) en een ontwikkelingscentrum voor de auto-industrie.
Zo bouwt Kawei pickups voor een heel stel bekendere Chinese fabrikanten en ontwikkelen ze voor Jinbei de eerste SUV van dat merk. Uiteraard begint het merk begin jaren '10 ook te denken aan een eigen voertuigproductie. In 2013 lanceren ze een pickup onder de naam Kawei K1, die verdacht veel weg heeft van de Ford F150. Op hetzelfde platform volgt niet veel later een SUV, die als W1 of Louis wordt verkocht. Inmiddels is er van beide modellen ook een electrische versie.
Rond 2010 neemt Kawei ook Zhangjiagang Jiangnan over. Dat is de busbouwende afdeling van Jiagnan. De personenwagen afdeling wordt door Zotye overgenomen.

Meng Minghua richt nog een autobedrijf op, Jiangsu Hanwei Automotive. Dit gebeurt in 2016 en datzelfde jaar nog begint de productie van electrische voertuigen. Een deel daarvan belanden ook, door een licentie-overeenkomst, in het gamma van Kawei. De opvallendste toevoeging is wel de Hummer HX, een electrische brommobiel, die blijkbaar geheel legaal wordt gemaakt.

Halverwege 2017 neemt Beijing WKW Automotive Parts, een onderdelenmaker met Duitse wortels, iets meer dan een derde van de aandelen in Kawei over en verandert de naam in Jiangsu Kawei Auto Industrial Group. Beijing WKW is ook eigenaar van busbouwer Wuzhoulong uit Shenzhen.


Huidige structuur en merken

Jiangsu Kawei Auto Industrial Group Co Ltd is de holding voor veel autotechnische bedrijven in de Danyang regio van de provincie Jiangsu. Beijing WKW Automotive Parts Co Ltd is voor 35% eigenaar, oprichters Meng Minghua en Jiang Lijun voor respectievelijk 39% en 26%. Het bedrijf maakt onder de merknaam Kawei SUV's, pickups en lichte bedrijfswagens. Hun dochterondernemening Jiangsu Zhongxing Traffic Equipment Co Ltd is een grote toeleverancier voor onderstellen, koetswerken en complete auto's voor andere merken.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 10-06-2019 17:24 door L Breevoort.
China Ontrafeld - Deel 21: JMC Motor

JMC kennen we van de Landwind (in de jaren 90 hier verkocht als Opel Frontera), waarmee het merk in 2005 via een Nederlandse importeur Europa probeerde te veroveren. Net als we eerder bij Brilliance zagen, eindigde dit avontuur met een desastreus verlopen crashtest, waardoor ook Landwind weer snel verdwenen was.

Historie

De verste geschiedenis van JMC gaat terug op een reparatie werkplaats voor vrachtwagens, Nanchang Motor Repair geheten en gevestigd in de gelijknamige stad in de provincie Jiangxi. Als het bedrijf eind jaren 60 ook in beperkte mate Jiangganshan vrachtwagens assembleert, heet het inmiddels Jiangxi Auto Works. Vanaf 1984 produceert het ook Isuzu-voertuigen onder licentie.

In 1993 gaat de hele bedrijfsstructuur op z'n kop en zien we de officiŽle geboorte van JMC. De lokale regering richt de Jiangling Motor Group op, die onmiddellijk een joint venture met Isuzu aangaat. Producten van die joint venture worden zowel als Isuzu als Jiangling of JMC verkocht.
De Jiangling Group richt ook een dochteronderneming op, Jiangling Motor Corporation, en dit is het bedrijf dat met JMC wordt aangeduid. JMC is vanaf het begin genoteerd aan de beurs van Shenzhen. In 1995 neemt Ford een aandeel in JMC en produceert het bedrijf Transit-busjes, zowel onder Ford- als JMC-label.

Op Landwind moeten we nog bijna tien jaar wachten. In 2004 moet de Jiangling Group herkapitaliseren en richt het een tussenholding op: Jiangling Motor Holdings. Deze holding is een 50/50 joint venture tussen Jiangling Group en Changan Auto, een andere grote Chinese automaker. Alle aandelen JMC van Jiangling Group worden naar de holding getransfereerd. In 2005 introduceert Jiangling Holding het merk Landwind.

Het modellenaanbod is ondertussen uitgebreid. In 2010 brengt JMC het merk Yusheng, dat zich richt op SUV's en crossovers. In 2015 zet Jiangling Group een dochteronderneming op voor electrische voertuigen onder de naam JMEV. In december 2018 maakt Renault bekend een aandeel in JMEV te willen nemen.

Nieuw 9-6-2019:
In 1969 wordt in Fuzhou Auto Works opgericht door de lokale overheid, een werkplaats voor vrachtwagens. Al snel maakt het bedrijfje op kleine schaal ook zelf vrachtwagens onder de merknaam Fuqi. In de jaren '80 komen daar jeeps op basis van de Beijing BJ212 bij en vanaf 1989 zelfs een eigen personenwagen. Stel er niet teveel van voor, het is namelijk een plastic wagentje op Daihatsu Charade techniek. Fuqi slaagt er echter in wat oude mallen voor een Toyota Landruiser te kopen en daarmee produceren ze hun eigen versie.
Deze Fuqi Landcruiser werd redelijk verkocht, zelfs geŽxporteerd tot in Oost-Europa en uiteindelijk leidde dat ertoe dat Fuqi werd overgenomen door Zhongxing Auto, dat in hetzelfde segment actief was. De samenwerking was echter verre van succesvol en twee jaar later nam de Ningbo Huaxing Group het merk over. Daar ontwikkelde het een aantal SUV's en pickups naar Toyota-voorbeeld, maar het grote succes bleef uit.
In 2012 neemt streekgenoot Jiangling Group Fuqi over van Huaxing, hervormt het bedrijf en geeft het een nieuwe naam: JMC Group Light Vehicle. Een nieuwe serie pickups wordt ontwikkeld en verkocht onder de naam JMC. Dat is het einde van automerk Fuqi.
De JMC-pickups bestaan echter niet lang. In mei 2017 neemt beginnend automaker Jiangsu Jintan Changdanghu een meerderheidsbelang in JMCG Licht Vehicle en geeft het onmiddellijk een nieuwe naam: Dacheng Automobile, dat gaat opereren onder de merknaam Dorcen. De pickups worden verder verkocht onder het label JDMC.

Aiways Auto, een NEV-startup heeft een belang van 50% verworven in Jiangling Motor Holdings. De aandelenverhouding wordt daarmee 50% Aiways, 25% Jiangling Group en 25% Changan. Voor de overname vonden er een aantal aandelentransacties plaats, waarbij Jiangling Motor Corporation in een nieuwe holding (Jiangling Investment) werd geplaatst. Jiangling Group is de enige eigenaar van Jiangling Investment en JMC maakt dus niet langer deel uit van Jiangling Motor Holdings. Het merk Landwind en de bijbehorende productiefaciliteiten vallen wel binnen JM Holdings en daar zal Aiways, die zelf geen productielicentie heeft, haar auto's gaan produceren.

Huidige structuur en merken

Jiangling Automobile Industry Group Co Ltd is de uiteindelijk moedermaatschappij van JMC. Jiangling Group heeft zelf een aantal dochterondernemingen die trucks, bussen en vrachtwagenmotoren maken. Ook runt het Jiangling Group New Energy Automobile Co Ltd. Dit bedrijf brengt electrische auto's op de markt met de merknaam JMEV. In dit bedrijf is Renault voornemens een aandeel te verwerven. Ook is de Jiangling Group partner in de joint venture Jiangxi Isuzu Co Ltd, die Isuzu pickups en SUV's maakt.
Meer pickups worden gemaakt door Dacheng Automobile Co Ltd, 67% eigendom van Jiangsu Jintan Changdanghu, 19% van Jiangling Group en 14% van de lokale overheid. Dit is het voormalige JMCG Licht Vehicle. De merknaam is nu JDMC.

