We nemen afscheid van de… Mercedes S-klasse Coupé/Cabriolet, Nissan 370Z, Renault Koleos en Volvo V40

Gepost door Rutger DC 
Renault Koleos uit gamma

Het huidige belastingklimaat is SUV’s bepaald niet gunstig gezind. Een van de slachtoffers lijkt de Renault Koleos te worden.
Op dit moment kunt u namelijk geen Koleos bestellen. Dat bevestigt een woordvoerder van Renault desgevraagd. Het schrappen van de SUV heeft diverse redenen. De belangrijkste is toch wel de hoge uitstoot van de Koleos, die de auto in het huidige belastingstelsel moeilijk verkoopbaar maakt. Bovendien gaat ook het gamma internationaal op de schop, waardoor diverse motoriseringen verdwijnen. Tenslotte spelen de lange levertijden een rol.
De woordvoerder meldt dat Renault Nederland wacht op nieuws uit Frankrijk over het nieuwe gamma. Als er wijzigingen zijn die de Koleos prijstechnisch interessanter maken, komt de SUV misschien toch weer terug in het Nederlandse gamma. Later deze week is er meer nieuws over de Nederlandse levering van de Koleos, belooft de importeur.

autoweek.nl
De Koleos zal ik pas in de topictitel zetten als we er definitief afscheid van moeten nemen en dat is nu nog niet het geval. Ik vind het artikel van AutoWeek eerlijk gezegd ook bijzonder misleidend, dat van Autotelegraaf is veel beter:


Renault Koleos tijdelijk uitverkocht

Renault kan in Nederland even geen Koleos leveren. De voorraad is uitverkocht. Nieuwe exemplaren laten op zich wachten, aangezien de fabrikant de uitrusting gaat opwaarderen en tegelijkertijd het motorenprogramma aanpast. Of die modificaties interessant zijn voor de Nederlandse markt, is de vraag. Het importbedrijf wacht daar eerst op voordat de vernieuwde editie op de boot wordt gezet.

Er bestaat een kans dat Renault in Nederland stopt met de Koleos. "Een besluit is daar nog niet over genomen," legt de woordvoerder aan De Telegraaf uit. "De productmanagers wachten eerst de veranderingen af. Met name de ontwikkelingen rond het motorenprogramma zijn voor ons van belang om te beslissen of de Koleos leverbaar blijft of niet. Wanneer de aanpassingen door de fabrikant worden vrijgegeven, bekijken we direct of er een marktpotentieel voor de Koleos in Nederland bestaat."

De Koleos verscheen in 2008 op de markt. Hij werd grotendeels door Renault-dochtermerk Samsung in Zuid-Korea ontwikkeld, waar de vijfpersoons SUV ook het levenslicht ziet. In het introductiejaar verlieten 725 exemplaren de showrooms. Afgelopen jaar wist het bedrijf 508 wagens af te leveren.

Bron: [autotelegraaf.nl]
Dat artikel heeft inderdaad een heel andere strekking. smiling smiley
Renault schrapt Koleos

Het doek is definitief gevallen voor de Renault Koleos. De Nederlandse importeur haalt een dikke streep door het model, nu de fabrikant heeft besloten louter met dieselversies te komen.De Franse autobouwer schrapt de benzineversie uit het leveringsprogramma, maar die motorisering is voor de Nederlandse markt de belangrijkste krachtbron. "De vraag naar de benzineversie is vele malen groter dan het verzoek om een diesel," legt de woordvoerder uit. Maar er spelen meer zaken die de importeur heeft doen besluiten de Koleos niet meer aan te bieden. "De nieuwe BPM-regelgeving waarbij de prijs wordt bepaald aan de hand van CO2-uitstoot pakte niet in het voordeel van de Koleos uit. Daardoor kunnen we de wagen niet concurrerend genoeg in de markt zetten."

Renault lanceerde de Koleos halverwege 2008. Sinds de marktintroductie leverde de importeur meer dan 1.200 exemplaren.

Bron: [autotelegraaf.nl]

Wel jammer, want de Koleos had het veel beter kunnen doen. De verhoudingen zijn nogal dubieus en de achterkant kon strakker, maar de Tiguan bewijst dat een lelijke SUV ook goed kan verkopen. Als Renault de auto zou leveren met 1.4 TCe en 1.6 TCe benzinemotoren en de 2.0 dieselmotoren in combinatie met lagere prijzen, zou ook de Koleos het nog goed kunnen doen, denk ik.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 13-04-2010 11:08 door Daewoo-Chevrolet.
Quote
D-C
Renault schrapt Koleos


Frankrijk Dieselland................................big smile smiley
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Renault Koleos
13-04-2010 11:12
Ik heb er ook werkelijk nog nooit eentje zien rijden.........
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Renault Koleos
13-04-2010 11:32
Quote
Icebrain
Quote
D-C
Renault schrapt Koleos


Frankrijk Dieselland................................big smile smiley

Europa dieselcontinent smiling smiley op Nederland na dan...
Quote
carlover
Ik heb er ook werkelijk nog nooit eentje zien rijden.........


