Wat is een SUV en wat kun je ermee?

Jeep Renegade Suzuki Vitara SUV Urban cross-over

Een van de autotypen die de laatste jaren aan populariteit wint is de Sports Utilty Vehicle of SUV. Wat is een SUV en hoe maak je een goede keuze?

De SUV is meestal drie- of vijfdeurs en staat wat hoger op de wielen dan een hatchback. Je zou ook kunnen zeggen dat ze van de familie van de terreinwagens afkomen. Een van de eerste SUV’s was in de jaren ‘70 de Range Rover, die in feite een Land Rover was maar dan zeer luxe uitgevoerd. Een terreinwagen dus. Ook Jeep had zo’n uitvoering.

SUV voor op de weg

De SUV is eigenlijk een kruising tussen zo’n luxe terreinwagen en een hatchback. Meestal is een SUV gebaseerd op een hatchback. Met meer de aandacht voor luxe en gebruiksgemak dan de terreinvaardigheden. Er zijn dan ook erg veel tweewielaangedreven SUVs verkrijgbaar hoewel er ook typen zijn waarvan alle wielen zijn aangedreven. Met een groot deel kun je echter niet zo gemakkelijk van de gebaande wegen af. Door de hogere grondspeling zijn ze wel erg praktisch als je in een wijk woont met hoge drempels. Want sommige steden zijn er erg goed in dat soort dwarsliggers op de wegen te maken.

Voordelen van een SUV

Een SUV heeft de nodige voordelen. Hij is praktisch door de meestal vijfde deur (er zijn niet veel driedeurs SUVs) en de ruimte die hij biedt. Zaken als een neerklapbare achterbank zijn standaard en over het algemeen is die in delen neer te klappen.

Een SUV staat wat hoger op de wielen. Dat is natuurlijk handig op slechtere wegen (want die zijn er uiteraard nog steeds), of bij die gemene drempels. Die grotere hoogte zorgt ervoor dat de instap hoger is. En dat kan gemakkelijk zijn!

Doordat een SUV meestal technisch is gebaseerd op een hatchback zijn daar ook veel overeenkomsten mee te zien. Soms kun je duidelijk zien op welke hatchback hij is gebaseerd, in andere gevallen is dit minder duidelijk. Over het algemeen laat de fabrikant ze iets groeien, waarvan de kofferbak vaak profiteert, net als de ruimte achterin. Het overgrote deel van de SUVs heeft vijf zitplaatsen, de grotere varianten hebben er soms zelfs zeven.

Kanttekeningen bij een SUV

Als de SUV zo’n ideale auto is, waarom zijn er dan nog hatchbacks, zou je afvragen. Er zijn natuurlijk ook wat nadelen. Een SUV is doordat hij wat hoger staat en groter is ook vaak een paar duizend euro duurder dan de hatchback die de ‘bron’ vormt van de auto. Dat vertaalt zich ook in een hoger gewicht. Dat zorgt weer voor een hoger brandstofverbruik en hogere motorrijtuigenbelasting en verzekering. En de grotere wielen vergen vaak duurdere banden. En als je vierwielaandrijving hebt moet je de banden ook allemaal tegelijk vervangen.

Van alle markten thuis

De SUV is in ieder geval erg veelzijdig. We stipten al aspecten voor het gebruik aan. Het uiterlijk is inmiddels ook erg verscheiden omdat sinds enkele jaren de ‘coupé-SUV’ ook in opkomst is. Die trend is gezet door BMW met de X6 en inmiddels zijn er vele merken die zo’n variant in de modellenreeks hebben. Enkele jaren geleden verlegde Porsche met de Cayenne de grens door als sportief merk een SUV te presenteren en verbaasde ook Alfa Romeo zo’n model op de markt te brengen. Dat gezegd hebbend, ook liefhebbers van elektrische SUVs kunnen aan hun trekken komen met onder meer de Tesla X en Y of verschillende typen van Volkswagen, Audi en Skoda. En wil je exclusief rijden? Lamborghini, Bentley en zelfs Rolls-Royce hebben een ‘PC Hooft-tractor’ in het programma opgenomen.

Zijn SUVs altijd duur?

Aangezien een SUV vaak oneerbiedig gezegd een uit de kluiten gewassen hatchback is, ook voor de kleinere beurs is hij bereikbaar. De Dacia Duster is de goedkoopste SUV die op de markt is. En auto’s als de Renault Captur, Suzuki Vitara of Kia Stonic zijn ook zeer bereikbaar. En twijfel je tussen twee varianten? Ervaar het verschil dan tijdens een proefrit in allebei!

Kijk naar het totale aanbod SUVs in de AutoWeek CarBase.

Elektrische SUV's

Je ziet daarnaast ook steeds meer elektrische SUV's. Het aanbod op de markt wordt daarvoor ook groter, steeds meer merken nemen die in hun programma op. Vanwege de hogere aanschafprijs zie je die ook veel in zakelijke lease. Voor particulieren is het interessant te kijken naar de mogelijkheden die private lease biedt, omdat dit de drempel van een hogere eerste aanschaf aantrekkelijker maakt. En veel vaste kosten zijn al in de private-leaseprijs inbegrepen.