Aiways Entity, Jiangling Group en Changan Auto zijn gedeeld eigenaar van Jiangxi Jiangling Holdings Co Ltd. Jiangxi Jiangling brengt het merk Landwind op de markt.

Jiangling Group is sinds kort ook weer 42% eigenaar van Jiangling Motor Corporation Ltd (JMC), voorheen waren die aandelen in handen van Jiangling Holdings. 31% van de aandelen is van Ford Motor Co, de rest is verhandelbaar op de beurs. JMC maakt busjes op Ford-basis en zware vrachtwagens. Ook maakt het SUV's onder de naam Yusheng. Tevens produceert het een aantal modellen voor Ford, zowel personenwagens als bedrijfswagens.2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 09-06-2019 19:13 door L Breevoort.
China Ontrafeld - Deel 22: Kandi

Kandi, de naam klinkt schattig en met de K12 maken ze ook een schattig opgend autootje, dat altijd vriendelijk glimlacht. Misschien had ik Kandi in het deel over de 'New Energy startups' moeten behandelen, want ze maken alleen electrische voertuigen, maar ze bestaan al zolang dat je het nauwelijks nog een startup kunt noemen.

Historie

Kandi is een volledig private onderneming, opgericht door zakenman Hu Xiaoming, die al jaren in de electrische voertuigen werkzaam was. De groepsnaam is Kandi Technologies Group, een aan de NASDAQ genoteerde onderneming, maar de operationele arm is Zhejiang Kandi Vehicles, gevestigd in Jinhua, provincie Zhejiang, en opgericht in 2002. De eerste jaren maakt het bedrijf uitsluitend electrische ATV's en tricycles. Dat doen ze overigens nog steeds.

In 2011 richten ze zich echter ook op de automarkt. Dan krijgt de nieuwe dochteronderneming Kandi New Energy Vehicles toestemming om electrische auto's te bouwen. In 2012 volgt een autodeelproject in de stad Haizhou, waarvoor Kandi 20.000 EV's mag leveren. Dit worden kleine, op de Smart lijkende tweezitters.
In 2013 volgt een belangrijke joint venture met Shanghai Maple (een dochteronderneming van Geely), die Kandi EV Group wordt genoemd. Deze joint venture, met inmiddels vier productielokaties, produceert de electrische auto's van Geely, die onder de merknaam Gleagle op de markt verschijnen.

Zhejiang Kandi neemt in 2012 Yongkang Scrou Electric over en in 2018 An Kao Power Technology. Het eerste bedrijf maakt electrische onderdelen, waaronder tractiemotoren, het tweede bedrijf maakt accucellen en accupakketten. Daarmee heeft Kandi in principe de gehele productiecyclus binnen eigen huis gehaald.

Huidige structuur en merken

Kandi Technologies Group Inc is de holdingmaatschappij van Zhejiang Kandi Vehicles Co Ltd. Auto's met de merknaam Kandi worden door dochteronderneming Jinhua Kandi New Energy Vehicle Co Ltd gemaakt. Naast het maken van auto's, positioneert Zhejiang Kandi zich ook als mobiliteitsaanbieder. Verschillende autodeelprojecten, gemodelleerd naar het succesvolle Chinese bikeshare (voor fietsen) worden door het bedrijf uitgerold.

Kandi Electric Vehicles Group Co Ltd is de joint venture tussen Zhejiang Kandi en Shanghai Maple (Geely). Zij maken auto's, grotendeels dezelfde als Kandi zelf, onder de merknaam Gleagle.
China Ontrafeld - Deel 23: Lifan

Als je motorfietsen produceert onder de naam Hongda, dan vraag je natuurlijk om problemen. Zelfs in China, waar de rechter nogal eens een thuiswedstrijd fluit. Hongda's zijn dan ook niet meer te krijgen, ze heten nu Lifan.

Historie

Chongqing Hongda Research Centre wordt in 1992 opgericht in Chongqing (stad en provincie) door Ying Mingshan. Ying is een voormalig politiek dissident, maar heeft tegenwoordig een goede relatie met de Communistische Partij. Hij gaat met zijn bedrijf motorfietsen maken onder de naam Hongda, maar stuit al snel op tegenstand van het Japanse Honda. In 1997 wordt in ieder geval het bedrijf omgedoopt in Lifan Industry Group, maar het duurt nog tot 2004 voordat Honda in het gelijk gesteld wordt door de Chinese rechter (een van de weinige keren dat de rechter een buitenlandse partij gelijk geeft in een zaak over intellectueel eigendom, maar dat terzijde). De motorfietsen worden voortaan als Lifan verkocht.

Begin jaren 00 begint Lifan uit te breiden. Ze kopen een lokale auto-onderdelenproducent op en hernoemen het bedrijf in 2003 Chongqing Lifan Automobile. Daarmee volgt Lifan's entree in de auto-industrie. Eerst met licentie-productie van een Daihatsu, maar in 2005 volgt al het eerste eigen product, een sedan. Lifan volgt hetzelfde recept als veel Chinese, onafhankelijke nieuwkomers: ze baseren zich op bekende techniek en laten het uiterlijk een mix van succevolle, bekende elementen zijn. Zo volgen er auto's die op een Corolla of S-Max lijken, maar tegenwoordig zien Lifans er iets origineler uit.
In 2004 zet Lifan ook een joint venture op met de Junma Group, een handelsonderneming. Deze joint venture produceert vrachtwagens en tractoren.

In 2010 incasseert Ying Mingshan een deel van het succes. Lifan krijgt een notering aan de beurs van Shanghai, maar Ying behoudt een controlerend belang middels zijn investeringsfonds Chongqing Lifan Holding.

Huidige structuur en merken

Lifan is lekker overzichtelijk. Lifan Industry Group Co Ltd is de moedermaatschappij van Chongqing Lifan Automobile Co Ltd, in de volksmond Lifan Motors genoemd. Lifan Motors maakt personenauto's onder de merknaam Lifan. Er zijn geen joint ventures met buitenlandse fabrikanten.
China Ontrafeld - Deel 24: Wuling

Weinigen zullen ervan gehoord hebben, maar de Wuling Hongguang was jarenlang de best verkochte Chinese auto op de thuismarkt. Soms versloeg hij zelfs de westerse producten uit de joint ventures. Is het niet raar dat zo'n belangrijke auto hier nauwelijks bekend is? Trouwens, de Hongguang is een MPV van het formaat Citroen Picasso, maar dan met het uiterlijk van een busje.

Historie

De geschiedenis van Wuling begint in 1958 als de Liuzhou Power Machinery Factory wordt opgericht in Liuzhou, provincie Guangxi. Dit is een machinefabriek en auto's maken ze nog lang niet. Eerst gaan ze in de tractoren in 1966 en pas in 1985 ziet de Liuzhou Mini Vehicle Factory het levenslicht. Hun eerste product is een Citroen Visa met Daihatsu-motor, die onder de merknaam Wuling wordt verkocht.
In 1996 wordt het bedrijf een private onderneming en verandert de naam in Liuzhou Wuling Motors Co Ltd. De autoproductie breidt uit naar minibusjes op Mitsubishi-basis. In 2002 volgt een belangrijke ontwikkeling als Wuling een joint venture aangaat met Shanghai Auto en GM. De personenauto's van Wuling worden vanaf dat moment door de joint venture gemaakt, bedrijfswagens blijven ze zelf in elkaar sleutelen.
In 2007 volgt nog een kapitaalinjectie. Wuling Motors wordt omgedoopt tot Guangxi Automobile Group en er wordt een dochteronderneming opgericht, eigenlijk een joint venture met het Dragon Hill investeringsfonds, met de naam Liuzhou Wuling Automobile Industry.