Wel vaker een probleem bij Renaults.
Zie ze zo vaak rijden. Overigens is het al een tijdje dat hij niet leverbaar is in Nederland.

Was tijdelijk om de voorraad terug te schroeven.
Quote
Geelhoed
Wel vaker een probleem bij Renaults.

Haha, scherp big smile smiley
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Renault Koleos
13-04-2010 12:24
Quote
Geelhoed
Quote
carlover
Ik heb er ook werkelijk nog nooit eentje zien rijden.........


Wel vaker een probleem bij Renaults.
Ja ok, maar ik zie ze, i.t.t. bijvoorbeeld Laguna's, ook nooit op de vluchtstrook staan.......
Ik zie ze wel eens, deze Samsungs. Heeft weinig met Renault te maken, en wat mij betreft kan ie gemist worden als kiespijn.
Wel jammer. Vond het altijd wel een mooie auto.
Dat is snel gegaan met de Koleos. Stiekem heb ik het altijd een mooie auto gevonden. Ik ben daar vaak om uitgelachenbig smile smiley.
@ GSI Fahrer, dan was het toch niet stiekem genoeg ;-)
Quote

Lada Niva heeft CO2-taks niet overleefd

Door de nieuwe belastingwetgeving, waardoor de nieuwprijs voor een deel wordt bepaald door de CO2-uitstoot, is de Lada Niva uit het Nederlandse leveringsprogramma verdwenen. In Nederland is door de CO2-taks geen nieuwe Lada Niva meer te koop via de Groningse importeur. Het bedrijf, dat de gehele Benelux van Lada’s voorziet, levert de terreinauto, waarvan het model stamt uit 1976, nog wel in België en Luxemburg.
“De Niva stoot 233 gram CO2 per kilometer uit. Daarmee wordt de nieuwprijs van de auto veel te hoog. Het is jammer dat we ‘m niet meer kunnen verkopen, want juist naar dit model is veel vraag. De Niva heeft inmiddels een cultstatus gekregen,” aldus de woordvoerder van de importeur.
De volgende stap van Lada in onze contreien wordt de introductie van de Priora. “Daarvan rijden er inmiddels twee rond in Nederland. We hebben die exemplaren hier op zicht gehad, en daarna zijn ze doorverkocht aan klanten.” Deze maand rollen de eerste exemplaren van de band die voor de Nederlandse markt zijn bedoeld. “Die zijn onder meer voorzien van airconditioning.” Daarnaast maakt Lada in Groningen zich op voor de stationwagenvariant van de Kalina.
Bij die modellen wordt de CO2-uitstoot steeds lager. De Kalina zit op 155 gram per kilometer en de Priora doet 154 gram. “Dat is al tien gram minder dan vorig jaar,” meldt de importeur. Ook in Togliatti heeft dit onderwerp dus de aandacht. Beide modellen zijn voorzien van echte Lada-motoren, die dus niet bij een andere fabrikant worden betrokken. Voor de Niva wordt het afwachten of er nog een nieuwe motor in het verschiet ligt. Wellicht kan aandeelhouder Renault daar voor zorgen. Tot die tijd is de Niva voor Nederland uit de markt geprijsd.
[www.autoweek.nl]1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22-04-2010 16:06 door Wouter82.
Jammer, de Niva was echt een karakteristieke auto.
Quote

Ik zie ze wel eens, deze Samsungs. Heeft weinig met Renault te maken, en wat mij betreft kan ie gemist worden als kiespijn.

