Auto verkopen  |  Zelf verkopen: Overschrijven

Zelf verkopen: Overschrijven

Ben je er financieel uit met de potentiële koper, dan rest nog het overschrijven. Dat hoeft tegenwoordig niet meer op het postkantoor.

Als je je auto gaat overschrijven naar de nieuwe eigenaar, dan heb je de volgende zaken nodig:

  • Een deel met de autogegevens (deel 1a of deel I)
  • Een deel met de tenaamstellingsgegevens (deel 1b of deel II)
  • Het eigendomsbewijs (Overschrijvingsbewijs, kopie deel III of deel 2)

Ben je (delen van) het kentekenbewijs kwijt, dan kan de auto nog niet overgeschreven worden. Je kunt nieuwe documenten aanvragen via de site van de RDW.

Het overschrijven kan op 3 manieren:

Zorg bij voorkeur dat je er bij bent als de auto overgeschreven wordt. Vergezel de koper naar het postkantoor of het kentekenloket. Zolang de auto nog niet overgeschreven is, ben je namelijk nog steeds aansprakelijk.

De koper dient de overschrijving te regelen. Als de auto te naam gesteld is dien je van de koper het vrijwaringsbewijs te ontvangen. Dat is het document waarmee je kunt bewijzen dat je niet langer aansprakelijk bent voor het voertuig. Dus niet voor verzekering, APK en motorrijtuingebelasting.

De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch. Eventueel teveel betaalde belasting wordt door de Belastingdienst automatisch teruggestort. De verzekering dien je wel zelf op te zeggen. In veel gevallen zal een telefoontje naar de verzekeringsmaatschappij of annuleren via de 'Mijn'-omgeving op de website van de verzekeraar voldoende zijn. De verzekeringsmaatschappij kan om een kopie van het vrijwaringsbewijs vragen.

close