Huidige structuur en merken

Liuzhou Wuling Automobile Industry Co Ltd maakr bedijfswagens met de merknaam Wuling en produceert daarnaast verbrandingsmotoren, generatoren en auto-onderdelen.

Wuling is daarnaast deelnemer in de joint venture SAIC-GM-Wuling Automobile Co Ltd. Deze produceert naast de Wuling personenwagens, waaronder die Hongguang uit de inleiding, ook het submerk van GM, Baojun.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11-01-2019 20:53 door L Breevoort.
"MC kennen we van de Landwind (in de jaren 90 hier verkocht als Opel Frontera), waarmee het merk in 2005 via een Nederlandse importeur Europa probeerde te veroveren. Net als we eerder bij Brilliance zagen, eindigde dit avontuur met een desastreus verlopen crashtest, waardoor ook Landwind weer snel verdwenen was."

In de jaren 90 en ook nog tot 2004 werd de Opel/Vauxhall Frontera inderdaad in Europa verkocht, maar dat was geen Landwind maar een Isuzu model.
De in Europa later verkochte Landwind was ook een Isuzu aftreksel. De Isuzu werd ook in Australia verkocht als Honda en als Holden
Ronny,
Ik bedoelde het niet zoals jij het opvat. De Frontera en Landwind waren allebei Isuzu Rodeo afgeleiden, maar werden onafhankelijk van elkaar ontwikkeld. Ik heb niet de indruk willen wekken dat de Frontera een Landwind was.
China Ontrafeld - Deel 25: Shanghai Auto

Shanghai Auto, oftewel SAIC, is veruit de grootste autobouwer van China. Dat hebben ze vooral te danken aan hun joint ventures, een met Volkswagen en twee met GM. Om een idee te geven, in 2017 maakte SAIC ongeveer 7 miljoen auto's, waarvan er meer dan 90% uit deze joint ventures afkomstig was. Het bedrijf heeft ook een buitengewoon complexe ontstaansgeschiedenis, dus dit wordt een lange lap tekst. Ga er maar eens voor zitten.

Historie

Volgens de gemeentearchieven duiken de eerste 2 auto's op in Shanghai in 1902. Dat aantal stijgt tot 217 in 1910, 1.899 in 1920, 10.292 in 1935 en 26.800 in 1947. In dezelfde periode ontstaat er een waslijst aan bedrijfjes, werkzaam als metaalbewerker, autogarage of onderdelenmaker. Er is al een garage met de naam Shanghai Auto Works in 1910. Echter niet ťťn, maar al deze bedrijven zijn de voorloper van SAIC.
Tussen 1937 en 1945 is Shanghai bezet door Japan en na de overgave wordt de stad ingenomen door de Chinese communisten in 1949. Vele fabrieken en werkplaatsen in de stad worden onder militaire controle gebracht en vanaf de jaren 50 worden de activiteiten vanuit de overheid aangestuurd. Zo ontstaat het Shanghai Machinery Industry Bureau, die zo'n 290 mechanische en werktuigbouwkundige bedrijven overziet.
Dit bureau stuurt een fusie tussen verschillende metaalbedrijven aan en zo wordt in december 1955 de Shanghai Internal Combustion Engine Parts Manufacturing opgericht, de stamvader van SAIC. Dit bedrijf gaat in maart 1958 samen met een ander fusiebedrijf en heet vervolgens Shanghai Power Machinery Manufacturing Co. Er volgt nogmaals een consolidatie in januari 1960 met 23 andere ondernemingen en natuurlijk verandert de naam: Shanghai Agricultural Manufacturing Co.

Een van de onderliggende bedrijven van Shanghai Internal Combustion Engine is een auto-onderdelenfabriek Shanghai Auto Decorations Co. Deze begint met het maken van een driewielig autootje. Tegelijkertijd bestudeert men de productie van een 'echte' auto. In 1958 is het zo ver. De fabriek krijgt een nieuwe naam, Shanghai Auto Assembly Factory, en produceert een 4-deurs sedan met de naam Fengshuan. Dit is de eerste auto van SAIC. De wagen is bedoelt voor het middenkader van de communistische partij. De top rijdt rond in een Hongqi (van First Auto Works) en het leger in jeeps van Beijing Auto.
In 1960 wordt de naam van de fabriek weer gewijzigd in Shanghai Auto Manufacturing Plant en verhuist naar het district Anting, waar hij nog steeds gevestigd is. De Fengshuan verandert in 1964 ook van naam. Vanaf dat jaar heet hij Shanghai. De wagen wordt in de loop der tijd wel een aantal keer opgefrist en er wordt af en toe een nieuwe motor in gemonteerd, maar in de basis blijft het model in productie tot en met 1991. Om aan te geven hoe groot de productie-aantallen zijn, ze beginnen met 50 per jaar en in het beste jaar 1990 worden er net iets meer dan 6.000 gemaakt.

Dat laatste cijfer geeft wel aan dat auto's niet het belangrijkste product van Shanghai Agricultural zijn. Als we even vooruitkijken naar 1995, dan produceert het bedrijf 450 bussen, 785 vrachtwagens, 15.200 tractoren, 16.000 Volkswagen Santana's, 400.000 motorfietsen en 668.000 verbrandingsmotoren. Ook hier zien we weer dat het bedrijf op allerlei vlakken actief is. In de jaren 60 zijn tractoren het kernproduct, later volgen de motorfietsen en auto's worden pas echt van belang als de buitenlandse merken er zich mee gaan bemoeien.

Goed, terug naar de jaren 60. Het is weer tijd voor een nieuwe naam. In 1969 wordt Shanghai Agricultural omgedoopt in Shanghai Automobile & Tractor Industry Co. In die tijd is landbouwmechanisatie de kernactiviteit van het bedrijf, terwijl de motorfietsen-afdeling (waar ik verder geen aandacht aan zal besteden) langzaam begint te groeien. Overigens, voor wie alle naamsveranderingen, fusies, overnames en dochterondernemingen nogal verwarrend zijn, ik geef hier uitsluitend het topje van de ijsberg weer. Van de jaren 50 tot de jaren 90 zijn er vrijwel continu zulke mutaties onder regie van het Shanghai Machinery Industry Bureau. Wie een veel completer overzicht wil zien, moet deze pagina maar eens door Google Translate halen.

