De
AutoRAI van 2001 kent een heuse wereldprimeur, van eigen bodem nog wel: de
Spyker C8 Laviolette. Het is de coupéversie van de in 2000 op de Birmingham Motorshow gepresenteerde C8 Spyder. Het is een bijzondere verschijning geworden, met een grotendeels doorzichtig dak, gecombineerd met een opvallende luchthapper voor de achterin gelegen motor, en tal van blank gepolijste exterieurdelen.
Geheel in oude traditie verwijzen vele details van de C8 naar de luchtvaart. De motor komt uit de schappen van
Audi; de 4,2-liter
V8 is echter door de technici van Spyker opgevoerd tot 400 pk. Een sprintje van 0 naar 100 moet daarmee in slechts 4,5 seconden geklaard zijn. De top ligt op ruim 300 km/h. Overigens kunnen klanten de motor volledig naar eigen wensen laten tunen, waarbij het vermogen tussen de 400 en 525 pk bedraagt. De wielophanging is volledig verstelbaar. Een contactsleutel is niet meer nodig: de personal security card activeert de elektrische systemen van de C8 zodra de eigenaar binnen een bereik van drie meter komt.
De naam Laviolette is ontleend aan de Belgische coureur die tijdens de ontwikkeling van de eerste Spykers begin 20e eeuw veel pionierswerk voor het Nederlandse merk verricht. De mannen achter de wederopstanding van Spyker, Victor Muller en Maarten de Bruijn, maken er geen geheim van: de Spyker C8 moet de competitie aankunnen tijdens de 24 Uur van Le Mans en andere lange-afstands-races. De in september 2001 gepresenteerde C8 Double12 S vormt de basis voor de race-modellen en beschikt over een aërodynamisch gunstiger langgerekte achterzijde. De motor is gelijk aan de andere C8-modellen. De naam is een verwijzing naar het snelheidsrecord dat Selwyn Edge met een standaard Spyker C4 in 1922 tijdens de Brooklands Double Twelve vestigde. In 2004 presenteert het Hollandse merk de C12 Spyder, een prototype met een 6,0-liter W12 van Audi.