Smart schetst grootste model ooit: #3

Slecht bewaard geheim

Smart #3
Smart #3Smart #3Smart #3 ChinaSmart #3 ChinaSmart #3 ChinaSmart #3 ChinaSmart #3 ChinaSmart #3 China

Op 18 april geeft Smart zijn misschien wel slechtst bewaarde geheim ooit prijs. Op die dag maken we officieel kennis met de elektrische Smart #3. Het betreft een nieuw model waarvan het nu de eerste schetsen vrijgeeft, maar AutoWeek kon je al in november vorig jaar al heel veel laten zien.

Smart houdt van doortellen. Na de Smart #1 komt namelijk niet de #2, maar de #3. Waar de Smart #1 met zijn 4,21 meter al de grootste Smart ooit was, neemt de #3 die titel straks over. Toen AutoWeek in 2022 de eerste foto's van de #3 opdook uit de database van het Chinese Ministerie van Transport en Informatie Technologie, vonden we ook de eerste gegevens van het model. Wat bleek? De Smart #3 wordt 4,4 meter lang en dus bijna 20 centimeter langer dan de #1. Zijn wielbasis bedraagt 2,79 meter. Daarmee heeft hij exact 4 centimeter meer tussen zijn voor- en achteras.

Op de schetsen die Smart nu van de #3 vrijgeeft is inderdaad het model te zien dat we je vorig jaar konden voorschotelen. De door het designteam van Mercedes-Benz in Europa ontworpen #3 krijgt een vanaf de B-stijl sterk aflopende daklijn. Smart omschrijft de #3 zelf als een auto met een 'sportief fastbacksilhouet'. Net als de Smart #1 heeft de #3 aan zowel voor- als achterzijde lichtunits die met elkaar zijn verbonden. De fabrikant spreekt zelf van 'een sterk achterspatbord' en dat lijkt ook ons beter dan een zwak exemplaar.

Smart #3 China

Smart #3.

De Smart #3 maakt 18 april zijn publieksdebuut en komt in 2024 naar Nederland. Technische specificaties zijn er officieel nog niet, al weet AutoWeek al te melden dat er - in ieder geval in China - een achterwielaangedreven versie komt met een 272 pk sterke elektromotor op de achteras én dat er een variant met vierwielaandrijving komt die daarnaast ook een elektromotor van 156 pk op de vooras heeft. De topsnelheid ligt ongeacht de gekozen uitvoering op 180 km/h. Leuk weetje: het design van de #1 wist Smart eerder eveneens niet lang genoeg geheim te houden. De modelnaam #2 bewaart Smart waarschijnlijk voor een opvolger van de ForTwo die in 2024 op de markt moet komen.

PRIVATE LEASE Smart

Lezersreacties (29) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.