Peugeot 403 (1961) - In het Wild

Klaar voor nieuw avontuur

Peugeot 403

Zelfs in deze winterse omstandigheden zijn er klassiekers die zich gewoon buiten wagen. Deze Peugeot 403 Familiale gaat gelukkig niet de pekel in, maar staat waarschijnlijk geduldig te wachten op een opknapbeurt.

Een wandelingetje tijdens de lunch om even met iets anders bezig te zijn dan auto's, weerhoudt ondergetekende er natuurlijk niet van om even te stoppen bij iets bijzonders op vier wielen. Deze Peugeot 403 Familiale valt zeker in die categorie, want zelfs op mooie zomerse dagen zie je ze haast nooit meer. Dit exemplaar is waarschijnlijk zelfs nog nooit in Nederland gespot onder zomerse omstandigheden, want hij is volgens de kentekengegevens pas enkele maanden in ons land. Dat is de eerste hint dat er waarschijnlijk een restauratie te wachten staat.

De tweede hint is dat de auto nog in originele staat lijkt te verkeren. Het lijkt er, zeker gezien de normaal aardig hoge roestgevoeligheid, dan ook op dat dit exemplaar uit een oord komt waar-ie zo'n pak sneeuw zelden zou treffen. Een wilde gok: Zuid-Frankrijk. In een droger klimaat wil zo'n 60 jaar oude Peugeot immers vaak wat mooier oud worden dan hier. Toch zie je de leeftijd alsnog wel iets af aan de staat van de auto. Hier en daar vallen wat plekken oppervlakteroest te spotten en de chromen bumper en het bestuurdersportier zijn ook wat gehavend. Het is waarschijnlijk desalniettemin een mooie relatief harde basis voor een restauratieproject. Dat de auto geen apk heeft, is de derde hint dat-ie waarschijnlijk eerst nog onder handen wordt genomen.

In zijn jonge jaren was zo'n 403 zeker als Familiale (met twee achterbanken!) een populaire gezinsauto. Het tempo van het leven lag toen nog een stukje lager dan nu en een 1.5 viercilinder met 58 pk was voldoende om de hele kluit van A naar B te brengen. Met zijn broer cq. opvolger die er in 1960 naast kwam in de Peugeot-showroom, de 404, ging het er allemaal net even wat luxer aan toe. Die is echter minder zeldzaam dan de 403 en dat maakt het des te leuk dat deze Familiale erbij is gekomen in ons land. Hopelijk komt-ie komende zomer helemaal fris en fruitig eens voorbijrijden.

PRIVATE LEASE Peugeot 403

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.