Klassiekergids

Honda Civic (1972-heden)

    Print     Mail
Eerder al had Honda supercompacte stadsautootjes gemaakt, maar die werden in het westen maar mondjesmaat verkocht. De Civic (1e generatie 1972-1979) was de eerste die een succesvolle grote oversteek naar Europa en de Verenigde Staten maakte. Oorspronkelijk kwam hij met een viercilinder met een inhoud van 1.169 cc. Later kwam daar een 1.238 cc versie bij, al dan niet gekoppeld aan ‘Hondamatic’ automaat.
Interessant was ook de zogenaamde CVCC-motor, waarbij de afkorting stond voor Compound Vortex Controlled Combustion. Met een grotere cilinderinhoud van 1.488 cc was deze nieuwe motor goed voor 70 pk, maar om vermogen ging het bij deze krachtbron niet zozeer – de CVCC was bovenal zuiniger en schoner om aan de strenge milieueisen te voldoen die toen al golden voor de Amerikaanse markt. Carburateur en cilinderkop waren zo ontwikkeld dat het mengsel in twee fasen inspoten werd waardoor het verbruik een stuk gunstiger uitpakte.
Met een gewicht van nog geen 700 kilo rijdt zelfs de lichtst gemotoriseerde Civic van de eerste generatie al leuk. Wat dat betreft doet hij niet eens gek veel onder voor een modern Japannertje. Concurrenten als de Fiat 127 of Peugeot 104 voelen stukken ouderwetser aan. Het is dan ook geen wonder dat deze kleine Honda een hit werd. Dat je ze praktisch niet meer tegenkomt ligt dan ook niet aan de rij-eigenschappen. Eerder aan roestproblemen. Ook de tweede en derde Civic-generatie worden inmiddels trouwens als youngtimer beschouwd. De ‘Grand Civic’ van 1979 had qua uiterlijk veel overeenkomsten met zijn voorganger, maar was een stuk ruimer. Hij was er bovendien ook als vijfdeurs hatchback en als stationwagon.
In 1983 kwam er opnieuw een opvolger, maar qua vorm was die absoluut niet meer te vergelijken met de twee eerdere modellen. Voor het eerst was er ook een sportieve coupé: de Civic CRX, die pas later als ‘CRX’ door het leven ging. Tot op de dag van vandaag zijn die auto’s trouwens onderhevig aan vertimmeraars die ze royaal voorzien van spoilersets en verlagingsveren.

Foto's en video's bij dit artikel

Honda Civic Honda Civic Honda Civic
Honda Civic Honda Civic Honda Civic