De Chinese centrale overheid wil in de jaren 70 de nationale auto-industrie versterken en geeft Shanghai Auto de opdracht om buitenlandse partner te gaan zoeken. Het bedrijf stuurt daarom in 1978 uitnodigingen aan GM, Ford, PSA, Renault, Nissan en Volkswagen. De Amerikanen komen langs om te kijken, maar uiteindelijk blijkt Volkswagen de beoogde partner. Begin jaren 80 worden de goedkeuringen verleend, Shanghai Auto doet een proefproductie en in maart 1985 wordt uiteindelijk Shanghai Volkswagen Automotive Co Ltd opgericht, de eerste Chinees-buitenlandse joint venture voor personenwagens.
De productie van VW Santana's begint met CKD (complete knockdown) kits. Alleen de antenne en autoradio worden aanvankelijk in China gemaakt, al het andere wordt ingevoerd vanuit Duitsland. Wat Shanghai Auto echter heel goed doet en waarin het zich aanvankelijk onderscheidt van andere Chinese fabrikanten, is dat het in het volgende decennium op toelegt om de volledige onderdelenvoorziening in China te realiseren. Daartoe gaat het een aantal joint ventures met buitenlandse onderdelenproducenten, zoals GNK, Bosch en Valeo aan en richt het dochterondernemingen op om alles zelf te kunnen maken. De strategie is succesvol, in 1993 is de 'local content' voor de Santana gestegen tot 80%.
De productie van de Santana stijgt ook snel. Zoals gezegd maakte Shanghai Auto ook een eigen merk, maar dat houdt op in 1991. Het eigendom van de fabriek wordt overgedragen aan Shanghai VW en ook daar lopen dan Santana's van de band. En Shanghai Auto bouwt dan ruim 15 jaar lang geen eigen merk personenwagens.

In september 1995 vindt er een grote reorganisatie plaats. Shanghai Automobile & Tractor Industry was in 1990 al opgedoopt in Shanghai Automotive Industry Corporation (he he, eindelijk heet het echt SAIC) en in 1995 wordt het formeel een beursgenoteerde onderneming. Dit is echter alleen op papier zo. Een holding in staatseigendom (verwarrend genoeg Shanghai Automotive Industry Corporation Group genoemd) beheert ongeveer driekwart van de aandelen en de andere aandelen zijn voornamelijk in handen van staatsbanken en -investeringsfondsen. De naamsverwarring tussen operatie en holding wordt uiteindelijk in 2011 opgelost met de laatste naamsverandering. Het autobedrijf heet nu SAIC Motor Corporation Ltd.

De succesvolle joint venture met VW smaakt naar meer en in 1997 vindt SAIC een nieuwe partner in GM. Shanghai GM Co Ltd is de eerste van inmiddels een handvol joint ventures met de Amerikanen. Een tweede volgt in 2002, Shanghai-GM-Wuling Automobile Co Ltd (SGMW), waaraan ook de Chinese autobouwer Wuling meedoet. Shanghai GM bouwt Buicks, Chevrolets en Cadillacs, SGMW bouwt aanvankelijk Daewoo's met Chevy-logo en Wulings (Wuling heeft hier inmiddels een eigen topic). De Dawoo's worden in 2009 vervangen door een nieuw sub-merk genaamd Baojun. De derde joint venture in 2004 is het voormalige Jinbei GM, dat van FAW wordt overgenomen en nu Shanghai GM (Shenyang) NORSOM Motor Co Ltd gaat heten. Deze joint venture dient als productie-ondersteuning voor de andere twee. Later volgen nog joint ventures op commercieel en financieel gebied.

Het gaat echter niet altijd goed. In 2004 verwerft SAIC 51% van de aandelen van het noodlijdende SsangYong in Zuid-Korea. De samenwerking is echter verre van succesvol. Al snel duiken er beschuldigingen op over het stelen van intellectueel eigendom en SsangYong wordt wereldnieuws als medewerkers in 2009 maandenlang staken voor betere arbeidsvoorwaarden. De Koreaanse overheid grijpt in, SAIC wordt gedwongen haar belang af te staan en begin 2011 wordt SsangYong in z'n geheel eigendom van het Indiasche Mahindra.

SAIC ziet echter andere mogelijkheden om weer tot een eigen autoproductie te komen. In 2005 gaat de MG Rover Group in het Verenigd Koninkrijk failliet. SAIC biedt op de inboedel, maar ziet het grootste deel weggekaapt worden door de Chinese truckfabrikant Nanjing Automobile Group en voor SAIC rest niets anders dan het intellectueel eigendom op enkele oude Rover-modellen. Hiermee gaat het bedrijf aan de slag en introduceert in 2006 het merk Roewe, dat een iets aangepaste variant van de Rover 75 gaat maken. Tegelijkertijd krijgt SAIC ook de rest van de Rover-inboedel in handen, want in 2007 neemt het Nanjing Automobile in z'n geheel over.

Intermezzo: Nanjing Automobile
Eigenlijk verdient Nanjing Automobile Group Corporation een eigen topic, omdat het met Shanghai Auto, ChangAn en FAW gerekend wordt tot de stamvaders van de Chinese autobouwers. Echter in 2007 werd het opgenomen in het SAIC imperium, dus volsta ik hier met een beknopt intermezzo.
Nanjing Auto begon als legerwerkplaats in 1947, maar kreeg vanaf 1958 een licentie als vrachtwagenbouwer. Daarvoor richtte het een dochtermaatschappij op, Yuejin Vehicle Co Ltd, en de merknaam van de vrachtwagens was dan ook Yuejin. Na Jiefang van FAW was Yuejin lange tijd het tweede vrachtwagenmerk in China. In 1996 volgde een uitbreiding naar lichte bedrijfswagens door een joint venture met Iveco.
Tegelijkertijd wilde Nanjing ook actief worden in de personenwagens. Ze volgden een twee-sporenbeleid. Enerzijds kochten ze de rechten op van de originele Seat Ibiza en pasten die aan voor de Chinese markt, anderzijds vormden ze een joint venture met Fiat. Nanjing Fiat produceerde van 1999 tot 2006 onder andere de Palio en Doblo. De Ibiza, in China Soyat genoemd, hield het nog langer uit, van 1999 tot 2008. Let wel, dit model verscheen bij ons in 1984 voor het eerst op de markt.
Fiat beŽindigde de samenwerking in 2006 (en vormde later een nieuwe joint venture met GAC), maar Nanjing had de vervanging al klaar. Ze hadden in Engeland de failliete boedel van de MG Rover Group gekocht en waren hard op weg om MG als merk in China te lanceren. Ze hadden die boedel voor de neus van SAIC weggekaapt en het concern uit Shanghai sloeg terug door Nanjing Auto in z'n geheel over te nemen in 2007.


Met de overname van Nanjing zijn we bijna klaar met SAIC. Ze doen het Rover-kunstje nog een keer over. In 2010 gaat het Engelse LDV, oorspronkelijk een dochteronderneming voor bestelwagens van British Leyland en DAF, failliet en SAIC koopt de boedel. De productie van de busjes wordt weer opgestart onder de merknaam Maxus, in de fabriek waar eerder de Nanjing Soyat werd geproduceerd. Inmiddels heeft Maxus ook een MPV, SUV en pickup in de line-up.
Daarmee heeft het huidige SAIC Motor z'n voorlopige gestalte gekregen. Naast de extreem succesvolle joint ventures met Volkswagen en GM maakt het nu ook eigen auto's onder de merknamen Roewe, MG en Maxus.

Huidige structuur en merken

Ik ga niet eens proberen het hele SAIC Motor imperium te duiden. In het laatste jaarverslag worden een kleine 100 bedrijven genoemd waar ze eigenaar van zijn of tenminste een aanmerkelijk belang in hebben. Die allemaal noemen, gaat natuurlijk iets te ver en ik beperk me tot de hoofdzaken.

SAIC Motor Corporation Ltd (driekwart staatseigendom via de entiteit Shanghai Automotive Industry Corportion Group) maakt auto's onder eigen merk en via joint ventures.

