Wereldwijd nog meer grijs, wit en zwart op auto’s

…en toch meer échte kleuren

Opel Astra Ford Focus volkswagen golf

Chemieconcern BASF doet in een uitgebreid rapport uit de doeken wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. Geen verrassing: zwart, wit en grijs zijn de absolute winnaars. Wel een verrassing: er is een grotere variatie aan échte kleuren in de mix.

Als kleurliefhebber moet je wel goed zoeken om het positieve nieuws te zien in het laatste jaarrapport over autolakken van BASF, onder onze aandacht gebracht door The Autopian. De aandelen van ‘achromatic’-kleuren, hier onderverdeeld in wit, zwart, grijs en zilver, groeien bijna stuk voor stuk ten opzichte van vorig jaar. Wit ging in 2022 van 37 naar 39 procent (!) van het totaal en is daarmee wereldwijd met afstand de populairste auto’kleur’. Zwart kreeg er een procentpuntje bij voor een totaal van 18 procent. Ook grijs is met 16 procent iets populairder dan voorheen, terwijl zilver zijn aandeel van 8 procent wist te behouden.

In totaal zijn deze grijstinten goed voor maar liefst 81 procent van het totaal, meer dan driekwart van alle nieuwe auto’s. In 2021 was dat nog 77 procent. Let wel: in dit onderzoek gaat het om ‘niet-commerciële voertuigen’. Alle witte en grijze busjes en vrachtwagens die je onderweg ziet, tellen niet eens mee.

Grotere variatie

Het totale aandeel van echte kleuren als rood, blauw en groen slinkt van 23 naar 19 procent van het totaal. Toch ziet BASF een lichtpuntje, want de creatievere kleuren in deze categorie winnen iets aan populariteit. Verder is het scala aan verschillende kleuren volgens de Duitse verfmengers wat gegroeid. Dat komt niet helemaal tot uiting in de grafiek, al zien we daar wel voor het eerst ‘violet’ op verschijnen. Volgens BASF winnen ook geel, oranje en groen aan populariteit, al blijft het in al die gevallen bij een afgerond aandeel van 1 procent. Van de echte kleuren blijven blauw en rood met enige afstand het populairst, al leveren beide een procentpuntje in.

Kleuren BASF

Regionaal

Het kleurenrapport maakt onderscheid in verschillende wereldregio’s. Zo zien we dat wit in de EMEA-regio, Europa, het Midden-Oosten en Afrika, vrij stevig aan populariteit won (van 26 naar 29 procent), ten koste van grijs. Zwart werd juist weer wat populairder en is nu net als grijs goed voor 19 procent van het totaal. Zilver lijkt ‘bij ons’ eveneens bezig aan een kleine comeback en stijgt van 9 naar 10 procent. De enige regio waar grijstinten als totaal wat aan populariteit inleverden, is Noord-Amerika. BASF merkt tevens op dat er binnen de verschillende kleuren meer gezocht wordt naar creatieve oplossingen. Zo zijn variaties op grijstinten, bijvoorbeeld met een toefje blauw of paars en/of een matte afwerking, sterk in opkomst.

Als het om opvallende autokleuren gaat, zijn er in theorie kennelijk meer voorstanders dan in de praktijk. Hoe zit dat bij jou? Voegde jij de daad bij het woord door een felgekleurde auto te bestellen, of kom je er juist eerlijk voor uit dat zwart, wit of grijs je voorkeur heeft? Laat het weten in de comments!

Lezersreacties (75) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.