Klassiekergids

Mazda Cosmo (1965-1972)

    Print     Mail
Toyo Kogyo heette het concern van Jujiro Matsuda in Hiroshima dat auto’s bouwde die vooral op de thuismarkt onder de naam Mazda werden verkocht. Dat de Japanners van Toyo Kogyo in die periode nog op een buitengewoon eigenzinnige wijze te werk gingen; dat bewijst de Cosmo Sport 110, beter bekend als ‘Cosmo’. De tweedeurs coupe, overigens niet alleen maar in het wit leverbaar, was buitenissig van vorm én techniek. Want onder de lange motorkap prijkte niet alleen onafhankelijke wielophanging, maar bovenal een heuse Wankelmotor met dubbele rotor - een noviteit in 1967. Met de Cosmo had Mazda dan ook een pracht van een springplank naar Europa en de Verenigde Staten.
Ondoordacht was de komst van de Cosmo trouwens zeker niet. Een prototype had in 1964 al op de Tokyo Motor Show gestaan en tussen dat moment en de start van de verkoop zat dus ruim drie jaar. Die periode werd naar verluidt gebruikt om 80 pre productieauto’s uitgebreid te testen. Twintig daarvan waren voor Mazda’s eigen testafdeling; 60 voor dealers. Om de Wankeltechniek te bewijzen zette Toyo Kogyo een Cosmo in tijdens de loodzware Marathon de la Route in 1968; een tweede auto werd ingezet door de Belgische importeur.
De slopende 84 uur durende wedstrijd op de Nürburgring verliep uitstekend, totdat de achteras van de fabrieksauto het twee uur voor de finish begaf. De Belgische auto werd vierde algemeen. Een jaar na de introductie, in juli 1968, werd een licht aangepaste versie leverbaar, nu met onder meer 128 in plaats van 110 pk, bekrachtigde remmen en een vijfbak. Ook was de wielbasis een tikkie verlengd om de interieurruimte te kunnen vergroten.
Het totaal aantal (hand)gebouwde exemplaren werd jarenlang rond de 1100 stuks geschat. Inmiddels gelooft men het er 1519 stuks waren (gebouwd tussen 1965 en 1972). Ondanks dat blijft het een uiterst zeldzame auto in Europa. Mazda heeft de Cosmo-aanduiding verschillende keren opgepoetst, maar de legendarische naam die de eerste Cosmo heeft, die is nooit meer geëvenaard.

Foto's en video's bij dit artikel

Mazda Cosmo Mazda Cosmo Mazda Cosmo
Mazda Cosmo Mazda Cosmo Mazda Cosmo