Om met de eigen merken te beginnen, dochteronderneming SAIC Passenger Vehicles Co Ltd maakt auto's onder de merknaam Roewe. Dochteronderneming Nanjing Automobile Group Corporation maakt auto's onder de merknaam MG. SAIC Maxus Vehicle Co Ltd maakt vooral bestelwagens, maar zoals gezegd ook een enkele MPV en SUV. SAIC maakt nog meer bestelwagens door de joint venture Nanjing Iveco Automobile Co Ltd, die de bekende Daily produceert.

Behalve personenwagens maakt SAIC ook vrachtwagens via de joint venture SAIC-Iveco Hongyan Commercial Vehicle Co Ltd. Deze produceert Iveco trucks met de merknaam Hongyan. Bussen maken ze in samenwerking met Volvo, de onderneming heet Shanghai Sunwin Bus Co Ltd. Tractoren maken ze ook nog in een joint venture met het Italiaanse New Holland. De motorfietsbedrijven zijn opgegaan in de onderdelenindustrie, SAIC motoren zijn er dus niet meer.

Shanghai Volkswagen Automobile Co Ltd is de joint venture met VW. Dit bedrijf maakt personenauto's onder de merken VW en Skoda.

Shanghai GM Co Ltd is de eerste joint venture met General Motors. Dit bedrijf produceert voertuigen onder de naam Chevrolet, Buick en Cadillac.

SAIC-GM-Wuling Automobile Co Ltd is de tweede joint venture met GM, waarvan ook Wuling nog (een klein) deel van uitmaakt. Dit bedrijf produceert auto's onder de naam Baojun (een submerk van GM, niet van SAIC) en de personenauto's voor Wuling.

Verder zijn er een kleine dertig auto-onderdelenmakers waarover ik het eerder in dit epistel had, waaronder verscheidene joint ventures, verenigd in Huayu Automotive Systems Co Ltd. Ook dit bedrijf is onderdeel van SAIC Motor Corporation.
China Ontrafeld - Deel 26: Shineray

Dit verhaal gaat over hoe je van een Italiaanse enduro motorfiets een Chinese SUV maakt.

Historie

Tussen 1971 en 1984 was het Italiaanse SVM een fabrikant van motorfietsen, vooral voor enduro en motocross. In de enduro sport kenden ze behoorlijk succes, maar begin jaren 80 ging het bergafwaarts met het bedrijf en in 1984 ging het failliet. In 2014 probeerde de ingenieur Aurelio Macchi het bedrijf nieuw leven in te blazen en zocht daarvoor de nodige financiŽle steun, die hij uiteindelijk in China vond.

In 1997 werd Chongqing Hengya Motorcycle Manufacturing opgericht als private fabrikant van motorfietsen. Het bedrijf kreeg in 2002 een gedeeltelijke beursnotering onder de gewijzigde naam Chongqing Shineray Motorcycle Manufacturing. Shineray, zoals het bedrijf in het kort genoemd wordt, kreeg niet veel later ook ambities op de automobielmarkt.
In 2007 wordt een holding company, East Shineray Holdings, opgericht en een jaar later vormt die een joint venture met Shenyang Brilliance Jinbei, een fabrikant van lichte bedrijfswagens onder de merknaam Jinbei. Het modellengamma van Jinbei wordt door de joint venture, Brilliance Shineray Chongqing Automobile, nu ook onder de merknaam Shineray op de markt gebracht.

Het is deze Shineray holding die Aurelio Macchi aan geld helpt. Zij worden geheel eigenaar van SVM Motors in Italie en kopen gelijk maar even de oude Husqvarna-fabriek, die daarvoor nog van BMW was geweest. SVM motoren worden in ItaliŽ gemaakt, maar vinden ook hun weg naar de Chinese markt.
Shineray ziet echter meer mogelijkheden en richt in 2016 SVM Motors Co Ltd op. Dit bedrijf maakt geen motorfietsen, maar auto's. SUV's om precies te zijn. De auto's worden gemaakt in een nieuw gebouwde fabriek van Brilliance Shineray.

Huidige structuur en merken

East Shineray Holdings Co Ltd is de moedermaatschappij van de Chinese motorfabrikant Chongqing Shineray Motorcycles Co Ltd en volledig eigenaar van het Italiaanse SVM Motorcycles Srl.

In China maakt het auto's met de merknaam SVM via de dochteronderneming SVM Motors Co Ltd. Deze auto's worden gemaakt door de joint venture Brilliance Shineray Chongqing Automobile Co Ltd, die bovendien lichte bedrijfswagens met de merknaam Shineray produceert.
China Ontrafeld - Deel 27: Yema

Als je dit merk op internet opzoekt, zul je merken dat ze enige reputatie hebben opgebouwd. Niet vanwege de kwaliteiten van hun auto's, maar omdat tot voor kort hun hele gamma een bij elkaar gekopieerde mix van designelementen was. Audi, Subaru, Mazda, alles wat maar een beetje populair was, ging onder het kopieerapparaat. Hun huidige line-up is gelukkig iets origineler.

Historie

Yema begon als consolidatie van verschillende auto-industrie gerelateerde bedrijven in Chengdu, provincie Sichuan. In 1988 fuseerden Chengdu Car Repair Shop, Dongfanghong Car Repair Shop, Wenzhou Auto Overhaul Plant en Shiguan Jinding Bus Factory tot een bedrijf met de naam Chengdu Light Vehicle General Factory, die in 1992 werd veranderd in Chengdu Automobile Group en in 1994 in Sichuan Automobile Industry Group.
Van de originele bedrijven voerde Chengdu de merknaam Yema (Mustang), Dongfanghong de merknaam Bailu (White Deer) en de busfabriek Jinding. Yema en Bailu maakten licht aangepaste versies van de BAW BJ212, de legerjeep van China. Deze praktijk werd na de fusie doorgezet, al verdwenen de merknamen Bailu en Jinding in 1992. Alle voertuigen inclusief de bussen verlieten vanaf toen de fabriek als Yema.

Yema bedient de onderkant van de markt, maar wordt aan het eind van de jaren 90 uit de markt gedrukt door de goedkope producten uit de joint ventures van de grote staatsbedrijven. In 2001 staakt de productie van voertuigen, maar het bedrijf blijft in leven. In 2002 wordt het geheel overgenomen door de Fulin Group, een onroerend goed bedrijf uit de Chengdu regio. In 2004 wordt de autoproductie ook weer opgestart met een SUV op Isuzu-basis.

In 2008 neemt Yema de productielijn van de aloude Austin Maestro/Montego over (zie ook het artikel over FAW) om ook personenauto's te kunnen maken. En blijkbaar kopen ze dan ook dat kopieerapparaat. Op basis van die Montego wordt onder andere een Subaru Forrester-kopie, een Audi A4 Avant-kopie en een Infiniti EX-kopie gefabriceerd. Yema gebruikt deze technische basis tot in 2015, waarvan de ontwikkeling al in 1977 in Engeland was begonnen.
De eerste eigen ontwikkeling was ook een kopie: een MPV die eruit zag als een Mazda CX5. Tegenwoordig maakt het merk vooral crossovers. Er zit nog een vleugje VW Tiguan in, maar ze lijken eindelijk wat zelf te ontwerpen.

Halverwege 2018 verscheen er een bericht dat Guangxi Auto, de moedermaatschappij van Wuling, voornemens is Yema over te nemen. Hoewel ik geen vervolg daarvan heb gezien, moet de transactie binnen vijf jaar voltooid zijn.