Da's nou juist het enige voordeel aan de Koleos, dat 't geen echte Renault is...
Twee terreinwagens geschrapt ...
Van de Koleos kan ik dat enkel toejuichen,
dat het icoon NIva verdwijnt is doodzonde (al kan ik me niet voorstellen dat uberhaupt iemand die nog kocht).
Zonde dat de LADA Niva van de Nederlandse markt verdwijnt.thumbs downcrying smilie
Wat een geweldig autootje is dat.thumbs up
Het is echt jammer dat de Niva weggaat. Het is wel een geinig autootje!
De laatste échte auto op de NL-markt. Althans, de laatste die nog zuiver functioneel is, zonder poespas. Het zal wennen zijn zonder Niva op de prijslijsten (ben zelf ook bijna 32 jaar, de Niva stamt uit 1978 i.p.v. '76).
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Lada Niva
22-04-2010 19:41
Hoor zoveel mensen dat het zonde is dat die verdwijnt... Als iedereen het zo zonde is waarom werd die dan zo weinig verkocht, zal toch een rede voor zijn. Oja te GEDATEERD, elke auto moet eens opgefrist worden dus ook deze, geen 1 auto overleeft zonder 30 jaar niks er aan te doen, behalve keer ander motortje erin doen, die al bijna gedateerd is als die erin gaat.
@ Url,

Tuurlijk is de Niva gedateerd, maar dat maakt het niet minder jammer dat hij niet meer leverbaar is.
Zonde, echt zonde. Dit was één van mijn favoriete auto's op de markt.

Inderdaad heel jammer dat de Niva nu verdwijnt .
Máár er is hoop !!! De importeur die alles doet behalve importeren zal binnen afzienbare tijd toch wel eens stoppenconfused smiley
Wanneer er dan een nieuwe gemotiveerde importeur á la Lada France komt is er een grote kans dat ie gewoon weer terugkomt !
Écht zonde dit. Is één van mijn automobiele favorieten gebleven door de jaren heen.
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Lada Niva
23-04-2010 17:46
Hoewel ik de Niva een sympathieke kar vind is de auto natuurlijk zwaar achterhaald en kan eigenlijk al vijftien jaar niet meer mee in de concurrentie(loze) strijd. Renault heeft nu ook Dacia en laat Dacia nu net de Duster hebben die in een vierwielaangedreven versie te krijgen is vanaf 16.990. Dat is niet eens zo heel veel meer dan de Niva en je krijgt er een modernere auto voor terug, die economischer met de brandstof omgaat, een stuk groter is, twee portieren extra heeft en qua veiligheid het ook nog wint van de Niva.

Verder staat er achter de Duster wel een goede dealerorganisatie. Op de keper beschouwd is de Niva helemaal niet meer nodig op de Nederlandse markt. Ik kan er eerlijk gezegd dan ook niet rouwig om zijn.
de concurrentie mag dan wel nieuwere en blitsere modellen hebben, maar de niva is nog van de generatie dat het ging om functie, en niet fashion.
Met meeste moderne 4x4's met een suv saus wil je niet serieus het terrein in, omdat het alleen maar zonde is van de blitse velgjes, of je gespoten bumper, met zijn plastic ophangpunten
Ik vind het echt jammer. Toevallig had ik het van de week nog over de Niva. Toen dacht ik dat het modelletje in NL niet meer geleverd werd. Dat bleek een vergissing :-). Ik heb al die duizenden verkochte nieuwe Niva's dus allemaal gemist. Wel kwam ik op de Russische VAZ-site een vierdeurs-variant tegen van de Niva. Wel heel apart hoor! Die komt waarschijnlijk ook niet door de CO2-tax. Je kunt niet alles hebben, terwijl het volgens mij een kleine moeite is om er een ander motortje in de lepelen.

Op die VAZ-site kom je overigens nog meer wonderbaarlijke modellen tegen. Zelfs de 1501 (of hoe heette de opvolger van de oude 1200) kun je daar nog gewoon kopen. Zal wel niets kosten, want het rijdt ook niet, haha.
Ach, de liefhebber weet zo'n Niva heus nog wel van het Ost-front weg te halen. Zijn ze bij de zuiderburen niet nog leverbaar? Daar was ie vrij populair dacht ik. Hij is nog niet uit produktie, dat biedt perspectief voor de die-hard Niva klant.

edit:

Quote

Wel kwam ik op de Russische VAZ-site een vierdeurs-variant tegen van de Niva. Wel heel apart hoor!

Heb ze niet vaak gezien, 1 maal in Moskou op de plaat kunnen krijgen:

1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23-04-2010 20:42 door amaranth.
Quote
clio 48kw dci
Hoewel ik de Niva een sympathieke kar vind is de auto natuurlijk zwaar achterhaald en kan eigenlijk al vijftien jaar niet meer mee in de concurrentie(loze) strijd. Renault heeft nu ook Dacia en laat Dacia nu net de Duster hebben die in een vierwielaangedreven versie te krijgen is vanaf 16.990. Dat is niet eens zo heel veel meer dan de Niva en je krijgt er een modernere auto voor terug, die economischer met de brandstof omgaat, een stuk groter is, twee portieren extra heeft en qua veiligheid het ook nog wint van de Niva.

