Overzicht: alle software-updates Tesla Model 3 2019-2020

Wat verandert er nu echt?

Tesla Model 3

Tesla heeft niet alleen de elektrische auto op de kaart gezet, maar is ook al vanaf het begin een ware pionier op het gebied van ‘over-the-air’-software-updates. Om te zien wat dat in de praktijk voor gevolgen heeft, zetten we alle updates van de Tesla Model 3 eens op een rij.

 

Bij de meer traditionele auto's moest je voor een update altijd naar de dealer, maar Tesla wil daar niets van weten. Net als telefoonfabrikanten zorgt het merk er liever voor dat zijn producten de nieuwe software volautomatisch downloaden en installeren. Inmiddels vindt dat goede voorbeeld gelukkig steeds meer navolging bij andere fabrikanten. Toch is Tesla nog steeds heer en meester van de ‘OTA-update’, onder meer doordat er geregeld functies worden toegevoegd. Het gaat dus niet alleen om een update van de kaart of het herstel van een eerder gemaakte fout, maar kan daadwerkelijk betekenen dat auto’s ineens dingen kunnen die ze voorheen niet konden.

Om inzichtelijk te maken wat die updates allemaal met zich hebben meegebracht sinds de Model 3 werd gelanceerd, heeft Tesla ons een handig overzicht gestuurd. In de VS reed de Model 3 al veel eerder rond, maar de tijdlijn begint voor Nederland in het eerste kwartaal van 2019. Toen ging de verkoop hier van start, al kon toen natuurlijk nog niemand inschatten dat de auto zó’n doorslaand succes zou worden.

Het voert te ver om alle updates in dit artikel te behandelen. Daarvoor zijn het er te veel, maar bovendien zijn niet alle updates even interessant. Daarom noemen we alleen de opmerkelijke zaken.

Tesla Model 3

Q1 2019

Dat begint echter al meteen in het eerste kwartaal, want toen werd onder meer Sentry Mode toegevoegd. Deze functie, die in het Nederlands ‘bewakingsmodus’ heet, betekent dat de auto zijn rondom geplaatste camera’s kan gebruiken als een beveiligingscamera. Als een Model 3 met zijn koplampen flitst als je langsloopt, is het wel zo vriendelijk om even te lachen: je staat erop! Ook ‘Dog Mode’ wordt nu gelanceerd. Dit is een functie die de climatecontol niet alleen door laat werken nadat de auto is verlaten, maar ook moet voorkomen dat voorbijgangers een in de auto achtergebleven hond proberen te bevrijden. Op het centrale scherm wordt namelijk in een niet te missen lettertype de binnentemperatuur weergegeven, samen met de tekst ‘Geen zorgen, mijn baasje komt zo terug’. Nog een kleinigheidje: het is vanaf nu mogelijk om de spiegels op een zelf gekozen locatie automatisch te laten inklappen. Handig in de wasstraat, of in een krappe garage.

Q2 2019

In het tweede kwartaal worden er onder meer, jawel, meer spelletjes toegevoegd. Nuttiger is wellicht de functie ‘automatic high beam’, ofwel automatisch grootlicht. Slimme matrix led-koplampen heeft Tesla vooralsnog niet, maar zo moet het grootlicht in ieder geval automatisch worden uitgeschakeld als er een tegenligger opdoemt. Groter nieuws is er in de vorm van de (snel-)laadsnelheid, die voor de Long Range stijgt van 150 naar 200 kW. Wie een V3-lader van Tesla zelf treft, kan vanaf juni 2019 zelfs tot 250 kW laden. Om ervoor te zorgen dat de auto’s deze snelheid ook daadwerkelijk halen, wordt de accu nu automatisch opgewarmd als er naar een Supercharger wordt genavigeerd. Het befaamde Beach Buggy Racing 2, een racespel waarmee de gebruiker met zijn of haar specifieke Tesla over een Mario Kart-achtig parcours raast, stamt ook uit deze periode.