Huidige structuur en merken

Sichuan Yema Automobile Co Ltd, geheel eigendom van Fulin Industrial Group Co Ltd, maakt personenauto's en bussen onder de merknaam Yema.
China Ontrafeld - Deel 28: Weichai

Bij het zien van het woord Weichai zal er bij sommigen onder de lezers misschien wel een belletje rinkelen. Ja, inderdaad, die naam staat sinds 2013 op de zijkant van alle Ferrari Formule 1 wagens. Heb je je ooit afgevraagd wat er achter die naam schuil gaat? Wel, hier volgt het antwoord.

Historie

De geschiedenis van Weichai begint met een metaalwerkerij in de provincie Shandong, die in 1946 ontstaat. Het bedrijf maakt geweren en repareert boten, maar legt zich al heel snel, vanaf 1948, toe op de productie van dieselmotoren. Dit wordt uiteindelijk de ruggengraat van de Weichai Group. Naast dieselmotoren, vooral voor schepen, breidt Weichai de aandacht wel steeds verder uit naar andere onderdelen, zoals transmissies en assen.
Tegenwoordig richt Weichai zich op vier gebieden: aandrijflijnen, auto's en dieselmotoren, onderdelen en luxe jachten. Voor dat laatste nemen ze in 1996 het Italiaanse Ferretti over, onder meer eigenaar van de het legendarische speedbootmerk Riva. In 2002 wordt de dochteronderneming Weichai Power Co Ltd opgezet en deze neemt gelijk Torch Automobile Group, een maker van zware trucks, over. Weichai Power ontwikkelt een compleet aanbod van aandrijflijnen, motoren en andere onderdelen, gericht op zwaar vervoer.

Even kort een parallelle geschiedenis. In 1956 wordt de Chongqing Yuzhou Automobile Manufacturing Co Ltd opgericht, die in 1995 werd overgenomen door de Jianling Group. Dat leidde uiteraard tot ee nieuwe naam, Chongqing Jinliang Chuanjing Automobile Manufacturing Co Ltd. Dit bedrijf maakt bussen en lichte bestelwagens, maar heeft ook een overheidslicentie voor het produceren van personenwagens.
Dit laatste trekt de aandacht van Weichai Power, dat inmiddels ook interesse heeft gekregen in personenwagens. In 2009 nemen ze een meerderheidsaandeel in Jianling en 2012 nemen ze het bedrijf geheel over. De bedrijfsnaam wordt aangepast naar Weichai (Chongqing) Automotive Co Ltd, en begint met de ontwikkeling van personenwagens. Eind 2013 wordt het merk Enranger (Yingzhi in het Chinees) gepresenteerd.

Huidige structuur en merken

Weichai (Chongqing) Automotive Co Ltd, volledig eigendom van Weichai Power Co Ltd, maakt personenauto's (MPV's en crossovers) onder de merknaam Enranger.
China Ontrafeld - Deel 29: Yulon

Yulon is de tweede fabrikant uit de Republiek China, roepnaam Taiwan, in deze serie. Auto's van Yulon werden ooit een aantal jaren in Nederland verkocht onder de merknaam Yue Loong. Die auto's ware in feite Nissan Bluebirds en we zullen zien dat dat geen toeval was. Overigens, een bron zegt dat er hier liefst 23 Yue Loongs werden verkocht.

Historie

Yulon werd opgericht in 1953 als Yue Loong Machinery, en begon in 1956 met de productie van de Jeep, onder licentie van Frazer-Nash. Een licentie overeenkomst met Nissan volgde een jaar later en vanaf 1960 werden die auto's gemaakt. Het bedrijf heet dan Yue Loong Motor Co en brengt de Nissans onder eigen naam, soms afgekort tot YLN, op de lokale markt.
In 1986 probeert Yue Loong het even zelf en ontwerpt de 'Feeling'. In feite is dit niet meer dan een doorontwikkelde Nissan Bluebird, maar het is wel het model dat ook even in Nederland te krijgen is. Daarna richt Yue Loong zich toch weer op het produceren van reguliere Nissan modellen. Wel frist het de bedrijfsidentiteit nog op in 1992: Yue Loong wordt Yulon.

Vanaf 2000 krijgt Yulon groeiplannen. De in licentie geproduceerde Nissans worden niet langer als Yulon verkocht, maar gewoon als Nissan. De activiteiten worden ondergebracht in een nieuwe dochteronderneming: Yulon Nissan Motor Co. Dat maakt ruimte om ook auto's van andere merken te gaan assembleren en er volgen overeenkomsten met bijvoorbeeld GM en Renault.

Het eigen merk keerde terug in 2009, maar wel onder een nieuwe naam: Luxgen. Voor de productie van de auto's vormde Yulon een jaar later een joint venture met het Chinese Dongfeng. Een tweede merk volgde rond dezelfde tijd: Tobe. Waar Luxgen een tikje premium probeert te zijn, was Tobe vooral op de onderkant van de markt gericht. Hun enige model is een gebadgede Geely, wordt geen succes en sinds 2013 is het merk weer van de markt verdwenen.

Huidige structuur en merken

Yulon Motor Co Ltd is een assemblagefabriek en importeur van auto's in Taiwan. Ze assembleren Renaults en een enkel GM-product en dochtonderneming Yulon Nissan Motor Co Ltd maakt en verkoopt op grote schaal Nissans. Auto's met de merknaam Yulon zijn er niet meer.

Luxgen Motor Co Ltd is een directe dochteronderneming van Yulon Motor en ontwikkelt auto's onder Luxgen-label voor Taiwan en China. De auto's worden daadwerkelijk gebouwd door de joint venture Dongfeng Yulon Motor Co Ltd in China.

Yulon Tobe Motor Co Ltd is ook een directe dochter van Yulon Motor. Zij produceren op dit moment geen auto's.
China Ontrafeld - Deel 30: Geely

Van alle Chinese autofabrikanten lijkt Geely misschien nog wel het meest op onze westerse ideeŽn over hoe een automerk hoort te ontstaan. Het bedrijf heeft een oprichter en directeur waar we de naam van kennen, heeft zijn invloed steeds vergroot door de juiste acquisities te doen en maakt (tegenwoordig) producten met een eigen signatuur. Een soort jongensboek dus.

Historie

Het verhaal van Geely begint met Li Shufu (misschien goed hier te vermelden dat in China de familienaam voorop staat en de roepnaam erachter, Li is dus de achternaam), geboren in 1963. Na zijn middelbare school koopt Li een camera, maakt kiekjes van toeristen en verdient daar wat geld mee. Met dat geld zet hij een fotostudio op en verdient al snel veel meer dan de gemiddelde Chinese arbeider.
We zijn inmiddels aanbeland in het begin van de jaren 80 en Li merkt op dat de vraag naar huishoudelijk apparatuur flink toeneemt. Hij verkoopt de fotostudio en gebruikt het geld om een fabriekje in wasmachines en reserve-onderdelen op te zetten. Dit speelt in 1986 en is het formele begin van Geely Group. Geely maakt wasmachines onder de merknaam Arctic Flower, maar als de Chinese overheid een paar jaar later de wasmachinemarkt reguleert, krijgt Geely geen productielicentie.
Dit betekent het einde van Arctic Flower, maar Li ziet al nieuwe mogelijkheden. Dit keer in de bouwmaterialen. Hij begint vanaf 1991 decoratieve aluminium-magnesium sandwich panelen te maken, die tot dan toe alleen geÔmporteerd worden. Geely's prijs is veel lager en de bouwmaterialenhandel wordt een groot succes. Het maakt nog steeds onderdeel uit van het bedrijf.