Verder staat er achter de Duster wel een goede dealerorganisatie. Op de keper beschouwd is de Niva helemaal niet meer nodig op de Nederlandse markt. Ik kan er eerlijk gezegd dan ook niet rouwig om zijn.

En voor boswachters is er natuurlijk nog de Suzuki Jimny. Die is voor hetzelfde geld veel moderner hoewel die al lang meegaat en heeft ook een eigen uitstraling. Voordeel is bovendien dat de Jimny niet zo snel roest als een nieuwe Niva. En met een Panda Climbing kun je ook vast een eind komen in het bos.
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Lada Niva
23-04-2010 21:01
Jammer, was wel een karakteristiek autootje.
Alleen het uiterlijk was niet echt meer van deze tijd.
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Lada Niva
24-04-2010 22:50
Wel jammer, konden ze niet gewoon een opel motor erin stoppen zoals bij Chevrolet Niva? Bovendien heet LADA Niva allang Lada 4x4, ik hoopte dat de importeur dat zou weten... sad smiley
_
Na 30 jaar wordt de 4x4 toch een beetje opgefrist:Dat zijn nog eens veranderingen! Je herkent 'm nauwelijks meer terug smileys with beer
Toyota Corolla: over en uit in Nederland

Toyota houdt op met de verkoop van de Corolla in Nederland, en sluit daarmee een ruim 40-jarig hoofdstuk af.

De Corolla, de succesvolste naam in de Toyota-geschiedenis, was er in ons land alleen nog maar als vierdeurs sedan; de rol van de hatchbacks is overgenomen door de Auris. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Toyota-vertegenwoordiging liet het aandeel van de Corolla in de verkoopcijfers ‘zich letterlijk in promilles uitdrukken’. Het handjevol auto’s dat nog op voorraad stond, wordt op dit moment verkocht. Landen als Rusland en Turkije, maar ook België voeren de Corolla nog wel. Het neusje van de auto is nu meer richting die Auris getrokken, en ook de achterlichten zijn vervangen door moderner ogende exemplaren. Ook in Japan en de Verenigde Staten gaat de verkoop gewoon door, want daar loopt de Corolla nog steeds als een trein. Toyota heeft ruim meer dan 35 miljoen auto’s onder de naam Corolla verkocht, sinds de eerste generatie in 1966 zijn debuut maakte.

Bron: [www.hetautonieuws.nu]

Voor de vernieuwde Corolla, zie helemaal onderaan in dit topic.
Wel jammer dat zo'n ijzersterke naam verdwijnt. Het is de meest verkochte en waarschijnlijk ook meest bekende gezinswagen ter wereld. Het blijft mijns inziens een gemiste kans dat de Corolla hatchback opvolger als Auris door het leven gaat, de auto is niet eens een haar spannender dan zijn voorganger, dus als Toyota zegt af te willen rekenen met het saaie imago van de Corolla vind ik dat geen argument, maar ik vind dat Toyota wel wat respectvoller met zo'n naam en een zo grote historie had mogen omgaan.
De Corolla hatchback was misschien een beetje saai, maar ik vind de Auris ronduit lelijk.
Toyota zou een hoop goed kunnen maken door binnenkort met een strakke nieuwe Corolla-hatchback te komen, zodat we het Auris-hoofdstuk kunnen vergeten. De Auris is volgens mij ook lang niet zo succesvol als de laatste Corolla-hatchback.
Ik zie de Auris anders best vaak rijden. Maar er is toch ook een stationvariant van de Auris Corolla? Vreemd eigenlijk dat die hier niet geleverd wordt...

En verder ben ik voorstander van het her-introduceren van de Corolla liftback, vaak de meest fraaie variant in de Corolla reeks.
Een liftback is wel fraai, maar door de schuine achterklep weinig praktisch.
Hoe meer een auto op een Golf lijkt, hoe succesvoller hij is. Dus gewoon niet te lang, vierkant en lekker ruim.
Kijk naar de geschiedenis van de hatchbacks: de vierkante versies zijn meestal succesvoller dan de versies met schuine achterklep.