Q3 2019

In Q3 verschijnt er meer tijdverdrijf in de vorm van Netflix en YouTube-apps, die uiteraard net als het spel alleen bij stilstand kunnen worden gebruikt. Een Karaoke-functie – of ‘car-aoke’,  jawel – tovert de songteksten van een brede waaier aan muziek levensgroot op je scherm, zodat je passagiers onderweg uit volle borst mee kunnen blèren. ‘Camp Mode’ zorgt ervoor dat de auto wakker blijft en de climatecontrol voor langere tijd blijft werken als de auto in ‘P’ staat, zodat je eventueel in de auto kunt slapen. Dat is minder onzinnig dan het lijkt, want YouTube bewijst dat er daadwerkelijk mensen zijn die dat proberen. Tot slot is er een nieuwtje voor in de categorie ‘klein, maar nuttig’: de dashcam slaat nu automatisch beelden op als de claxon wordt gebruikt.

Q4 2019

In het laatste kwartaal van 2019 krijgen de verschillende Model 3-versies er zomaar even 5 procent vermogen bij. Kom daar maar eens om bij een Audi of BMW. Ook volgt in deze periode een betere integratie van je digitale agenda met de Model 3, zodat de auto eventueel automatisch naar je werk of een andere afspraak kan navigeren.

Tesla Model 3

Q1 2020

Het grootste nieuws in het eerste kwartaal van 2020 is zonder twijfel de toevoeging van snelladers van andere partijen dan Tesla op het centrale navigatiescherm. Dit is nog niet meteen wereldwijd het geval, maar wel in onder meer België en Nederland. Op de auto-visualisatie links op het scherm – waarop je als het ware jezelf ziet rijden-  zijn vanaf nu stoplichten en stopborden zichtbaar. Dat lijkt onbelangrijk, maar voor wie de optie ‘Full-Self Driving’ (FDS, of ‘volledig zelfrijdende besturing’ in het Nederlands) heeft aangevinkt, is dit de eerste stap naar een auto die ook daadwerkelijk stopt voor de genoemde zaken.

Q2 2020

De achteruitrijcamera achterop de auto krijgt in het tweede kwartaal van dit jaar gezelschap van de camera’s direct achter de voorwielen. Die ‘kijken’ naar achteren, waardoor het een stuk eenvoudiger moet zijn om te voorkomen dat de velg de stoeprand raakt. De op het interieur gerichte camera kan vanaf nu worden geactiveerd. Wie dat doet, zorgt ervoor dat de auto automatisch een clipje naar Tesla opstuurt bij een ongeval.

Q3 2020

Waar de weergegeven maximumsnelheid tot nu toe puur was gebaseerd op navigatiekaarten, kan de Model 3 sinds kort ook zelf borden ‘lezen’ en op basis daarvan een maximumsnelheid bepalen. De adaptieve cruisecontrol schakelt nog steeds in op die voorspelde maximumsnelheid. Wie dat wil, kan de auto vanaf nu met een tik op de snelheidsmeter manen tot het aannemen van de huidige snelheid. Vanaf het vierde kwartaal is deze situatie weer verbeterd en is het mogelijk om in het menu aan te geven dat de auto altijd de huidige snelheid moet aannemen voor cruisecontrol en Autopilot. Auto’s met FSD kunnen vanaf Q3 automatisch stoppen voor stopborden en verkeerslichten.

Q4 2020

De meest recente updaterondes voor de Tesla Model 3 brachten niet alleen de in bovenstaande alinea genoemde cruisecontrol-update, maar ook – jawel-  de mogelijkheid om je toch al via het scherm te openen dashboardkastje te beveiligen met een pincode. De ingebouwde Spotify-app wordt verbeterd, zodat een groter deel van de muziek van de gebruiker nu daadwerkelijk vindbaar is. Ook Podcasts horen daar nu bij.

De toekomst

In dik anderhalf jaar tijd is Tesla’s kleinste model sneller geworden, is de laadsnelheid omhoog gegaan, zijn de rijhulpjes flink verbeterd en hebben de auto’s stuk voor stuk een reeks geinige gimmicks cadeau gekregen. Wat daar in de toekomst allemaal aan wordt toegevoegd, is niet duidelijk. Tesla doet zelden tot nooit een concrete uitspraak over wat er verder nog te verwachten is op het gebied van updates. Hints, daarentegen, zijn voor ‘Twitterkoning’ en CEO Elon Musk duidelijk een ander verhaal. In een recente tweet belooft Musk een behoorlijk spannende ‘softwarerelease’, zonder verder in detail te treden. Voor de Tesla-rijders blijven het dus spannende tijden ...

Tesla holiday software release is 🔥🔥

— Elon Musk (@elonmusk) November 18, 2020

PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (90) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.