Tegelijkertijd droomt Li van een autofabriek. Hij wil de Chinese Mercedes, zijn favoriete merk, maken. Maar hij heeft niet het geld of de fabriek. Wel ziet hij hoe eenvoudig een scooter in elkaar zit, als hij er een uit elkaar ziet vallen bij een verkeersongeluk. Vanaf 1997 maakt Geely ook scooters, gebaseerd op een model van Sunshine uit Taiwan.
De auto laat hem echter niet los en in 1995 koopt hij een tweedehands Hongqi chassis met motor en maakt eigenhandig een carrosserie uit glasvezel, een goed lijkende replica van de Mercedes E-klasse uit die jaren. Daarmee overtuigt hij zijn broers, alle vier ook ondernemers, om te investeren. Als hij de wagen publiekelijk laat zien, ontvangt hij heel wat aanvragen of'ie ook te koop is.

Het geld is er, nu de fabriek. Li koopt een pand in Taizhou, provincie Zhejiang, zijn geboorteplaats. Om auto's te bouwen heb je echter een staatsvergunning nodig en die geeft de regering niet zomaar uit. Li vindt echter een creatieve oplossing. Een gevangenis in het in centraal China gelegen Sichuan heeft jarenlang een vrachtwagenfabriekje gerund, maar deze fabriek (Deyang Prison Vehicle Factory) is ter ziele gegaan. De productielicentie heeft de gevangenis nog wel. Li investeert in de fabriek, het wordt een productielocatie voor Geely, en verplaatst in maart 1997 de productielijn naar Taizhou. Dat is het begin van Geely Automobile, een dochteronderneming van Geely Group.

Geely zelf deelt haar geschiedenis op in drie periodes: Geely 1.0 van 1997 tot 2007, Geely 2.0 van 2007 tot 2014 en Geely 3.0 van 2014 tot nu. Geely 1.0 begint met de productie van op Daihatsu-techniek gebaseerde auto's. Geely koopt 95% van de onderdelen in bij de Chinese fabrikant Xiali (zie FAW topic) en eigenlijk is de eerste Geely niet anders dan een Xiali met een Mercedes grille. Li wil de goedkoopste auto van China maken en dat lukt hem, hij weet steeds een paar honderd yuan onder de prijs van Xiali zelf te blijven. Dat de Geely niet waterdicht is of niet zo best remt, dat is dan nog minder belangrijk. Geely ontwikkelt een heel aantal modellen op de Xiali-basis en begint steeds meer onderdelen zelf te maken. In 2004 koopt hij nog maar 1% in bij Xiali.
Tegelijk begint Li ook de strategie die hem uiteindelijk groot zal maken: expansie door overnames. In 2002 neemt hij Shanghai Maple, de autofabriek van motofietsenfabrikant Shanghai Jmster over. Die maakt een sedan op basis van een oude Citroen ZX. Ook zet hij een joint venture op met het noodlijdende Manganese Bronze Holdings, de fabrikant van de London Taxi. Die 'Black Cab' gaat ook worden gemaakt in Shanghai.

Li heeft het autobouwen nu aardig in de vingers en wordt tijd voor de volgende stap. Geely 2.0 gaat van start in mei 2007, als Geely de eerste auto van een hele nieuwe lijn presenteert. De techniek van de wagen is ontworpen door het Koreaanse Daewoo Motor en wordt voorzien van eigen motoren en versnellingsbakken. Je zou kunnen zeggen dat Geely nu een volwassen autofabrikant is geworden.
De merknaam Geely verdwijnt wel even van het toneel, want het bedrijf introduceert een drie-merken strategie. Auto's van Shanghai Maple, tot dan toe verkocht als Maple of SMA, vormen de budgetrange onder merknaam Englon. Geely zelf bouwt twee merken: Gleagle voor de gewone modellen en Emgrand als premium brand. Deze praktijk duurt tot 2014, dan verdwijnen al die merken weer.

De grote klapper van Li, die leidt tot wereldfaam, volgt in 2010. Ford Motor Co lijdt ernstig onder de wereldwijde economische crisis en is hard op zoek naar cash. Daarvoor verkopen ze een aantal merken uit hun inboedel en het lukt Li om het Zweedse Volvo Cars te bemachtigen. Dit is de eerste keer dat een belangrijk westerse automerk in handen komt van een Chinese fabrikant. Drie jaar later redt Geely London Taxi uit het faillissement van Manganese Bronze Holding en verwerft daarmee haar tweede Europese automerk.

Een van de eerste dingen die Li met Volvo doet, is het opzetten van een gezamenlijk ontwikkelingscentrum in Zweden, China Euro Vehicle Technology AB. Dit bedrijf zal de technische basis van alle modellen van de hele groep gaan ontwikkelen en vormen daarmee ook de basis voor Geely 3.0.
In 2014 komt Geely met een nieuwe lijn, geheel zelf ontwikkelde auto's en de submerken verdwijnen. Englon bestaat niet meer, Emgrand wordt een type-aanduiding voor de topmodellen van Geely en alleen Gleagle overleeft het als merknaam. Shanghai Maple is in 2013 een joint venture met Kandi Technologies aangegaan voor de productie van electrische auto's en de Kandi-producten worden ook als GleagleEV op de markt gebracht.
In 2016 lanceert Geely een nieuwe joint venture met Volvo onder de naam Lynk & Co. Dit merk moet meer zijn dan alleen een automerk, het moet een hippe, 'urban' mobiliteitsservice worden. Kopen via internet, autodelen en autonome mogelijkheden moeten allemaal deel gaan uitmaken van de merkervaring. De eerste modellen verschijnen in 2017.

Dat jaar is Li ook weer op overnamepad. Hij maakt een grote deal met het Maleisische DRB-Hicom, eigenaar van de merken Proton en Lotus. Geely neemt een meerderheidsaandeel in Lotus en een minderheidsaandeel in Proton, een merk dat het al jaren moeilijk heeft. Geely modellen worden vanaf dit jaar onder Proton merknaam in Maleisie op de markt gebracht.
Tegelijkertijd koopt Geely ook de Amerikaanse startup in vliegende auto's Terrafugia, neemt het een klein aandeel in Volvo Trucks (al decennia een gescheiden bedrijf van Volvo Cars) en wordt Li Shufu zelf, via een van z'n investeringsfondsen, de grootste aandeelhouder van zijn droommerk Daimler AG.

Huidige structuur en merken

Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd is de moedermaatschappij, gecontroleerd door Li Shufu en zijn familie, verdeelt haar activiteiten in vijf deelgebieden.

In de Geely Auto Group zijn de merken Geely, Lynk & Co, Proton en Lotus ondegebracht.
Geely Automobile Holdings Co Ltd, genoteerd aan de beurs van Hong Kong, produceert op verschillende locaties auto's onder de merknaam Geely. Dochteronderneming Shanghai Maple Guorun Automobile Co Ltd heeft een joint venture met Kandi onder de naam Kandi Electric Vehicle Group Co Ltd en die produceren electrische voertuigen met de merknaam GleagleEV.
Lynk & Co Investment Co Ltd is een joint venture tussen Geely Auto (50%), Volvo Cars (30%) en Geely Group (20%) en produceert auto's onder naam Lynk & Co. Productie in Europa (BelgiŽ) zal binnenkort moeten starten.
Proton Holdings Sdn Bhd is een autofabrikant gevestigd in Shah Alam, Maleisie. Het bedrijf produceert sinds 1983 auto's en is nu voor 50,1% eigendom van DRB-Hicom en voor 49,9% van Geely Group. Protons worden ook al jarenlang verkocht in Groot BrittanniŽ.
Lotus Cars is een Engels sportwagenmerk in 1952 opgericht door de legendarische Colin Chapman. Sinds 2017 is het voor 51% eigendom van Geely Group en voor 49% van Etika Automotive (een Maleisische fabrikant van aanhangers voor vrachtwagens, die het aandeel van DRB-Hicom overnam). Het merk maakt auto's onder de naam Lotus.