Hier een Corolla volgens het Golf-recept:Dat is volgens mij één van de succesvolste Corolla's ooit.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28-04-2010 22:52 door ---GT---.
Helaas, Toyota heeft in zijn/haar eeuwige wijsheid besloten om geen station in het C-segment te voeren. Als je meer ruimte wilt, dan moet je maar een Avensis of een Verso kopen. Erg jammer, ik vond de Corolla Verso die ik gereden heb een fijne auto met prima service bij de garage, maar de Verso en de Avensis zijn mij toch echt te duur... Geen Toyo meer voor mij dus... sad smiley
En de Koreanen springen in op het gat die de Japanners achterlaten met de Hyundai i30 CW en Kia Cee'd Sporty Wagon. In Japan kennen ze overigens wel een stationcarversie van de Corolla, de Corolla Fielder. Maar de Japanse Corolla Axio/Fielder deelt alleen het onderstel met de Amerikaanse/Europese/Chinese Corolla en is fors smaller en kleiner, dus import zou niet mogelijk zijn. En in Japan is er nog de Nissan Wingroad als een soort opvolger van de Sunny Wagon.

Wie was ook alweer die gozer die bij elk "koopadvies nieuw"-topic met deze Corolla aan kwam zetten? Hij noemde hem echt iedere keer; zelfs als de keuze tussen 2 of 3 andere (bijvoorbeeld sportieve) auto's ging, kwam hij met "ik zou voor de Toyota Corolla gaan".

Ik ben benieuwd wat voor auto hij nu de mensen gaat proberen te slijten....
Quote
Bart81
Wie was ook alweer die gozer die bij elk "koopadvies nieuw"-topic met deze Corolla aan kwam zetten? Hij noemde hem echt iedere keer; zelfs als de keuze tussen 2 of 3 andere (bijvoorbeeld sportieve) auto's ging, kwam hij met "ik zou voor de Toyota Corolla gaan".

Ik ben benieuwd wat voor auto hij nu de mensen gaat proberen te slijten....

Nog steeds, ze zijn er ook tweedehandstongue sticking out smiley
Tjonge. "Jammer" is met betrekking tot het laatste model een groot woord, maar het zal zeker wennen zijn zonder deze beroemde naam in de catalogus. Ik snap inderdaad niet helemaal waarom Toyota de naam Auris i.p.v. Corolla heeft gekozen, nu is het wat dat model betreft "onbekend maakt onbemind". Als je het mij vraagt rijden er nu alleen maar verstokte Toyota-rijders in. Misschien dat er met de Auris Hybrid wat goedgemaakt gaat worden, maar Corolla klinkt toch beter vind ik.
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Toyota Corolla
29-04-2010 19:55
Jammer om te horen dat ze eruit gaan net nu ik er een gekocht heb (een 99-er that is).
Erg jammer, ik gun het deze auto om nog veeeeeeel langer de best verkochte auto blijven.
Misschien dat het beter is om of de naam van de auris te veranderen, of om de opvolger van de auris gewoon weer corolla te noemen.
Anonieme bezoeker
Re: We nemen afscheid van de... Toyota Corolla
29-04-2010 20:18
Quote
929V6
Ik snap inderdaad niet helemaal waarom Toyota de naam Auris i.p.v. Corolla heeft gekozen.

De Kever werd een Golf (oké, kever was een bijnaam voor de 1200, 1300 en 1500).
De Kadett werd een Astra.
De Ascona werd een Vectra.
De Vectra werd en Insignia.
De Escort werd een Focus.
De Taunus werd een Mondeo.
De Sunny werd een Qashqai?
De R12 van nu is een Mégane.
Soms is een modelnaam (of -aanduiding) gewoon over de houdbaarheidsdatum heen. Dus ik begrijp het wel.

Maar...
De Giulietta is weer een Giulietta.
De Scirocco is weer een Scirocco.
De Jetta is weer een Jetta.
De Bravo is weer een Bravo.
De 500 is weer een 500.
...dus er is nog hoop voor je.
Wat met de Yaris en de Avensis is gelukt, is met de Auris jammerlijk misgegaan.
De naam Corolla kreeg een beetje een Co-rollator-imago, maar de Auris ziet er niets spannender uit; zelfs lelijk. De achterportieren lijken bijvoorbeeld één op één overgenomen uit de Corolla.
Als ze dan toch met een nieuwe naam en een nieuw imago wilden komen, hadden ze ook een veel geslaagdere auto neer moeten zetten, die de Corolla zou doen vergeten. Na het zien van de Honda Civic heeft Toyota het ontwerp van de Auris nota bene over laten doen. Ik ben benieuwd wat voor ontwerp ze eerst hadden.
Om even op de Lada Niva/4X4 terug te komen. In het Ladatopic staan de redenen waarom hij niet verkocht.
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.