Klassiekergids

Matra-Simca Rancho (1977-1984)

    Print     Mail
Met de Rancho valt de eer van de eerste ‘bluf-SUV’ ten deel aan het Franse Matra-Simca. De overduidelijk op een terreinwagen geïnspireerde Rancho is immers gebaseerd op het verlengde onderstel van de Simca 1100 pick up en heeft dus gewoon voorwielaandrijving. De voorzijde deelde ook wat plaatwerk met de 1100 (net als het dashboard en de stoelen), maar de rest van de carrosserie was nieuw en werd gemaakt van kunststof. De motor bleef onaangeroerd en was daarmee een 80 pk sterke viercilinder met een inhoud van 1442 cc. Al met al was het een stoer uitziende auto die een stukje hoger op zijn wielen stond dan de auto waarvan hij was afgeleid, maar die in het terrein een modderfiguur sloeg.
Dat nam niet weg dat er een extra stoere ‘Grand Raid’ uitvoering leverbaar was met echte offroad-extra’s als een op de voorbumper gemonteerde lier en een reservewiel op de achterzijde. Er was ook een ‘Découvrable’-uitvoering waarbij de achterzijde grotendeels open kon worden gemaakt dankzij een deels stoffen kap.
De Rancho beleefde zijn introductie in 1977, maar toen al was duidelijk dat Matra-Simca in zwaar weer verkeerde. De Franse firma was enkele jaren eerder in handen van het Amerikaanse Chrysler gekomen. Maar amper een jaar na de introductie van de Rancho stootte Chrysler het al weer af, en kwam het merk in handen van PSA (het samenwerkingsverband tussen Citroen en Peugeot). PSA veranderde niet gek veel aan de auto, met uitzondering van de merknaam. Vanaf januari 1979 ging de Rancho namelijk als Talbot Matra Rancho door het leven.
De bouw van de Rancho duurde tot en met 1984, toen PSA besloot om Talbot Matra een stille dood te laten sterven. Tegen die tijd was er nog voldoende voorraad om het model ook voor het jaar daarop in de prijslijsten te houden. Er zijn in acht jaar tijd ruim 57.000 Rancho’s gebouwd en tenminste eentje daarvan verkreeg nationale bekendheid bij ons: een rode Rancho met gele stippen werd jarenlang gebruikt door het duo Bassie en Adriaan in de gelijknamige jeugdserie.

Foto's en video's bij dit artikel

Matra Simca Rancho Matra-Simca Rancho Gand Raid