In de Volvo Cars Group zitten de merken Volvo en Polestar.
Volvo Cars AB uit Zweden is geheel eigendom van Geely Group en produceert personenwagens onder de naam Volvo (vrachtwagens met dezelfde naam worden door een ander bedrijf gemaakt). Vanaf 2019 zal Volvo een tweede merk onder de naam Polestar lanceren, dat zich zal toeleggen op electrische auto's.

In Geely New Energy Commercial Vehicle Group zijn de merken LEVC en Yuan Cheng ondergebracht.
London Electric Vehicle Company is een in Groot BrittanniŽ gevestigd bedrijf, de afstammeling van London Taxi International. Nu wordt er een electrische variant gemaakt van de bekende Londonse taxi. De onderneming heeft ook een fabriek in Shanghai.
Yuan Cheng Co Ltd is een volledige dochteronderneming van Geely Group, opgezet om electrische bussen en lichte bedrijfswagens te maken.

Geely heeft ook nog de groepen New Biz en Mitime. New Biz richt zich op mobiliteitsdiensten en nieuwe technologie, de vliegende auto's van Terrafugia zijn hierin ondergebracht. Mitime is een groep die activiteiten op het gebied van educatie, sport en toerisme organiseert.
China Ontrafeld - Deel 31: Zotye

Het verhaal van Zotye vertoont nogal wat parallellen met Geely. Toch is Zotye bepaald geen tweede Geely, veel van de lezers zullen nu voor het eerst van het merk vernemen. Wel is Zotye een sprekend voorbeeld van de uitdagingen die een Chinese private autofabrikant, dus zonder staatssteun, allemaal tegenkomt. Geely laveerde er misschien beter tussendoor, maar wie weet wat er voor Zotye nog in het vat zit?

Historie

Net als bij Geely begint het verhaal met een ondernemer, Ying Jianren. Deze man richt in 1996 de Tieniu Group op (ook wel Tech-New Group of Iron Bull genoemd). En net als Li Shufu van Geely maakt Ying eerst onderdelen voor allerlei apparaten en handelt daarnaast in onroerend goed. Ook Ying heeft de ambitie om iets te doen met auto's en de eerste stap daartoe zet hij in 2003, als hij een aandeel in Huangshen Jinma Group neemt, een producent van onder andere auto-onderdelen.
Hetzelfde jaar richt hij Zotye Holding Group op, met daaronder Zotye International Automobile Trading. In eerste instantie is dit een handelsonderneming, die auto's importeert. Achter de schermen koopt hij echter ook een oude productielijn van Toyota. Deze wordt in een fabriek van Jinma Group geÔnstalleerd en in 2005 wordt Zotye producent. De auto is een illegale kopie van een Daihatsu Terios, een praktijk die Zotye nog lang zal hanteren. De auto wordt geclassificeerd als bedrijfswagen, want Zotye lift mee op de productielicentie van Chengdu Xindadi Automobile, een fabrikant van vrachtwagens.

De productielicentie blijft een terugkerend probleem voor nieuwe autofabrikanten in China en Zotye lost het uiteindelijk op door Hunan Jiangnan Auto van Zhangjiagang Jiangnan Automobile Manufacturing over te nemen. Dit bedrijf maakt sinds 1980 onder de merk Jiangnan vrachtwagens, bussen als Chunzhou en personenwagens als JN Auto in de fabriek in Hunan. De personenwagen is niet anders dan een in licentie gebouwde Suzuki Alto, het model uit 1983, en die wordt nog steeds gemaakt als EV. Vanaf 2007 maakt Zotye gebruik van de productielicentie van JN Auto.

Ongeveer tegelijkertijd koopt Zotye de overblijfselen van de beŽindigde joint venture tussen Fiat en Nanjing Auto (zie Shanghai Auto topic) en krijgt daarmee enkele Fiat-productielijnen in handen. In 2008 volgt nog een verdere technologie-overdracht met Fiat, waardoor Zotye nu beschikt over de techniek van bijvoorbeeld de Fiat Multipla en Lancia Lybra. Maar ze zijn geen eigenaar van de intellectuele rechten en dus bouwen ze illegale kopieŽn.
En dit is de uitdaging waar Zotye nu voor staat. De onderliggende techniek van auto's is te koop, productiecapaciteit is te koop, maar de expertise om een eigen model te ontwerpen en ontwikkelen, dat is een heel ander verhaal. Waar Geely deze horde schijnbaar moeiteloos lijkt te nemen, daar blijft Zotye steken in het Chinese web van techniek inkopen en voorzien van een gekopieerde carrosserie. Dat doen ze vandaag de dag nog steeds, met modellen die een directe rip-off zijn van VW, Porsche, Land Rover of Mazda.

In juni 2017 lanceert Zotye Auto een sub-merk met de naam Traum. Het merk moet meer premium zijn, jongeren aanspreken en in de toekomst uitgroeien tot maker van electrische auto's.

Huidige structuur en merken

Zotye Holding Group Co Ltd is formeel een beursgenoteerde onderneming, maar in 2017 vinden er een aantal transactie en naamsveranderingen plaats met de Jinma Group in de hoofdrol, waardoor Zotye volledig gecontroleerd blijft door Ying Jianren. Zotye Group heeft twee autoproducerende dochters en drie merken.

De eerste dochteronderneming is Zotye International Automobile Trading Co Ltd, die de merken Zotye en Traum op markt brengt. De auto's van merk Zotye worden geproduceerd door Jinma Group, die inmiddels Zotye Auto of iets dergelijks heet. De auto's voor merk Traum worden gemaakt door Jiangnan Auto.

De tweede dochteronderneming is Hunan Jiangnan Automobile Manufacturing Co Ltd, die auto's produceert voor Traum en ook nog steeds (in ieder geval tot voor kort) een electrische versie van de Suzuki Alto uit 1984 onder de merknaam JN Auto.

In november 2017 hebben Zotye Auto en Ford Motor Co bovendien een overeenkomst voor een joint venture getekend. Deze joint venture moet in de toekomst electrische SUV's gaan bouwen onder de merknaam Caixin, een nieuw submerk van Ford. De productie ervan moet nog beginnen.
China Ontrafeld - Deel 32: Jonway

Jonway baarde opzien toen ze in 2003 hun eerste model toonden: het was een onverholen kopie van de Toyota RAV4. De wagen wordt nog steeds gebouwd.

Historie

Jonway Auto werd in 2003 opgericht door de Jonway Group, een producent van motorfietsen en ATV's. Zoals gezegd, debuteerden ze met de A380 (RAV4-kopie), een model dat nog steeds wordt gemaakt, al is'ie wel gefacelift. Later volgden nog de Wuxing (een MPV) en de Falcon (een vijfdeurs versie van de RAV4 kloon).
In 2010 verwerft ZAP, een Amerikaanse producent van electrische scootmobielen, golfkarretjes en ATV's, 51% van de aandelen in Jonway Auto. Het doel is om van Jonway een producent van electrische auto's te maken.

Huidige structuur en merken

Zhejiang Jonway Automobile Co Ltd bouwt onder eigen naam de modellen A380/Falcon en Wuxing, maar hun belangrijkste product is momenteel de electrische versie van de Wuxing, die door Dongfeng op de markt wordt gebracht onder de merknaam Junfeng.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.